Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Most csak röviden válaszolok.
Nem úgy robban repesz hatással, hanem felfújódik és sisteregve szét durran, miközben szét spricceli a lángoló forró olvadó részeit.

Nagyjából így néz ki egy Li-polimer akku robbanás:
LiPo Explosion - YouTube
és ilyesmi:
Lipo Explosion - YouTube
meg ez:
World's Most Dangerous Battery! - YouTube
sõt..
Lipo Battery Fire Containment Test - YouTube

Ha ilyen történne a bringán, leégetné a fél bõrömet. Lehet, hogy megtanulnék katapultálni. Be kell látnom a LiPo nem a bringára való, fõleg nem a kínai. A LiIon egy fokkal jobb, de szépet tud durranni (1:15-tõl).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Most csak röviden válaszolok.
Nem úgy robban repesz hatással, hanem felfújódik és sisteregve szét durran, miközben szét spricceli a lángoló forró olvadó részeit.

Nagyjából így néz ki egy Li-polimer akku robbanás:
LiPo Explosion - YouTube
és ilyesmi:
Lipo Explosion - YouTube
meg ez:
World's Most Dangerous Battery! - YouTube
sõt..

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Balu, Ismételten köszönöm a részletes leírást. Ami nagyon megütötte a szemem: 130C*5A=650A. Ha véletlenül rövidzár keletkezik az akku valóban felrobbanhat? Vagy csak szimplán leolvasztja a bicikli vázam? A 130C elõnye egyébként az lenne, hogy nagyon stabilan tartja a feszültséget, de az ilyen jellegû veszélyekkel nem számoltam. Egyébként valóban elég lenne 1C. Na most kellõen megijedtem, ez nem játék... védelem nélkül szó sem lehet róla, hogy ilyesmit berakjak. Lehet inkább megveszem a lámpát a gyári akksival és nem kísérletezek, mielõtt véletlenül felrobbantom magamat.

A LiPo mûködésileg érzékeny a behatásokra vagy ez is tüzet, robbanást okozhat? Errõl egyébként nem tudtam, de szerintem van burkolata annak amirõl szó volt. Elvileg a mobiltelefonokban is LiPo van, nekem már párszor estek le telefonjaim és repült az akksi, eddig még nem volt baj.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Az alu rúd beszorítását hogy érted? Széltében, hosszában és milyen mélyen? Hogy lesz annak megoldva a lencséje vagy egy központi lencse van? LED-et egyébként nem olyan egyszerû odatenni, akkor a gyári LED panel már nem jó, gyártani kell.

Errõl majd keresek v. készítek, küldök képet.

A lámpámnál fehér, ez maga a LED panel. Tehát akkor nem csoda, hogy vakít.

Azt úgy lehet elképzelni, hogy az a felület is mint egy fényforrás, úgy viselkedik, amirõl még fény jut ki az optikán. A nagy alsó világos (v. tükrözõ) felület külön fényforrásként kivetítésre kerül felfelé és vakít. Ezért érdemes alul lefedni minden világosat fény elnyelõ (fekete) réteggel, akkor jóval kevésbé vakít. A felsõ terelõ megoldja a maradékot. Ezt a nagy sík-domború lencsénél tapasztaltam.

Más:
Bringa lámpához felesleges akkora nagy áramú akkut használni (persze lehet), amikor 5000mah 4S 65~130C Lipo Pack helyett még az 1C is kiszolgálja.
Ez azt jelenti, hogy rövidzárnál ott azonnal elszabadul 130X 5A = 800A?? .. meglepõen soknak hangzik, de ha a kapacitás 130-szorosát adja le áramban, az annyi lenne papíron. Annak az a hátránya, ha rövidzár keletkezik, akkor az akku ekkora árammal szinte felrobban, akkora hõ keletkezik a 130C leadásra képes akkuban.

A li-polimer akku elég érzékeny a szúró megütõdõ mechanikai behatásokra is, ami megsértheti megnyomhatja, esetleg átszakíthatja a burkolatát.

