Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Félreértés ne essék, nincs rá lehetõségem hogy Betty-t vegyek, sõt, még vágyam sincs nagyon rá, egy cateye hl-520-am van, ez számomra elég arra hogy lássam, merre kell rántani a kormányt. Egyedüli gondom akkor van ha kanyarodok oldalra, persze nem azért, mert 180 fokos látószögem van, mint itt egyeseknek, de sajna a "macskaszem" nem világít oldalra.

Amúgy nincs gondom a koncepcióddal, a lámpáddal Balu, csak rá akartam világítani, hogy közel sem alkalmas minden felhasználási területre.
Egyelõre ennyi ;)
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Dehogynem lesz könnyû és kompakt, ha jól csinálod... :-) A Hozé-lámpa is errõl szól, és én is hasonló lámpákat építettem már jópárat. A fizikát nem lehet átverni, ha kell az a megadott/kimért tömegû fém a hûtéshez, akkor kell, és nem lehet megspórolni büntetlenül. Ha a gyári könnyebb, akkor azt a LED kisebb élettartamával "halálja meg".
Na, csak nem olvastam írás elõtt! :-D

Igaz, Chriss is írta de ez kimaradt végül a következõ véleményembõl, hogy mennyire igaz.
Azelõtt szinte minden hozzászólásomban kihangsúlyoztam ennek a fontosságát.
Már azt mondták rám a másik fórumon, hogy hûtésmániákus vagyok, minden ledet annyira akarok hûteni.
Ez nem véletlen, mert a led nagyon hõérzékeny.
Egy kritikus hõfok érték fölött már rohamosan és maradandóan veszít a fényerejébõl.

A régi Cateye lámpáknál is így volt.
A 20 mA-es ledeket a dupláján hajtották mindenféle hûtés nélkül és ettõl nagyon hamar elment a fénye.

Mivel még élõben nem láttam a Bettyt ezért nem tudom mekkora
hatalmas, mélyen beszúrt hûtõborda lemezek gondoskodnak a hõleadásáról,
esetleg megfelelõen beszabályozott hõérzékelõ valóban beavatkozik-e a szükséges értéknél
és vajon veszélyes hõfok elõtt visszaveszi-e az áramot amikor tényleg kell?
Ha minden jól mûködik ahogy leírtam akkor nem volna gond, de így mûködik-e?

Megfelelõ hõkontroll nélkül a led jóval idõ elõtt meghal. (maradandóan elhalványodik a fénye).

Azt nem tudom milyen mély (nagy felületü) hûtõborda lett rajta kialakítva,
mert 7 ledhez egy teniszlabda bizony nagyon kicsi hûtõfelületnek.

Megint egy általam ismert lámpaépítõ embert vagyok kénytelen felhozni példának, Pinyót. Õ sem szereti túlhûteni a ledjeit. Ettõl függetlenül az Õ bringáján elég szép és bõven bordázott hûtõfelület van ami még mindíg nem túl sok.

Amikor álló helyzetben próbáltuk és bekapcsolta a hat ledet akkor egy idõ után már felkiáltottam,
vigyázz megsülnek a ledek, pedig ott volt a nagyobb de szûken mért hõleadó felület.
Ahhoz képest a Bettyn közelannyi sem lehet.

Ott egyéb teljesítmény korlátozó elektronkának kell ezt kiváltani, ami kritikus hõnél csökkenti a fényerõt.
Van-e ilyen és mennyire megbízhatóan mûködik azt nem tudom.
Enélkül is szépen világít amikor megveszed, persze néhány tíz-száz óra után...

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Nemozoli

Nemozoli

vendég

• fórumtag
  • 33 posts

Én is épitem magamnak a lámpáimat,tudok nagyobb fényerejüt,meg olcsobbat csinálni mint egy gyári,de sose lesz olyan könnyü,kompakt.És az erdõben,versenyen már csak ez számit.

Dehogynem lesz könnyû és kompakt, ha jól csinálod... :-) A Hozé-lámpa is errõl szól, és én is hasonló lámpákat építettem már jópárat. A fizikát nem lehet átverni, ha kell az a megadott/kimért tömegû fém a hûtéshez, akkor kell, és nem lehet megspórolni büntetlenül. Ha a gyári könnyebb, akkor azt a LED kisebb élettartamával "hálálja meg".

