Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Csak EGY lámpát szeretnék, nem kettõt.
Fejlámpát se szeretnék. (egyelõre legalábbis így gondolom, ez még mondjuk változhat)

Az bizony nagyon hamar meg fog változni miután kipróbálsz egy fejlámpát!
Amerre nézel ott van világos, amíg a kormányon lévõ lámpával csak elõre látsz.
Hiába mozdul meg valami a bokorban, nem tudod megcsodálni, hogy
róka v. netán bagoly vadászik éppen, mert a kormány lámpa csak elõre világít.
Sok állatot láttam már fejlámpával, szemmel tovább követve.
Na meg az önvédelmi ösztön kielégítése. Akárhogy is nézzük, mégis csak
biológiai lények vagyunk, akiben mûködik az õsi ösztön, mi az ott a sötétben??
Ezért is jó ha nem csak az utat látjuk.

Egyszer fejlámpa nélkül de jó széles kormány lámpával (amit ismersz)
mentem a Janihegyre éjszaka. Bizony nagyon hiányzott legalább egy kicsi fény
ami oda világít ahova nézek, igaz az utat jól láttam.

Egy lámpát szeretnél ami egyesíti a közeli és távoli megvilágítást.
Erre jó pl az a megoldás amit itt korábban mutattam, de az kimondottan fejre.
Az elsõdleges fényt látáshoz mindenképp fejre szerelve javaslom használni.
A másodlagos vagyis közeli szórt fényt a kormányra lehet rögzíteni,
ott viszont feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy forgalomban ne vakítson.
Felülre az alján tükörfóliás terelõvel lehet behatárolni a fény felsõ határát kicsi optikánál.
Fejlámpánál ezzel nincs gond mert ahova fordítod a fejed a fény oda világít.
Viszont ha ragaszkodsz a kormány lámpához akkor meg kell elégedni a
fix fény hiányosságaival, ami csak a városban ad igazán jó láthatóságot,
és fõleg csak haladási irányban biztosítja a látást.

A kérdés akkor tehát az, hogy ezekbõl a mai fejlett PowerLED-ekbõl lehet-e pontosan ugyanolyan fényt ugyanakkora fényerõvel produkálni, mint amilyen a huzallábas lámpád. Megoldható?

A pontosan ugyanolyan az csak némi kompromisszummal, de ez nem is lehet cél.
Az csak egy átmeneti megoldás volt, amikor még a led fejlesztés kezdett fel lendülni.

Jaah, de én úgy akartam mint Te, hogy szétcincálni az aksikat, kivenni a cellákat, és azokat használni párhuzamos kötéssel, és akkor nem 7,2V lenne, hanem 3,6V.

Azt én kényszer megoldásként csináltam úgy.
A sok huzal kivezetésü led negatív kivezetéseit könnyebb volt egy azonos
pontra kötni ami azonos potenciálon van a közös hûtõ bordával.
Akkor arra is gondoltam, mi lenne ha kettõ de egymástól elszigetelt hûtõfelületre szerelném a ledeket két csoportban, akkor egyben maradhatott volna az akku. Ez a két eltérõ potenciálon lévõ borda ötlete nem tetszett mert zárlat veszélyes lehet, ezért elvetettem.
Ekkor voltam kénytelen szét szedni az akkut cellákra. Ezért volt külön.
Ez csak szükség megoldás volt.

Gondoltam még a kapcsüzemü tápegységre de egyrészt nem bíztam abban, hogy valami hiba esetén nem teszi tönkre az összes ledet.
Akkor még nem volt cél ic hozzá. Másrészt annyira nem akartam ilyenre elaprózni az energiám. Azóta rá jöttem, jól is tettem.

Miért jó ez spéci elektronika nélkül is?
Mindkét megoldásnak meg van az elõnye és hátránya.
Az áramkör nélküli világításnál lassan de folyamatosan csökken a fényerõ.
A csökkenés annyira nem feltünõ, hogy amikor kb. a negyedére csökken a fényerõ akkor vesszük észre, mintha halványabban világítana a lámpa.
Viszont kiküszöböli az emberi tévedést.
Valamennyi hátránya akkor lehet ha tarósan kisebb fényerõt szeretnénk,
de az sem jelentõs.

