Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34373 hozzászólás a témában

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
viszont a tarcsa iszonyat jol nez ki tehat a tobbseg beleszeret-megveszi-hasznalja annak minden elonyevel es hatranyaval.(szemely szerint outin nem de cyclocrosson nagyon tetszik)
hanyan vesznek SUV-t annak ellenere hogy semmi szugseguk ra.mert jol nez ki! s ezert ez a tipusu auto is elterjedhetett.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
Legyszives neha tegyel bele egy "szerintem"-et a hozzaszolasaidba, es akkor majd nem fogom ugy erezni hogy finomitani kell az ezeket az oldalakat elolvasokban kialakitott kepet.

"Minden tarcsafek szar" vs. "Nekem az a velemenyem hogy minden tarcsafek szar". ORIASI a kulonbseg.

Az a baj hogy gyakorlatilag barmirol van velemenyed azt kesz tenykent, megcafolhatatlan es orokervenyu igazsagkent allitod be, es el sem fogadod hogy valaki masnak is lehet igaza a temaban. Csak azert mert allitasod szerint nagyon sok bringas baratod van es mert te versenyzel. Hat nagy kaland, majd ha lesz szabad 5 percem akkor hasraesek tole. Csak sajnos az a helyzet hogy ettol meg masnak is lehet tapasztalata, eltero velemenye, sot az is lehet hogy urambocsa` tevedsz.

Lehet nekem sincs igazam, es en nem is akarok ezen versenyezni. Mondjuk nem is irtam hogy szerintem az orszagutikra kell a tarcsafek. De van egy csomo dolog amit utkozben leirtal, es en meg ugy ereztem van mit vitatkozni vele. Erre valo egy forum nemigaz?

Amig igy adod elo magad addig en is igy fogom. Az a kulonbseg hogy en nem a sajat igazamat akarom leeroltetni masok torkan, csak azt probalom elerni hogy te se tedd.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ez talan Magyarorszagon igy van. Csak az nem tul reprezentativ minta tekintve hogy itt tobb ezer euros bringakrol van szo. Angliai tapasztalatom alapjan ez egyaltalan nem igy van. Rengeteg draga bringat hoztak be hozzank a muhelybe csak ugy karbantartas miatt, meg ha nem is volt semmi baja. Otthon sokkal tobben butykolik sajat maguknak a gepet, mert nem biznak a szereloben vagy mert sajnaljak ra a penzt.

Ismet egy legbolkapott kijelentes, aminek semmi alapja, meg ra is cafolsz magadra:

Heti 3-4szer bolyoznak kedvtelesbol 40-en? Vagy nalad 2nel tobb ember bolynak szamit? Persze vannak egyesuleti versenyzok, es edzesen nyilvan tobben vannak. De a hobbi bringasok tulnyomo tobbsege egyedul vagy max 1-2 haverral teker. En akarmerre jarok szinte mindig szolo bringasok jonnek szembe.

Magyarországon szintén beviszik a bringát szezonon kívül vagy szezon elején azok, akik drága bringákat használnak, az országútisoknál pont létezik itthon az a kategória, hogy van pénze és bringázik is. A vitrinbringásokat vegyük a mintából, mert õk nem relevánsok ebben a kérdésben, aki nem bringázik, annak nem kopik a féke.

Igen, heti 3-4-szer bolyoznak kedvtelésbõl, lehet nem 40 fõs bolyban, hanem csak 10-esben, de szeles és/vagy rossz úton ez már úgy viselkedik, mint egy boly és ez csak Magyarország, ahol "nulla" kerékpáros élet van. Ha meg véletlenül jársz országútis országokban akkor nem gyõzöd majd számolni a bolyban tekerõket.

Meddig szeretnél még velem errõl beszélgetni? Mert kezdem unni. Ha azt mondom, hogy nyertél, országútira nagyon jó lesz a tárcsafék akkor befejezzük?

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Nem hiszem, hogy bárki szívesen beviszi a fékét szervizbe szezonban, legalábbis azok nem, akik rendszeresen használják a bringájukat.