Azért annyit hozzátennék, hogy ezekbe a jól megtervezett gyári termékekbe legtöbbször beleterveznek olyan dolgokat is ami a felhasználónak nem kifejezetten az érdeke, pl alulméretezett, "idõzitett elromlású" alkatrészek stb. pl. nem hiszem, hogy a betty hûtõfelülete ideálisan alacsony hõmérsékleten tartaná a ledeket egy nyári este, mondjuk felfele tekerve vagy csak nem versenytempóban. Ez is egy fajta kompromisszum, a kis méretért és súlyért cserébe!

Na, csak nem olvastam írás elõtt! :-D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..egy jó kis merevfarú váz, túrázósabb geometriával...

ebay
a multkor láttam egy 98 körüli specialzed vázat bagóért..
..felsõcsövû cromo váz-az télleg meg lehet 5bõl-ballonos hátsó gummával?

nehogy kitörd a nyakad ezzel, kinek a lámpás fejlesztéseit várnánk?!

Há..hát kössz :)

Amikor a boltból, a kálvin térrõl elsõ úton hazafelé kipróbáltam az össztelóst a
Római parton végig hajókáztam és nem rugdostak seggbe a gödrök, az hihetetlen élmény volt.
Lágyan ringott fölöttük a gép, mint egy hajó.
El sem tudom képzelni hogyan tudtam azelõtt merev faruval menni.
Igaz, már nagyon régóta vágytam ilyenre és nagyon megtetszett.
Kicsit beleszerelmesedtem a lágyabb lengõ rugózó hajókázásba.

Volt már olyan 29"-os merev bringám ami hosszú idõre elvette a kedvem a tekeréstõl.
Aztán örültem, hogy fillérekért megszabadultam tõle. Akár el is ajándékoztam volna annyira voltam már vele.

Szóval össztelós.. csakis!
Még ez a rozzant és nehéz corabájk kategória is jobban tetszik nekem mint bármely merevfarú.
Már merev gépre nem ülnék de szerintem ez egyéni.
Nekem bármilyen merevfarú csak kínos kompromisszumot jelentene, amibõl igyekeznék kitörni.
A jobb össztelós viszont már húzósabb kategória.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
OFF
Ez tipikusan olyan váz, amin egy gépész, vagy statikát valaha is tanult ember
tökön szúrja magát.
Tényleg lehet olcsón normális vázat kapni.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
ebay
a multkor láttam egy 98 körüli specialzed fsr vázat bagóért
asszem 20 rugó körül volt euróban

egy pöpec ejtett felsõcsövû cromo váz-az télleg meg lehet 5bõl-ballonos hátsó gummával?

nehogy kitörd a nyakad ezzel, kinek a lámpás felesztéseit várnánk?!

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
balu,

a merevfarúakkal miért nem vagy kibékülve? egy jó kis merevfarú váz, túrázósabb geometriával, kevésbé merev vázzal, ballonos gumikkal, meg egy puha teleszkóppal...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Elvittem egy ügyeskezü majsztróhoz aki meghegesztette és tett rá még megerõsítésként
megfelelõ anyagot a gyengébb és a hegesztett részekhez.
Azóta jobban bízom benne mint újkorában.
Most vennék egy gyári új vázat annál ismét várható lenne, a hasonló törés.
A megerõsítés után már strapabíróbb lett.

Ez egy ilyen váz, csak a nyereg tartó rész rogyott meg.

Feltöltött kép

Talán egy komolyabb össztelóst kellne vennem de az minimum annyiba jönne mint egy Betty, talán még többe is.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Balu!
Nem mondod, hogy azt a vázat még "megragasztottad"!!?
Mert ha igen, amikor tekered, folyamatos "izgalmi állapotban" lehetsz! :D

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
@balu:
az a váz minimum életveszélyes!!
sztem lámpa mellé mindenképp ruházz be egy tisztes vázba, legalább egy 5rugót.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Csak békítõleg:
Balu egy nagyon ügyeskezû krapek, akinek a hitvallása, hogy mindig lehet jobbat és jobbat csinálni, ráadásul még gazdaságosan is.
Rémhöriaz a bringás, aki nem engedheti meg magának, hogy "hibázzon" - :D - mert kitöri a nyakát egy faágon. Egyszerûen látnia kell!
kit23tian letette a voksát a minõségi termékek mellett, és úgy gondolta, ezeket megosztja másokkal is kis hazánkban.

