Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 posts
  • LocationNyíregyháza

Az a három kép a végén az az után készült, hogy visszaépítettem a lámpába az egészet.
Valamivel keskenyebb lesz a fénye, meg a vágás egyenetlenségei kicsit látszanak a vetített képen is, de kb ennyi.

Aha. Érdekes ez a színváltozás amúgy. Én régebben úgy "melegítettem" a fényt egy lámpámban, hogy volt egy már nem is tudom milyen színű üdítős palack, amiből kivágtam egy előtét darabot, amit a lámpa üvege elé tettem. Nem sárga volt a palack amúgy, hanem nagyon halvány rózsaszínű. De összhatásként "melegebb" lett a színhőmérséklet valamivel.

Edited by deviantRider, 2019. May 11. - 20:38.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

És ez nem befolyásolja a fény vetített képét? (a foncsorral együtt) Mert az a kis epoxy dome végülis "lencseként" is funkcionál gondolom. 

Az a három kép a végén az az után készült, hogy visszaépítettem a lámpába az egészet.
Valamivel keskenyebb lesz a fénye, meg a vágás egyenetlenségei kicsit látszanak a vetített képen is, de kb ennyi.

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 posts
  • LocationNyíregyháza

Egy elrontott lámpán kipróbáltam, milyen eredménnyel jár, ha lecsapjuk egy led tetejét.
Úgy látom, hogy az ócó bringalámpáknál különösen ajánlott, egész emészthetővé szelídül a fényük árnyalata.

BudgetLight fórumra dobtam fel

És ez nem befolyásolja a fény vetített képét? (a foncsorral együtt) Mert az a kis epoxy dome végülis "lencseként" is funkcionál gondolom. 

Edited by deviantRider, 2019. May 11. - 20:18.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Egy elrontott lámpán kipróbáltam, milyen eredménnyel jár, ha lecsapjuk egy led tetejét.
Úgy látom, hogy az ócó bringalámpáknál különösen ajánlott, egész emészthetővé szelídül a fényük árnyalata.

BudgetLight fórumra dobtam fel

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Convoy driver alatt itt az AA-s lámpába valót értettem, nemrég vettem kettőt,hogy egy S2+-ba tegyem :)
És most,hogy mondod,ugyanígy már jártam gagyi SK68-assal, pont eut csináltam: legyalultam a fölöslehet a nyákról,és rákerült egy 350mA-es IC :)

Tudom, megvan a Convoy T2, gondolom ugyanaz a driver van benne.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
Convoy driver alatt itt az AA-s lámpába valót értettem, nemrég vettem kettőt,hogy egy S2+-ba tegyem :)
És most,hogy mondod,ugyanígy már jártam gagyi SK68-assal, pont eut csináltam: legyalultam a fölöslehet a nyákról,és rákerült egy 350mA-es IC :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

pedig 500-1000Ft körül lehet, hogy rá kell költened, ha külön veszed, ezek ilyenek. Már amikkel találkoztam. Kaidomain jut eszembe megint először, onnan vettem is már 1xAA-ról működő drivert, és a Convoy shopból is, de azok speciel nem kezelnek 14500-at.

Ja, még a Fasttech is ott van.

Igen, a Convoy drivert ismerem, legalábbis van olyan lámpám.
Első körben azt kell kideríteni, hogy a ledek még élnek-e, és mennyit bírnak. Már az is eszembe jutott, hogy jó lesz az, ha csak az AA akkut bírja, csak legyen valami. Nem szükség miatt, hanem barkácsolhatnékból :)
Ha más nem, van itthon valahol 350mA-es driverem, azt rábiggyesztem, és ez legfeljebb csak LiIonnal fog menni :)

Edited by RelakS, 2019. May 07. - 18:09.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

pedig 500-1000Ft körül lehet, hogy rá kell költened, ha külön veszed, ezek ilyenek. Már amikkel találkoztam. Kaidomain jut eszembe megint először, onnan vettem is már 1xAA-ról működő drivert, és a Convoy shopból is, de azok speciel nem kezelnek 14500-at.

