..fõleg apámtól örököltem az ilyen elektronikai érdeklõdést.Balu, te ilyen elektronikai mérnök vagy vagy micsoda?
Van amirõl bizonyítványt szerzel, ..aztán pár év múlva kérdezhetnek felõle..
Van amit megtanulsz és a szakma szabályai szerint gépiesen elvégzed.
Van ami csak úgy ösztön és megérzés szinten jön. Tudod, mert az nem lenne másképp logikus.
Aztán minél többet gondolkozol rajta annál több hasonlóan logikus megoldást találsz.
Viszont minden a fizikai alapelvekre épül ezért nem lehet nagyon eltévedni benne.
Olyan ez az egész fizika mint egy építõ játék, egy nagy lego.
Eddig az elsõ kérdésedre a válasz és az OFF.
Megadják a felvett elektromos teljesítményét Watt-ban...még csak most kezdtem bele az építgetésbe, és igazából nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy LEDeknél hogy van megadva a teljesítménye, és hogy melyik az a LED, ami elfogadható fényerõt ad?
A leadott fényteljesítményét lumenben.
Egy Watt elektromos teljesítményhez számszerüen meghatározható, hogy
elméletileg milyen legnagyobb lumen érték, vagyis szemünkkel érzékelhetõ fényteljesítmény tartozik.
Ez azért nem ilyen egyszerû mert több mindentõl függ.
A szemünk az 550 nanométeres hullámhosszú zöld színre a legérzékenyebb.
Ezen a hullámhosszon 1W energia elméleti maximumként 680lm fényteljesítményként érzékelhetõ.
A vörös és a kék színnek megfelelõ hullámhosszok felé csökken a szem fényérzékenysége.
Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a fényforrás spektrális eloszlását kell
figyelembe venni a közelítõen pontos Watt lumen átszámításhoz.
Vehetünk egy átlagot a könnyebb számítás érdekében ami 200-300 lm/W között helyezkedik el.
Mivel a fehér ledek szín spektrum eloszlására a kék kiugrás jellemzõ ezért
tovább pontosítva ebben az esetben vehetjük 200-250lm/W-ra az elméleti értéket.
Az elméleti lumen/Watt érték lenne a 100%, ami nem létezik.
A fényforrásoknak van egy vesztesége amit nagyrészt hõ formájában sugároznak le.
Minél nagyobb teljesítménnyel hajtunk egy ledet, annál rosszabb hatásfokkal mûködik,
vagyis annál jobban melegszik és egyre kevesebb pluszban betáplált energia alakul fénynyé.
Néhány példa:
A Cree-e P4 fényességü 80-87lm/W-os led a fenti következtetés szerint
36%-át hasznosítja fény formájában a betáplált energiának.
Újabb hírek szerint megjelent a 115lm/W hatásfoku led is.
Ez már a betáplált energia 50%-át hasznosítja fény formájában.
A régebben használt Luxeon ledek 40lm/W hatásfoka 17% energiát alakított fényé.
A Luxeon K2 jól meghajtva 25 lm/W vagyis 11% hatásfokkal mûködött, mint a nem túlfeszített halogén izzók.
>>Ide kattintva fénytani alapfogalmak összefüggéseit tanulmányozhatod<<
Most ennyit, majd még írok errõl.konkrétan egy ehhez hasonlót szeretnék építeni:
http://www.siliconch...12/article.html
csak éppen nem USBs verziót, hanem ceruzaaksisat/12Vos tápegységeset több darab LEDdel...valamennyire értek az elektronikához, de sajnos LEDekkel még nem foglalkoztam behatóbban...nagyjából milyen árban mozognak ezek?

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére