Áááá, javíthatatlan vagyok, megint 1000év mire reagálok vmire...

Naszóval, összefoglalva annyit, hogy vasvázat nem gyártunk, mint ahogy senki a világon.
Okés, értem én hogy a hétköznapi fogalomban így van, de elvileg az mind acél. Vas maga az ötvözet alapanyaga (Fe), meg még létezik az öntöttvas.

Na mind1, a bringákhoz manapság használt csövek mind CrMo alapötvözetek, aztán ezt minimálisan lehet még cifrázni, de attól független mind ugyanaz.
Aztán léteznek még korracél csövek is, Dedacciai-tól ugyan nem, de pl. a Columbus esküszik rá. Egy német cég (P&P) csinált még valaha korrcsöveket, na az elég szar volt anno...
Korrból meg lehet azt csinálni hogy a váz totál korrózióálló legyen, de mégis acél. Mondjuk nem biztos hogy ugyanolyan jellegû váz lesz mint a klasszikus acélvázak, mert mégis csak sokkal nagyobb az ötvözõtartalom! (CrMo esetében olyan 3% ötvözõ, 97% Fe, korracél esetében kb. 26% ötvözõ, 74% Fe)
A korrózió iránti aggodalom amúgy nincsen túllihegve, nálunk a rekord kb. 8 hónap volt, sajna az egyik vázunk ennyi idõ alatt vállt használhatatlanná, mert a nyeregcsõ átrohadt!!!
Természetesen gariba cseréltem, de ez egy új tapasztalat volt! Azóta számos változtatáson mentek át a vázak, komplikáltabb levegõztetése lett a csöveknek. Ettõl független még mindig nem láthatóak kívül a lyukak, és nem azért mert beforrasztanám vagy behegesztem. Ilyet sosem csináltam. Belül van ez megoldva, és ezt csak a váz gyártásakor lehet látni. (Alunál detto)
Sok érdekes projekt készül mostanság, majd hajigálok fel róluk képeket!

Az acél országútimban számtalan új megoldás fel lett sorakoztatva, amit a Schwäbisch Gmünd-i kiállításon prezentáltam elõször.
És végül az alu-acél árakról:
Sajna az acél most már drágább lett! Ennek nagyon egyszerû okai vannak: az ezüstforrasz 10 évvel ezelõtt 17eFt volt kilónként, most 70eFt! Az acél alapanyag minimálisan olcsóbb mint az alu, viszont megmunkálásban 2x annyi idõ, + sokkal jobban koptatja a szerszámokat!
Ebbõl jön ki ez a különbözet. Nem arról van szó, hogy kevesebb van a piacon, és jobban meg lehet nyomni a cerkát. De többek közt ezért van kevesebb belõle! Okés, hogy az acélvázgyártók java nem ezüsttel forraszt (van aki nem is forraszt...), de a megmunkálási nehézségek azért ott vannak, és a tömegtermelésnél meg azok mérvadóak. Így vagy úgy, de drágább.
Ideális vázanyag nincsen. Minden anyagnak megvannak a jellemzõi, karakterisztikája. Ha valaki az acél karakterét szereti, annak úgysem lehet karbonvázat eladni, vagy alut. Na meg nem is kéne!