Ez talan Magyarorszagon igy van. Csak az nem tul reprezentativ minta tekintve hogy itt tobb ezer euros bringakrol van szo. Angliai tapasztalatom alapjan ez egyaltalan nem igy van. Rengeteg draga bringat hoztak be hozzank a muhelybe csak ugy karbantartas miatt, meg ha nem is volt semmi baja. Otthon sokkal tobben butykolik sajat maguknak a gepet, mert nem biznak a szereloben vagy mert sajnaljak ra a penzt.

Egyébként meg az országútisok jelentõs része bringázik bolyban.

Ismet egy legbolkapott kijelentes, aminek semmi alapja, meg ra is cafolsz magadra:

Van rengeteg drága bringás országútis ismerõsöm, aki nem versenyzik, csak kedvtelésbõl teker heti 3-4-szer

Heti 3-4szer bolyoznak kedvtelesbol 40-en? Vagy nalad 2nel tobb ember bolynak szamit? Persze vannak egyesuleti versenyzok, es edzesen nyilvan tobben vannak. De a hobbi bringasok tulnyomo tobbsege egyedul vagy max 1-2 haverral teker. En akarmerre jarok szinte mindig szolo bringasok jonnek szembe.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

szerintem világszerte az országuti kerékpárt használók többsége soha nem megy mezõny versenyben, így a tárcsafékkel sosem leszaz említett problémája (az esetleges cicegést kivéve), ugyanakkor kap egy olyan fékrendszert, ami nem a felnit zabálja, rossz idõben is megállítja; és marha jól adagolható

Hobbiknak fejlesztett alkatrész eladhatatlan, nem lesz mellette vigyorgó versenyzõ feje.
Egyébként meg az országútisok jelentõs része bringázik bolyban.

Az országúti kerékpár használók egy jó kifejezés, mivel ez nem egyenlõ az országútissal, az országútis egy felsõbbrendû fogalom, komolyan. :)

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 hozzászólás

nem gyilkol senkit a féktárcsa,de nem kéne plusz 2 éles alkatrész az országútikra. fõleg úgy nem,h több hátránya van ebben a szakágban,mint elõnye. igen. vannak kiálló részek még így is bõven. vajon tudod e miért kell dugó a kormány végébe? csak,mert a dugók nélkül elvileg nem indulhatnál versenyen sem. ott van a lánctányér is,ahogy te is írtad. 99-ben volt 1 komoly balesetem versenyen. több sebhelyem is maradt belõle,köztük a lánctányérok miatt is. szóval szerintem sincs semmi szükség 2 körfûrészre a bringán. tiltott már be kereket az uci,hasonló okokra hivatkozva. sztem ezt sem fogják engedni. aszfalton az elõnyei inkább csak a tandemnél,és a csomagos túrabringáknál van.

a kormány dugót tényleg komolyan vették anno,mindig ellenõrizték nem ugy mint a kötelezõ áttételt. Lánctányér nekem is okozott sérülést. A spinergy kerekeket tiltották be de ennyi erõvel a lapitott küllõs kerekeket is be lehetne tiltani és csak telikerékkel szabadna versenyezni :) azért kiváncsi vagyok mennyit bírnak a tárcsák(futásteljesitmény) autóval jártam ugy hogy leszakadt a ferodor a fékbetétrõl és mire észbe kaptam szétmarta a féktárcsát.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
szerintem világszerte az országuti kerékpárt használók többsége soha nem megy mezõny versenyben, így a tárcsafékkel sosem leszaz említett problémája (az esetleges cicegést kivéve), ugyanakkor kap egy olyan fékrendszert, ami nem a felnit zabálja, rossz idõben is megállítja; és marha jól adagolható

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A formulat azert hagytam ki a listabol mert olyanom nem volt soha. Ezert nem irtam Hayes-t sem. Meg Tektrot Promaxot Magurat stb sem csak azt amivel volt mar tapasztalatom. Ha valami sz@r arrol nem en tehetek, attol meg vannak mukodo megoldasok is a temaban, nem is keves. Nem szoktam dugattyukat tisztogatni. Soha. Es mozognak teljesen jol, koszonik szepen. Pedig megyek sarban is relative sokat. Az orszagutisok meg relative keveset. Attol a kis portol meg esoviztol ami odajut orszaguton, egy jo rendszer szerintem nem fog beallni.