Azt hiszem, ezért nem lehet egyiküket sem hibáztatni, mindenki a barrikád másik oldalán áll, de hát mindenkinek mások a lehetõségei.

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

OFF
Nem szeretnék én itt beszólni senkinek. De.
Elénzve Balu1 meg Chris8 kerékpárját, lámpáit, meg elolvasva a fenti vitát, azt gondolom,
hogy el sem tudjátok képzelni, hogy Rémhöri, hogyan közlekedik egy erdei úton lefelé.
És ebben nem volt semmi sértõ szándék, csak biztos vagyok benne, hogy a "kerékpározás" alatt, nem ugyanazt értitek.

Az könnyen lehet de azért ez ügyben nem tartozom egy kategóriába Baluval, ugyan nem DH-ban nyomom és letöréseket se ugrálok, de ami a cc-be belefér az jöhet! Egyébként meg szerintem maga a lámpa ennél keményebb kategóriákban se fittyenne le a kormányról:-) Na jó láttam valakit elõttem vaksötétben lezúdulni egy telónélküli bringával a HHH kövesén, lehet hogy ott magadná magát jelen formájában, de úgyis más felfogatást akarok a következõre, ott meg nem lehet ilyen gond:-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..össze tudom rakni a lámpám végre a végleges verzióban akkor, szívesen összevetném nem csak fényerõ szempontjából a Bettykével, meg a Balu sorával is.

Na ez az amitõl tartok egy kicsit, igaz a puding próbája az evés.
Persze 20 de max 25 Watton. Fölötte már más súlycsoportnak számít.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
OFF
Nem szeretnék én itt beszólni senkinek. De.
Elénzve Balu1 meg Chris8 kerékpárját, lámpáit, meg elolvasva a fenti vitát, azt gondolom,
hogy el sem tudjátok képzelni, hogy Rémhöri, hogyan közlekedik egy erdei úton lefelé.
És ebben nem volt semmi sértõ szándék, csak biztos vagyok benne, hogy a "kerékpározás" alatt, nem ugyanazt értitek.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Igaz, abban is van igazság amit te írtál. Nem kimondottan arra gondoltam, hogy:
"ahol Rémhöri lemegy 50-el terepen,ott a te lámpád bajosan maradna egyben"
A lámpa sok mindent kibír. Pofára esésnél legfeljebb a rugó ellenében
felemelkedik a fej része, esetleg a bilincs hátrább csúszik a kormánycsövön.

Szóval az még csakcsak de a bringám esne szét inkább, a váz egyszer már eltört.
Errõl képek >>Itt_01<< , >>Itt_01<< , >>Itt_03<< . A lámpának nem lett baja. :)

Hát nem persze, inkább csak az a meglepõ, hogy amennyibõl megveszek egy komolyabb holmit,
pl. egy márkás bringát, full-HD kamerát vagy egy komolyabb lcd tv-t abból
csak egy lámpa jön ki ami nem is világít jobban mint amit összeraktam.
Nekem csak ez a meglepõ.

Akinek meg nincs meg a kellõ szakértelme,ideje,energiája, hogy épitsen egy jó lámpát,az nem tehet mást,mint megveszez egy gyári lámpát...
..mert nincs más lehetõségük.

Ha megfizethetõt akar, arra meg itt vagyunk mi..
Pl. itt van Hozé, késõbb esetleg egy-egy darabot majd lehet én is összehozok.
Mostanában mindenre kevés az idõm, még egy-két befejezetlen dologgal tartozom is.

Persze akinek nem jelent gondot az vegye meg a gyárit az áráért. Tudom, olyan is van,
váljék egészségére ha megteheti. Csak az emberek nagyobb része akkora összeg hallatán megrémül.

