Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Munka utáni edzõköreimhez szeretnék egy új elsõ világítóegységbe beruházni, aminek célja az, hogy a szembõl érkezõk már messzirõl észrevegyenek. Eddig egy négyledes BBB lámpát használtam (4 AAA-s akksival mûködõ), de egyrészt túl nagy és nehéz (össztelós bringán használom, gyakran elmozdul stb.), másrészt a villogó üzemmódja nem elég hatékony - lassan villog. Ellenben láttam olyat bringákon, ami ugyan szintén képes villogó üzemmódra, de pulzálva kapcsol ki és be, és "bekapcsolt" állapotában rendkívül gyorsan vibráló fénnyel tudatja a bringás (mumus?:)) közeledtét.
Mivel amúgy is 1-2 használat után már újratöltöm az akksikat, simán elég egy vagy két AA-s vagy egy vagy két AAA-s akksival mûködõ elsõ világítóegység. Kb. 10 perc keresés után ezeket találtam, ami esélyes lehet:
CatEye HL-EL010 Uno
CatEye HL-EL135

Vajon ezek már újgenerációs LED-del szerelt (>50 lm), nagy fényerejû lámpák? Nappal és félhomályban használom, és nagy szükségem lenne rá. Többször mentett már meg a mostani is. Sõt, nem csak engem. :)

Edit: találtam közben egy összehasonlító táblázatot, ahol ott a tömeg és a fényerõ egyaránt.
Más márkák tájékán is érdemes körülnézni? Ft-ban, amit rászánnék, az max. 5-6e Ft (illetve majd kiderül).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
tomidny: Nagyon pontosan fogalmaztál!

Talán annyit pontosíthatnék, hogy a 10W led a gyakorlatban
kb 35-50W halogén fényének felelne meg, a led típusa szerint,
mivel a ledeket azért jobban meg szoktuk hajtani mint az elméleti kis áramu érték,
ettõl valamelyest csökken a hatásfok.

Az adatlap szerint az új ledek csak a kisebb meghajtás mellett tudják Wattonként
azt a 107-114 lument a halogén Wattonkénti kb. 20 lumenjéhez képest.
A régi ledek 'csak' (50-60lm kis áramu érték), vagyis 40-50 lument tudtak a gyakorlatban, de az is a halogén fényének bõ duplája.

Az új ledeknél fõleg látszik a hatalmas különbség.
Viszont az olcsóbb lámpák még régi ledekkel lehetnek szerelve ill.
az elfekvõ lámpa készletbõl kerülnek eladásra.
Ezért rizikós az olcsó gyári cucc.

Pl. a negyed milliós gyári Lupine Betty-vel azonos fényt
már 40ezerbõl össze lehet hozni, mindenestõl.

Halogént, és társait felejtsem el? Csak LED?

Feltétlenül, igen!

Ha ugyanannyi elemmel mondjuk egy halogén 2* annyi ideig megy el, az gondolom nem azt jelenti, hogy a LEDeshez képest fele olyan erõs?

Nem. Az talán 10-15% fényt ad a ledhez képest.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts
A halogén nagyobb fogyasztású. A kb. 10W teljesítmény felvételû korszerû LED-es lámpát talán egy 50W-os halogénnel lehetne párba állítani. A LED-nek még megvan az az elõnye, ha már eléggé lemerült az áramforrás, akkor is fog egy minimális fénnyel világítani, és így legalább észrevesznek...
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Talán azzal lehetne kezdeni a választást, hogy mindenképp ledes legyen és legalább 4 db AA-s vagy nagyobb elem/akku férjen bele és legyen olyan állása aminél néhány óra alatt lemeríti az akkukat. Ez arra utal, hogy a fogyasztásából eredõen már lehet jó fénye.

Az a lámpa amirõl írtam, hogy jól világít, a fejlámpám, annak az egyik ledje (a kettõbõl) nem bírná tovább 1-1,5 óránál AA-s akkukról. Nem is arról használom.

Tehát sokkal jobb fényü lámpánál a nagyobb fogyasztással is számolni kell.
Számítani lehet arra, hogy hamarabb kimerülnek az akkuk/elemek.

Ami nagyon sokáig világít kicsi elemekkel az nem is világíthat valami jól.

Halogént, és társait felejtsem el? Csak LED? Ha ugyanannyi elemmel mondjuk egy halogén 2* annyi ideig megy el, az gondolom nem azt jelenti, hogy a LEDeshez képest fele olyan erõs? (tehát a kettõ között nem mûködik a fogyasztás-teljesítmény átváltás)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A lencse mozgatására így elsõ nekifutásra két egymásba illeszkedõ csõ ugrott be, amiket egymásban lehet tologatni..

