Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8741 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
ha lesz dugódíj, majd nem kell strobi a belvárosban :)

amúgy én azt rühellem igazán, mikor a bringaút a fõút baloldalán megy, és ugye az autók lámpája balra van foncsorozva.....

A sigma lighsternek van elég jó optikája, elég durván nagy a fényereje, de rendesen beállítva szembõl egyáltalán nem vakít. Igaz, villogó üzemmódja az nincsen neki, oda én is egy kis cateyet használok.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

sötét bringaúton kikapcsolom a villogót - de az nekem összesen kb 5 perc az 50 perc hazaútból.
belvárosban (múzeum körút, és tsai) muszáj a villogó fény, mert annyi az egyéb fény és mozgó dolog, hogy simán nem vesznek észre.

ja, az epilepsziás haverom is örül neki, mikor futás közben beküldik neki a stroboszkópot...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Rob szerinted milyen az mikor sötét bringa úton szembe jön velem egy 200 lumenes lámpa stoboszkóp módban?

sötét bringaúton kikapcsolom a villogót - de az nekem összesen kb 5 perc az 50 perc hazaútból.
belvárosban (múzeum körút, és tsai) muszáj a villogó fény, mert annyi az egyéb fény és mozgó dolog, hogy simán nem vesznek észre.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Rob szerinted milyen az mikor sötét bringa úton szembe jön velem egy 200 lumenes lámpa stoboszkóp módban?

Ezzel egyetértek, baromi vakitó.... de mégvakitóbb, mikor a kocsi jön szembe velem úgy, hogy engem a biciklin vakit...és hiába mutatom neki kézjelzéssel, hogy állitsa be a hülye fényszóróját, csak pislog mint hal a gömbakváriumban....és én biciklis magasságban voltam, nem autóban ülve, na ott mégjobban utálom az ilyet, és ha rávillogok országúton, akkor rányomja folyamatosba a reflektort...szóval hazánkban van kultúrája a dolgoknak XD
Csak az a baj, hogy ilyenek vagyunk, nem érdekel a másik ember, csak saját magunk, és amig ezen nem változtatunk, addig semmit nem ér semmilyen kresz és semmilyen büntetés...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

én két lámpát használok elöl, egy autós szem magasságba villog, egy pedig világít nekem megfelelõen.
ez van, a belváros élet-halál harc minden alkalommal :)

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ez a legjobb, egyik megfelel a kresznek és a másik még feltûnö is, "vigyázz, van itt valaki".

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
én két lámpát használok elöl, egy autós szem magasságba villog, egy pedig világít nekem megfelelõen.
ez van, a belváros élet-halál harc minden alkalommal :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Mondok jobbat utálom hogy sok bringás villogóra kapcsolja a lámpáját ami rossz esetben még erõs is és szarik rá hogy a szembe jövõt (pl engem) teljesen elvakít és amikor ezt szóvá teszem akkor ezen meglepõdik, de a legritkább esettben fordítja lejjebb. Rossz esettben rögtön le köcsög parasztoznak.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Egyébként mi az ésszerû magyarázat arra hogy villogót nem lehet használni/nem fogadják el?
Szerintem a villogást hamarabb észre lehet venni mint a folyamatos fényt, mert feltûnõbb...

Egy magyarázat szerint a villogó fénynek nehezebb a távolságát bemérni, könnyen becsapja az autóvezetõt.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Ez is egy egetverõ marhaság, mint minden nagyjából a mostani kerékpáros kreszben. Aki írta, az tuti nem ült még biciklin.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
Igaz, hogy könnyebben észrevehetõ, de a villogást a kresz csak meghatározott esetekben engedi (pl. irányjelzõ, megkülönböztetõ jelzés) és ebben nincs benne a kerékpár hátsó világítása.

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Egyébként mi az ésszerû magyarázat arra hogy villogót nem lehet használni/nem fogadják el?
Szerintem a villogást hamarabb észre lehet venni mint a folyamatos fényt, mert feltûnõbb...

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Már az is egy rossz vicc, hogy ezzel egyáltalán foglalkozni kell.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A dinamó nem kötelezõ, viszont azt írja a hatályos rendelet, hogy az elsõ és hátsó lámpának együtt kapcsolhatónak kell lennie.

Ez igaz. Egyelõre még az enyém is úgy kapcsolható együtt, hogy egyik kapcsolóra ráteszem a bal kezem a másikra a jobbat és akkor három kettõ egy.. katt. Mivel ezt lehet, hogy nem díjazná ezért mindjárt átkötöm egyetlen kapcsolóra amivel egyik fény bekapcsolásakor mindkettõ mûködik.

Akinek elöl is külön kapcsolható lámpa van és hátul is, az vékony vezetékkel rákötheti az elsõ elemre a kapcsoló után a hátsót.
Így hátul mindig be lehet kapcsolva, csak együtt mûködik úgyis. Igaz, nem azonos az elemek száma de kis trükkel (ellenálláson keresztül) megoldható.

