Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 hozzászólás
En nyiregyi vagyok, es epitettem mar nehany power ledes lampat, viszont azokhoz az aramkort en keszen vettem, mivel az elektronika butykolesehez nem ertek (beforrasztani be tudom, de aramkort tervezni, es megerteni hogy mi miert s hogyan mukodik......na azt mar nem :D ). Viszont van egy ismerosom, aki Bankiban vegzett autovillamossagin, orszagos versenyt nyertek stb, majd ot megkerdezem, hogy tudna-e szanni egy kis idot a lampadra :)
Holnap vagy holnaputan kuldok infot.

myk74

myk74

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.426 hozzászólás
Üdv!
Nem tud valaki olyan szakit Nyíregyházán aki elemmel mûködtetö ki-be kapcsolható LED világítással megbírkózna?Adott egy szép régi elsõ-hátsó kerékpár lámpa szett és a dinamót szeretném kihagyni a sorból!Elõre ceruza elem elfér,hátra gomb elemet gondoltam.
Köszi!
Erre a sasra kellene:http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Elõre is köszönöm!
Ja!És nem látni akarok hanem csak látszani!

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás
[quote name='DonMatteo'][quote name='Balu1']Igen a LOMEX-ben www.lomex.hu
Ott ha jól emlékszem 30 fokosban volt 30.000 mcd-s.

Köszönöm Balu, mindjárt nézem! :-)[/QUOTE]

Köszi a tippet de a Lomex-ben sem találtam tökösebbet, így hát beforrasztottam 3 ChipCad-félét... hát... egész este piros foltokat láttam ha lehunytam a szememet :) Nagyon komoly fénye van, szerintem ami efölött van az már valóban komolyan zavarná a mögöttem jövõt, úgyhogy szerintem elég ennyi upgrade. Elmentem egy próbakörre este, megálltam kb 5-6 méterre egy fehér garázsajtótól, hát az egész piros fényben tündökölt :-)

Egész jó kis tunning egy fél BKV-jegy árából... :-)

És ráadásul NiMh akkuról csak 45mA az össz fogyasztás, vagyis ha az elektronika veszteségét elhanyagoljuk akkor is max 75%-on vannak hajtva (3*15mA , a max 20mA lehetne/db).
Van Két SMD ellenállás a panelon, gondolom az egyik állítja az áramot, a másik meg talán a villogási frekvenciát, de asszem ezeket békénhagyom. Gyilkos ez így is ;-)

gorgo

gorgo

törzsvendég

• fórumtag
  • 649 hozzászólás
Az akku merítés az nem probléma, legfeljebb berakom a mostani halogénhez a pakkot, az rendesen leszívja, vagy a kisautóba - ha már a szervót sem mozgatja, na akkor ok a dolog.

A ház felülete meg terveim szerint eléggé meg lesz bordásítva( kb. mint a hope lámpáké), a jövõ héten ha már itt lesz a kezemben az optika, a led és az ellenállások, nekilátok megrajzoltatni.
fanatiX mtbc

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ami már most is felmerült bennem kérdés, hogy a pusztán ellenállásos meghajtás nem okoz e túlzottan nagy veszteséget?

Ha jól számoltam akkor 6 cellás az akku.
Az fullra töltve 8,4 V-os és lemerítve 6 V
Áramkör nélkül az az egyetlen gond, hogy az akkut sohasem tudod jó fényerõ mellett teljesen lemeríteni, mert az már a "vésztartalék" fényerõnek felelne meg, amit én sem szoktam kihasználni, igaz eddig nem is volt rá szükség. Eleget bír anélkül is. Viszont a lítium akkunak nem árt a rátöltés, a Nimh akkunak viszont nem használ, fõleg ha rendszeres. Egyébként jó az ötlet.

Talán még annyit hozzá kell tenni, hogy az a "kicsi alu ház" elegendõ felülettel kell rendelkezzen, hogy megfelelõen le adja a hõt.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

gorgo

gorgo

törzsvendég

• fórumtag
  • 649 hozzászólás
A következõ összeállításon töröm a fejem, a kérdésem az lenne a hozzáértõkhöz, hogy ebben az elméleti összeállításban esetleg mik lehetnek a fõ buktatók.
Az elsõdleges célom, hogy egyszerû és a lehetõ legkisebb legyen a kütyü, amit a fejemen viszek, a táskában a plusz 200gramm a nimh akkuk miatt nem igazán aggaszt.
Tehát a fõ részek így alakulnának:
-1 mc-e star chip, egy pár led sorosan és a két soros kapcsolás párhuzamosan kötve
-meghajtás ellenállással beállítva
-4,2 ah nimh modell akku(ez már adott)
-az optika és az ellenállásokhoz tervezett lehetõ legkisebb alu ház, gumis megoldással a bukóhoz erõsítve
- 10 fokos optika
- fényerõszabályzás egyáltalán nem fontos, az akkukban van elég kraft