Igen ez a legegyszerûbb és talán legjobb ötlet.
Az jó ha a henger fala (fõleg az elülsõ része) belül tükrös.
Öntapadós tükörfólia v. alufólia tükrös fele is jó a célra.

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts
Ilyesmi lencsék jók a célra. A távolítást-közelítést -> fókusz mozgatást a burkolat kialakításával lehet megoldani. Ehhez kell némi kreativítás.[/QUOTE]

Szia!

Köszi a részletes választ, ki fogom próbálni feltétlenül!
A lencse mozgatására így elsõ nekifutásra két egymásba illeszkedõ csõ ugrott be, amiket egymásban lehet tologatni, de majd még agyalok rajta, hátha lesz jobb ötlet :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Talán azzal lehetne kezdeni a választást, hogy mindenképp ledes legyen és legalább 4 db AA-s vagy nagyobb elem/akku férjen bele és legyen olyan állása aminél néhány óra alatt lemeríti az akkukat. Ez arra utal, hogy a fogyasztásából eredõen már lehet jó fénye.

Az a lámpa amirõl írtam, hogy jól világít, a fejlámpám, annak az egyik ledje (a kettõbõl) nem bírná tovább 1-1,5 óránál AA-s akkukról. Nem is arról használom.

Tehát sokkal jobb fényü lámpánál a nagyobb fogyasztással is számolni kell.
Számítani lehet arra, hogy hamarabb kimerülnek az akkuk/elemek.

Ami nagyon sokáig világít kicsi elemekkel az nem is világíthat valami jól.

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Maszek boltban, ahol komolyan veszik a vevõt, és ha nincs nagy forgalom akkor lehet rá esély.

Nemrég voltam a Hervis-ben, és az egyik eladó srác kibontotta nekem, és be is üzemelte a lámpát, majd kiderült, hogy írtózatosan gyenge, úgyh inkább elmentem. De tök rendes volt, bár nem is arra az osztályra tartozott, és máshonnan küldték át, mert itt nagy volt a forgalom.
Akkor már csak egy olyan hely kellene, ahol ki lehetne próbálni õket :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Sziasztok!
Állítható fókuszú optikát hol lehet kapni, és milyen LED-ekhez használható?

Ehhez egy nagyobb átmérõjü rövid gyujtó távolságu lencsét lehet hatásosan használni.

Posted Image

Posted Image
A led széttartása minél kisebb legyen. Pl a 90- 100 fokos cree jó ide.
Az a lényeg, hogy minél kevesebb fény világítson az optika mellé.
Ami mellé szóródik az egy oldalsó tükrözõ rétegrõl kiszóródik, igaz szórtan de az is világít.

Ilyesmi lencsék jók a célra. A távolítást-közelítést -> fókusz mozgatást a burkolat kialakításával lehet megoldani. Ehhez kell némi kreativítás.

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts
DöG Úr érdekes szemszögbõl fogta meg a dolgot, tetszik a gondolat menet!

Talán csak annyit lehetne pontosítani, hogy nem mindegy, hogy hagyományos
v. halogén izzóval vagy leddel világítunk az adott teljesítmény felvétel mellett.
Ez nekünk ledet jelent, viszont az izzó csak 20-30% fényt ad azonos teljesítményen.[/QUOTE]

Sziasztok!

Állítható fókuszú optikát hol lehet kapni, és milyen LED-ekhez használható?

Dög Úr :) gondolatmenetét még annyival egészíteném ki hogy gyalogláshoz, futáshoz, barlangászáshoz szerintem kellemesebb fényt ad a melegfehér LED, és a fényereje se lényegesen kisebb a hidegfényûnél.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
...............Posted Image
................................... ...így új h.sz.-ban folytatom.

Talán csak annyit lehetne pontosítani, hogy nem mindegy, hogy hagyományos
v. halogén izzóval vagy leddel világítunk az adott teljesítmény felvétel mellett.
Ez nekünk ledet jelent, viszont az izzó csak 20-30% fényt ad azonos teljesítményen.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ezert akartam en ennyire azt a Khatod 353-at, mert a 10 - 25 - 40 fokos optikakat tudom majd cserelgetni..

Ennél talán csak a zoom optika lehet jobb megoldás, amit
mindíg akkora széttartásra állítasz amilyen szükséges.
Lásd lentebb az animált fotót.