Ha meg épp "pénzbeszedõsdit akar játszani", akkor kilép eléd, épp csak meg tudsz állni, hogy el ne üsd: ..akkor a fékek mûködnek, és sorba veszi a többit is. Csengõ megvan, elöl-hátul színhelyes lámpa, megvan és nem villog. Hátsó prizma, megvan. Borostyánsárga kerék prizma, megvan... ..háháá de két centivel közelebb van a felnihez mint a jogszabály azt engedi, ez bizony pénzbe kerül.
Vagy inkább ne adjak tippeket hátha olvassák :o

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,326 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Igen, erre gondoltam én is. Sajnos ha a rend õre pénzbeszedõsdit akar játszani (vagy ilyen parancsot kapott, hogy meglegyen a "havi kvóta", bármi áron), akkor a jogszabály biztosítja neki ezt a lehetõséget.
Dinamót azért írtam egyébként, mert - nagyon kevés kivételtõl eltekintve, mint pl. Busch und Müller termékek - csak a dinamós világítások kapcsolhatóak egyszerre. (Elnézést a pontatlan megfogalmazásom miatt, eléggé félreérthetõre sikerült!)
Sajnos ehhez jön még az, ha villogó lámpával közlekedünk, az szintén szabálytalan a KRESZ jelen elõírásai szerint, ami külön rendelkezik arról, mely jármûvek használhatnak villogó fényt, mikor és hogyan. Ha éppen "bénzbeszedõ" körön vannak rendünk õrei, szerintem ezen a "mókás úton" közelítve szintén számíthatunk a témában megszaporodó beszámolókra. Nem jó ez így... :-/

Aty22

Aty22

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
A dinamó nem kötelezõ, viszont azt írja a hatályos rendelet, hogy az elsõ és hátsó lámpának együtt kapcsolhatónak kell lennie. Szerintem ez hülyeség, de sajnos benne van az elõírásban:

6/1990 KÖHÉM Rendelet
116§ (8) "A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók"

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A jogszabály emlékeim szerint kellõ jogalapot biztosít arra, hogy
nem dinamós lámpa miatt büntessenek, sajnos. Nem csak nálunk van így, hanem még Németországban is (dinamó kötelezõ) -

Erre kíváncsi lennék hol találkoztál vele, hogy ez így lenne.
Akárhogy gondolkodom hol mit olvastam, nem emlékszem ilyenre.
Végülis ha kimerül az elem akkor jól jöhet de ezt tényleg még sehol nem olvastam, hogy
az energia termelés ezen eszköze kötelezõ tartozéka lenne a bringának,
bár a folyamatos fényû világítás valamilyen formája igen.

Még arra gondoltam, hogy ezt viccnek szánod,
Poénnak, vicces átverésnek el tudom képzelni de most nincs aktualitása.na de így tényleg nem értem.
Esetleg ez valami friss dolog amit még nem láthattam régebben sehol?

Obsitos

Obsitos

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Köszönöm szépen a gyors választ!

Annyit hozzátennék a rendõrök ténykedéséhez, hogy ma megbüntettek valakit mert fényes nappal nem volt világítása egy "tanyabike"-on. Épp ment ki a földekre dolgozni. Elismerem jogos, de teljesen értelmetlen.
Tudni kell hogy 1000 fõnél kisebb településrõl van szó, alig vannak az utcán. Nem tudom hogy van más vele, de szerintem nem az ilyen ember kellene bántani.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,326 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
A jogszabály emlékeim szerint kellõ jogalapot biztosít arra, hogy nem dinamós lámpa miatt büntessenek, sajnos. Nem csak nálunk van így, hanem még Németországban is (dinamó kötelezõ) - bár ott vannak már törekvések arra nézve, hogy ne így legyen.
Ettõl függetlenül felháborító, hogy olyan bringást, aki egyértelmûen a saját és környezete felé felelõsségteljesen viselkedik és a jelen technológiai lehetõségeihez képest (mert ugye, pl. montira dinamót? Hogyan, hová?!?) mindent megtesz, azt miért kell meghurcolni...

Ha már Németország: 11 kg alatti "versenykerékpárokon" NEM kell világítás. Tavaly mintha talán Benkó Barbit büntették volna meg, mert nem volt lámpa a 9 kilós bicaján...

Obsitos

Obsitos

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Üdv!
Régen jártam már errefelé, de visszahozott a sors a lakóhelyemen bringásokra kiszabott bírságok miatt.
Pár napja egy bringást állítólag azért büntettek meg mert nem dinamós világítása volt hanem leszedhetõ, elemes.
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyet tehetnek? Pontosan milyen világítást lehet használni a kerékpáron?

Saját tapasztalatból fakadó kérdés:
Olyankor mi a helyzet ha út közben megy tönkre a világítás és 10km-n belül nincs település? Számomra nem tûnik logikusnak az a válasz, hogy leszállok és tolom.

Köszönöm elõre is a válaszokat!