A Li-Fe akkut kérdezted. Az Lítum-VasFoszfát vegyületû.
A feszültsége kicsivel alacsonyabb de a hideg tûrése sokkal jobb a Li-polimer és Li-ion akkukhoz képest.
Li-Fe 3,3V 2300mAh ANR A123 - Origo Modell Kft. - Repülõ - Helikopter - Hajó - Autó - RC modellek

Az akkuknál több féle zárlat védelem létezik.
Általában sajátos megoldást használok rövidzár ellen. Pl. multifuse öngyógyuló biztosítékkal lehet jól védekezni. Az üzemi áram fölött kell lennie a biztinek és ha nagyobb az átfolyó áram, akkor automatikusan lekorlátozza alacsony szintre. Amikor megszûnik a zárlat, a kapcsolat másodperc alatt azonnal vissza áll.

Errõl mondok egy érdekes történetet.
Raktam össze akku pakkor bontott, állítólag "hibás" laptop akku pakkból, amiben nagyon lemerült cellák is voltak. Az az amirõl beszéltem.
A végén három kábel köteg jött ki az akkuk közül, a két legszéle és a középsõ balansz vezeték. Kettõ külön töltõvel töltöm a csoportokat.

Próbáltam a zárlat védelmet, akkor a réz huzal kötegeket össze érintettem abban a tudatban, hogy annak mûködnie kell és le kell kapcsolni a multifuse-nak. Elsõ pillanatban kicsi rövidet szikrázott de éppen csak alig, azután hiába nyomkodtam össze a vastag táp kábel kötegeket, már nem történt semmi. Szépen le is kapcsolt ahogy kell. Ilyenkor kb egy- másfél Amper folyik a körben tartósan.

Aztán a már teljesen össze állított akku csomagot valakinek mutattam és (azért óvatosan fogóval) megfogtam egy gemkapocs darabot és rövidre zártam vele az akku pakk védett pontjait és számítottam rá, hogy semmi nem fog történni, de történt. A gemkapocs felizzott és elcseppent. Jó, hogy nem bíztam vakon és fogót használtam, hátha jobban langyosodik. Hát igen csak "langyosodott", egészen olvadás pontig..

Aztán kezdtem számolgatni.
Van 7X2 cella. Mindegyiknél van 1,85 A-es védelem a körben. Annyit ki kell bírnia egy 18650-esnek.
Viszont ha össze adom, akkor 7 X 1.85A = 12.95A és efölött lép be a védelem.
Viszont úgy látszik, ez az áram már képes volt felizzítani a nagyobb ellenállású vas huzalt.

Szóval csoda és ördöngõsség nincs, de nem számoltam utána, hogy nem rézzel zárom a kört és annak más az ellenállása.
A vas huzal ilyenkor elkezd fogyasztóként mûködni, mert a védelem azt még kiszolgálja. Az akku cellák viszont nem kaphattak túlterhelést, mert egyenként cellánként védve voltak 1.85 Amper fölötti áramra.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
A Lupine Betty R 14-et venném, ha nem kerülne 885 EUR-ba. Bár egy kissé agyon van variálva a kezelése, ennyi pénzért már lehetne rajta LCD kijelzõ is.

Ez nekem új, most találtam rá: Supernova M33 Pro és itt. Az ára miatt gondolom nem fog nagy népszerûségnek örvendeni. :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Az lenne az erdekes, ha toredek aron ua lenne. Vmit vmiert.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Figyu. Egy 65C-s LiPO akksit egy lámpával a büdös életbe nem fogsz megfõzni, sokkal nagyobb áramfelvételû dolgok meghajtására is képes, kicsit még túlzás is ehhez a felhasználáshoz. De ha már üzemidõ, akkor jelenleg szerintem ez a legjobb.

A rövidzárlat az más kérdés, azt ne tedd. Szerintem nincs bennük ilyen védelem. A LiPO eléggé hevesen reagálja le az ilyen jellegû behatásokat. De mitõl kapna zárlatot?

Tudom, hogy nagyon erõs túlzás a 65C akksi a lámpához. Cserébe emiatt a karakterisztikája is nagyon stabil lesz, kis feszültségesés terhelés alatt, hosszabb üzemidõ. Valószínûleg, mivel LiPo, a LiIon-nál hosszabb élettartamú is és jobban bírja a rátöltést. Nem tudom pontosan a számokat, de gondolom még kisebb elméleti kapacitással is jóval többet fogok belõle kivenni mint egy hasonló kapacitású LiIon-ból. Nagyon köszönöm, hogy kikerested.

