Ebben a lámpában nekem csak az nem tetszik, hogy a kicsi átmérõjû optikánál a ledbõl elinduló fénynek csak egy része éri el közvetlenül az optikát. Vörössel jelöltem a ledbõl 90 fokban kilépõ fényt. Ami ebbõl közvetlenül eléri az optikát az zöld színû. Rengeteg elszóródik oldalra.
Ebbõl látszik, hogy a fény jórésze elmegy a lencse mellett és végül a tükörrõl visszaverõdve csak a zavaró külsõ fény kört hozza létre a fõ fénytõl távolabb. Ez sajnos itt a fõ fénnyel azonos erõsségû, mint látszik a teszt videóból származó képen.

Már építettem korábban hasonló zoomos lámpát. Ennek az a lényege, hogy lehetõség szerint a fény teljes mértékben közvetlen az optikát érintve lépjen ki. Ehhez a gyárinál legalább kétszer nagyobb átmérõjû és a kicsivel azonos gyújtó távolságú lencsét kellene használni.
A kicsi lámpánál is ki lép végül szinte minden fény, viszont ami a ledet körülvevõ tükörrõl kerül az optikára az csak
a külsõ fény gyûrûbe tud vetülni, ami elég zavaró. Fõleg akkor zavaró amikor a fejünkkel jól irányított lámpa fényével igyekszünk elkerülni a velünk szembe közlekedõ szem zónáját. Akkor a zavaró, kívülre vetítõdõ fény karika éppen elvakítja a másikat.
Ha meg annál is alacsonyabbra billentjük, akkor éppen a fõ fény és a külsõ karika közötti sötét rész kerül oda ahol látnunk kellene.
Szóval az úgy sehogy nem jó.
Nagyon halványan nálam is (saját építésnél) létre jött egy hasonló de jóval gyengébb külsõ fénykör. Vagyis egy kevés fény még ott is oldalra szóródott. Ezt nem tudtam másképp megszüntetni csak úgy, hogy egy nagyon szûk és meredek falu tükröt használtam szorosan a led körül.
Így egybe olvadt a fénykör és a fõ fény szinte teljesen. A tükör felfelé vetítõ részét letakartam matt fekete anyaggal, hogy felfelé ne juthasson ki fény. Ettõl éles lett abban az irányban a fény határvonala. Különben használhatatlan lett volna forgalomban az elkülönülõ kört is vetítõ fejlámpa.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..