Ha kopik a betet akkor is beall a kello tavolsagra, hiszen pont ez a lenyege az onbeallo rendszernek... Es nem kell vele jatszogatni, el lehet vinni szervizbe is. Azert a 3-4-5000Euros szinten ez mar nem okoz problemat altalaban.

Melegedes hatasara tagul a folyadek, koszi, en is jartam altalanos iskolaban fizika orara. Erre irtam hogy akinel ez komoly problemat okoz az vagy tul sokat huzza a feket vagy nem eleg nagy fektarcsat hasznal. Hatul sima gyorszaras tengelyem van a montiban is, semmi extra, sot, titan tengelyes gyorszarat hasznalok amitol meg rugalmasabbnak kellene lennie. Es megis csendben van.

ismet a bulvar rovat... a fekvaltokarnak is hegyes vege van, az is bele tud allni a szemedbe, akkor tiltsuk be azt is? pedal, lanctanyer... van egy csomo hegyes, eles kiallo alkatresz egy biciklin, tomegbuktanal gyakorlatilag barmi tud komoly serulest okozni ha rossz helyen talal el. Nem tudom mert pont a fektarcsa az ami szerinted mostantol majd tomegesen fogja gyilkolni a bringasokat.

De ha nagyon akarnak akkor semeddig nem fog tartani odafaragni egy kb 5grammos karbon vedo lapocskat. Sulylimitbe belefer...

Nekem eddig az összes fékem (hayes, shimano, formula) dugattyúját kellett tisztítani és nem csak sarazás után, a por is betett nekik egy idõ után.

Egy ideig beáll, aztán nem. Nem hiszem, hogy bárki szívesen beviszi a fékét szervizbe szezonban, legalábbis azok nem, akik rendszeresen használják a bringájukat. Van rengeteg drága bringás országútis ismerõsöm, aki nem versenyzik, csak kedvtelésbõl teker heti 3-4-szer, de 100%, hogy féket állítgatni nem vinnék el a bringájukat, hamarabb dobnák el róla a tárcsaféket (mondjuk eleve nem vennék meg).

Szerintem minden montisnál elõfordult már, nálad is, hogy érezte a fékkart egyre kijjebb fogni fékezés közben. Országútiknál a fékgyártók szerint pont ez a legnagyobb probléma, hogy a nagy hegyeknél túl fog melegedni a fék (bár ebben én nem teljesen hiszek), pár hónapja Németh Balázs linkelt valamelyik cikke alatt egy külföldi cikket errõl. Ez alapján lesz ott ciccegés bõven. Hátul nálam is ritkán szól a fék, csak lassú fordulatos váztekergetésnél szokott elõfordulni, de elöl minden villámnál képes voltam megszólaltatni a féket, viszont egy országúti váz, a villáról nem is beszélve, rugalmasabb és még wattban is sokkal jobbak a versenyzõk, mint én. Már szinte hallom ahogy 80 kilós sprinter alatt sprint közben minden egyes döntésnél megszólal a fék :) .

Meg mindig itt van a kerékcsere kérdése. Tegyük fel, hogy minden keréken ugyanott van a tárcsa és ez nem okoz gondot, de berakni még mindig nehezebb lesz, értékes másodpercek úsznak el és bekoptatatlan új tárcsával, amin még ujjnyomok is lehetnek, nem biztos, hogy fogni a fék. A szerelõ is örül majd, ha hosszabb fékezés után kell kereket cserélnie.