Fõleg én is a zárlat miatt paráztam. Újra megfordult a fejemben a kínai lámpa gondolata, abbam nem bízom, hogy nem csinál rövidzárat... Nézegettem a dx.com-ot, 1-7 LED között tengernyi választék van, elolvastam a review-okat. Továbbra sem jönnek be ezek a kínai csodák, semmit nem lehet róluk tudni, de annyi biztos, hogy a minõségükre majdnem minden review-ben panasz van. Úgyhogy maradok a Lumicycle-nél. Ennél nem gondolom hogy zárlattól kellene tartanom. Viszont nem tudom, hogy nem veszik-e el a garancia ha nem az eredeti akksijával használom...

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

A túlmerülés miatt kevésbé aggódom, mint túlmelegedés, túlterhelés, rövidzár. Van valami elektronika az akksiban? Egy mobiltelefonakksi is nagyon komoly sérülést tud okozni ha felrobban, ha kigyullad, akkor pedig tüzet. Ezektõl tartok inkább.

Figyu. Egy 65C-s LiPO akksit egy lámpával a büdös életbe nem fogsz megfõzni, sokkal nagyobb áramfelvételû dolgok meghajtására is képes, kicsit még túlzás is ehhez a felhasználáshoz. De ha már üzemidõ, akkor jelenleg szerintem ez a legjobb.

A rövidzárlat az más kérdés, azt ne tedd. Szerintem nincs bennük ilyen védelem. A LiPO eléggé hevesen reagálja le az ilyen jellegû behatásokat. De mitõl kapna zárlatot?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Alapból nincs benne túlmerülés elleni védelem, de lehet hozzá kapni ilyen jelzõ, sípolós cuccot, amit ha rákötsz a balancer csatira használat közben, akkor sípol ha elérte a határt.
Én RC repülõben ilyet használtam a LiPO-hoz és hallottam még a levegõben is. De egyébként én ezt a lámpához feleslegesnek tartom, mert észre fogod venni amikor visszaesik a feszültség és jelentõsen csökken a fényerõ. Lekapcsolod és ámen, nem kell túlspirázni szerintem. RC-nél csak azért kell, mert ott ez a feszültség esés egyenlõ a lezuhanással, ami drága móka.
RC Helicopter LiPo Battery Voltage Meter Indicator Checker Tester Alarm 2 6S | eBay

Tápot vegyél ebay-en, vagy hobbyking-en, bagóért adják. 5A-est vegyél, azzal az 5000mAh-s akksit 1 óra alatt fel tudod tölteni. A töltõ is addig van hitelesítve.
12V 5A 60W AC Adapter Charger for IMAX B6 Balancer Charger EU | eBay

A túlmerülés miatt kevésbé aggódom, mint túlmelegedés, túlterhelés, rövidzár. Van valami elektronika az akksiban? Egy mobiltelefonakksi is nagyon komoly sérülést tud okozni ha felrobban, ha kigyullad, akkor pedig tüzet. Ezektõl tartok inkább.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Alapból nincs benne túlmerülés elleni védelem, de lehet hozzá kapni ilyen jelzõ, sípolós cuccot, amit ha rákötsz a balancer csatira használat közben, akkor sípol ha elérte a határt.
Én RC repülõben ilyet használtam a LiPO-hoz és hallottam még a levegõben is. De egyébként én ezt a lámpához feleslegesnek tartom, mert észre fogod venni amikor visszaesik a feszültség és jelentõsen csökken a fényerõ. Lekapcsolod és ámen, nem kell túlspirázni szerintem. RC-nél csak azért kell, mert ott ez a feszültség esés egyenlõ a lezuhanással, ami drága móka.
RC Helicopter LiPo Battery Voltage Meter Indicator Checker Tester Alarm 2 6S | eBay

Tápot vegyél ebay-en, vagy hobbyking-en, bagóért adják. 5A-est vegyél, azzal az 5000mAh-s akksit 1 óra alatt fel tudod tölteni. A töltõ is addig van hitelesítve.
12V 5A 60W AC Adapter Charger for IMAX B6 Balancer Charger EU | eBay

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

A LiPO akksikon van egy balancer csatlakozó is, amit töltés közben rá kell szintén dugni a töltõre. Az garantálja, hogy az egyes cellákat kiegyensúlyozottan töltse, ne töltse túl, mert arra nagyon érzékenyek ezek a cellák. Igen, a lentebb tárgyalt Imax B6 és Turnigy tudják ezt is tölteni.

