Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

yasec.hu

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
637 hozzászólás a témában

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
...még mindig ott tartok, hogy össze kéne rakni azt a gépet, hogy tényleg szép képek keletkezzenek róla, de minden más elõrébb való volt...
Megnéztem a képeket róla ami ott készült, és hát nem lett valami frankó.
Ha olvassa ezt az Atom, akkor megkérném hogy toljon ide képeket róla, mert abban biztos vagyok, hogy õ jobb képeket készített róla, mint én kutyafuttában...

Most amúgy érdekes dolgokat mûvelek, meg kell csinálnom egy tandemot, meg készül egy 355-ös race gép is. (ETRO355, azaz 18"-os kerekekkel. Igen, gyerekbicaj lesz, Kristóf nevû titánnak!:D:D:D)
Amúgy 13 év után egyedül nyomom ismét, szóval a most készülõ gépek 100%-ban saját kezem termékei.
Üdv: Yas.

Stevie1968

Stevie1968

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Kedves Mester!

Várjuk a képekkel tûzdelt EHBE 2009 beszámolódat az említett újításokról.

köszi

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Mehet itt is, nem titok:
futuredrivesystems kukker yahoo pont de
;)
Tel.számom meg lassan 13 éve ugyanaz, amit leírtak már mások is korábban:
30-9474585

Üdv: Yas.

U.i.: a telefon azért sokszor esélytelen mert meló közben nem mindig hallom meg, meg nem is mindig szeretném.:D
Estefelé olyan 7:30-8:30 között viszont nagy az esélye hogy fel is veszem!:)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
hali mester!

küldesz privátban olyan elérhetõséget, amit sürübben nézel, mint a fórumot? ;)

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás

Yasec, lenne pár kérdésem:
- az említett váz, ami nyolc hónap alatt lett kuka, milyen körülmények között volt használva, mitõl halt meg? milyen váz volt, valami extrakönnyû-vékonyfalú csövekbõl épült cucc?

Sajna téli bicajnak lett használva... Eleve valahol halott ötlet volt ez, meg Ausztriában azért sóznak rendesen, ha arról van szó. Ja, ott volt használva.:)

- "levegõztetés"-t említettél, ami gondolkodóba ejtett. ezek szerint a váz lyukainak leragasztása nem is igazán nagy ötlet? jobb volna szabadon hagyni õket?

Nem. Ezeknek a lyukaknak csak a váz készítése alatt van funkciója, normál esetben. Késõbb inkább csak a bajt csinálják! Én a belsõ levegõztetés híve vagyok, azaz mi pl. a támvillát a láncvillán keresztül szellõztetjük, papucson belül van ez megoldva. A támvillát nem nyitjuk a nyeregcsõ felé, mert ott nagy esélye van a víznek!
Amúgy a korrózió ellen a védekezés minden esetben a tervezõasztalon dõl el! Vagy feltételezed, hogy olyan jól szigetelt redszert terveztél, hogy a víz nem tud bejutni, vagy elfogadod hogy a víz be tud jutni, de akkor menjen is ki onnan, és közben se csináljon károkat!
Mi van amikor az elsõ, van amikor a második elmélet mentén dolgozunk!

- a különbözõ acélok között "rozsdásodási hajlam" szempontjába van különbség? (a vázam columbus nivacrom csövekbõl készült. ez pl hajlamosabb rozsdálni mint mondjuk egy 853-as, vagy nincs értelme ilyesfajta összefüggéseket keresni?)

Nagy különbség nincsen, ha az acélvázak esetében CSAK az acélötvözetekrõl beszélünk, nem pedig a korracél ötvözetekrõl, ami ugye durván más képet mutat...:)
Nagyobb különbséget tesz, ha pl. az acélanyagot teljesen megtisztítják vázkészítéskor. Ilyenkor a gyári konzerválóréteg is eltûnik róla, és nagyon aktív lesz a felület! Hegesztéshez nem árt az ilyen elõkészítés, érdekes módon a forrasztás annyira nem finnyás erre!

- vállalsz olyat, hogy nem V-fékes (acél) vázra utólag V-fék konzolok elhelyezése?

Persze!

- fújtam korróziógátló anyagot a vázamba, CRC 3-36-ot. ez jó, vagy van jobb?

Nem titok, én Teroson Wax-ot használok, de minden erre a célra kitalált szer jó, nincsen abszolút tuti megoldás! Ha már átvillan az agyadon hogy lehet valami, az már elég jó út, valószínûleg nem nálad lesz ebbõl probléma! ;)

- olvastam itt-ott, vázépítõk honlapján, hogy eltérõ csõszettek, esetenként más gyártók csõszettjeinek darabjait is "mixelik". ez mennyire jó megoldás?

köszi!

