Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Agydinamó használatán gondolkozom, bár még csak nagyonb távolról kerülgetem a témát.
[...]
hmmm.... ez a dinamó érdekesen hangzik
[...]
milyen használni? nem olyam mint a hagyományos, hogy hangos, és marha sokat fog?

Bocs, napokig BF nélkül (sõt Internet nélkül, :), hihetetlen, de van ilyen) voltam, most válaszolok. Nem, nem hangos, mert az egyik lényege, hogy (legalább) duplán csapágyazott, a másik (összefügg), hogy alig nyomja a gumit, ezért csendesebb. A fõ hátrány, hogy megszûnt a svájci cég, akik gyártották. Nagyon jó a hatásfoka (75% rémlik), 65 km/ó-ig jó.
(Tudjuk, hogy igazából ez generátor és nem dinamó....)
Számomra azért jobb, mint az agydinamó, mert csak akkor megy, amikor bekapcsolom. Azaz ritkán, de akkor megbízhatóan.
Ez (LightSpin) is jó drága volt, egy svájci boltból (távolról rendelve...), de nagyon megérte (3-4 éve minden világítós éjjel...). Néhol még lehet egy-egyet elcsípni, vadászni kell.
A „következõ” legjobb - emlékeim szerint - a Busch & Müller, sajnos azok még drágábbak, az észak-amerikai piacra vannak árazva. Hopp, a Veloland katalógusban van 6V 3W is, 40% hatásfokkal, 30 €-ért. Ezzel nincs tapasztalatom, de az
Axa-val van (20 €), az eggyel alacsonyabb kategória, 45 km/ó-ig megteszi - ilyet diódás hátsó (B&M Selectra, 15 €) és Lumotec (B&M, halogén, 12 €) elsõ lámpával szereltem az egyik családi biciklire, rendben megy két éve.
Csak a tapasztalatom írom le, azért nem akarnék agydinamóst, mert nagyrészt nappal biciklizem, s jobb a cserélhetõ kerék, mint ami a „dinamóhoz" van kötve. Ugyanígy elhiszem, hogy a diódás lámpa „sokkal" jobb, de még ez a Lumotec halogén is elég jó töksötétben aszfaltos útra, városi biciklire. Erdõben nyilván több kell, no meg hegyibiciklire nincs (nem szokás...) dinamó (sem generátor :) ), arra - tán már írtam is - Sigma Cubelight II-t csippentek, aminél ugye csak jobb van, pl. a lightster. Stellaz, ha végképp nincs hozzá töltõ, szólj, megnézem itt...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
ma beszereztem egy signa lightstert

tényéleg nagyon frankó, rohadt jó a fénye, és nagyon jól terít, ha üzemidõvel is bírja a megadott 20 óra körül, akkor nagyon nagyon jó vétel szerintem

meg jó a töltöttség mérõ led is hozzá

érdekes, hogy ilyen fényerõ mellett viszont egyáltalán nem vakít

de sajnos a töltõ kábelt rendelésre sem tudnak hozni hozzá

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Bármilyen lámpába be lehet építeni csak meló kérdése.
Mostanában viszont én nem vállalok ilyesmit. Sajnálom.
Sok munka van vele amíg minden a helyére kerül.
A led fókuszba jön, megfelelõ hõelvezetést kap..stb.
Szóval nekem mostanában nincs nagy türelmem hozzá.
Viszont ha valakinek van türelme vele dolgozni,
akkor elmondhatom fõbb vonalakban, mit hogyan.
Kell hozzá technikai és némi gyakorlati érzék is.

