Ha valaki esetleg akksin gondolkodik, ajánlom figyelmébe az A123 systems LiFe celláit. Modellezõs körökben egyre többen használják igénytelenségük és aránylag nagy terhelhetõségük miatt. Gyakorlatilag nem kell hozzájuk spéci töltõ, elég egy tápegységre rádugni õket, és kiszámolni a töltésidõt.
Ebayen nem is drágák, és itthoni boltban is lehet kapni
Hát én amiket találtam, azok nem voltak túl olcsók.
Végeredményben a Ft/Whr a lényeg, azaz Forint/Wattóra, így lehet egyértelmûen mérni a tényleges kapacitást, illetve a ráesõ Ft értéket, azaz olcsóságot számolni.
Amit kinéztem aksi, az 48,84 Whr és 8125 Ft, azaz 166,35 Ft/Whr, azaz egy Wattóra kapacitásért 166 Ft-ot fizetek.
Ha találsz ennél olcsóbbat, mutasd, h hol és mennyiért.

Amúgy asszem meggyõztetek, h mégis inkább "Áram-stab" elektronikában gondolkodjak, viszont ezzel nagyon bonyolódik, és drágul is a dolog.
És közbe már annyit számolgattam itt különbözõ elektronikákkal, - és még mindig nem tudom mi lenne a jó megoldás - lassan kezdem azt gondolni, h mennyivel egyszerûbb lett volna megcsinálni 1 az 1-ben a Balu féle 189 LED-est.
Megpróbálom felvázolni mi a gond az egésszel.
Lesz ugye 3 db MC-E, bennük 12 "modul" (vagy chip vagymi), amelyekre ugye 600mA kell jusson,
és lesz 3 db 7,4V-os fejenként 6600mAh-s aksim.
Lesz továbbá még egy fogyasztó a rendszerre kötve, - és ezt mindenképpen szeretném a rendszerbe, nem akarom elhagyni - ami 5V-on olyan max 5 esetleg 6 Ampert zabál, tehát olyan 25 Watt-os. (most azt ne kérdezzétek mi ez a fogyasztó)
A LED-ek olyan 24 Watt-ot zabálnak összesen, szinesekkel kiegészítve mondjuk olyan 28 Watt-ot. Elektronika vesztesége miatt mondjuk legyen 32 Watt.
Összesen kb olyan 60 Watt fogyasztás lesz. Az egyik gond az, hogy ez a három aksi elbír-e egyáltalán ekkora teljesítményt,
a másik pedig az, hogy a LED-eknek hogy a túróba biztosítom az áramjukat.
Amit Pinyo használ, a
TASKLED féle MaxFlex, (hû, na ezt mondja ki valaki

) azzal számomra az a gond, hogy az input current a 3A-t nem haladhatja meg, viszont mivel nekem 7,4V az aksik, így bõven meghaladná a limitet, nem bírná a MaxFlex. (Pinyo a 14,8V aksija miatt 3A alatt van)
Ugyanakkor jó volna ráadásul a másik fogyasztómnak is stabilizálni az áramját, helyesebben ennek elég a feszültségét 5V-ra stabilizálni. Viszont azon 5-6 Ampert fölvesz, ilyen step-down-t nem tudom honnét veszek.

Ha szétcincálom az aksikat és magam kötöm õket párhuzamosan, akkor valószínûleg elbírnák ezt az egészet, viszont akkor a LED áram stabilizátor primer oldalán mégnagyobb Amper fog megjelenni, a másik fogyasztómnak meg step-down helyett step-up kellene.
Ha mondjuk volna egy feszültség négyszerezõ, amely a primer oldalán ilyen 10 Ampereket is elbír, akkor már könnyebb a dolog, mert a fesz négyszerezõvel csinálnék 14.8V-ot és onnantól u.a. a story mint Pinyo lámpájában.
Sorosan nem akarom kötögetni az akkucellákat, mert akkor elmásznak egymáshoz képest, mármint töltöttségben.
Csakhogy ilyen fesz négyszerezõ, meg step-up/down amik ennyit bírnak, ilyenek megépítéséhez komoly elektronikai tudás kell, amit iszonyat sok idõráfordítás árán tudnék csak megszerezni.

Szal továbbra sem tudom, h mitévõ legyek.