Ami már most is felmerült bennem kérdés, hogy a pusztán ellenállásos meghajtás nem okoz e túlzottan nagy veszteséget? Vagy próbálkozzak meg egy step up- down meghajtóval, igaz ami kapható a chipcadnél, azt is át kell variálni, hogy 7.2 V-ról mûködjön.

Fõként arra kellene a pilács, hogy ha rám sötétedik az erdõben ,akkor adott esetben haza tudjak jönni egy kellemes tempó mellett.

KÖszi
fanatiX mtbc

palij

palij

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
Sziasztok,
keresek Toplight dinamós hátsólámpát: http://piacter.bikem...=250594&cat=120
Akinek van, lécci jelezze.
Köszi
"If you think it's easy doin' one night stands
Try playin' in a rock roll band
It's a long way to the top if you wanna rock 'n' roll" AC/DC

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás
[quote name='Balu1']Igen a LOMEX-ben www.lomex.hu

Köszönöm Balu, mindjárt nézem! :-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Egyébként én is gondolkodom most villogó-tunningon, építeni nem szeretnék, csak a gyári LED-eket tökösebbre cserélni. A villogó kialakításából fakadóan sajnos az 5mm-es LED-eknél kell maradnom (TL-LD170), ezekbõl a Chipcadnél láttam 12.000mCd-sat, létezik ennél tökösebb?

Igen a LOMEX-ben www.lomex.hu

A villogó módját rendõrautóval lehet összetéveszteni...

..jut eszembe, jöttem haza éjszaka Dunabogdány környékén a parti panoráma úton.
Rendõr autó piros-kék villogó... hátulról beelõz, lehúz elõttem pár méterrel az út szélére.
Na megnézzük mit akar..

Országúti fényem le, tompított széles fény le a fejlámpán,
el ne kápráztassam ha be nézek az ablakán (mégis, õ az erõsebb), és mellé húzok.

Jó estét kívánok, miben segíthetek? - kezdem én -
Elõször semmi válasz, majd meg próbálok be kémlelni az ablakon,
- egyáltalán engem néz vagy mi a szösz miatt állhatott meg - ..?

Közben nem látok mást csak a tetejérõl villanó baromira vakító kék-vörös villogás visszfényét az
ablak üvegében, ami megvilágítja az arcom. A saját villódzó tükörképemen kívül
semmit nem látok a kocsi üvegén keresztül.

Nagy nehezen lehúzza az ablakot és a résen ki szól, miért nem a bringa úton megy?!

Sem azt nem kifogásolta, hogy nincs rajtam éjszaka, lakott területen kívül láthatósági mellény,
sem azt, hogy milyen országutat végig világító fényem van, mindössze arra
a bringa útra kellett felmásznom a töltésen (megvárta!) ami
néhány száz méter után megszûnik és onnan ismét vissza kényszerül a bringás a fõútra.

Ez a kis szösszenet arról jutott eszembe, hogy a rendõr autó villogónak
azért bármilyen hátsó lámpánál jóval erõsebb fénye van így élõben.

Még közel olyant sem szeretnék hátra, mert lenne mögöttem hatalmas csörömpölés folyamatosan elvakított autóktól.

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás
Vagy van az Exposure-nak a saját lámpájához illeszthetõ hátsó pilácsa:
http://www.chainreac...x?ModelID=31363
de ehhez már picit barkácsolni kell (hacsak nem használsz véletlenül ugyanilyen márkájú elsõ lámpát)...[/QUOTE]

Öööö... mit szólnál egy kukásmellényhez? :-)
Tudom, tudom, "égõ", de nagyon jó kiegészítõje még a legizmosabb villogónak is, ráadásul lakott területen kívül kötelezõ is.

Egyébként én is gondolkodom most villogó-tunningon, építeni nem szeretnék, csak a gyári LED-eket tökösebbre cserélni. A villogó kialakításából fakadóan sajnos az 5mm-es LED-eknél kell maradnom (TL-LD170), ezekbõl a Chipcadnél láttam 12.000mCd-sat, létezik ennél tökösebb?