Az a dinamó a linken nem agyba épített hanem a hagyományos dörzs kapcsolatú.
Az az ami megcsúszhat nedvesen és sokat fog.
Már bocs, de errõl beszéltünk az elõbb, hogy nem olyant ..

jah... én a fentebb említett light spin dinamóra gondoltam, és azt hittem te is arról írsz :)

szerintem egyelõre marad az akumulátoros lámpa, aztán ha majd netán agyat kellene cserélni valamelyik gépen, akkor visszatérek a témához, hátha addig kijön valami értelmes ledes lámpa hozzá, mondjuk 10 rugó alatt.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Bármilyen lámpába be lehet építeni csak meló kérdése.
Mostanában viszont én nem vállalok ilyesmit. Sajnálom.
Sok munka van vele amíg minden a helyére kerül.
A led fókuszba jön, megfelelõ hõelvezetést kap..stb.
Szóval nekem mostanában nincs nagy türelmem hozzá.
Viszont ha valakinek van türelme vele dolgozni,
akkor elmondhatom fõbb vonalakban, mit hogyan.
Kell hozzá technikai és némi gyakorlati érzék is.

Az a dinamó a linken nem agyba épített hanem a hagyományos dörzs kapcsolatú.
Az az ami megcsúszhat nedvesen és sokat fog.
Már bocs, de errõl beszéltünk az elõbb, hogy nem olyant ..

Agydinamó használatán gondolkozom..
..milyen használni? nem olyam mint a hagyományos, hogy hangos, és marha sokat fog?

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
van egy ilyen dinamo eladó az ebayen

SANYO NH-T8 Felgen-Dynamo NEU/ OVP | eBay

ez jó lehet vajon?

mindjárt lejár, csak sajnos nem vagyok beregisztrálva, és ha jól tudom az elég hosszadalmas procedúra

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
nekem elöl van egy cree ledes lámpa. Arra rá lehet kötni valahogy?

Nem tudod esetleg, hogy hol lehet ilyen dinamót kapni?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Agydinamó használatán gondolkozom, bár még csak nagyonb távolról kerülgetem a témát.
hmmm.... ez a dinamó érdekesen hangzik. Milyen használni? nem olyam mint a hagyományos, hogy hangos, és marha sokat fog?

Nem fog sokat, hangja nincs is egyáltalán. Fõleg leddel használva kis sebesség mellett észre sem veszed. Nagyobb sebesség mellett meg azért nem veszed észre, mert ott már akkora a haladási energia, hogy ahhoz képest jelentéktelen az agy generátor (dinamó) energia (f)elvétele és a led is jóval hatékonyabb mint az izzó, tehát sokkal jobban világít.

Ezt onnan tudom, hogy régebben valakinek összehoztam egy ilyent.
Adott volt egy eredeti izzós lámpatest és abba került bele egy 4 chipes led, kicsi hûtõbordával,
megfelelõ nagyon egyszerû kapcsolásban ami optimálisan beállítja önmagának a legjobb mûködést.
Elöl semmi más nem kell hozzá csak a 4 chipes led. Na meg a megfelelõ fókuszba vetítõ alkatrészek.

Nappal próbáltuk, a nap lemenõben volt de még világított.
Az Árpád híd oldalában megvilágítottuk a falat, miközben kézzel meglendítettük a kereket.
Szépen, elég erõsen látszott a fénye az árnyékos falon, még nappali fényben is.

Hátsó lámpát is egyszerû átépíteni agy generátoros üzemhez.
Oda kell még egyetlen alkatrész a két vörös leden kívül, hogy
ne zabálja fel az áramot az elsõ led elõl, végülis hátul nem is kell nagy fény..

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Péntekre lett beígérve neki a kiszállítás, de még mindig nem kapta meg, legkorábban szerda=/
Egyébként mennyi idõ volt neked a kiszállítás dxrõl?

szeptember 7-én rendeltem meg

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás

Esetleg van már tapasztalata vele az ismerõsödnek?

Nekem megjöttek a kínai lámpáim a dealextremrõl. Nem rossz ennyi pénzért, de tényleg elég pontszerûen világit és túlzottan kékes színben.

Van itthon cree ledes lámpa kettõ is, de azoknak sokkal erõsebb a fényük, ill. sokkal fehérebb is a színhömérséklete.