A 18650-es cella az LiIon, nem LiFE. A LiFE-bõl is van hasonló, de azok a cellák 3.3V-osak nem 3.6V-osak mint a LiION.
A linkelt töltõvel tudsz tölteni LIFe és LiPO és LiIon-t is. Autó akksihoz nem elég a töltõáram. 5A-ig tud tölteni, autó akksikat általában 10A-el töltik.

Én inkább ezt választanám: Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer/Charger w/ accessories (EU warehouse)

Thx. Szóval felejtsem el, hogy ezekkel autóakksit töltök? Az általad linkelt típus modernebb mint az accucel 8? Azt értem, hogy a töltõ profi, töltés közben nem aggódom, hogy baj lenne. Ha használat közben történne valami, van ezen az akksin elektronikus védelem?

Milyen tápot használsz a töltõhöz? Azt is innen rendeljek vagy itthon vegyek?

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

Jónak néz ki, a leírás alapján a hagyományos LiIon-nál többet tud. Amire nem tér ki, ebben az akksiban van valami védõáramkör? A lent kitárgyalt töltõk ennek a töltésére is valók? Mondjuk egy ilyen turnigy akksit és hozzá turnigy töltõt európából be lehet szerezni?

A LiPO akksikon van egy balancer csatlakozó is, amit töltés közben rá kell szintén dugni a töltõre. Az garantálja, hogy az egyes cellákat kiegyensúlyozottan töltse, ne töltse túl, mert arra nagyon érzékenyek ezek a cellák. Igen, a lentebb tárgyalt Imax B6 és Turnigy tudják ezt is tölteni.

Közben rájöttem, hogy van európai raktáruk. Ez a töltõ szimpatikus lenne, nem tudom a LiFe mit akar, a 18650-as cella LiFe? Tehát ezzel az említett akksit és a LiIont is tudnám tölteni? És mégegy kérdés, ahogy látom Pb akksihoz is jó. Autóakkumulátor töltésére is alkalmas?

Esetleg ez? Itt külön kitér a LiIonra is.

A 18650-es cella az LiIon, nem LiFE. A LiFE-bõl is van hasonló, de azok a cellák 3.3V-osak nem 3.6V-osak mint a LiION.
A linkelt töltõvel tudsz tölteni LIFe és LiPO és LiIon-t is. Autó akksihoz nem elég a töltõáram. 5A-ig tud tölteni, autó akksikat általában 10A-el töltik.

Én inkább ezt választanám: http://www.hobbyking...warehouse_.html

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Jónak néz ki, a leírás alapján a hagyományos LiIon-nál többet tud. Amire nem tér ki, ebben az akksiban van valami védõáramkör? A lent kitárgyalt töltõk ennek a töltésére is valók? Mondjuk egy ilyen turnigy akksit és hozzá turnigy töltõt európából be lehet szerezni?

Közben rájöttem, hogy van európai raktáruk. Ez a töltõ szimpatikus lenne, nem tudom a LiFe mit akar, a 18650-as cella LiFe? Tehát ezzel az említett akksit és a LiIont is tudnám tölteni? És mégegy kérdés, ahogy látom Pb akksihoz is jó. Autóakkumulátor töltésére is alkalmas?

Esetleg ez? Itt külön kitér a LiIonra is.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Vegyél hozzá LiPO pack-ot azt jónapot. Akkor nem kell kötögetni, kulacsba belefér ez is. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen 65C-s LiPO pack sokkal komolyabb teljesítményre képes mint bármelyik 18650. Viszont intelligens töltõ kell hozzá amit lentebb kitárgyaltunk már.

Pl: Turnigy nano-tech 5000mah 4S 65~130C Lipo Pack

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Vegyél hozzá LiPO pack-ot azt jónapot. Akkor nem kell kötögetni, kulacsba belefér ez is. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen 65C-s LiPO pack sokkal komolyabb teljesítményre képes mint bármelyik 18650. Viszont intelligens töltõ kell hozzá amit lentebb kitárgyaltunk már.

