Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
nem muszáj kész gyártmányt venni, ha tudsz parabolát rajzolni, azzal meg tudod oldani. Én így csináltam. 3db gyári lencse +2db parabolatükör. így kevesebb helyet is foglal. De a 180°-hoz lehet nem is kell parabola, szerintem megoldható egyenessel is. A tükör ragasztással rögzíthetõ a ledre, persze elõtte krómozni kell. Ha nem tetszik a közbensõ sugáreloszlás, lencsével is kombinálható. Nyár elején kerestem lencséket, egy optikus elvállalta hogy csiszol nekem. 10 diopotria alatt 2-3000 Ft/db polikarbonát/akryll-ból. Ha gondolod segítek neked, cserébe áramkört kérek :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu!

Most akkor egy olyan 6600mAh-s aksi szerinted maximum hány Ampert bír leadni (folyamatosan; a maga 7,4V-ján) anélkül, hogy tönkremenne, vagy leállna vagy egyéb gond nélkül?

Az akku celék elektronika nélkül jóval többet. Pontosan nem tudom mennyit. Azt úgy lehetne kipróbálni, hogy megterheljük valamennyivel és közben figyelni kell a cellák hõmérsékletét. Ha jól tudom, nem szabad 60 Celziusz fõlé mennie. Legjobb tudomásom szerint itt ez a korlát. Egyébként a lítium akku cella elég jól terhelhetõ. Azért nem kell szétszedni teljesen, ha nagyobb áramot akarsz kivenni belõle. Legfeljebb közvetlenül a sorba kötött akku cellákat lehet kivezetni a használathoz. Töltés viszont mehet elektronikán keresztül.
Viszont a saját kivezetésre érdemes zárlat védelemnek egy megfelelõ multifuse biztit tenni, különben zárlat esetén a lítium csúnya dolgokat tud mûvelni. Eddig nekem csak egy nem tölthetõ félig kimerült lítium cella ment zárlatba és ki nyomta a pozitív kivezetést, utána gõzölgött tovább. Mivel a lítium hevesen reagál a vízzel, ezért a lítium tüzet nem is lehet vízzel hatásosan oltani.

Itt egy kísérlet:

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Fenyõ!
Nézd meg a korábbi tesztfotókat.
http://forum.termina...p=934394#934394A végén (de nem utolsó sorban) ott van dhpage fényének fotója is 60 Wattal.

Egyébként csináltam olyant, hogy egy MC-E -t fel tettem egy bordára elöl csak úgy magában. Közel és szélesen nagy a fényerõ, viszont távolabb már jelentõsen gyengül. Most fent volt a versenyen "zip" bringás kollegánál, Õ tudna elfogulatlan véleményt mondani.

Sz'tem az arra jó, hogy teljes sötétben közvilágítás élményed legyen.
Na meg arra is kell gondolni, hogy forgalomban nem jó ha vakít mert "lelõ" a rendõr ..vagy egy elvakított autós. Ettõl függetlenül távolabbra s kell fény.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Tényleg. És mi van akkor, ha nem veszek optikát, hanem egy lapra simán ráerõsítem a 3 db MC-E-t?
Végülis az MC-E-nek a láthatósági szögei egész jók oldalra. (+60 és -60 foknál is még 40% fényerõ)

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Nekem valami ilyesmi láthatóságú optika kéne:
Feltöltött kép
Mármint hogy ez az abszolút fényerõ, azaz 180 fokban mindenhová pontosan ugyan annyi fénymennyiség esik.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Optika, ez szerepel a számlán: Cute-4-M (10447) XR-E medium +/- 9° 90019090
az utolsó számsornak valószínûleg semmi köze a termékhez.

Vazz, ez nekem nem yó, oldalra teljesen "lesötétít":
LINK

Táp: igen kapcsolóüzemû, de nem kell hõfokszabályozás, fényerõ szabályozás jó lenne de nem fontos, annyi funkcióra van szükség hogy ki és be lehessen kapcsolni. Legyen akkor 4db MC-E ledhez 700-800mA-on.

MC-E -t legföljebb 700mA-rel szabad hajtani. (már ha azt akarod, hogy hosszú életû legyen :) )

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás

Nade az ugyan olyan, mint a Pinyo féle "DealExtreme 4in1 multi optika" ?
Amúgy hol van az árlistájukba? Milyen kóddal?