Péntekre lett beígérve neki a kiszállítás, de még mindig nem kapta meg, legkorábban szerda=/
Egyébként mennyi idõ volt neked a kiszállítás dxrõl?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Egy barátom most rendelte meg a Lightstert, a héten lesz már vélemény :)

Esetleg van már tapasztalata vele az ismerõsödnek?

Nekem megjöttek a kínai lámpáim a dealextremrõl. Nem rossz ennyi pénzért, de tényleg elég pontszerûen világit és túlzottan kékes színben.

Van itthon cree ledes lámpa kettõ is, de azoknak sokkal erõsebb a fényük, ill. sokkal fehérebb is a színhömérséklete.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Ahogy olvastam ezek a maiak már nem rosszak, van fél kiló körüli is, meg az ellenállásuk sem túl magas.

Viszont nem láttam hozzá normális lámpát, emberi áron. Értsd. valami modern, akár lepattintható,
ledes cuccot pár ezer forint értékben.

Vagy csak én nem találtam ilyet? Van valakinek tapasztalata ezekkel?

A sok töltögetésrõl a mindennapi biciklimen áttértem dinamós rendszerre (Schwalbe Marathon Plus gumin súrlódó Lightspin, a világ legjobb dinamója (volt, sajnos csõdbementek)), ezzel újabb évek óta semmi gond, egy mozdulat és ott a fény. 60 km/ó-ig jó, ez kellett, mert 5%-os lejtõn használtam mindennap.

hmmm.... ez a dinamó érdekesen hangzik

milyen használni? nem olyam mint a hagyományos, hogy hangos, és marha sokat fog?

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Ligshterhez kapható gyári sigma akksi+ töltõ, ára se lesz horribil.
Intézem már.
Ahol veszitek a lámpát, mondani kell a kereskedõnek, hogy nagykerben rendeljen hozzá akksi+töltõ pakkot! Hoznak szivesen. Csak szinte senki nem tud róla, hogy létezik.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

sima tölthetõ aksi
kevesebbet bír, de nem tudok vele mit csinálni, ezért is lenne jó nekem olyan lámpa amibe 4 darab AA aksi megy az AAA helyett

Évekig (2) Sigma Cubelight I-et, majd II-t (halogénes, 6 V, 0,4 A, kb 16 lux) használtam munkába járni (fõleg télen kellett), ez kb. ennek (Lightster) az elõdje, ugyanilyen, csak 5 db NiMh AA akkuval. 2-3 naponta kellett tölteni (kényelmesen, kívülrõl), pontosabban kb. 1,5 óra világítás után. 9V, 450 mA töltõ van hozzá. A Lightsternek csak 4 db AA kell, azaz a régi töltõm nem jó (kb. csak 10 €, de elveim vannak), különben jónak látszik, érdemes lenne ilyet használni, hisz ritkábban kell tölteni (ugye?) és több a fénye. Manapság csak országúti túrázáshoz használom, (Cubelight II) de a töltés akkor is bosszúság. A lényeg, hogy a -5 ºC-nál nem hidegebb telet még bírta (melegbeli töltési igényére már nem emlékszem). Nagy elõnye, hogy boltban kapható rendszer, nem kell távoli kínaiaktól rendelni, sem a gyártást (pl. vízszivárgás tömítése vagy forrasztgatás) befejezni.