A kapcsoló üzemü táppal ellátott lámpánál a fényerõt be állíthatod akár végig fullra.
A fényerõ folyamatos marad, de az áramfelvétel az akku merülésének függvényében amíg lehet, a fogyasztást növeli. Ahhoz, hogy kisebb feszültség mellett azonos wattot tudj kivenni, több Amper kell.
Hiszen jóltudjuk: W=V*A . A feszültség csökken akkor az áramnak kell nõnie,
hogy meg legyen az egyensúly azonos kimenõ Watt mellett.

Hagyományos meghajtásnál..
a Lí-ion akku olyan jól illeszkedik a fehér ledhez, hogy csak minimális a veszteség néhány tized, max. 1 Ohmos áramkorlát esetén is. A másik, hogy akár végig mehet full fényerõn jónéhány, /led és akku függõen 6-20 órán keresztül/. Az utolsó órákban be kell kalkulálni, hogy egyre inkább halványulni fog a fénye de még haza találsz vele. Nem kapcsol le hirtelen.
Mivel én így használom, elmondhatom, eddig még nem tapasztaltam szemmel látható fényerõ csökkenést menet közben, legfeljebb eleinte amikor kifejezetten arra mentem rá, hogy lássam mikor merül le az akku. Minden túra után teljesen feltöltöm a két kamera akkut.

Miféle hirtelen fény lekapcsolás?

Ez a kapcsüzemü tápokra lehet jellemzõ, mert addig tornássza fel az áramot amíg képes rá. Azután elkezdi kicsit követni a csökkenést jobb esetben, utána eléri az akku a túl merüléstõl védõ áramkörének a lekapcsolási határát és "filmszakadás", hirtelen sötét lesz. Akkor bent lehetsz a jicsini kerek erdõ közepén, akkor sincs több fényed, de egy szikrányi sem. Ez egyrészt az akkuban lévõ túlkmerülés ellen védõ áramkör miatt van. Az le kapcsol ha kevés a feszültség.

Egyébként az az egyszerûbb megoldás esetén is lekapcsol de akkor már
a fényerõbõl úgyis rágóta látod, hogy mindjárt vége.

A másik, azért lehet ezt (ahogy a német mondja= idot zicher) bolondbiztos megoldásnak nevezni, hiába hagyod nagy fényerõn, az akku merülésével nem arányosan de folyamatosan csökken a fényerõ, még ha ezt eleinte észre sem veszed. Amikor már ez látszik akkor ki lehet kalkulálni, még mennyire elég. Ezt az állapotot sohasem szoktam meg várni.

Akkor ezt most 1 db aksira érted?
Mert én konkrétan a benne lévõ cellára értettem, amibõl ugye 6 db van egy aksiban, abban is, amelyiket belinkeltem azzal, hogy 3 olyat akarok venni.
Ha viszont cellára értetted, akkor az azt jelenti, hogy - mivel 18 cellám lesz - folyamatosan 27 A -rel terhelhetem az egész "akkupakkot" amit ebbõl a 18 cellából párhuzamosan kötök. Ez pedig 3,6Volton összesen 97,2 Watt folyamatos teljesítményt jelent, ennyivel terhelhetem max, hogy biztosan ne menjenek tönkre a cellák.

Egy db akkuban (ebben..) 6 cella van és 7,4 VV-ot ad le átlagban.
Ez 8,4 és 6 V között változik merüléskor.
Ennek az akkunak az elektronikája 1500 mA-t biztosan ki bír.

..mi ez a 27 Amper? Ez nem világos mire gondolsz..
A 100 Wattos ledes fény teljesítménnyel már valami jó napszemüveget kéne venned hozzá, az akkora fényerõt jelent!

A frissebb kérdésekre még mindíg adós maradtam a válasszal, azt majd..
Ez most így is sok lett.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

.
.
.
A többit majd máskor...

