bloke said
Tanácsot szeretnék kérni. Egy esetleges hosszabb (megállás nélküli kb. 500-600km) országúti túrához kéne lámpa. Olyan kéne, hogy végig bírja az éjszakát, de ne kelljen hozzá külön csomagnyi akksi. Arra gondoltam, hogy az elsõ villára szerelhetõ legyen, így talán kevésbé zavarná a szembe forgalmat és esetleg jobban is látható lenne az út. Létezik ilyen lámpa, vagy csináltatni kellene (esetleg innen valamelyikõtök csinál rendelésre lámpákat?)?
Egyértelmû, hogy dinamós lámpára van szükséged.
Elõször is kell fûznöd/fûzetned egy új elsõ kereket (dinamós agyat már itthon is lehet kapni, pl.
itt). Vagy akár rendelhetsz külföldrõl kész kereket, picit drágább, de egyszerûbb (ebay-en láttam már, a németen).
Ezután jön a neheze :-)
A nehézséget az okozza, hogy mivel te országúton szeretnél világítani, olyan lámpa kell, aminek ugyan erõs a fénye, de a szembejövõ autósokat nem vakítja (és persze az agydinamóval mûködik). Na ez a kettõ tulajdonság így együtt komoly kihívás elé állítja a lámpagyártókat...
Vannak azért lehetõségek, pl. a Supernova kifejezetten erre állt rá:
Supernova Lighting Systems - E3 PRO illumination of choiceEzzel már egész jól lehet látni, és talán még az ára is elfogadható (mármint ha nem az 5 ezer forintos árkategóriában gondolkozol...).
Amire még érdemes rákeresned, az az StVZO, a németek közúti világítással kapcsolatos szabályozása (törvényei?), ha egy lámpa ennek megfelel, akkor tuti biztos nem vakít. Van még gyártó, aki tud ilyet (B&M például, sõt mintha múltkor az angoloknál is láttam volna hasonlót).
Ez egyébként (mármint hogy ennek a szabványnak megfelel) nem csak azért jó, mert nem vakítasz, hanem azért is, mert konkrétan az utat világítod magad elõtt, nem pedig az ufókat az égen. Ez lehet jó, lehet nem jó, érdemes kipróbálni, tetszik-e a dolog. Van azért haszna annak is, ha a környezeteddel is tisztában vagy, és egy kis szórt fény még belefér.
Ez a "szép" megoldás. A nemszép, de olcsó megoldás az, hogy veszel egy
Magicshine-t tartalék akksival, ezekkel a fél fényerõs üzemmódban a leghosszabb éjszakát is átvilágíthatod, és ha ügyesen beállítod, a szembejövõk sem fognak nagyon villogni. Kicsit persze macerás töltögetni az akksikat, meg cserélgetni, viszont ezt kb. az agydinamó árából megúszhatod... Hát igen, ilyen az élet.