A sok töltögetésrõl a mindennapi biciklimen áttértem dinamós rendszerre (Schwalbe Marathon Plus gumin súrlódó Lightspin, a világ legjobb dinamója (volt, sajnos csõdbementek)), ezzel újabb évek óta semmi gond, egy mozdulat és ott a fény. 60 km/ó-ig jó, ez kellett, mert 5%-os lejtõn használtam mindennap.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Milyen aksid van ? Mert én úgy tapasztaltam, hogy a NiMh akkuk pont nem bírják a hideget.

sima tölthetõ aksi

kevesebbet bír, de nem tudok vele mit csinálni, ezért is lenne jó nekem olyan lámpa amibe 4 darab AA aksi megy az AAA helyett

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Nálunk a lámpáknál fõleg a Lítium-ion terjedt el és abban gondolkodtam.
Igaz, végig írhattam volna a nevét a pontos azonosítás miatt.
A lifepo tudom, hogy többet bír, illetve kevésbé kényes a hidegre.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
líthium ion, líthium polimer vagy líthium nano foszfát? nagyon nem mindegy.
airsoftozom, amikor télen a ni-mh már halott, akkor a lifepo4 még vigan pörgeti a motort....

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..úgy tapasztaltam, hogy a NiMh akkuk pont nem bírják a hideget.

A Nimh akku még egészen jól bírja a hideget, viszont a lítium akkuknál hidegben, mínusz fokban jelentõs kapacitás csökkenést tapasztaltam minden esetben különféle alkalmazásoknál.

Egyébként ki tudod próbálni mélyhûtõben bármikor mindkét akku típussal, hogy mennyire bírja hidegben.

Pl. a Lítiumos kesztyû fûtés akkumat elõször a kézfejemen, a kesztyû külsõ oldalán elhelyezett kis táskába tettem mindenféle hõszigetelés nélkül és alig bírt ki egy órát. Azután a bõ síkesztyû belsõ oldalán sikerült helyet csinálni neki a csuklótól a kézfej irányában éppen elfért, ahol fel tudott feküdni a kezemre a hõszigetelés nélküli oldala, hogy egymást melegítsék. :) Ott már jóval hosszabb ideig mûködött. Elláttam a Lítium akku szabadon lévõ oldalát zárt cellás hab hõszigeteléssel, így mégjobban bírja.

kíváncsiságból itthon a mélyhûtõben is végeztem vele kísértetet. Hidegben gyorsan lecsökken a Lítium akku teljesítõ képessége, viszont miután felmelegszik már le tudja adni annak egy részét, amit hidegben már képtelen volt.

Még az akkuk hideg tûrésével kapcsolatban olvastam régebben egy fotós cikkben, ha valaki síeléshez készül kamerát vinni, akkor lehetõleg ne lítium akkuval mûködõt vigyen ha választhat.

Erre most is megpróbáltam rákeresni, hogy linkeljem de a mostanában talált cikkekben akkora marhaságokat írnak, pl memória effektusról írnak a Lítium akkuknál és jó hidegtûrést említenek, holott ennek éppen az ellenkezõje igaz, amint bebizonyosodott az összes téli lítium akkus próbálkozásomnál. Télen még a világításom is szokatlanul gyorsan megadta magát hidegben mert Lítium akkut használok. A nyári 6-8 óra üzem helyett 2 óra alatt lemerült.

Már kamerában is tapasztaltam és sok más helyzetben is jelentkezett a lítium akku rossz hideg tûrése sajnos, pedig nyáron tényleg felülmúlhatatlan a könnyû súlya miatt.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás

mondjuk a sigma még azért is tetszik, mert 20 órát bír elvileg, ami télen azért nem hátrány, no meg van is itthon hozzá akkumulátorom, viszont kár, hogy a töltõkábel nem jár hozzá gyárilag

Milyen aksid van ? Mert én úgy tapasztaltam, hogy a NiMh akkuk pont nem bírják a hideget.
Marci

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Lighster jó.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás

Sziasztok!

Az alábbi lámpák között vívódom, melyiket lenne érdemes választani?

:::::: Powered by: www.webtar.hu :::::: http://adyka.xxl.hu/...ceakkusnagy.jpg

SIGMA LIGHTSTER ELSÕ LÁMPA - Bringa Butik Webáruház

Mielõbbi válaszaitokat elõre is köszönöm.

Lighsterrõl pénteken szerintem tudok neked írni :)