Ezekre mikor válaszolsz?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

A 7,2 V-os lítium ion akku egy MC-E ledet úgy tud legkönnyebben energiával el látni, ha kettõ-kettõ led chipet sorosan kötöd, majd az így kialakult két csoportot párhuzamosan kapcsolod.

Erre gondolsz?:
Feltöltött kép
Vagy erre?:
Feltöltött kép

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Pinyo!
Ezt a "DealExtreme 4in1 multi optika" -t honnan szerezted az MC-E-hez?
Meg hogy állítottad be 600mA-re a fogyasztást?
Sima ellenállásokkal?
Ja, meg mekkora hûtõborda kell az MC-E-nek?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

Ez így igaz, nem egy adott eszköz elérése a cél, hanem
bármivel elérni a célt amivel minél egyszerûbben és célszerûbben lehetséges.

Pont ezért szeretnék tisztában lenni azzal, hogy mi milyen eredményt ad.
Szal nem ragaszkodom én a 189 LED-hez, hanem csakis ahhoz, hogy az eredmény lámpa minimum olyan fényt adjon minden irányban, mint a Te 189 LED-es lámpád. Ez a szempont.

Már elég sok alternatíva kínálkozik.

Ez kicsit olyan mint a lego, bármit ki lehet hozni belõle,
csak egy kis fantázia kell hozzá

Meg sok pénz. :)

És most, hogy végre összegyûjtöttem a lámpára való pénzt, szeretnék belõle egy nagyon-jót építeni, elsõre. Szeretném elkerülni a zsákutcákat, meg egyebeket, nem késõbb akarok rájönni, hogy "jaa, inkább olyat kellett volna vennem és építenem belõle".

Ja, Balu! Ha a hidegfényû MC-E-t választom, azt hogy lehetne melegfényûsíteni?
(A melegfényû verziót nem akarom választani, mert az jelentõsen kisebb fényerõvel bír - három hidegfényû MC-E fényét még négy melegfényû MC-E se tudja adni, 10 lumennel kevesebb még az is)

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Üdv Hozé!Kérlek küldj egy tel számot.lámpás kéne.téged ajánlottak.kösz Gábor

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
keresek valakit aki szuper erõs fényû lámpákat szerel.köszönöm a válaszokat.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ez így igaz, nem egy adott eszköz elérése a cél, hanem
bármivel elérni a célt amivel minél egyszerûbben és célszerûbben lehetséges.

Már elég sok alternatíva kínálkozik.

Ez kicsit olyan mint a lego, bármit ki lehet hozni belõle,
csak egy kis fantázia kell hozzá és azt kell tudni
mit hogyan lehet jól össze illeszteni.

Sõt, a lehetõség még annál is nagyobb.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

És megítélésed szerint milyen a fénye Balu lámpájának újkori állapotához képest?
Magad elé, oldalra 180 fokban, és távolra? Minden irányban ad akkora fényerõt, mint a fiatalkori Balu-lámpa?

Szerintem igen legalábbis a lényeges helyek felé, ahová nézünk ugyebár (pl. magam alá tökmindegy hogy világít), de nehéz elmagyarázni. Ráadásul a fiatal, még jó balulámpa és az én 3xMCE lámpám nem léteztek egyidejûleg. Ezt látni kell. Több jó megoldás is létezik. A cél (kezdetben :-)) nem maga a lámpa, hanem hogy használható fényt adjon bringázási stílusonkhoz.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Pinyo! Amúgy van még kép valahol a lámpádról? Ill. a fényérõl. (is)

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

Jaja. Ezen a teleholdas alkalmával készült tesztképen egyrészt már eléggé lerobbant korában látható a balu féle sokledes, másrészt meg tényleg eljárt a ledjei felett az idõ mivel tényleg kijöttek a nagy áramon is jól muzsikáló teljesítményledek.
Az én lámpám áramgenerátoros vezérlõs, ezért tudom, hogy nálam a 11-es képen 600mA-en mentek a chipek.
A szórásképemmel pedig elégedett vagyok, pont ezt szeretem.