Milyen elektronikára gondolsz? Kapcsüzemü tápegység?

Ennek csak 60 lm/W a hatásfoka. Az MC-E -nek 83.
4 db MC-E már több fényt csinál, mint ez. :)
Igaz a kocsikba 2 ilyet raknak. (bal+jobb oldali)

edit: Ja, közbe Balu már beelõzött :D

Optika, ez szerepel a számlán: Cute-4-M (10447) XR-E medium +/- 9° 90019090
az utolsó számsornak valószínûleg semmi köze a termékhez.

Táp: igen kapcsolóüzemû, de nem kell hõfokszabályozás, fényerõ szabályozás jó lenne de nem fontos, annyi funkcióra van szükség hogy ki és be lehessen kapcsolni. Legyen akkor 4db MC-E ledhez 700-800mA-on.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Balu!

Most akkor egy olyan 6600mAh-s aksi szerinted maximum hány Ampert bír leadni (folyamatosan; a maga 7,4V-ján) anélkül, hogy tönkremenne, vagy leállna vagy egyéb gond nélkül?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Benéztem chipacad-be ott lehet kapni 4in1-t Cree ledhez adják de jó a lumiledekhez is. 35m a teljes átmérõje, 17mm magas. Nem tudom milyen típus. Vettem egyet, Br. 600 Ft.

Nade az ugyan olyan, mint a Pinyo féle "DealExtreme 4in1 multi optika" ?
Amúgy hol van az árlistájukba? Milyen kóddal?

Lámpaépítõk-höz lenne 1 kérdésem: ki az aki tudna nekem készíteni csak elektronikát? 4db 3W-os led (Luxeon vagy Cree) meghajtásához?

Milyen elektronikára gondolsz? Kapcsüzemü tápegység?

Van olyan cég aki autók fényszórójába már ledes megoldást kínál! Így nemigen lehet majd túlszárnyalni azt a teljesítményt.
Ez nem semmi: http://www.ledengin..../LZC-00CW40.pdf

Ennek csak 60 lm/W a hatásfoka. Az MC-E -nek 83.
4 db MC-E már több fényt csinál, mint ez. :)
Igaz a kocsikba 2 ilyet raknak. (bal+jobb oldali)

edit: Ja, közbe Balu már beelõzött :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Van olyan cég aki autók fényszórójába már ledes megoldást kínál! Így nemigen lehet majd túlszárnyalni azt a teljesítményt.

Ez ..csak 60 lumen Wattonként ! Így elég kevés.
Na persze a halogénhez képest közel háromszoros hatásfok, de lehetne 4-5-szörös is amit a led technika lehetõvé tesz, ha nem hajtanák agyon a chipeket, inkább többet használnának azonos teljesítményhez.
Igaz, akkor a leg korszerûbb chip-ekre és legalább háromszor akkora aktív led felületre lenne szükség, ha Wattonként 100 lument akarunk elérni 60 helyett.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás

Pinyo nem reagál.

Nem tudja véletlenül valaki, h hol lehet szerezni "DealExtreme 4in1 multi optika" -t?

Benéztem chipacad-be ott lehet kapni 4in1-t Cree ledhez adják de jó a lumiledekhez is. 35m a teljes átmérõje, 17mm magas. Nem tudom milyen típus. Vettem egyet, Br. 600 Ft. 5in1-t alibaba.com-on találsz, ingyen küldenek mintát ha hajlandó vagy belemenni hosszú levelezésekbe.

Lámpaépítõk-höz lenne 1 kérdésem: ki az aki tudna nekem készíteni csak elektronikát? 4db 3W-os led (Luxeon vagy Cree) meghajtásához?
Max 1A, ledek sorba kötve, de a ledek nem az elektronikán helyezkednének el.
Én nem szoktam elektronikát építeni, inkább mindent mást, cserébe bármilyen alkatrész gyártását el tudnám intézni. (ésszerû határok között).

?? :o
Én azt hittem, hogy a gépkocsilámpák teljesítményét már rég túlszárnyaltuk. (-tátok)
Elvégre is a halogénes kocsilámpák baromisz*r hatásfokúak.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Pinyo nem reagál.