Ja, még a Fasttech is ott van.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Amúgy 2 db XM-L led lesz meghajtva ezzel a driverrel. Egy Boruit D25-ös lámpát alakítottam át bicajlámpának. Majd hamarosan lesznek képek, meg videó is. Már működik, csak a távkapcsoló részéhez még nem jött meg egy bizonyos alkatrész. A héten, vagy max jöv. héten már meg kell jönnie. Utána még egy kis szerelgetés és kész is. Legalábbis ez a változat. :D

Ha már átalakítás:
Jött kis kézilámpa ma, hogyaszongya 14500 és AA akkuval is működik. Namost a 14500 azonnal megsütötte.  :angry: 
Ha a led jó, be lehet valahonnan szerezni hozzá a fenti paraméterekkel rendelkező drivert (biztos, hogy van ilyen, mert két lámpám is tudja)? Egy lámpa árát mondjuk nem költeném rá :D (Ez kb 900 forint volt kedvezményesen)

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 posts
  • LocationNyíregyháza

Az a fura, hogy rendelős oldalon azt találtam, hogy a 7135-ök száma változik. Viszont ha 8db van minden ilyenen, akkor max azt tudom elképzelni, hogy a 8 lábú csip rányom egy pwm jelet, és így kvázi felezi az áramot. Lehet, hogy olcsóbb a firmware-el szórakozni, mint hogy melyikre hány csipet nyomnak? :D
Legalábbis a Convoy lámpák ezt csinálják, ha nem max áramon vannak hajtva.
Mondjuk nem tudom, milyen leded van, és ha a fenti módon működik, akkor mit kezd a 3A-es tüskékkel.
Másik megoldás, hogy van még ott, vagy hiányzik valami alkatrész, ami nem az áramgenerátor chip.
Amúgy a 7135 nem 350mA-es chip? Mert akkor én csak 2800mA-ig tudom számolni az áramot  :D

Igen, valami trükköt sejtettem én is.  Lehetséges, hogy az van, amit mondtál. De igazából mindegy, mert azt kaptam, amit rendeltem (1400mA), csak érdekelt ennek a mibenléte. Igen, a 8db csak 2800mA lenne. De ez a 3000 meg kínai áramerősség. :D Mint a lumen értékek is általában "kínaiak" szoktak lenni.

Amúgy 2 db XM-L led lesz meghajtva ezzel a driverrel. Egy Boruit D25-ös lámpát alakítottam át bicajlámpának. Majd hamarosan lesznek képek, meg videó is. Már működik, csak a távkapcsoló részéhez még nem jött meg egy bizonyos alkatrész. A héten, vagy max jöv. héten már meg kell jönnie. Utána még egy kis szerelgetés és kész is. Legalábbis ez a változat. :D

Edited by deviantRider, 2019. May 07. - 10:21.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Az enyémről most nem tudok, mert már be van építve a kormányszárba és nem szedem szét. Félek, hogy elenged a forrasztás is, meg egyebek. De amúgy pont ilyen. Nekem is 8 chip van rajta, de nem 3A-t tud, hanem 1400mA-t. Ezért fura.

Az a fura, hogy rendelős oldalon azt találtam, hogy a 7135-ök száma változik. Viszont ha 8db van minden ilyenen, akkor max azt tudom elképzelni, hogy a 8 lábú csip rányom egy pwm jelet, és így kvázi felezi az áramot. Lehet, hogy olcsóbb a firmware-el szórakozni, mint hogy melyikre hány csipet nyomnak? :D
Legalábbis a Convoy lámpák ezt csinálják, ha nem max áramon vannak hajtva.
Mondjuk nem tudom, milyen leded van, és ha a fenti módon működik, akkor mit kezd a 3A-es tüskékkel.
Másik megoldás, hogy van még ott, vagy hiányzik valami alkatrész, ami nem az áramgenerátor chip.
Amúgy a 7135 nem 350mA-es chip? Mert akkor én csak 2800mA-ig tudom számolni az áramot  :D

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 posts
  • LocationNyíregyháza

Fura.
Ha tolsz fel képeket a nyákról, akkor szerintem meg tudjuk szakérteni

Az enyémről most nem tudok, mert már be van építve a kormányszárba és nem szedem szét. Félek, hogy elenged a forrasztás is, meg egyebek. De amúgy pont ilyen. Nekem is 8 chip van rajta, de nem 3A-t tud, hanem 1400mA-t. Ezért fura.
eac34ee13c87cc3f3840e80ddc83a2d2.jpg
d5ac84c6e53bf106ccb58438f0572346.jpg

Edited by deviantRider, 2019. May 05. - 15:39.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Igen.  Probléma úgymond nincsen, mert működik, ahogy kell. Csak a "7135" chipek számát nem értem rajta. Gondoltam rákérdezek, hogy hogy is van az akkor . :)

Fura.
Ha tolsz fel képeket a nyákról, akkor szerintem meg tudjuk szakérteni

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 posts
  • LocationNyíregyháza

Az így néz ki? https://www.google.c...iw=1152&bih=672

..vagyis nem értem a problémát pontosan.