Az említett dolgok a kerékpár hagyományos részei, és a lánckeréken kívül nincs nagyon annyira veszélyes alkatrész, mint a tárcsák, talán még a kardküllõk. Az uci nem enged semmilyen burkolatot. A tárcsa még a bukást is elõsegíti, mert be tud akadni az elsõ kerék a másik hátsó kerekébe a tárcsa és a kerék közé, kisebb lesz a hely a másik mellett és a balos menekülõ út is veszélyesebb lesz.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.470 hozzászólás

ismet a bulvar rovat... a fekvaltokarnak is hegyes vege van, az is bele tud allni a szemedbe, akkor tiltsuk be azt is? pedal, lanctanyer... van egy csomo hegyes, eles kiallo alkatresz egy biciklin, tomegbuktanal gyakorlatilag barmi tud komoly serulest okozni ha rossz helyen talal el. Nem tudom mert pont a fektarcsa az ami szerinted mostantol majd tomegesen fogja gyilkolni a bringasokat.

De ha nagyon akarnak akkor semeddig nem fog tartani odafaragni egy kb 5grammos karbon vedo lapocskat. Sulylimitbe belefer...

nem gyilkol senkit a féktárcsa,de nem kéne plusz 2 éles alkatrész az országútikra. fõleg úgy nem,h több hátránya van ebben a szakágban,mint elõnye. igen. vannak kiálló részek még így is bõven. vajon tudod e miért kell dugó a kormány végébe? csak,mert a dugók nélkül elvileg nem indulhatnál versenyen sem. ott van a lánctányér is,ahogy te is írtad. 99-ben volt 1 komoly balesetem versenyen. több sebhelyem is maradt belõle,köztük a lánctányérok miatt is. szóval szerintem sincs semmi szükség 2 körfûrészre a bringán. tiltott már be kereket az uci,hasonló okokra hivatkozva. sztem ezt sem fogják engedni. aszfalton az elõnyei inkább csak a tandemnél,és a csomagos túrabringáknál van.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
So? Acelvazon is nyertek versenyeket, meg Vituson is, az aztan tenyleg gumibol volt.
A C40 egyebkent biztos nagyon top vaz volt a maga idejeben, ebbol van legenda.

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 hozzászólás
Johan Museeuw climbing the Kapelmuur - YouTube ha ez C40 akkor elég kolbász lehet :)

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
A youtubeon van valahol egy video (nem talalom), ami demonstralja, mennyire gumibol van az a vaz.
A C40 meg akkor volt a top vazuk, amikor a Colnago meg maga is a top kategoria volt minden tekintetben.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás
van / volt pár C40 eladó váz az apróban. hajtott , vagy próbált közületek ilyen vázat? legendának nevezik, érdekelne hogy miért. (nem akarok venni)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Koszolódik, igen, egy országútival elmész 20-30ekm-t úgy, hogy nem kell hozzányúlnod a fékekhez, néha talán feszítesz egy kicsit a bovdenen, a tárcsaféknél meg típusfüggõen hol gyakran hol ritkábban tisztíthatod a dugattyúkat, hogy normálisan mozogjanak. A formulát kihagytad a listából, annál vagy mûködik vagy nem és mondjuk mi van ha kopik a betét és már nem áll be rendesen a fék, mert nincs benne elég olaj, majd egy országútis biztos azzal fog játszani, hogy rátöltöget. Nem deformálódásról beszélek, hanem fizikáról, melegedés hatására tágul a folyadék. Nem ciceg, mert merev a tengely-váz kapcsolatod, míg egy országútira ez nem jellemzõ és az agyad is pontos, meg sok a hely a féknél, de olvass bele a tárcsafék topikba, hogy ez hány ember problémája.

A formulat azert hagytam ki a listabol mert olyanom nem volt soha. Ezert nem irtam Hayes-t sem. Meg Tektrot Promaxot Magurat stb sem csak azt amivel volt mar tapasztalatom. Ha valami sz@r arrol nem en tehetek, attol meg vannak mukodo megoldasok is a temaban, nem is keves. Nem szoktam dugattyukat tisztogatni. Soha. Es mozognak teljesen jol, koszonik szepen. Pedig megyek sarban is relative sokat. Az orszagutisok meg relative keveset. Attol a kis portol meg esoviztol ami odajut orszaguton, egy jo rendszer szerintem nem fog beallni.