Nem tudja véletlenül valaki, h hol lehet szerezni "DealExtreme 4in1 multi optika" -t?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A lehetõ leg szélsõségesebben! :)
Egyik végállásban szinte ki vetíti távolra a chip képét, másikban szélesen vetít, amennyire lehet. Persze közte minden variáció megtalálható.

Montu mechanikában és CAD-es tervezésben és kivitelezésben a prof !

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Balu!
Ez az állítható fókuszú ez milyen lesz? Milyen változatok között lehet állítani a fókuszt?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Ha már szóba jött, itt van Balu állíthtó fókuszú és kormányról dönthetõ holnapkész lámpája.
http://kepfeltoltes.hu/view/090910/P1010076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hû. Honnan tudsz Te ilyeneket? :)

Fenyo! Kulitoko most viszi esztergályoshoz a tripla MC-E lámpájának a rajzát, be lehet szállni. Ha Pinyoét, Kulitukoét és Baluét összegyúrod, az egy tökös lámpa lesz.

Rajzát? És mit fog esztergálni az esztergályos?
Kulitukoé milyen, mit tud?

montu

montu

vendég

• fórumtag
  • 20 hozzászólás

Fenyo-1, nyugodtan megépítheted a Pinyo féle lámpát! Szerintem az fénymennyiségben is vagy 1,5-2×-ese Balu ledsorának (újonnan), a szórásképe talán még kellemesebb, még a kanyarokat is ~belátni vele (errõl Pinyo tudna nyilatkozni), és ráadásul a központi fényereje szerintem jóval több, ezért távolra jobban világít, mint a huzallábasok. :) 3×MC-E már több fényt csinál, mint a legjobb halogénes gépkocsilámpa!
Viszont a fényterelõ, meg dönthetõség az nem rossz ötlet Balutól, mert ilyen teljesítményen már a szórt fény is vakít! Meg aki a kormánymarkolatra szereli a kapcsolót, hogy ne kelljen nyúlkálni fényállításhoz, az is jó ötlet. :)

Ha már szóba jött, itt van Balu állíthtó fókuszú és kormányról dönthetõ holnapkész lámpája.
http://kepfeltoltes.hu/view/090910/P1010076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Fenyo! Kulitoko most viszi esztergályoshoz a tripla MC-E lámpájának a rajzát, be lehet szállni. Ha Pinyoét, Kulitukoét és Baluét összegyúrod, az egy tökös lámpa lesz.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás
Ugyan nem ismertethetek ilyen csodalámpákat, mint amilyeneket építetek és amikrõl írtok (le a kalappal!), de hátha fontos lesz még valakinek, megosztanám egy sima, viszonylag olcsó gyári CatEye lámpával tapasztalt élményeimet.
Írtam még pár hete a CatEye Uno lámpámról, hogy ha bekapcsolom a CicloSport CM 4.4A HR-em azonnal elveszti a mellkasi jeladóm jelét, és amint visszakapcsolom, ismét jó lesz. Nos, próbálkoztam pár dologgal, például:
  • lámpa felfogalását a kormányra alulról szereltem és úgy függesztettem fel a lámpát (semmi hatás)
  • Próbáltam a legtávolabbi pontra tenni a lámpát (néha vissza-visszatért a jel, de a valósághoz képest felaakkora mutatott HR-értékeket láttatott)
  • Faraday kalitka alufóliával a lámpatest belsejébe, egyik pólusra kötve és anélkül (semmi hatás, mintha ott sem lett volna)
Végül a megoldást az jelentette, hogy a computert 3 centivel közelebb tettem magamhoz a stucnin, és probléma megoldva. (!) Szinte hihetetlen, de ennyin múlt csak... :)

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Fenyo-1, nyugodtan megépítheted a Pinyo féle lámpát! Szerintem az fénymennyiségben is vagy 1,5-2×-ese Balu ledsorának (újonnan), a szórásképe talán még kellemesebb, még a kanyarokat is ~belátni vele (errõl Pinyo tudna nyilatkozni), és ráadásul a központi fényereje szerintem jóval több, ezért távolra jobban világít, mint a huzallábasok. :)

Na ezaz! Pontosan erre voltam kíváncsi. Köszi!
Most lettem meggyõzve véglegesen. :)
Akkor -> Tripla MC-E.

3×MC-E már több fényt csinál, mint a legjobb halogénes gépkocsilámpa!

