Szóval:
1. LUPINE Wilma 6l ámpát max teljesítményen használva (15W):
a.) kb. fél óra múlva már káprázik a szemem, és kis fehér folt játszik elõtte.
Ezért nem szeretem önmagában a szúrófényt és ezért is vagyok megelégedve az
oldalra szórtan is erõs fényü, régi huzallábas ledekbõl épült lámpámmal.
Akkoriban sokan mondták,(még a fele ilyen erõs powerledek mellett), hogy mekkora marhaság, hogy azokat a huzallábas ledeket istenítem.
..de azért bejött és még mindíg topon van!
..a széttartás és fényerõ összefüggésben is.
A Betty a példa a fotón.Ezt én sem gondoltam volna, mint az a vidéki bácsi akit felvittek mûrepülni.
(ha valaki nem ismerné,
a balra billenésnél mondta, azt gondoltam, hogy becsurran. Jobbra billenésnél, azt gondoltam, hogy erõsen sáfrányos lesz hátul.. de a szaltónál már komolyan felhördült, azt azér' nem gondoltam, hogy mindez a nyakamba folyik!) b.) terepen, lefelé lehet csak kihasználni, máshol felesleges.
Komolyan vitába szállhatnék ezzel..
A sötét erdõben nyomod fel magad, annyit sem látsz magadkörül mint a bagoly.
Szeretem látni hol járok. ..nem csak azt, hogy mi van elõttem. Ráadásul attól káprázik a szem.
c.) közúton szóba sem jöhet, autósok villognak - vagy lefordítom, de akkor
meg minek a max teljesítmény.
Nálam akkor le lehet kapcsolni az alsó kettõ ledsort és csak a legfelsõ világít, fölötte a tükrös felületü terelõvel.
Ettõl éles felsõ határvonalat vetít ..vagyis nem vakít de jól elõre világít ha jó szögbe billentem.
Már '93-tól kezdeve fejlesztgetem a bringalámpához elõnyös megoldásokat.
Ehhez talátam ki a meglévõ dizájnt ami nem vakít ha nem akarom és akkor harmadannyit fogyaszt.
Keskeny vonal jellegü fényt ad, világíthat lejjebb följebb vagy egészen magasra
és illeszkedik a kormány elé v. fölé. Ez a kormányt markolva állítható.
d.) 15W-hoz párosul több mint 4 óra üzemidõ
Az tényleg nem sok, de ez akkufüggõ.
Azaz a teljesítmény - fényerõ - észnélküli növelése szerintem felesleges, 7-12W közötti teljesítmény untig elegendõ.
Egyszóval, a teljesítmény és a használhatóság nem járnak kéz a kézben. Szerintem.
Lassan megjelennek majd az 1 Watton 150lument leadni tudó ledek, amíg
el nem jutunk az elméleti maximum közelébe ami fehér fénynél 180-230 lumen 1 Watt felvett teljesítmény mellett.
Akkor már jóeséllyel lehet elég lehet 7-12W.
Nem is az elektromos teljesítményfelvétel a lényeg, a leadott látható, optikai fényteljesítmény számít.
Na meg a széttartás.
Amíg egy lámpa megvilágít a látómezõdben egy meghatározható kisebb területet,
azzal együtt elfedi a környezetben meglévõ holdfényt ill. a lámpából kiszóródó gyenge fényeket.
Kell egy széles, nagyon széles fény is, mint Pinyó használt közeli világításra optika nélküli Cree-t.
Ez megvilágítja két-három méteren belül a közvetlen környezetet.
Ezen túl kell egy fény középtávra és egy szúrófény messzire is.
Így viszont nem kápráztat, nem zavaró ha mellette ott vannak az átmenetek vagy soft-átmenetek.
A szúrófényben az a leginkább zavaró, hogy mellette a sötétebb részeken nem látsz szinte semmit.
Azaz látsz ha közben balra-jobbra "szkennelsz" a lámpa fénysugarával.
Én személy szerint akkor leszek majd "elégedett" a lámpá(i)m fényével, ha a fix helyre szerelve azokat (kormány?) a fejemet jobbra-balra forgatva erõlködés nélkül látok úgy, mint napfényben, kb. hasonlóan messzire. A stadionvilágítás, az már jó! :-)
..akkor még nem találkoztuk..

Ráadásul meg van a 180 fok!
A 180 fok akkor is kell, mert a periférikus látásom kb. annyi.
..nekem is valami ilyesmi jutott eszembe, csak én merészebbet ugrottam elõre: fel lehetne lõni mûhódszerûen egy fényes ojjektumot a fejem fölé tíz-húsz méterrel, amely ojjektum automatikusan követné a mozgásomat.
..Ennek a megoldásnak az is elõnye, hogy a súly kevésbé számít, hiszen nem nekem kell cipelni a cuccot, hanem saját erejébõl lebeg a levegõben. További elõny, hogy ha elég magasan van, akkor nem világít a szembejövõ képébe
Világító objektum fölötted, látszólag követ is..

..eesetleg a Nap?? 12 órával késõbb.