Országúti vázból lehet normális egyenes kormányos rendszert építeni? Konkrétan van egy 4 éves Merida 904-es alu vázam , ebbõl szeretnék egy egyenes kormányos gépet összerakni. Milyen rendszert érdemes rátenni? Nem versenyzésre kellene, inkább csak olyan hobbi biciklizéshez, de akár emelkedõre is hajtani vele.
Asszonypajtásnak csináltam tavasszal egyet, a korábbi outi vázamra építve, részben meglévõ, részben új (de alapszintû) Shimano cuccokból. A következõ dolgokat jó ha tudod (Sí Manó esetén):
- MTB fékkar nem jó outi fékhez, más mértékben húzza bowdent
- MTB váltókar azonos fokozatszám mellett kompatibilis az outi
hátsó váltással 9 fokozatig. A 10-es Dynasys már nem az!
- Az MTB váltókar
nem kompatibilis az outi
elsõ váltóval, más az egy fokozatra esõ bowdenhúzás.
- Mivel az outi váz elõre kinyúló hajlított outi kormányt feltételezve lett méretezve azonos stucnihossz mellett egyeneskormánnyal rövidnek fogod érezni. Min 2cm hosszabb stucni kell, ami elronthatja a geo-t, kormányzást, ha egyáltalán lehetséges.
A váltásra a legkorrektebb megoldás az egyeneskormányos outi komponensek (
Flat Handlebar Componentshasználata, sajnos ez drága és nincs minden boltban. Én végül az elsõ váltást is MTB váltókarral oldottam meg, két tányér esetén a végálláshatárolókkal még ki lehet tükrözni, ez eltérõ bowdenhúzás miatti problémát, 3 tányérra már mindenképpen flatbar váltókar kellett volna.
Az én szettem amúgy, ez így a kevert fokozatú alkatrészek ellenére is életképes, mindenbõl a meglévõt vagy legolcsóbbat jeligére:
- Váltókarok: Deore 9 seb
- Fékkarok: Tiagra egyeneskormányos
- Fékek: Tiagra
- Váltó hátul: 2300 SS
- Váltó elõl: ultegra 10-es
- Hajtókar: FC-R700 (10-es komapkt 50/34)
- Lánc: 10 seb
- Fogsor: 9-es Tiagra 12-27
Hajtókar, fogsor, elsõ váltó, bowdenezés már megvolt, a többi cucc akcióban Shimano WH-R500 kerékkel, Conti Supersport külsõvel megállt 50-bõl.
@zooki14: Ha Shimano rendszered van akkor mondnék egy harmadikat: WH-6700 (vagy újabban már WH-6800 )