?? :o
Én azt hittem, hogy a gépkocsilámpák teljesítményét már rég túlszárnyaltuk. (-tátok)
Elvégre is a halogénes kocsilámpák baromisz*r hatásfokúak.

Viszont a fényterelõ, meg dönthetõség az nem rossz ötlet Balutól, mert ilyen teljesítményen már a szórt fény is vakít! Meg aki a kormánymarkolatra szereli a kapcsolót, hogy ne kelljen nyúlkálni fényállításhoz, az is jó ötlet. :)

Bizony-bizony! :)
Pontosan ezért akarom ezeket én is mindenképpen.

Az ellenállásos, illetve az elektronikás meghajtáshoz is kell hely (doboz). Ha megfelelõen van minden odavezetve, csatlakoztatva, akkor bármikor tudod cserélni "tuningolni" az elektronikát! Így kezdésnek akár ellenállással is lehet kezdeni, az egyszerû, és gyorsan megvan... :)
Lehet kapni drágán gyári elektronikákat, vagy lehet építeni: Skorinak van kapcsolóüzemû elektronikája, azzal picit lehet javítani a hatásfokon is...

Ebben sztem inkább Balura hallgatok, jobb az, ha a fényerõn látom a merülést, és így nincs hirtelen/váratlan lekapcs.

(Kérdezd meg Nemozolit, múltkor volt feleslegbe 3/4-ed pinyo-féle 4-es optikája! :)

Háromnegyed??

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Fenyo-1, nyugodtan megépítheted a Pinyo féle lámpát! Szerintem az fénymennyiségben is vagy 1,5-2×-ese Balu ledsorának (újonnan), a szórásképe talán még kellemesebb, még a kanyarokat is ~belátni vele (errõl Pinyo tudna nyilatkozni), és ráadásul a központi fényereje szerintem jóval több, ezért távolra jobban világít, mint a huzallábasok. :) 3×MC-E már több fényt csinál, mint a legjobb halogénes gépkocsilámpa!

Az ellenállásos, illetve az elektronikás meghajtáshoz is kell hely (doboz). Ha megfelelõen van minden odavezetve, csatlakoztatva, akkor bármikor tudod cserélni "tuningolni" az elektronikát! Így kezdésnek akár ellenállással is lehet kezdeni, az egyszerû, és gyorsan megvan... :)
Lehet kapni drágán gyári elektronikákat, vagy lehet építeni: Skorinak van kapcsolóüzemû elektronikája, azzal picit lehet javítani a hatásfokon is...

(Kérdezd meg Nemozolit, múltkor volt feleslegbe 3/4-ed pinyo-féle 4-es optikája! :)
Ötlet: A fenti KHATOD-os optikának van 1-es változata is, amiben létezik vonallencse is. Egy olyat betéve 3. nak 2 spotos optika mellé, már full széles fényt csinálna...

Akkupackokhoz szerintem kár hozzányúlni...

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Az bizony nagyon hamar meg fog változni miután kipróbálsz egy fejlámpát!
Amerre nézel ott van világos, amíg a kormányon lévõ lámpával csak elõre látsz.
Hiába mozdul meg valami a bokorban, nem tudod megcsodálni, hogy
róka v. netán bagoly vadászik éppen, mert a kormány lámpa csak elõre világít.
Sok állatot láttam már fejlámpával, szemmel tovább követve.
Na meg az önvédelmi ösztön kielégítése. Akárhogy is nézzük, mégis csak
biológiai lények vagyunk, akiben mûködik az õsi ösztön, mi az ott a sötétben??
Ezért is jó ha nem csak az utat látjuk.

Egyszer fejlámpa nélkül de jó széles kormány lámpával (amit ismersz)
mentem a Janihegyre éjszaka. Bizony nagyon hiányzott legalább egy kicsi fény
ami oda világít ahova nézek, igaz az utat jól láttam.

Egy lámpát szeretnél ami egyesíti a közeli és távoli megvilágítást.
Erre jó pl az a megoldás amit itt korábban mutattam, de az kimondottan fejre.
Az elsõdleges fényt látáshoz mindenképp fejre szerelve javaslom használni.
A másodlagos vagyis közeli szórt fényt a kormányra lehet rögzíteni,
ott viszont feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy forgalomban ne vakítson.
Felülre az alján tükörfóliás terelõvel lehet behatárolni a fény felsõ határát kicsi optikánál.
Fejlámpánál ezzel nincs gond mert ahova fordítod a fejed a fény oda világít.
Viszont ha ragaszkodsz a kormány lámpához akkor meg kell elégedni a
fix fény hiányosságaival, ami csak a városban ad igazán jó láthatóságot,
és fõleg csak haladási irányban biztosítja a látást.