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
Azért annyit hozzátennék, hogy ezekbe a jól megtervezett gyári termékekbe legtöbbször beleterveznek olyan dolgokat is ami a felhasználónak nem kifejezetten az érdeke, pl alulméretezett, "idõzitett elromlású" alkatrészek stb. pl. nem hiszem, hogy a betty hûtõfelülete ideálisan alacsony hõmérsékleten tartaná a ledeket egy nyári este, mondjuk felfele tekerve vagy csak nem versenytempóban. Ez is egy fajta kompromisszum, a kis méretért és súlyért cserébe! A gyártónak az az érdeke hogy a ledek hamarabb veszítsenek a fényükbõl mint ideális esetben, így nem csak a technikai fejlõdés, hanem a idõ elõtti fény vesztés is ösztönözheti a usert az újabb lámpa megvásárlására! Egyébként az pl szimpatikus a Lupine-nál, hogy lehet upgradelni a ledeket, persze azért ezt is borsos áron!:-)

A Balu lámpája a másik véglet, a kettõ között azért rengeteg olyan megoldás lehet, ami kompakt is nagy fényû is, tud legalább annyit mint a gyári és nem kókány! Pl én az akksikat, szerelvényeket, csatikat, kapcsolókat a batteryspace-rõl rendeltem, elektronika a taskledtõl jön, annyi program lehetõsége van, hogy annyi a lupine összes termékében sincs:-)3 féle akkufigyelés és kijelzés, hõvédelem, strobo és normál mód stb.
Tetszetõsebb ház összehozásához is inkább csak ötlet kell, nem speckó gépek, de ha valakinak van lehetõsége, vagy áldoz profi mechanikai munkára akkor aztán meg tisztára gyári kinézetet is össze tud hozni töredék áron:-)
Ha megjönnek az akku és elektronika rendeléseim, és így össze tudom rakni a lámpám végre a végleges verzióban akkor, szívesen összevetném nem csak fényerõ szempontjából a Bettykével, meg a Balu sorával is. Nem hiszem, hogy bármely téren elmaradna tõlük és elõzetes számításaim szerint negyed-ötöd árból fogok kijönni 150Wh-ás akkupakkal 25W-os teljesítménnyel és egyenlõre max 2000lm -nel!:-)

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 posts
Szerintem azért sok igazság van abban amit Rémhöri irt!

Kicsit más a felhasználási területetek,te hobbiból bringázol,Rémhöri versenyez.Nem akarlak megbántani,de ahol Rémhöri lemegy 50-el terepen,ott a te lámpád bajosan maradna egyben.Vagy legalábbis elmozdulna a poziciójából.Szerintem nem viccnek szánta:)Egy szó mint száz,verseny célokra az kevésbé alkalmas,de persze neked nem is erre van szükséged.Akinek meg nincs meg a kellõ szakértelme,ideje,energiája, hogy épitsen egy jó lámpát,az nem tehet mást,mint megveszez egy gyári lámpát.Én is épitem magamnak a lámpáimat,tudok nagyobb fényerejüt,meg olcsobbat csinálni mint egy gyári,de sose lesz olyan könnyü,kompakt.És az erdõben,versenyen már csak ez számit.
Amugy ha magamnak épitek egy lámpát,az is csak akkor éri meg,ha élvezem a vele való munkát.Mert ha nem ,akkor persze nem lesz olcsóbb,mert a jó pár munkaórát amit belefektettem,azt jóformán nem lehet megfizetni.Az hogy meg tényleg hasonlóan egybe legyen mint egy gyári lámpa,(alu-ház,vizállóság stb.)már anyagárban sem kevés,persze töredéke egy gyári lámpának.
Szóval ne bántsuk azokat akik megvesznek egy gyári lámpát,mert nincs más lehetõségük.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Mindenkinek más fontos! ;)

és mindenkinek mások a lehetõségei anyagi téren. Ez igaz lehet.

"a cipész dolgozzon a cipõn aki lámpát gyárt, gyártson azt egyszerûbb ha mindenki a saját munkáját csinálja jól és
utánna a többiek munkáját megveszi!-embere válogatja-?