Pl: Turnigy nano-tech 5000mah 4S 65~130C Lipo Pack

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Egyébként ha vásárlásra adnám a fejem, ezen a lámpán gondolkodtam és a kulacs akkumulátoroson. Ugyanis ekkora akksit már máshova nem nagyon tudok tenni. Az ára nem túl baráti, viszont ha csak a lámpafejet veszem és én gyártok hozzá akksit, akkor már egy kicsit elfogadhatóbb a helyzet. Kérdés, ezek a csatlakozások mennyire kompatibilisek? Ha jól látom 14.8V-ot 4db sorban kötött 18650-es cellából lehet összehozni. További kapacitást párhuzamosítással nyerek? Tehát kettõt-hármat párhuzamosan kötök és ebbõl négyet kötök sorba?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Azért lehet jót és reális áron is készíteni házilag, ahhoz a ház viszonylag olcsón elkészíthetõ a kínai tömeg termékek fém burkolatának felhasználásával.
Pl veszel egy alu tokos kínai lámpát és a hengeres csõ test tetejébe bele szorítasz egy alu rúd darabot 10 mm mélyen.
A kiálló részre jöhet a led (ledek egymás mellett) és-vagy
eltolt fókusszal akár egymás alatt is, szintben eltolva és
a kettõs fókusz is megoldódik (a szórtabb közeli és szúró távoli fény).

Az alu rúd beszorítását hogy érted? Széltében, hosszában és milyen mélyen? Hogy lesz annak megoldva a lencséje vagy egy központi lencse van? LED-et egyébként nem olyan egyszerû odatenni, akkor a gyári LED panel már nem jó, gyártani kell.

Azt azért ne feledd, hogy a led alatti (tehát lejjebb lévõ részeket) mindig feketére kell festeni,
különben onnan a fény a sík-domború lencsén mindig felfelé vetül. Az vakít.
Ezzel minimális lesz csak a fény veszteség, és csak azt a részét veszíted el ami egyébként felfelé vakítana.

A lámpámnál fehér, ez maga a LED panel. Tehát akkor nem csoda, hogy vakít.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ezeket a Fraen optikákat és a hozzá hasonló prizma elven mûködõket már régebben próbáltam de soha nem voltam megelégedve a fényével. Nem úgy mûködik mint kellene. Persze világít, (minden átlátszó tárgy megtöri a fényt valamiképp), az elvi mûködését illetõen még jó is lehetne, de az szerintem valahogy nem az igazi. Nekem nem vált be. Aztán mindenki maga tudja..

.. a "kiesõ" fényt (ami mellesleg az elvakítást is okozza) fel lehetne használni az úttest világítására is megfelelõ foncsor kialakítással. Egyébként nem is értem, hogy ezekért a csillagászati összegekért miért a tömegcikként gyártott lencséket és tükröket alkalmazzák, miért nem tudnak speciális foncsort készíteni, ami megoldja a lehatárolást?

Ebben tökéletesen igazad van!
Szerintem nekik az a lényeg, hogy terepen az erdõben világítson erõsen. Örüljön aki megvette, hogy távolra is lát vele. Sisakra szerelve olyan mint a terepjárókon a keresõ reflektor. Aki meg közúton akar lámpát használni (hiszen nem csak kötelezõ de jól felfogott érdekünk is legalább látszani), az vegyen valami gyengébbet vagy készítsen magának jobbat. Erõs fényûbõl kicsit macerásabb ilyent készíteni.

Majd csak rájönnek a gyártók is, hogy szükség van ilyenre is ami erõs és nem vakít.
Igaz, az még tovább növelheti a használati (és talán az eladási értékét is).

Azért lehet jót és reális áron is készíteni házilag, ahhoz a ház viszonylag olcsón elkészíthetõ a kínai tömeg termékek fém burkolatának felhasználásával.
Pl veszel egy alu tokos kínai lámpát és a hengeres csõ test tetejébe bele szorítasz egy alu rúd darabot 10 mm mélyen.
A kiálló részre jöhet a led (ledek egymás mellett) és-vagy
eltolt fókusszal akár egymás alatt is, szintben eltolva és
a kettõs fókusz is megoldódik (a szórtabb közeli és szúró távoli fény).

Ilyenkor a belsõ fény visszaverõ részeket felül érdemes felül fényezni alul mindig feketére kell festeni,
különben az onnan kilépõ fény felfelé vetül és csak vakít, haszna nincs.

Ha sík-domború 40-50 mm-es átmérõjû lencsét használsz akkor a felsõ terelõ is könnyebben megoldja a határolást.