És megítélésed szerint milyen a fénye Balu lámpájának újkori állapotához képest?
Magad elé, oldalra 180 fokban, és távolra? Minden irányban ad akkora fényerõt, mint a fiatalkori Balu-lámpa?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Hello Szakik,

ahogy olvasgattam a fórumot, kedvet kaptam a "barkácsoláshoz", de mivel nem túl sûrûn van szükségem lámpára szeretném megúszni olyan akksi(k) nélkül, amit semmi másra nem tudnék használni. Az elsõ kérdésem tehát az, hogy lehet páldául a sokat "szidott" 4db AA elemmel használható lámpát csinálni?
Erdõben nem járok, aszfalton kellene látnom vele.
Köszi

Pl. így is lehet. :) Feltöltött kép

Elemtartót (lapos 4-es fedeles, kapcsolóval), multifusét, ellenállást, drótot Lomexben vettem; Powerledet Chipcadban, ott lehet különféle optikákat is kapni, akkor azt nem kell barkácsolni. Aszfaltra olyan 10 fok körülit praktikus, de ez izlés kérdése is.
AA Normál (szén-cink) elemból tartósan nem lehet ~fél A-nél többet kivenni; alkalineból max. 1 A-t; akksiból többet is. :)

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Ezen sokkal jobbnak néz ki, mint fentebb az 5. képen, - már ha ugyanarról a lámpáról van szó. Sõt, a 11. képnél is jobb.

Most akkor mi az igazság? (...tudom, odaát van :) )

Ugyanaz a balu lámpa volt, másfél évvel korábban. Ez a képsor is iso100 f56 8sec-el készült. Nem tudom hogy hány watton mehetett, mert ennél a lámpánál csak a huzalozás ellenállása állította be az áramot.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Ezután nem sokkal már le is szereltem mert tényleg már nem használható. Meghót feledékenység és lustaság miatt. Legalább van hûtõbordám!
Hát ez a története, ami az igazság, és már ideát van. :)

Jaja. Ezen a teleholdas alkalmával készült tesztképen egyrészt már eléggé lerobbant korában látható a balu féle sokledes, másrészt meg tényleg eljárt a ledjei felett az idõ mivel tényleg kijöttek a nagy áramon is jól muzsikáló teljesítményledek.
Az én lámpám áramgenerátoros vezérlõs, ezért tudom, hogy nálam a 11-es képen 600mA-en mentek a chipek.
A szórásképemmel pedig elégedett vagyok, pont ezt szeretem.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 posts

Én se igazán tudom, de valahogy így gondolom:

.........................

Tehát pl. 25°C-os környezeti hõmérséklet esetén Tj=25°C+61,4°C+5,6°C+50,2°C=142,2°C kb. a kristályhõmérséklet, :scared: de még elvileg ki kéne bírnia.
Én 100-110°C-nál semmiképpen nem engedném följebb a hõfokot, de a ledek hõdiagrammján látni, hogy igen hõfokfüggõ a hatásfok...

Kösz, azóta sikerült beizzítani a végeselem progit, az jött ki hogy max teljesítményen hajtva a ledeket a ház belseje idõvel stabilan 110°C körül lesz, a külsõ rész pedig 45° körül.... Persze nem kell mindig max-on égetni a ledeket és az eredmény sem biztos még.

Az alábbi képekrõl én nem tudom megállapítani hogy mennyire jók a lámpa fényei, mert ez fényképezõgép, záridõ, ISO érzékenység, blende nyitottság, stb függõ.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu!
Van itt egy kép: LINK
Az a szöveg van ehhez írva, hogy "Balu sok-sok 5mm-es led kiegészítõ színekkel".
Ezen a képen az általam ismert 189 LED-es lámpád van?
Ezen a képen elég gyenge fény látszik.

A 11. kép: LINK
A 11-bõl tényleg ennek van a legjobb fénye, de akkor ez most jobb fényt ad, mint Balu "közismert" lámpája?

Amúgy régen volt egy kép:
Feltöltött kép
Ezen sokkal jobbnak néz ki, mint fentebb az 5. képen, - már ha ugyanarról a lámpáról van szó. Sõt, a 11. képnél is jobb.

Az itteni kép a bizonyos három sor huzal lábas led fényét mutatja, viszonylag új korában. Viszont építésnél elkövettem néhány apróbb hibát.