Hm. Hát igen, én mondjuk eléggé városra vagyok berendezkedve, hozzászokva.
Én azt mondom, hogy most egyelõre maradok a kormánylámpánál, azaz elsõdleges, az a cél, hogy megcsináljam, csak azzal foglalkozok(azaz elsõdleges-lámpa számomra), ha az kész, és rendben, akkor kezdek el foglalkozni fejlámpával.

Ez a kapcsüzemü tápokra lehet jellemzõ, mert addig tornássza fel az áramot amíg képes rá. Azután elkezdi kicsit követni a csökkenést jobb esetben, utána eléri az akku a túl merüléstõl védõ áramkörének a lekapcsolási határát és "filmszakadás", hirtelen sötét lesz.

Ahaa, szóval mélykisülésvédõ van a rendes videokam aksiban. Én mindig azt hittem, h az ilyen védõáramkörök a készülékekben vannak, nem az aksikban.
De ez így tökyo, mert akkor nem kell nekem külön mélykisülés elleni védelmet csinálnom. És vajon túltöltés elleni védõáramkör is van az aksiban?

Egy db akkuban (ebben..) 6 cella van és 7,4 VV-ot ad le átlagban.
Ez 8,4 és 6 V között változik merüléskor.
Ennek az akkunak az elektronikája 1500 mA-t biztosan ki bír.

Akkor most egy darab ilyen akkunak(benne a 6 db cellával) a maximum-terhelhetõsége 1500mA, vagy a 6 cellának fejenként?

..mi ez a 27 Amper? Ez nem világos mire gondolsz..

Hát hogy 3 aksit veszek, mindegyikben van 6 akkucella, ha szétcincálom az aksikat, akkor összesen ugye 18 akkucellám lesz, és ha ezek a cellák fejenként 1500mA-rel terhelhetõk, akkor párhuzamosan kötve õket összesen 27A-t tudnak leadni folyamatosan (a maguk 3,7V-ján), ami így pont 100 Watt teljesítményt jelent. (azaz 99.9 egészen pontosan)

A 100 Wattos ledes fény teljesítménnyel már valami jó napszemüveget kéne venned hozzá, az akkora fényerõt jelent!

Azt én nem mondtam, hogy 100W mind fényerõre kell. :)
Hanem a világításon kívül szeretnék majd késõbb még egy mobiltöltõ csatlakozót is, ami ugye szintén fogyaszt, valamint szeretnék még egy eszközt rákötni, ami idõnként terhelné az aksit kábé 35 Watt teljesítménnyel.
Ezért fontos tudnom az aksi max terhelhetõségét, hogy nehogy a sok eszközzel együtt kicsináljam az aksikat. Másrészrõl meg azért fontos, mert védelmet szeretnék csinálni MultiFuse biztosítékokkal.
És ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy miért is gondolkodom abban, hogy szétcincálom az aksikat.
Ugyanis cellánként akartam berakni MultiFuse-kat, ahogyan ezt korábban Te is javasoltad, és így tényleg az van, hogy ha zárlat vagy akármi miatt egy cella tönkre is megy, akkorse viszi magával a többit, meg így izoláltan tudom azt a cellát kicserélni, nem a másik 5 társával együtt.

Tény ugyanakkor, hogy nem kevés macerától mentesülnék, ha nem kéne szétcincálnom az aksikat + ha jól sejtem, a mélykisülés védõ is megmarad, ha nem cincálom szét. Ja és ha nem cincálom szét, akkor 7,4V -ból több mindent bírok csinálni, pld az 5V-os mobiltöltõt is csak így bírom megcsinálni, mert lefele könnyebb konvertálni a feszültséget, mint fölfele.
Szal ebben mondjuk most eléggé bizonytalan vagyok, hogy mi legyen az aksikkal. Ha egyben maradnak, akkor csak akkunként, azaz 3db MultiFuse-t tudok berakni.