Ezeket a Fraen optikákat és a hozzá hasonló prizma elven mûködõket már régebben próbáltam de soha nem voltam megelégedve a fényével. Nem úgy mûködik mint kellene. Persze világít, (minden átlátszó tárgy megtöri a fényt valamiképp), az elvi mûködését illetõen még jó is lehetne, de az szerintem valahogy nem az igazi. Nekem nem vált be. Aztán mindenki maga tudja..
.. a "kiesõ" fényt (ami mellesleg az elvakítást is okozza) fel lehetne használni az úttest világítására is megfelelõ foncsor kialakítással. Egyébként nem is értem, hogy ezekért a csillagászati összegekért miért a tömegcikként gyártott lencséket és tükröket alkalmazzák, miért nem tudnak speciális foncsort készíteni, ami megoldja a lehatárolást?
Ebben tökéletesen igazad van!
Szerintem nekik az a lényeg, hogy terepen az erdõben világítson erõsen. Örüljön aki megvette, hogy távolra is lát vele. Sisakra szerelve olyan mint a terepjárókon a keresõ reflektor. Aki meg közúton akar lámpát használni (hiszen nem csak kötelezõ de jól felfogott érdekünk is legalább látszani), az vegyen valami gyengébbet vagy készítsen magának jobbat. Erõs fényûbõl kicsit macerásabb ilyent készíteni.
Majd csak rájönnek a gyártók is, hogy szükség van ilyenre is ami erõs és nem vakít.
Igaz, az még tovább növelheti a használati (és talán az eladási értékét is).
Azért lehet jót és reális áron is készíteni házilag, ahhoz a ház viszonylag olcsón elkészíthetõ a kínai tömeg termékek fém burkolatának felhasználásával.
Pl veszel egy alu tokos kínai lámpát és a hengeres csõ test tetejébe bele szorítasz egy alu rúd darabot 10 mm mélyen.
A kiálló részre jöhet a led (ledek egymás mellett) és-vagy
eltolt fókusszal akár egymás alatt is, szintben eltolva és
a kettõs fókusz is megoldódik (a szórtabb közeli és szúró távoli fény).
Ilyenkor a belsõ fény visszaverõ részeket felül érdemes felül fényezni alul mindig feketére kell festeni,
különben az onnan kilépõ fény felfelé vetül és csak vakít, haszna nincs.
Ha sík-domború 40-50 mm-es átmérõjû lencsét használsz akkor a felsõ terelõ is könnyebben megoldja a határolást.
A betolt alu tömböt átfúrva a vezetékek be tudnak menni a kapcsolókhoz (ki-be fényerõváltó stb). Az akkunak már csak külön marad hely, de az nagyobb teljesítmény esetén úgy sem férne bele. Bontott laptop akkukat is össze lehet építeni megfelelõen biztosítva és jól szigetelve.
Abból akár fél tucatot is a kezedbe nyomnak a szervizekben 2000,-ért.
Annyi mûködõ cella mindig akad benne, ami még több óriás akku pakkhoz is bõven elég. (Erre akkor még nem gondoltam, amikor a sajátomat készítettem).
Sok cella már üresnek látszik de ha lassan és kis árammal sikerül feltölteni legaláb 3 Voltig, onnan már tölthetõ rendesen és még
jól használható annak ellenére, hogy azt lehet olvasni sok helyen, hogy "az már nem használható ami nullára merült".
Azóta van ilyenbõl is 14 cellás pakkom egy csavaros tetejû bringa szerszám tároló mûanyag kulacs formában és kiválóan mûködik.
Gondolkodom a tükrön. Ha ilyenre vetemednék, ezt profin szeretném megoldani a lámpához illesztett alumíniumból kiforgácsolt szerkezettel. Itt egy probéma van: valószínûnek tartom, hogy minden fényerõ fokozaton világít mindhárom LED. Ez esetben felejtõs a tükör, mert csak akkor mûködik ha csak a felsõ ledek világítanak?
Igen, nyilván csak a felsõhöz kerülhet közel a terelõ. Az alsónál semmit nem ér.
A speciális vetítési kép kialakítása a legjobb megoldás. Csak kicsit agyalni kell rajta és kísérletezni, hogy melyik vetítési módnál mi jön be jobban a gyakorlatban.
Egyébként az alu tükröt kémiai módon lehet fényezni (polírozni) de nem érdemes házilag.
Megcsinálják helyetted a "koszos" és veszélyes munkát, a savban fõzést, ha kell.
Valami hõálló felület védelmet is tudnak rá tenni, ha jól tudom.
--> Vegyi polírozás - POLIGRAT GmbHAzt azért ne feledd, hogy a led alatti (tehát lejjebb lévõ részeket) mindig feketére kell festeni,
különben onnan a fény a sík-domború lencsén mindig felfelé vetül. Az vakít.
Ezzel minimális lesz csak a fény veszteség, és csak azt a részét veszíted el ami egyébként felfelé vakítana.