Az egyik az volt, hogy már nagyon mentem volna ki világítani és éppen jött egyik aug.20.-a, a tüzijáték estéje, amikor még minden sor lednek be kellett volna állítani az áramát, ha egyet használok akkor se kapjon nagyobb áramot a szükségesnél. Mivel az áram korlátozáshoz a vezeték ellenállása lett tervezve, így egyetlen szál vezetéken gyorsan beállt az össz áram akkor ha minden fel volt kapcsolva. Viszont ha csak egy sor ment akkor az meg kapta három sor áramát. Elindultam úgy, hogy út közben mindennek kell menni, akkor nem lehet gond, "Soronként majd késõbb ráérek beállítani" -gondoltam-.

Errõl a kötésrõl késõbb könnyedén megfeledkeztem. Ezért idõvel a leg felsõ sorban amit külön is bekapcsoltam, a ledek kezdtek itt-ott lepukkanni. Néhány elkezdett villogni, aztán néhány már nem világított.

Az középsõ sorban is kezdte megadni magát egy-egy, csak a legalsó maradt ép. Ebben a csoportosításban használtam leginkább. Az általad említett fotón már a lepukkant led sor fénye látszik.
Ezután nem sokkal már le is szereltem mert tényleg már nem használható. Meghót feledékenység és lustaság miatt. Legalább van hûtõbordám!
Hát ez a története, ami az igazság, és már ideát van. :)

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Balu!

Te ezt ami a 11. képen van, Te ezt láttad élõben is?
Távolabbra világít annyira mint a 189 LED-es lámpád?
Meg vajon a tetejére lehet csinálni ellenzõt, és olyan dönthetõvé csinálni mint a 189 LED-est?...

Ááh, olyan jó volna már megépíteni a lámpámat...
Csak tudnám már, hogy akkor melyiket, és honnan...

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Balu!
Van itt egy kép: LINK
Az a szöveg van ehhez írva, hogy "Balu sok-sok 5mm-es led kiegészítõ színekkel".
Ezen a képen az általam ismert 189 LED-es lámpád van?
Ezen a képen elég gyenge fény látszik.

A 11. kép: LINK
A 11-bõl tényleg ennek van a legjobb fénye, de akkor ez most jobb fényt ad, mint Balu "közismert" lámpája?

Amúgy régen volt egy kép:
Feltöltött kép

loco001

loco001

vendég

• fórumtag
  • 133 posts

Van valakinek valami tapasztalata a Cateye HL-NC 260 as lámpáról. Egy 12W os, és egy 20W os halogén izzó van hozzá, aksi pedig kulacstartóba pakolható. Mekkora fénye lehet egy ilyennek? Pl.: Myo Xp-hez, vagy egy Fenix L2D Q5 höz képest?

A Myo Xp-t erdõben bicajozáshoz nem ajánlanám, ahhoz kevés. (Gyalog túrához kiváló)
Nekem egy Cateye ABS-30 volt. Ha jól látom kb. ugyanaz a két lámpafej, csak más aksival.
Ezzel már be lehet menni az erdõbe.

képek itt:
http://picasaweb.goo...LCKhPfLkZvWiAE#

A fény erõsségén túl:
Azóta a ledek már sokkal több fény tudnak csinálni azonos áram fogyasztás mellett. Jobban szabályoztatóak. Sokkal hosszabb az élettartamuk
(Az enyém 6v-os rendszer volt, nehéz lett volna pótolni egy kiégett izzót.)

Összességében: Csak ha olcsón adják.
Kistányér Forever

montu

montu

vendég

• fórumtag
  • 20 posts

Ez oké, nade nekem nagyteljesítményû "reflektorra" van szükségem. :)
Méghozzá olyanra, amelyik nem egy kört világít meg elõttem, hanem 180 fokban mindent beterít

Pinyo lámpája ilyen, 11. kép
http://pinterweb.freeweb.hu/albums/20090310_Teleholdas/index.html

Fenyo1!
Bocs ezt elfelejtettem
http://forum.termina...959&start=11000
itt találsz lámpaépítõket