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 posts
Ezert akartam en ennyire azt a Khatod 353-at, mert a 10 - 25 - 40 fokos optikakat tudom majd cserelgetni, mikor melyik a legmegfelelobb :)
De mostmar veeegre megvan, mar csak ki kell esztergaltatni a testet :D

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Mondjuk, ha visszafelé kezd el gondolkodni az ember, akkor az segít a lámpaválasztásnál:
-Pl. adott felhasználáshoz várhatóan kb. mekkora felvett teljesítmény szükséges -megfelelõ fény karakterisztika, és hatásfok esetén- (saját saccolás:chin:): Gyalogos botorkálás ~0,1W-tól; gyaloglás 0,5-1W; futás 1-3W-tól; óvatos bringázás (15km/h) ~0,5W-tól; kényelmes tekerés 1-3W; tempós közlekedés 2-5W; robogás 5-20W.
-Táp igény (akku, elem):
¤ AA=ceruza méret: hagyományos elembõl kb. 1/2 A-t sem lehet tartósan kinyerni :( , Alkalineból kb. 1A, NiMh akkuból akár 1,5A. Ezeket az áramokat kb feléig-harmadáig merítve tudják csak, utána nagy áramokon annyira megnõ a belsõ ellenállás, hogy terhelve leesik a feszültség...
¤ Más méretû celláknál kb. kapacitás-arányban változik a terhelhetõség is (pl AAA méret durván /2,5-ed; baby ~2×-es; góliát ~4×-es)...
¤ Lehetõleg a LiIon cellákat (18650-es méret) se érdemes 1A-nél jobban terhelni, bár többet is kibír...
Szóval a fentiekbõl saccolható, hogy minimum hány, és milyen cella alkalmas egy lámpa kihajtására, illetve a kívánt üzemidõhöz hány garnitúrát kell beszerezni...
-Megfelelõ optika (szög) sebesség, és felhasználás függõ!
¤ Gyalogláshoz szerintem erõs, min. 30-40 fokos szögü szórt fény kell, de jobb, ha még szélesebb...(akár natúr powerled is használható, némi árnyékolással); emellet esetleg lehet egy nem túl erõs spot is...
¤ A sebességet fokozva egyre nagyobb teljesítmény-arány kell a spotba, és egyre kevesebb a szórt fénybe.
¤ Aszfalton az a jó, ha felfelé szinte egyáltalán nem világít. Függõleges nyílásszögnek kormánylámpánál valahol 7 (5...10)fok; vizszintes nyílásszögnek kb 15 (10-30)fok tûnik szerintem jónak. -Emellé még természetesen kell egy nagyobb szögû, kissebb teljesítményû szórt fény is, ami a környezetet világítja-.
¤ Terepen a nagyobb szögû, egyenletesebb fényeloszlás a kívánatos (fejlámpa igen ajánlott).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ez már csak azért sem egyszerû, mert a lámpáknál ha mégis meg adnak valamit,
mondjuk megadják a candelát v. a luxot, akkor nem írják mellé a széttartás szögét amibõl
valójában meg lehet mondani, hogy kicsi fénykört rajzol csak eléd v. vajh szélesen világít-e.

Leginkább úgy lehetne össze vetni lámpákat ha valamelyik üzletben meg lehet nézni
több félét mûködés közben és meg láthatod melyik mit tud, mert 'zsákbamacskát nem veszünk'.
Ahhoz persze lelkiismeretes türelmes eladót kell találni.
Maszek boltban, ahol komolyan veszik a vevõt, és ha nincs nagy forgalom akkor lehet rá esély.

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts
Na, ez már csak azért is tökjó, mert találtam 3lámpát pl, mindegyiknek másban van megadva az ereje, meg van egy halom olyan is, aminek nincs, gyártó honlapján se, vagy csak candlepower-esen :). Finom dolog manapság ez a lámpa vásárlás.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Korábban írtam ezekrõl a dolgokról. Arra is van válasz amit még kérdeztél máshol.

http://forum.bikemag...&postcount=2381
http://forum.bikemag...&postcount=2847

A korábbi megadott lapon nem jelenik meg a kép mert a tárban átnevezték bõvítés miatt,
de most itt azt is láthatod amire az egyik helyen
hivatkozom de ott már nem jelenik meg.
.
Posted Image

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts
Valaki el tudná magyarázni a LUX, Candela, és Lumen közötti kapcsolatokat :D. Mindenhol mást használnak, és ez így elég zavaró...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nappal felkapcsolt lamparol jut eszembe. tegnap este fel tizkor kapcsoltuk fel eloszor, addig nem volt ra szukseg. erdoben.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
gorgo, nekem meg tan van. megnezem este.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...