Ha kopik a betet akkor is beall a kello tavolsagra, hiszen pont ez a lenyege az onbeallo rendszernek... Es nem kell vele jatszogatni, el lehet vinni szervizbe is. Azert a 3-4-5000Euros szinten ez mar nem okoz problemat altalaban.

Melegedes hatasara tagul a folyadek, koszi, en is jartam altalanos iskolaban fizika orara. Erre irtam hogy akinel ez komoly problemat okoz az vagy tul sokat huzza a feket vagy nem eleg nagy fektarcsat hasznal. Hatul sima gyorszaras tengelyem van a montiban is, semmi extra, sot, titan tengelyes gyorszarat hasznalok amitol meg rugalmasabbnak kellene lennie. Es megis csendben van.

Végül is két felforrósodni tudó forgó kés nem életveszélyes...

RAUH-Welt
B E G R I F F

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.578 hozzászólás
A szükségességét természetesen meg lehet kérdõjelezni a tárcsának, de ha már vannak akkor ez a hidrós megoldás elég érdekes:
TRP Launches HYRD and Spyre Road Disc Brakes, First Impressions and Tech Break Down - Bike Rumor

Feltöltött kép

A bovden koszolódása ezzel mondjuk nincsen megoldva (ez CX-nél szempont), így kell figyelni arra is, és az olajra is. Ezen a képen már a villa is átmenõ tengelyes ha jól veszem ki.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

minden fek koszolodik, nem ertem ez miert hozhato fel kiemelten a tarcsafek ellen. Neha le kell takaritani a bringat, nagy kaland... Az onbeallitas nem mese, nalam teljesen jol mukodik a dolog. Szettolod a dugattyukat, berakod a kereket, behuzod a fekkart parszor, es beallnak a pofak a kello tavolsagra. Ha neked ez nem megy akkor valamit rosszul csinalsz, vagy rossz a feked. Nekem mukodott shimano, avid, hope fekkel is. Beragado dugattyu, hore deformalodas esetere azt tudom mondani hogy vagy rosszul hasznalod, vagy nem eleg nagy tarcsa van fent. Nekem nem is ciceg, pedig minden alkalommal ki-be rakom a kerekeket, mivel autoban szallitom a bringat. Szoval mindig mashogy all a kerek es a gyorszarat se ugyanakkora erovel huzom meg, hanem kb erzesre.

Az meg hogy eletveszelyes... OMFG! Mert jelenleg ha tomegbukta van akkor mindenki sertetlenul all fel belole? De majd most csak es kizarolag a tarcsafek miatt fog MEGHALNI az osszes versenyzo? Komolyan? Utoljara a Blikkben olvastam ennyire a tenyekre legkevesbe sem tamaszkodo szenzaciohajhasz kozhelyeket.

Koszolódik, igen, egy országútival elmész 20-30ekm-t úgy, hogy nem kell hozzányúlnod a fékekhez, néha talán feszítesz egy kicsit a bovdenen, a tárcsaféknél meg típusfüggõen hol gyakran hol ritkábban tisztíthatod a dugattyúkat, hogy normálisan mozogjanak. A formulát kihagytad a listából, annál vagy mûködik vagy nem és mondjuk mi van ha kopik a betét és már nem áll be rendesen a fék, mert nincs benne elég olaj, majd egy országútis biztos azzal fog játszani, hogy rátöltöget. Nem deformálódásról beszélek, hanem fizikáról, melegedés hatására tágul a folyadék. Nem ciceg, mert merev a tengely-váz kapcsolatod, míg egy országútira ez nem jellemzõ és az agyad is pontos, meg sok a hely a féknél, de olvass bele a tárcsafék topikba, hogy ez hány ember problémája.