Aki nem nyugdíjas az számolja bele a munkaóráját is az árba legyen szíves
"

Ha azt számolom, hogy egyébként verném a faszomet a facipõmbe fakalapáccsal, akkor már jó órabér jön ki ha mással foglalkozom. :)

kit23tian

kit23tian

vendég

• fórumtag
  • 55 posts

..,hogy lássunk oldalra is.
Mennyibe kerül ennyi gyári lámpa, akár egyenként vagy netán összesen. Egymilla, fél..?
Hát..
A legtöbb sportolónak elég szokott lenni 1 lámpa is ezekbõl, de szerintem ez nagyon ember függõ akinek nem elég az bátran csináljon magának nagyobb lámpákat is!
kb. akcióban 130 ezerért el lehet vinni egy darab Wilma 4 -et!! :)
Van akinek az is elég, de van akinek ebbõl több kell!

..és az ár, amibõl ezt össze lehet hozni anyagból.. és amenyibe a gyári kerül.
Szerintem az nagyon jó ha valakinek van rá ideje mert akkor 1-2 db-ig mindig olcsóbb lehet a gyárinál nem mintha megközelítené minõségben, súlyban, esztétikában, vízállóságban.... és van aki nem a forrasztó mellett szeret gubbasztani, inkább teker!
Nagyon sok termék tûnik elsõre olcsóbbnak házilagosan készítve, de kevesen csinálnak otthon meg mindent amire szükségük van pl.: autó, micro, laptop.... mind drága én nem építek magamnak eggyiket sem mert a cipész dolgozzon a cipõn aki lámpát gyárt, gyártson azt egyszerûbb ha mindenki a saját munkáját csinálja jól és utánna a többiek munkáját megveszi!-embere válogatja-?
Aki nem nyugdíjas az számolja bele a munkaóráját is az árba legyen szíves mert ez munka, ha magasabban képzett és iskolázott mint egy lámpa gyáros mérnök akkor többe kerül amikor nem a munkáját csinálja vagy a barátaival foglalkozik!?
Ez már nagyon más téma kinek milyen hatásfoka van?Mennyibe kerül a szabad ideje?
Mennyi is most a Lupine Betty? Múltkor még 200e fölött volt az ára egyetlen szûk fényü lámpának.
Szûk fényû?Ez furcsa nekem mert egy méter sincsen a kerékpár kormányom szélessége, ekkora ûrméreten át szoktam férni!
A ~240.. az nettó ár lehetett?
Bõven!

Nem rossz az a lámpa, de ha összehasonlítom a fényét a két évvel ezelõtt már látatlanban leócsárolt hasonló fogyasztásu ledjeimmel, és megnézzük a fotót valamint a széttartásokat az már mond valamit. Az árkülönbség még csak ezután jön.
Írd le mennyi a súly!-Ugye mindjárt jön kinek mi a fontos?
Betty 6 = 485 g!
Esztétika félre téve, mert neked lehet nem az a legfontosabb akkor hány Lupine lámpát kell súly alapján felszereljek az összehasonlításhoz a te lámpádhoz viszonyítva?
Ócsárolásról szó sincsen!Körte is szép, dinnye is meg barack is!Aki megteheti, hogy játszik azt csak elismerni és irigyelni tudom érte!
Kinek a pap kinek a neje?
Valjuk be a te lámpádhoz nem kevés idõ és tudás kellett!- van akinek nincsen! - :(

Persze, ha nem világít akkor nem is fogyaszt.
Maximálisan egyet tudok érteni!!! :)

Akár csak nálam, 4 kapcsolóval "programozható" három fõ fokozat és a negyedik a "látszani" fény.
Bármit be és ki tudok kapcsolni "program" szerint.
Négy kapcsolóval "binárisan" programozható :D
Négy igen v. nem szint az 4 bit és egy ujjal a kormányt markolva kapcsolható.

Mennyi is a Betty ára amennyiért el lehet hozni?
Az ár nem az egyetlen szempont! Szerintem sem olcsó kategória a Lupine!

Egyszer majd abszolút elfogulatlanul objektíven és objektívvel
fotót kellene készíteni a két lámpáról, illetve a fényükrõl.
Igen!Bár nem tudom mit veszünk az összehasonlításhoz fontosnak?Súlyt?Méretet?Esztétikát?Fényt?Akksi teljesítményt?Rögzítést?...Stb?
Talán egy teliholdason, amikor már nem fagy le a kezünk kamera kezelés közben.