Köszi

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás

Magányosan nyomom a pedált. Mögöttem csak a halált hozó autós teker. Úgyhogy vakítson csak az a lámpa. Önzõ módon életben akarok maradni sötét úton is. Egy a fontos: már fél km-rõl készüljön rám a kamion. Nem tudja valaki, milyen (hány wattos és milyen szórásszögû?) ledeket alkalmaznak a szóbanforgó villogókban. A legbrutálisabbat szeretném választani. A brutál futár nagyon szimpi, gratula hozzá! Asszem én valami gyárit fogok venni, mert a bringázáson túl bütykölgetésre már nem marad idõm.

Cateye LD-1100 beszerezhetõ innen:
http://www.sjscycles...Light-10788.htm
Sajnos ezt még nem próbáltam, de állítólag elég jó.

A végsõ megoldás:
Posted Image
Legközelebb itt kapható:
http://www.on-one-sh...IR#aLIDI140LLIR
Nekem volt egy ilyenem, csak AA elemekkel mûködõ verzióban (az most 120 dolcsi, de csak a nagy vízen túl kapható). Überbrutál.
Viszont ne számold át forintra. Annyit úgysem adnál érte.
Habár ha kamionokkal kell versenyezned... akkor pont ezen nem érdemes spórolni (még nappal is jól látható vagy egy kilométerrõl is). A villogó módját rendõrautóval lehet összetéveszteni.

Vagy van az Exposure-nak a saját lámpájához illeszthetõ hátsó pilácsa:
http://www.chainreac...x?ModelID=31363
de ehhez már picit barkácsolni kell (hacsak nem használsz véletlenül ugyanilyen márkájú elsõ lámpát)...

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Központi fényereje Cateye LD-600-al kb. azonos*,
*125mA-en már több.(

Boccs, elírtam TL-LD1000-el hasonlítottuk össze! (Cateyeben új elem volt. falra világítottunk, azonos távolságból. ~60mA-es ledáramon kb egyeztek a max fényerõk, 125mA-en már elfedte a brutál fénye a Cateye-ét.) :) Igen, a legújabb Cateyeknek növelték a fényerejét, de olyannal még nem volt módom összehasonlítani. :(

DöG: kissorozatban készül-e már?

Még nem volt rá igény... Eddig csak 2 tesztpéldány készült.

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás
Magányosan nyomom a pedált. Mögöttem csak a halált hozó autós teker. Úgyhogy vakítson csak az a lámpa. Önzõ módon életben akarok maradni sötét úton is. Egy a fontos: már fél km-rõl készüljön rám a kamion. Nem tudja valaki, milyen (hány wattos és milyen szórásszögû?) ledeket alkalmaznak a szóbanforgó villogókban. A legbrutálisabbat szeretném választani. A brutál futár nagyon szimpi, gratula hozzá! Asszem én valami gyárit fogok venni, mert a bringázáson túl bütykölgetésre már nem marad idõm.

Torpedo

Torpedo

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás
Kobuc: az újabb Cateye modell - amit linkeltél - nagyobb fényû, mint az enyém:
http://www.cateye.co...duct_detail/267
de én a magaméval is elégedett vagyok, már ennek is olyan "jármûves" a hatása, a hangulat-lámpácskákkal ellentétben, így forgalomban is megállja a helyét, kapcsolgatni pedig élvezet.

DöG: kissorozatban készül-e már?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Hátsó villogó...Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva...

Én ilyet "brutál futár" táskavillogót csináltam, vízhatlanításra egy narancsos TIC-TACos doboz szolgál, felerõsítése meg öntapadósan felragasztott tépõzár a doboz hátán, illetve a hátitatyón. A teleptartó a táskában van: :)
Posted Image
4db 1/4W-os (Cree xlamp 4550) powerleddel, 4×AA akksiról megy. optika nélkül, ledenként ~90mA-es impulzusokkal. Nagyon széles szögben szór! Központi fényereje Cateye LD-600-al kb. azonos*, (csak az kb 3° szélességben világít úgy, mint ez 40°-ban :slonko:) Autók pozíciófényénél mindenképpen erõsebb, de egy jobb féklámpáét nem éri el. 10m-en belül mögötte haladni elég rettenet...:D
*125mA-en már több.