Végül is két felforrósodni tudó forgó kés nem életveszélyes...

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.697 hozzászólás
Jani szereti kicsit pesszimistán kezelni a dolgokat. :D Bár sok dologban igaza van.
Mondjuk, szerintem a tárcsafék összes elõnye dzsuvában, hóban jön elõ. Száraz idõben egy v-fék/felnifék is kb. tökéletesen teszi a dolgát.
A beragadó dugattyút meg én kizártam a mechanikus tárcsafékkel. Szerintem az sokkal igénytelenebb a hidrósnál. Jó, nem egy újjal lehet vele fejre állni. Nagy dolog....
Marci

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Már 8éve van tárcsafékes bringám, az önbeállítás csak mese, koszolódik, beragad a dugattyú, hõre megváltozik a dugattyúk helyzete, lassan áll vissza, merev agy-váz kapcsolat kell hozzá, hogy ne ciceregjen, a gyorszár meghúzásának az erejére is érzékeny és az sem mindegy, hogy hol áll a kerék. Emellett mezõnyben életveszélyes. Országúti versenysportra alkalmatlan. CX-en sem népszerû a versenyzõk körében.

minden fek koszolodik, nem ertem ez miert hozhato fel kiemelten a tarcsafek ellen. Neha le kell takaritani a bringat, nagy kaland... Az onbeallitas nem mese, nalam teljesen jol mukodik a dolog. Szettolod a dugattyukat, berakod a kereket, behuzod a fekkart parszor, es beallnak a pofak a kello tavolsagra. Ha neked ez nem megy akkor valamit rosszul csinalsz, vagy rossz a feked. Nekem mukodott shimano, avid, hope fekkel is. Beragado dugattyu, hore deformalodas esetere azt tudom mondani hogy vagy rosszul hasznalod, vagy nem eleg nagy tarcsa van fent. Nekem nem is ciceg, pedig minden alkalommal ki-be rakom a kerekeket, mivel autoban szallitom a bringat. Szoval mindig mashogy all a kerek es a gyorszarat se ugyanakkora erovel huzom meg, hanem kb erzesre.

Az meg hogy eletveszelyes... OMFG! Mert jelenleg ha tomegbukta van akkor mindenki sertetlenul all fel belole? De majd most csak es kizarolag a tarcsafek miatt fog MEGHALNI az osszes versenyzo? Komolyan? Utoljara a Blikkben olvastam ennyire a tenyekre legkevesbe sem tamaszkodo szenzaciohajhasz kozhelyeket.

RAUH-Welt
B E G R I F F

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Még a végén átütõtengelyes gépekkel fogunk menni mi is. :)
11:38:11 IM 2012

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Tudtommal a hidraulikus fék, tárcsafék elõnye az hogy magától állítja a fékfelülettõl való távolságot, neked maximum a központosságát kell beállítanod, meg ritkán légteleníteni. Ami kellemetlen lehet, ha szállításkor nem teszel bele távolságtartót, és véletlenül behúzod a féket, a két dugattyú összenyomja magát, aztán akkor csavarhúzóval imádkozhatod szét a két fékbetétet, ami többnyire az utóbbi cseréjével jár.
Egy igazán nagy hátránya van, ha esik hamar koszosodik, és jellegzetesen erõs hangot ad ki magából. Én hamarabb vennék magura féle országuti-hidraulikus felniféket. :)
amúgy esõben, hóban tényleg sokkal jobb, cyclocrossba ezért hozták már be hamarabb. :)

Már 8éve van tárcsafékes bringám, az önbeállítás csak mese, koszolódik, beragad a dugattyú, hõre megváltozik a dugattyúk helyzete, lassan áll vissza, merev agy-váz kapcsolat kell hozzá, hogy ne ciceregjen, a gyorszár meghúzásának az erejére is érzékeny és az sem mindegy, hogy hol áll a kerék. Emellett mezõnyben életveszélyes. Országúti versenysportra alkalmatlan. CX-en sem népszerû a versenyzõk körében.