A betolt alu tömböt átfúrva a vezetékek be tudnak menni a kapcsolókhoz (ki-be fényerõváltó stb). Az akkunak már csak külön marad hely, de az nagyobb teljesítmény esetén úgy sem férne bele. Bontott laptop akkukat is össze lehet építeni megfelelõen biztosítva és jól szigetelve.
Abból akár fél tucatot is a kezedbe nyomnak a szervizekben 2000,-ért.
Annyi mûködõ cella mindig akad benne, ami még több óriás akku pakkhoz is bõven elég. (Erre akkor még nem gondoltam, amikor a sajátomat készítettem).

Sok cella már üresnek látszik de ha lassan és kis árammal sikerül feltölteni legaláb 3 Voltig, onnan már tölthetõ rendesen és még
jól használható annak ellenére, hogy azt lehet olvasni sok helyen, hogy "az már nem használható ami nullára merült".
Azóta van ilyenbõl is 14 cellás pakkom egy csavaros tetejû bringa szerszám tároló mûanyag kulacs formában és kiválóan mûködik.

Gondolkodom a tükrön. Ha ilyenre vetemednék, ezt profin szeretném megoldani a lámpához illesztett alumíniumból kiforgácsolt szerkezettel. Itt egy probéma van: valószínûnek tartom, hogy minden fényerõ fokozaton világít mindhárom LED. Ez esetben felejtõs a tükör, mert csak akkor mûködik ha csak a felsõ ledek világítanak?

Igen, nyilván csak a felsõhöz kerülhet közel a terelõ. Az alsónál semmit nem ér.
A speciális vetítési kép kialakítása a legjobb megoldás. Csak kicsit agyalni kell rajta és kísérletezni, hogy melyik vetítési módnál mi jön be jobban a gyakorlatban.

Egyébként az alu tükröt kémiai módon lehet fényezni (polírozni) de nem érdemes házilag.
Megcsinálják helyetted a "koszos" és veszélyes munkát, a savban fõzést, ha kell. :)
Valami hõálló felület védelmet is tudnak rá tenni, ha jól tudom.
--> Vegyi polírozás - POLIGRAT GmbH

Azt azért ne feledd, hogy a led alatti (tehát lejjebb lévõ részeket) mindig feketére kell festeni,
különben onnan a fény a sík-domború lencsén mindig felfelé vetül. Az vakít.
Ezzel minimális lesz csak a fény veszteség, és csak azt a részét veszíted el ami egyébként felfelé vakítana.

Trallala66

Trallala66

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Találtam egy elipszis szórásképü lencsét Fraen 12° x 44° 20mm Elliptical Optic with Holder az adatlapja http://www.luxeonsta...p-e4-re-hrf.pdf itt található.
Több fejlámpát is szétszedtem kíváncsiságból, vagy javítás miatt kényszerbõl. A legtöbb SMD LED-esben MCPCB alumínium alapú hordozó lap volt, mint a LuxeonStar CoolBase-Star-LEDs modulokban és a geometriai méretük is közel azonos volt. Igaz ezek a fejlámpák legfeljebb 1W-osak voltak. Ezért gond nélkül alkalmazható lenne hozzájuk az optikai elõtét.
Sajnos Magyarországi forgalmazóját nem sikerült találnom.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Megtaláltam egy korábbi hozzászólásod, ahol részletesen leírtad hogyan és mibõl érdemes ezt a tükröt elkészíteni. Gondolkodtam én is. Sajnos tényleg csak akkor oldható meg szépen és ideálisan, ha csak a felsõ két LED világít és az egy vonalban levõ pontszerû fényforrásokat élesen le tudom határolni a tükörrel. Ha mindhárom LED világít, az alsó LED miatt nagyon hosszú lehatárolót kellene feltenni és a fénycsóvát túlságosan (szinte használhatatlan mértékben) leszûkítené.

Sokezer lumen ide vagy oda a fény jelentõs része nem hatékonyan lép ki a 3 LED-es lámpákból. Minden irányban világítanak, bár senkinek sem érdeke, hogy a fák lombját világítsa, azt a "kiesõ" fényt (ami mellesleg az elvakítást is okozza) fel lehetne használni az úttest világítására is megfelelõ foncsor kialakítással. Egyébként nem is értem, hogy ezekért a csillagászati összegekért miért a tömegcikként gyártott lencséket és tükröket alkalmazzák, miért nem tudnak speciális foncsort készíteni, ami megoldja a lehatárolást?