Ha nem táskára, vagy sisakra kell, akkor vonal optikával érdemes csinálni; úgy 1 ilyen lednek is picit több fénye lessz, mint így a 4-nek natúrban, és fixen felrakva úgy sincs szükség nagy függõleges széttartásra, és a közvetlen mögötte tekerõt is kevésbé vakítja... :)
Chipcadéktól beszerezhetõ Lediles optikák:
-CXP-O (FA10669) 320 Ft (+/-7°×+/-21°) Ez elvileg az egész felületén világít (kevésbé vakító, pontszerû), szép, egyenletes fénye van az egész szögtartományban, egyenletes lecsengéssel, és még szórt fénye is van szépen... Én inkább ezt ajánlanám! :)
-Flare-C-tape (C10563) 420 Ft (+/-4,5°×+/-45°) Egész keskeny, éles, széles csík, ezért nagyon pontos függõleges beállítást igényel. Nagyobb a központi fényereje picit mint a másiknak, széltében harang alakú fényintenzitása van (~led eredeti sugárzási diagrammja). Nem az egész optikából jön látszólag a fény, ezért belenézve jobban vakít. Szórt fénye szinte alig van, ezért szögtartományon kívûl néhány fokkal már kevéssé lehet látni, közelebbrõl sem. :(

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Forgalomban jó és kell is az erõs hátsó fény. Viszont erdõben,
csoportos túrázás közben tényleg bántó lehet a mögötted haladónak.
Ilyenkor a sötéthez alkalmazkodik a szem és sokkal érzékenyebb a kisebb fényekre is.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva. Szerintem a XXI. században ezeket a nagy teljesítményû ledeket nem csak az elsõ lámpáknál kéne alkalmazni.

Elég nagy hülyeség lenne olyan fényt rakni hátra, ami elvakítja a mögötted haladót ;)
Ha csapatban megyünk éjszaka, egy megszokottnál erõsebb fényû villogó LED is nagyon zavaró tud lenni.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Nád

Nád

vendég

• fórumtag
  • 12 hozzászólás
Sziasztok!
Én Blackburn MARS 3.0 használok
Mindenben elsö osztályú , brutál fény, 7 led: 5 hátra, 2 oldalra

http://www.expotv.co...Bicycle-/2K-kle

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás
Sziasztok!

Milyen hátsó villogót vegyek? Melyik a legláthatóbb mostani modell? Lehetõ legszélesebb szögben és legtávolabbra világítson! Akár egy autó féklámpa.

Ezeket találtam:

SMART RL 307R http://www.neuzer.hu...p?CategoryID=52
Cateye TL-LD610 http://ebike.hu/term...so-lampa/10385/

Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva. Szerintem a XXI. században ezeket a nagy teljesítményû ledeket nem csak az elsõ lámpáknál kéne alkalmazni.

Aki tud segítsen! Üdv mindenkinek!
Kobuc

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Nekem valami ilyesmi láthatóságú optika kéne:
Posted Image
Mármint hogy ez az abszolút fényerõ, azaz 180 fokban mindenhová pontosan ugyan annyi fénymennyiség esik.

Nem értem, minek? (Hacsak nem terem világításra)

Egyébként is, ha ilyen fényprofilt akarsz, akkor legalább 15-20 mce-t kellene felhasználnod, hogy abszolút fényerõ is legyen. Gondolj bele, hogy egy led fényét 10 vagy 20 fokra szórod szét, már az is vagy négyszeres intenzitás csökkenést jelent. Hát még 180 fokra. (Egy világítástechnikai értelemben 20 fokban szóró optika - az enyém ilyen - már szélesnek számít. Ez a 20 fok egy FWHM érték = Full Width Half Maximum, azaz az irányfüggõ fényerõ +/-10 fokban éri el a központi intenzitás felét.)

A szükséges ledek számát csökkentheti, ha olyan optikát találsz, ami kicsit asszimetrikus fényt ad, széltében pl. 80 fok, függõlegesen pedig csak 10. "Elliptikus" optikák vagy vonaloptikák címszó alatt gyárt egy pár cég ilyet, de talán Dög írt ezekrõl. De éles határt ezek sem fognak adni.

A legegyenletesebb fényerõt a megvilágított területen belül az üveglencsés vetítéssel kapod. Gyakorlatilag konstans (ha jól emlékszem 10-20% erejéig) a megvilágított körön belül a fényintenzitás. Azon kívül meg szinte 0-ra csökken.