Nincsen ezzel semmi baj! Még azt is meg lehet tenni, hogy pl. acélt korracéllal hegesszen össze az ember! (Forrasztani sosem volt probléma)
Nem a gyártó teszi a különbséget, hanem konkrétan az anyag!
Acélnál érdekes mód nagyon nagy a kompatibilitás! Alunnál ez már nem mondható el. Ott már belepofázik a hõkezeltségi állapot is, ami gyakorlatilag különbözõ anyagfeszültségi állapotokat feltételez. Szóval az alu az macerásabb, de ott is vannak átfedések.;)

Szívesen! :)

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Na, ez most zsizsinek megy, nem tudom hogy a rendszer ezt hogy jelzi...
Naszóval, mostanság ezt a problémát egyre jobban kézben tartjuk, szóval ezek nem megoldhatatlan problémák!
Régebben még a porszórásos dolgok is szivattak, mert a mûanyag bevonat erõs volt, és ez is probléma! Valahol megsérült a bevonat, de nem volt annyira látható. Utána a nedvesség beszívódott a hajszálcsövesség elvén, aztán ott rohadt az egész a bevonat alatt, sunyin! Ezért nem is szeretem annyira a mûanyag bevonatot. Okés hogy felületi igénybevehetõsége elég meggyõzõ, de ez a "sunyisága" nagyon szar!

A világos festést amúgy mindig elõnybe kell részesíteni a sötéttel szemben, mert annak van némi indikátor funkciója is! Ha esetleg repedne valami, akkor abba tisztításkor belekenõdik a kosz, és jobban látszódik a repedés!
Sajna erre is kell gondolni!;)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.126 hozzászólás
Yasec, lenne pár kérdésem:
- az említett váz, ami nyolc hónap alatt lett kuka, milyen körülmények között volt használva, mitõl halt meg? milyen váz volt, valami extrakönnyû-vékonyfalú csövekbõl épült cucc?
- "levegõztetés"-t említettél, ami gondolkodóba ejtett. ezek szerint a váz lyukainak leragasztása nem is igazán nagy ötlet? jobb volna szabadon hagyni õket?
- a különbözõ acélok között "rozsdásodási hajlam" szempontjába van különbség? (a vázam columbus nivacrom csövekbõl készült. ez pl hajlamosabb rozsdálni mint mondjuk egy 853-as, vagy nincs értelme ilyesfajta összefüggéseket keresni?)
- vállalsz olyat, hogy nem V-fékes (acél) vázra utólag V-fék konzolok elhelyezése?
- fújtam korróziógátló anyagot a vázamba, CRC 3-36-ot. ez jó, vagy van jobb?

- olvastam itt-ott, vázépítõk honlapján, hogy eltérõ csõszettek, esetenként más gyártók csõszettjeinek darabjait is "mixelik". ez mennyire jó megoldás?

köszi!

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Csak a váz-korrózióhoz egy szót.
Amit nekem tavaly készítettél CrMo túragépet eddig nem látok rajta korrózió nyomot - jó, kívül ott a fényezés - a nyeregcsövet éppen a héten vizsgáltam meg. Semmi nyoma, pedig bizony kapott esõt rendesen. Úgy tûnik mûködik a varázsszer amivel befújtad! Amúgy minimális odafigyeléssel, gondozással ez könnyen megelõzhetõ, én nem véletlenül ragaszkodtam a CrMo csövekhez.

ps.: ma is a "vassal" tekertem le egy 160-as kört. Csípem a masinát! :D

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Semmi sincs kizárva, de egyenlõre nem.
Open air welding elvileg egy járható út, de a kamrás jobb lenne...
Lehet elõbb lesz dual speed korracél gép.;)

(Singlespeed nekem túl hardcore, attól már mégis többet tud az emberiség, és mégis "simplicity" marad!:D

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Várható-e valamikor titán Yasec? :)
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Áááá, javíthatatlan vagyok, megint 1000év mire reagálok vmire...:)
Naszóval, összefoglalva annyit, hogy vasvázat nem gyártunk, mint ahogy senki a világon.
Okés, értem én hogy a hétköznapi fogalomban így van, de elvileg az mind acél. Vas maga az ötvözet alapanyaga (Fe), meg még létezik az öntöttvas.:)
Na mind1, a bringákhoz manapság használt csövek mind CrMo alapötvözetek, aztán ezt minimálisan lehet még cifrázni, de attól független mind ugyanaz.
Aztán léteznek még korracél csövek is, Dedacciai-tól ugyan nem, de pl. a Columbus esküszik rá. Egy német cég (P&P) csinált még valaha korrcsöveket, na az elég szar volt anno...
Korrból meg lehet azt csinálni hogy a váz totál korrózióálló legyen, de mégis acél. Mondjuk nem biztos hogy ugyanolyan jellegû váz lesz mint a klasszikus acélvázak, mert mégis csak sokkal nagyobb az ötvözõtartalom! (CrMo esetében olyan 3% ötvözõ, 97% Fe, korracél esetében kb. 26% ötvözõ, 74% Fe)
A korrózió iránti aggodalom amúgy nincsen túllihegve, nálunk a rekord kb. 8 hónap volt, sajna az egyik vázunk ennyi idõ alatt vállt használhatatlanná, mert a nyeregcsõ átrohadt!!!
Természetesen gariba cseréltem, de ez egy új tapasztalat volt! Azóta számos változtatáson mentek át a vázak, komplikáltabb levegõztetése lett a csöveknek. Ettõl független még mindig nem láthatóak kívül a lyukak, és nem azért mert beforrasztanám vagy behegesztem. Ilyet sosem csináltam. Belül van ez megoldva, és ezt csak a váz gyártásakor lehet látni. (Alunál detto)

