Akkor még azt mondjátok meg, hogy azt jól csináltam-e, hogy a lámpa nem áll másból, mint a ledbõl és a 3 darab AAA elembõl. A boltban azt mondták, hogy mûködnie kell. Miután nem történt semmi, megpróbáltam úgy is, hogy közvetlenül a ledhez kötöttem az elemeket, de úgy sem volt jó. Ettõl függetlenül még lehetséges, hogy nincs baja a lednek? Azért minden egyes kísérletre nem akarok kidobni 1600 forintot az ablakon.
Nem világít ? Ez gondolom a régi led ami már sérülhetett. Próbáltad már fordítva bekötni? Három AAA elem nem tudja fordítva sem tönkretenni, esetleg elkötötted.. Esetleg nézd meg egy kis izzóval a ledhez futó vezetékek végén, van-e ott feszültség.
Arról a három AAA elemrõl nem fog túl sokáig mûködni, esetleg három AA-ról tovább menne de arról semmiképp ne kösd rá közvetlenül mert tutira tönkremegy ! ..de azért az új AAA-s elemek is még tönkre tehetik túlárammal a ledet direkt bekötésnél habár annak kisebb a terhelhetõsége.
A helyedben az egész körrel még sorosan kötnék elsõ próbához legalább (2-3) ohmos 0,5-1 Wattos ellenállást.
Amikor már látod, hogy világít a dolog, akkor meg lehet nézni, mekkora áram folyik a körben és utána lehet új elemek mellett max áramot beállítani esetleg kisebb ellenállások próbálgatásával. Az ellenállás pár forintos dolog, abból lehet 1-tõl, másfél, kettõ.. fél ohmonként venni néhány lépcsõfoknyit.
(sokkal több fokozat van közte de pár tized ohm le v. feljebb nem számít sokat) fogadd amit adnak a korábi "fél Ohmos" fokozatokhoz.
Ezek színkódosak ha nincs színtáblázatod, akkor vásárláskor jó ha külön zacsiba teszik õket felirattal, aztán
otthon öntapadós cetliken ráírhatod az értéket a próbáknál össze ne keverd..
Aztán ami elég fontos, a hõkapcsolatot hogyan csináltad meg és milyen az a felület ami le kell, hogy tudja adni a keletkezõ meleget.
Itt laksz valahol Bp. környékén? Ha nem nagyon sürgõs, akkor pl a következõ telehódasra (durván egy hónap) felhozhatnád és ha megbeszéljük akkor viszek viszünk hozzá a teszteléshez cuccokat és ott nagy vonalakban tudnánk segíteni kipróbálással beforrasztással, hiszen ott szokott lenni a lámpaépítõs kemény mag. Habár esõben nem megyünk igazán sokan és nem mindíg megy mindenki.
Na épp azért találták ki, legalább fél évszázada, a Weller (s nyilván sok más cég is?) pákákat, hogy ez az egyszerû vezérlési feladat automatikusan történjen. A fizikai elv a..
Viszont itt más a gond.
Adott egy régi ruszki páka amivel meg kell forrasztani max. 200,-Ft átalakítási költséggel, hogy ledet lehessen vele forrasztani.
A weller és társai ezért (gondolom) nem férnek bele mert ritkán használt darab lenne az ott szerintem.
Azért kell a gyors házi megoldás az egyszeri v. ritka használathoz.