Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Aty22

Aty22

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
A közúti jármûvek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának mûszaki feltételeit a 6/1990 (VI. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. Ebben találhatóak a kerékpárok felszerelésére vonatkozó szabályok is.
Az egészet nem másolom be, csak a lényeget:

"116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
a) könnyen kezelhetõ, megbízható kormányberendezéssel,
B) két, egymástól függetlenül mûködtethetõ fékszerkezettel, melyek közül az egyik az elsõ, a másik a hátsó kerékre hat,
c) hangjelzõ berendezéssel, amely csak csengõ lehet,
d) egy elõre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta idõben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelzõ lámpával,
f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színû fényvisszaverõvel,
g) legalább az elsõ keréken legalább 1 db borostyánsárga színû, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverõvel (küllõprizmával).
A g) pontban elõírt fényvisszaverõt a kerékpárokra 1991. évi december hó 31. napjáig kell felszerelni.
(2) A kerékpárt fel szabad szerelni
- elöl fehér,
- oldalán borostyánsárga,
- mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga
fényvisszaverõvel, továbbá a kerékpár bal oldalán elhelyezett szélességjelzõvel, amely elõre fehér, hátra piros színû fényvisszaverõt tartalmaz.
(3) A kerékpárra felszerelt fényvisszaverõknek sötétben, tiszta idõben - olyan jármûbõl, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja - 150 méterrõl észlelhetõnek kell lenniük.
.
.
.
(8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.
(9) A kerékpár világító és fényjelzõ berendezéseit a következõképpen kell elhelyezni:
a) Az (1) bekezdés
- d) pontjában említett lámpát,
- e) pontjában említett hátsó (piros színû) helyzetjelzõ lámpát és
- f) pontjában említett hátsó (piros színû) fényvisszaverõ(ke)t,
valamint a (2) bekezdésben említett elsõ (fehér) fényvisszaverõt a kerékpár hosszirányú függõleges felezõsíkjában úgy, hogy
- az úttesthez 0,35 méternél közelebb,
- a lámpák az úttesttõl 0,90 méternél távolabb,
- a fényvisszaverõk az úttesttõl 0,60 méternél távolabb ne legyenek.
B) Az (1) bekezdés g) pontjában említett, kerékre oldalsó (borostyánsárga színû) fényvisszaverõt (küllõprizmát) úgy, hogy annak távolsága a kerékabroncstól 0,10-0,15 méter legyen."

Ebben a villogás tiltásáról nincs szó. Viszont az együtt kapcsolhatóság elég nagy hülyeség manapság, de ezek szerint ezt még nem vették ki a szövegbõl.
Az általános részben viszont találni ilyet:

"37. §
(6) Villogó fényt a világító, illetõleg fényjelzõ berendezés - az irányjelzõ, a megkülönböztetõ lámpa, a figyelmeztetõ lámpa, a taxi vészjelzõ lámpája, továbbá a visszajelzõ lámpák kivételével - nem bocsáthat ki. A villogó fényû lámpa villogásának egyenletesnek, jól érzékelhetõnek, a villogások számának percenként 90ñ30-nak kell lennie. Az elsõ felvillanásnak a bekapcsolást követõen legfeljebb 1 másodpercen belül kell bekövetkeznie."

Ez elvileg minden jármûre vonatkozna, valószínû erre hivatkozva büntetnének. Ha büntetnek emiatt egyáltalán...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Mindig dühöngök, hogy outi kormányra felszerelt kissebb lámpák általában oldalról semennyire nem láthatók!
..másrészt még a ridernek is hamis biztonságérzetet ad, hogy õ jól látható...

Elsõ pillanatban nekem is az jött be, hogy bizony ha ez huzallábas led akkor az kevés lehet, viszont
egy csokor már elég, fõleg ha kicsit elõre túl lóg az oldalát takaró csövön.
.
Aztán eszembe jutottak ezek a szilikon burkolatú "villogók" aminek folyamatos fénye is van.
Igaz, sok mindenre nem elég de egy piros és egy fehér ilyen cucc mindig van nálam, mert mi van ha valami beadja a kulcsot és sötétben maradok láthatatlanul.

A fényvisszaverõ karszalagok is jók, ne meg ha tényleg nálam van az egyébként kötelezõ visszaverõ mellény, az is nagyon sokat számíthat, azzal együtt, hogy utálom. :-) Nemrég a hátsó lámpámmal történt gond (a csatlakozóval), Csak akkor derült ki amikor be kellett volna kapcsolni, és milyen jól jött hogy fel tudtam tenni egy piros kis mobil fényt az övtáskám pánt rögzítésére hátul.