Mindenkinek más fontos! ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Meg kell jegyeznem, kicsit szélsõségesen fogalmaztál.
A minõség az egy tág fogalom.

Az a legnagyobb gond, hogy az emberek leginkább a nagy neveket nézik
mint pl.: Porche, Lupine amihez magas árak tartoznak.
50 millás Porche, negyed millás Lupine Betty stb.
Van aki megengedheti magának könnyedén,
másnak annyi a negyedéves fizetése.

Egy márkanévvel felnyomott áru lámpa egy jobb bringa ára.

Az én látásmódomban a technikai eszköz mint amilyen a "lámpa" is,
az bizonyos feltételeket teljesíteni tudó alkatrészek megfelelõ összeépítését jelenti.
Közben adódhatnak fizikai korlátok amit 'kerülõvel', trükkökkel át kell hidalni.

Adott hét db led amelyik típus nekem is itt van (jópár darab), szalagban.
A másik lényeges az optika és a reflexiómentesítés ott már lehet 10-10% nyereség.
Az kicsivel nehezebben megoldható mert a bolti hozzá adott optikák gyengébbek de
használható bármi más típusé v. egészen más helyette erre a célra.
A többi már csak körítés.

Pl az elektronikán szinte semmi nem múlik a led fényerejét illetõen mert
azt sok más egyszerûbb módon is lehet szabályozni.
Legfeljebb annyi, hogy a kapcs.táp kedvezõbben használja ki az energiát ha
jóval magasabb az akkufeszültség mint a led igénye.
Ennyi. Sokan valami csudát sejtenek benne.

A többi csak körítés. Az, hogy milyen tokba kerül vagy mi tartja egyben, milyen színü a burkolat,
milyen "programok" vannak benne már harmadlagos részletkérdés. Csillagporhintés az egész.
Ez a "program" egyébként is egy kicsit túllihegett dolog. Néhány kapcsoló ugyanezt megteszi,
csak akkor azzal váltod a programot. Ez már tervezés kérdése.

Azt nyilván ki kell bírnia ami egy kerékpáron érheti, nekem ezzel
a legújabb megoldás mellett még nem volt gondom.
Ha valami korábban nem jól mûködött abból tanultam és átépítettem az egészet.

Menet közben ha adódik valami hiba az azért van, hogy tanuljunk belõle és annak megfelelõen
lehet módosítani. Nézd meg csak a NASA-t, rengeteget hibáznak és nagyon hosszasan fejlesztenek,
a korábbi hibákból tanulva. Ennek ez az útja.

A súlya sem hiszem, hogy valami rettenetes volna. A képen éppen mérlegelem, le lehet olvasni:
http://img6.tar.hu/balu-1/img/23985506.jpg
"túrázni 15-ös tempó mellett megfelelõ lehet"..na jó de nem csak felfelé megyek.. :D

"nem esik le a bringáról 40-50 feletti tempónál, mint mondjuk a Tied tenné."..szép is lenne ha..
Gondolom ezt viccnek szántad, annak minden elmegy. :)

Szerintem nem szabad annyira elvarázsolódni a gyári híres,
hírhedt körbemisztifikált dolgoktól. Ezt én már tizenéves koromban megtanultam.
Akkor hatalmasakat csalódtam az ú.n. szakemberek tudásában.
Állítólag mindíg olyant kérdeztem amire õk sem tudták a választ,
szóval megtaláltam a lényeget. :) ..pedig eleinte még felnéztem rájuk..

Szeretem kicsit másképp nézni a világot mint legtöbben.
Mindenben az érdekel mi van benne hogyan mûködik és mitõl lehetne jobb.
Ha elérte az jelenlegi korlátokat, akkor az ára miért annyi amennyi és
el tudom e készíteni kevesebbõl. Végülis el.

Csak akkor lepõdök meg amikor ilyent látok mint a Betty, ami
közel olyan jó mint amit építettem de ötszörös áron.
Igaz, a kereskedelem... az a vevõkbõl él.