Azonos nyomáson mindkét guminak azonos méretû lesz a lenyomata, de a formája nem. A keskeny guminak hosszabb a lenyomata, benyomódása. A szélesnek pedig jobban közelít a körhöz. A keskenyebb guminál emiatt hosszabb az a rész ami jobban deformálódik és ezért nagyobb itt a "gumigyúrási munka".
Ha a szélesnél csökken a nyomás 1 bart mondjuk akkor ez elveszi azt az elõnyt amit ez jelent mert a kevesebb nyomás már nagyobb lenyomatot és ezzel nagyobb munkát is jelent. Ezét írtam, hogy a gördülési ellenállás kb. azonos lehet a két esetben.
Amúgy ez csak elmélet és csak akkor számít, ha már tized wattokra gyúrsz. Ha csak simán és kényelmesen, ugyanakkor hatékonyan akarsz bringázni akkor inkább 25. Pár éve még a 19 meg 20-as gumik is mentek, akkor az volt a menõ, most már nem kellenek senkinek
Azonos nyomásnál szerintem azonos felülettel fekszik fel mindkét gumi. Az alakját nem vitatom, a balonosságából adódóan , nyilván más a felfekvõ felület alakja.
Idáig egyezik a véleményünk.
Ha azonban egy szélesebb ( 25-ös ) gumit a felni teherbirósásgának megfelelõen kisebb nyomással használok, az jobban is lapul, tehát nagyobb lesz a gördülési ellenállása.
Itt nem csak tized wattokról lehet szó. Ha egy 23-as gumit, melyet átlagosan 8-8,5 barral használunk- leengedjük 6.5-7 barra sokkal komfortosabb lesz, de tapasztalat alapján is munkásabb lesz, az azonos sebesség tartása.
Azért fejtegettem ezt a témát, mivel én is gondolkoztam szélesebb gumin, esetleg csak a hátsón, de nem akartam nagyobb erõt mozgósítani.