Nem is ez lett volna a lényeg hanem az, hogy arra azért elég erõs egy-két led is, hogy láthassanak a környezetemben.
Ha elõre kellett volna feltenni azt az egy szem fehér ledet jobb híján, akkor is elég lenne arra, hogy szembõl jól lássanak, ha nem félig kimerült benne az elem.

Oldalról is fontos a láthatóság, viszont némelyik elsõ lámpa sem igazán látható megfelelõen oldalról.
Az ilyen kis tartalék világítás akár egyetlen erõs leddel is elég jól látható ha jó magasságba állítjuk.
Azzal nem igazán látunk de látszani azt lehet. Sõt a huzal kivezetésûnek van egy oldalra kiszóródó elõg feltünõ fénye
amit ha nem takar el semmi, akkor sokat segíthet abban, hogy oldalról is lássanak.

Persze ami mélyen be van építve pl egy kormánycsõbe, az oldalról tényleg nem látszik.
Egyébként erre jó a küllõprizma mint passzív láthatósági eszköz !
Abban is létezik a méhsejt mintás. Az jóval hatékonyabb.

Aki közlekedik arról jó eséllyel feltételezhetjük,hogy legalább elõre világít és akkor megláthatja a mi passzív láthatósági eszközünket.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

reweptor

reweptor

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Hát igen, ettõl a választól tartottam én is...
csak én úgy gondoltam, hogy attól, hogy a fénypont "vándorol", attól a fény még folyamatos...
úgyhogy tényleg a rendõrön múlik...
Nektek milyen tapasztalataitok vannak a felõl, hogy mennyire szívóznak?
Arra szoktak menni, hogy keressenek vmit, ami miatt büntethetnek, vagy hogy szabályos legyél, és ne legyél veszélyes a forgalomra, és az se rád?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Mindig dühöngök, hogy outi kormányra felszerelt kissebb lámpák általában oldalról semennyire nem láthatók! Olyan magas a felerõsítésük, hogy azt a síkot pont kitakarja a kormány elõre nyúló része, meg a fékkar!:mad: Szóval egyrészt nem látni, másrészt még a ridernek is hamis biztonságérzetet ad, hogy õ jól látható...

Ez baromi jó!

14EUR. Azt hiszem rendelek ilyet. :)

Ez a megoldás tényleg ötletes! Valószínûleg még a padka is normálisan látható vele, fölfelé meg nem vakítja a rídert...:) De 2 kérdés felvetõdik bennem:
-Vajon Elegendõ fényerejû-e az alkalmazott 1db led (tényleg jól látszik-e távolról)? /Nem véletlenül szoktak egyszerre több db huzallábas ledet alkalmazni/
-Alsó kormányfogásnál az ujjak nem takarnak-e be a fénybe, (elég messze van-e elemelve a led tengelye a kormánycsõtõl)?
:confused:

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ez állítólag a jogszabály. A többi az amit meg tudsz magyarázni, sok mindent nem. Õket nem úgy nevelték!
Ha meg tudod gyõzni, hogy van rajta egy fehér fény elöl ami folyamatos. A másik csak mellékesen villog de ott van a szabályos folyamatos fény. De lehet, hogy õ megmagyarázza, hogy nem azt írja a jogszabály, hogy folyamatosnak is kell lennie, hanem csak folyamatos fény lehet.

Szóval az mindegy én mit mondok. Ha a rendõr úgy értelmezi "akkor az úgy van" és érvényesíti is.
Esetleg utána járhatsz utólag, mehetsz bíróságra, hogy jogosan büntetett-e meg érte, de az már drágább ha mégsem úgy van ahogy gondoltuk.

A hátsónál megint csak ugyanígy. Ami mozgó hatást kelt az neki villogó, sõt valljuk be, nekem is.

A leírtakban az szerepel, hogy büntethet. (pl ha az asszony nem volt jó hozzá az éjszaka és rossz a kedve, akkor fene egye meg a más macskáját is).

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

reweptor

reweptor

újonc

• fórumtag
  • 5 posts

Amire érdemes odafigyelni:

Erre figyelj, ha elõveszed a biciklit: százezres bírság is járhat

Folyamatos fénnyel kell világítaniuk, a villogás nem szabályos, és büntethetõ.
...és a kötelezõ tartozékok...

Forrás: százezres bírság is járhat - Pénzcentrum.hu

Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem..
Ha van egy folyamatos fényû lámpám, akkor villoghat mellette egy másik?
Illetve ha a hátsó lámpámon futófény van, de nincs olyan pillanat, hogy egyik se világít (azaz mindig világít legalább 1, de inkább 2:) ) akkor az elfogadható folyamatos fényû lámpának?

Nem akarom, hogy ilyenek miatt megbüntessen egy rendõr, de szerintem a villogó sokkal feltûnõbb, mint egy folyamatos lámpa...
Ezért én úgy szoktam használni a lámpáim elõl, hogy egy folyamatos fényû, hogy lássak (meg KRESZ miatt)
és mellette egy villogó, hogy engem is észre vegyenek.