Sok érdekes projekt készül mostanság, majd hajigálok fel róluk képeket!;)
Az acél országútimban számtalan új megoldás fel lett sorakoztatva, amit a Schwäbisch Gmünd-i kiállításon prezentáltam elõször.

És végül az alu-acél árakról:
Sajna az acél most már drágább lett! Ennek nagyon egyszerû okai vannak: az ezüstforrasz 10 évvel ezelõtt 17eFt volt kilónként, most 70eFt! Az acél alapanyag minimálisan olcsóbb mint az alu, viszont megmunkálásban 2x annyi idõ, + sokkal jobban koptatja a szerszámokat!
Ebbõl jön ki ez a különbözet. Nem arról van szó, hogy kevesebb van a piacon, és jobban meg lehet nyomni a cerkát. De többek közt ezért van kevesebb belõle! Okés, hogy az acélvázgyártók java nem ezüsttel forraszt (van aki nem is forraszt...), de a megmunkálási nehézségek azért ott vannak, és a tömegtermelésnél meg azok mérvadóak. Így vagy úgy, de drágább.:(

Ideális vázanyag nincsen. Minden anyagnak megvannak a jellemzõi, karakterisztikája. Ha valaki az acél karakterét szereti, annak úgysem lehet karbonvázat eladni, vagy alut. Na meg nem is kéne!:)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.686 hozzászólás

Mivel egy profi ezt utólag beheggenti, javítja, ezért nincsenek.
A tömegtermelt tucatvázakon ezzel már nem érné meg foglalkozni.

De sok ész nem kell ám hozzá, hogy az ember beragassza azt a fránya kis 3mm-es lyukat.:)
Marci

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
És a trekemen is le vannak csiszolva.

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Mint ahogy ritka a hegesztés lecsiszolása is sajna.

az osszes cannondale-n le van csiszolva :)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Mint ahogy ritka a hegesztés lecsiszolása is sajna.

Ride everywhere.

.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás

Biztos nincsenek benne olyan lyukak? Fizika, szóval kéne...

Nincsenek!!! Legalábbis az én régi yasec acél vázamban nincsenek hegesztési lyukak, a minimális lyuk szám persze meg van, összesen három:
- ahol bedugom a villa nyakát
- ahol bedugom a középrészt
- ahol bedugom a nyeregszárt :D

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.686 hozzászólás

módosítok: jóféle titánváz kell.

... :) persze ha 200e+ felett gondolkodnék merevvázon, akkor már bejátszana a titán, pl cove hummer, morati :( vagy litespeed/merlin, titus eleven ilyesmi...
persze lehet hogy túldimenzionálom ezt a rozsdásodás dolgot...

Persze te döntöd el, mire költesz de 5 évig ültem titánon és én azt mondom, annyira azért nem nagy csoda. A cool-faktora hatalmas, többek közt én is ezért vettem meg. De mikor elrepedt és alu vázra váltottam, nem csalódtam. Mondom, csodákat nem kell 1 titán váz mögé gondolni. A mindig hangoztatott kényelem sem olyan nagy, mint 1esek remélik. Mikor szereztem 1 titán nyeregcsövet, na azt viszont nagyon megérezni. Az adta a kényelmet, nem a váz.
Persze 200+ felett már én sem acélt vennék, lehet, hogy beneveznék megint 1 titánra. A fenti cégek tényleg jól hangzanak.:)
Marci

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
aha van 1-2 adat.
átsasolom majd öket.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

ez természetesen igaz, csak éppen nincs minden hegesztönek eszköze/szaktudása a titánium hegesztéséhez.

egyébként a yesec vázak pontosan milyen anyagösszetételû acélból készülnek?
vagy ez amolyan "szakmai titok"?

szerintem a deda honlapján megtalálod

de lehet a Mesterén is...

http://www.dedacciai.com/home_eng.html
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

A titán ugyanúgy meg lehet javítani mint bármilyen fémbõl készült vázat.

ez természetesen igaz, csak éppen nincs minden hegesztönek eszköze/szaktudása a titánium hegesztéséhez.

egyébként a yesec vázak pontosan milyen anyagösszetételû acélból készülnek?
vagy ez amolyan "szakmai titok"?