Igen.  Probléma úgymond nincsen, mert működik, ahogy kell. Csak a "7135" chipek számát nem értem rajta. Gondoltam rákérdezek, hogy hogy is van az akkor . :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Az így néz ki? https://www.google.c...iw=1152&bih=672

..vagyis nem értem a problémát pontosan.

Edited by Balu1, 2019. May 05. - 04:33.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 posts
  • LocationNyíregyháza

Hamarosan nekem is kész a lámpám.  :-)

De valamit nem értek. Rendeltem egy KDLITKER 7135 V4 17mm 1-Cell 16-Groups Flashlight Driver Board drivert, 4db 7135-ös chippel. 4 x 350mA = 1400mA. De ezen 8 db van összesen. (oldalanként 4-4) o.O heh? És volt nekem már régebben is egy ilyenem egy lámpában és azon is 8db van! Mindkettő 1400mA-t tud, (1300-1400 között mozog) amúgy. Hogy is van ez? Direkt újra 1400mA-est rendeltem, nem kell több, csak fura nekem ez a sok chip rajta.

Edited by deviantRider, 2019. May 03. - 21:55.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Nincs is sötét az erdőben..

2aov2jgdq7qcbx52cc6j.jpg

• donciccio likes this

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Tudtommal a 20 mm az elterjedt "szabvány" a 16-os mellett.

Az SST-20 az Luminus, az SST-40 is érdekes led, de az asszem, csak hidegfehérben van, olyat meg nem akartam.

A C8+-omban XPH-HI van, az már tényleg nagyon szűk, bár XM-L2-vel még pont jónak találtam. Mindegyik rücsis reflektorral van nekem, mert az elkeni a tökéletlenségeket :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

S2+-hoz jön bordázott lencsém, meg C8+-hoz rendeltem valami tök más lámpához tartozó bordázott lencsét. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a végeredmény. Ócó dinamós lámpa üvegével egész szépen szétkeni a fényt vízszintesen. C8+-nál ez elengedhetetlennek tűnik, olyan keskeny a fénye, S2+-nál ... majd ha melegebb lesz az idő, kipróbálom :D

SST-20: vagy nem ismerem a gyártót, vagy a Luxeon leszármazottja :D

Régen én is a 4000 kelvint matekoztam ki, mhogy az a jó, de most az 5700 tűnik megfelelőnek. A Cree-nél ha jól értem, akkor az 1A olyan 6500, a 2A 5700, a 3A meg 5000 kelvin, és mint írtam, az 1A és a 3A annyira nem jön be. Ezért is próbálnám a 2A-t, megéri-e a vesződést.

Ezek szerint a C8+-ban 20mm-es, és nem 21mm-es csillag van :)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Nekem most a kedvencem a 95CRI-s SST-20. Picike LED, 3,5x3,5mm, tehát ha mondjuk 5x5-ös helyére rakod, akkor fókuszáltabb lesz, hangsúlyosabbá válik a hotspotja. Ja, és természetes fehér, nekem 4000 Kelvines van Simontól (Convoy). És ez már terhelhető, nem kell félteni, mint a Nichiát.

Sima S2+-ban van (de vettem 20mm-es csillaggal is, hogy majd kicserélem, csak a C8+ gyáriban is tetszik), és jobban bejön, mint ugyanolyan lámpa szűk lencsével. A lencsét is szerettem, de túl sok természetellenes gyűrűt csinál, és a peremen több fényt szór, mint a reflektor, szóval inkább SST-20 és refi. Különösen piros színű tárgyakkal tesztelve jön ki a magas CRI előnye, meg lehet nélküle lenni, de azért tök jó, hogy ilyen is van :)