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 posts

elég ötletes lámpa országutikra: http://www.tacx.com/...lumos/index.dot

Ez baromi jó!

14EUR. Azt hiszem rendelek ilyet. :)

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,383 posts
elég ötletes lámpa országutikra: http://www.tacx.com/...lumos/index.dot

kozmax

kozmax

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

Szia!
Nekem ilyen van csak ajánlani tudom, nagyon jó fénye van

Busch&Müller Lumotec IQ Cyo RT LED senso plus - BikeStore24.hu Magyarország legnagyobb választékú Onlineshopja

Nekem is ilyen van, csak ajánlani tudom, de az itthoni ára azért elég borsós. Én az E-bay-rõl 62 Euro-ért vettem a hátsóval együtt.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Dinamós XC-997-es lámpa magyar boltban:
Feltöltött kép
DX-es A, DX-es B cerkaakksikkal... :)

Szimpatikusnak tûnõ, aszfaltos tekeréshez való lámpa. Hasonló teljesítményû, felépítésû mint a B&M, csak olcsóbb kínai... Állítólag használható, én még nem láttam közelebbrõl.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Szia!

Busch&Müller Lumotec IQ Cyo RT LED senso plus - BikeStore24.hu Magyarország legnagyobb választékú Onlineshopja

Jónak néz ki, valszeg ez lesz az "áldozat"
THX!

Ridley Noah Fast 

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
Szia!

Sziasztok!!

Valami jó lámpát ajánljon már valaki Shimi agydinamós bicóhoz.

THX!!!

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
Sziasztok!!

Valami jó lámpát ajánljon már valaki Shimi agydinamós bicóhoz.

THX!!!

Ridley Noah Fast 

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Fejlámpából tudtok esetleg valami konkrét darabok ajánlani? Gumiszalagos kéne, vagy sisakra rögzíthetõ fajta? Ahogy nézegettem volt ebbõl is Sigma, Petzl, Black Diamond.... Egy ilyen pl: Silva Ranger Pro vízálló fejlámpa megfelelõ?

Hát 34 lumen az bringához nudli (kb. 1/3 Watt). Szerintem 3Wnál ne add alább!;)
Pl. 3W-os, CREE ledes, zoomolható fejlámpa, LiIon akksival, töltõvel 3000-ért

Kormányra jó a Lighster.

dhcodoki

dhcodoki

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
Ha még nem elég a bátorítás... én is ajánlom a ligstert.. :) tényleg jó, bár még földes úton nem használtam.. lehet ott elmozdul a súly miatt...

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Elírtam bocsi, lumen helyett lux...

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Én nem csináltam teszt képeket, de itt egy link: nik_and_tos: Sigma Lightster beamshot Ezt viszont meg tudom erõsíteni, ezt tényleg tudja a lámpa.

janigod

janigod

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Értem, köszönöm a segítséget! Bízom a véleményekben, a testbike-on is elég jókat írtak a Lightster-rõl. :-)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Szia!

Nekem is Lightster van. Vak sötétben aszfalton szoktam használni. Teljesen jó szerintem.

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts

Köszi, akkor lehet, hogy a Lightster lesz inkább.
Fejlámpából tudtok esetleg valami konkrét darabok ajánlani? Gumiszalagos kéne, vagy sisakra rögzíthetõ fajta? Ahogy nézegettem volt ebbõl is Sigma, Petzl, Black Diamond.... Egy ilyen pl: Silva Ranger Pro vízálló fejlámpa megfelelõ?
Találtam még egy kis érdekességet, amire mindenféleképpen rá akarok kérdezni: Kerkpr Kiegszt » Vilgits - Hugo-Sport kerkprbolt, szakzlet s szerviz
Itt BBB lámpák vannak, elvileg 295-732 LUX fényerõsséggel.... ez számomra valószerûtlenül soknak tûnik, elírás?

Ezek a több száz lumenek kamuk, csupán marketing szövegek, mint a 10-15 ezres hangfalaknál a PMPO 6000 wattos kimeneti teljesítmény.. :)
Szerintem hagyatkozz mások véleményére, ebben az árkategóriában ne csak a specifikáció alapján válassz, itt a fórumon elég sok Lightster tulaj van, talán ír valaki, vagy ha nem, keresgélj tesztfotókat, vagy videókat.

10 ezer alatt szerintem a Lightsternél jobbat nem találsz:)

Ezeket én fotóztam (haveré), volt még egy pár fotó, de csak ezt a kettõt mentettem el, de ha ebbe a topikba visszaolvasol, talán meglesz. Élõbe fényesebb.
Feltöltött kép
Feltöltött kép