Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34362 hozzászólás a témában

Spityu

Spityu

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás
Hát az 57-essel majom a köszörûkövön effekt lenne belõle :D
Ha a láb-, kar-, felsõtest hosszod arányaiban mérve átlagos, akkor a 61-62-es lenne az ideális.
De érdemes megnézni ezt, segíthet:
http://wrenchscience...WS1/default.asp
Itt válaszd a "Get fit for Road..." menüpontot jobb oldalt. Több nevezetes hosszt is kiad ponttól pontig.
Amúgy a puding legjobb próbája még mindig az evés. ;)

mykonzerv

mykonzerv

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
ahha
egy ismerõs már az 57-esre is azt mondta, hogy jó nekem:chin:
tudni kéne a méretezést...hátha valaki felhomályosít

köszi a tippet

ps: használtan venném, és itt keresgélek az aprón

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Neked elég egyszerû méretet választani. Ha megvan a márka és modell, megveszed a legnagyobbat, amit gyártanak belõle:D Aztán még kell egy jó hosszú stucni meg egy MTB nyeregcsõ...
Elvileg 62 körüli kéne alád, de majd az okosok megmondják a frankót.

mykonzerv

mykonzerv

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
hello

kéne nekem egy országúti bicaj, de nem tudom milyen méret kell nekem:confused:
valahol 190 és 195 centi között vagyok
meg ha van ideje valakinek, elmagyarázná, hogyan is mûködik ez a méretezés az országútiknál?

köszi:bananadan

Spityu

Spityu

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás
Itt pedig egy Shimano prototípus látható:
http://www.cyclingne...9/gallery-03-09

Tekintve, hogy versenykörülmények között a megbízhatóság fontosabb a kényelemnél, nem valószínû, hogy belátható idõn belül ilyeneket használnának a profik. Márpedig általában nekik fejlesztik ki a legújabb technológiákat s azt követõen adoptálják az alacsonyabb színvonalú családokban. No meg ott vannak az UCI szabályok, amiket módosítani kell - ha még nem tették meg. :) Ugyanakkor nem hinném, hogy "evolúciós" zsákutca lenne, az is lehet, hogy 2010-ben általános lesz egy drágább pl. trekking gépen, mint mondjuk egy automata váltó...

transzporter

transzporter

törzsvendég

• fórumtag
  • 363 hozzászólás
A Mavicnak 94tõl volt elektromos váltója, de kétféle is (Zap és Mektronic). Aztán hogy melyik jobb meg mi a különbség az kizárt dolog mert nemtudom. De a bácsi itt leírja: http://www.sheldonbr...c-shifting.html
De valamiért (...) egyik se robbantotta fel a piacot.

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 hozzászólás
Nem akartam hülyeséget írni, még nem láttam bizonyítékot...

http://campyonly.com...cord_10-18.html

http://campyonly.com...nic_record.html

Spityu

Spityu

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás
Elektromos váltás. Hmmm... Nagyon-nagyon várom, hogy megjelenjenek a márkák típuspalettáján az efféle alkatrészek, egy okból: akkor talán elérhetõbbek lesznek számomra a mostani felsõbb kategóriájú mechanikusok. ;) Legalábbis hosszú távon...
De azért kipróbálnék egy elektronyosat :)
(Bocs, off: a cseh T***a teherautók a legmegbízhatóbbak, a szaharától egészen a tundráig elmennek mindenféle átalakítás nélkül, ha kap gázolajat meg levegõt. A motortérben csak az önindító meg az izzítógyertya elektromos...)

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás
Én nem értek hozzá ezért kérdeznék: Miért jó az elektromos? Nem csak eggyel több hibalehetõség?

xwolf

xwolf

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy próbált-e már valaki Mavic elektromos fékváltókart és váltót. Most láttam egyet élõben. Egy kicsit elbizonytalanított. Ha jó akkor lehet, hogy megveszem. A Mavic név nem hanzik rosszul. Válaszotokat elõre is kösz.

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
A Shimano és Campa hajtásrendszerek nem igazán kompatibilisek, de --mondják többen-- elmegy éppen teljesen keverve is, ha valaki elég ügyes, hogy a fékváltó-bowdenek-váltók vonalán buheráljon. Egyet azért abszolút nem lehet: Campa agyra (rotorra) Shimano fogast tenni és vica versa.
A 10-es rendszerben nagyon el van vékonyítva a lánc, alattunk persze nem nagyon szakad el így sem, csak valszeg jobban kopik és emellett ráadásul drágább + a 10 fogas szintén. Végül az értelme sem sok...

bmafte

bmafte

vendég

• fórumtag
  • 81 hozzászólás
A SRAM mar csinal 10-es Shimano komp. lancot! Csak meg nem kaphato ...
A Campagnolo-nal meg most ujabban kicsit keskenyebb a Record meg a Chorus lanca, tovabba a Recordeban a kis csapok is lyukasak (c-10 ultra narrow, ultra light azt hiszem).
A szelessege: 5.9 mm (elozo 6.1)
A Shimano 9spd-nek 6.6mm
Shimano 10spd 6.1mm (ezek szerint siman jo ra a Campy lanc?)
SRAM PC89-R: 6.2 mm (azt mondjak a Campagnolo 10-es rendszereken megy, Shimanora ki kellene probalni)
SRAM 10spd: 5.9mm - ezek szerint a campy lancokra szepen ra lehet majd tenni a SRAM uj, jol megszokott konnektorat?

A Wippermann nevezetu ceg (regen a Campy lancait gyartottak) gyart meg alternativakat = Connex lancok (6-6.05, 6.2mm, kezzel oldhato kotesek, titanium alkatreszes lancok stb.). Kaphato itthon?

Nekem SRAm, Shimano volt eddig, PC89-R 9-es rendszeren, talan ez volt a legjobb.
BMaFTe

Vinkler

Vinkler

törzsvendég

• fórumtag
  • 590 hozzászólás

köszi!

Egészségedre!

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 hozzászólás
Hát, az a baj, hogy tudomásom szerint a Sram nem csinál 10es láncot, viszont a Record az elgondolkodtató... Nemtom, hogy a Shimano hajtás mennyire barátkozna vele, lehet, hogy ki kéne próbálni :)

johnyiron

johnyiron

törzsvendég

• fórumtag
  • 475 hozzászólás
Igen-igen Pcycle mondta a tutit!
Sramra szavazok, fele annyi a lánc-fogsor összeállítás, és lássatok csodát: vagy kétszer annyit ment, mint a shimano. Adnak hozzá patentot: nem utcsó szempont. Csak összenyomod és már mehet is a brigéciolba. Miután kiázott használt(!) fogkefével adok neki, majd jöhet a szuper lötyivel kenegetés, amit mindenki találjon meg maga. Egyébként jól mûködik a motoros márkabóban kapható láncadalékokkal is, nem:D
Igen, igazat szólva 4xfél fordulatról beszétem.
"Van nálad ragtapasz?"
"Minek?"
"Mindjárt megszakadok!"

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
Szerintem a SRAM lánc a legjobb az ár/tartósság/tömeg szempontjait figyelembe véve (igaz csak Shimano kompatibilis), a csúcskategórája 11e Ft, 271 gr. és többet bír, mint a Shimano láncok (az Ultegránál biztos). A Campa Record vsizont lehet, mindent ver, mert van titán változata a lánc-fogsor kombónak, igaz az ára horribilis (54e Ft a fogsor!!).

Spityu

Spityu

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás
4 félforudulat, vagy egész? Már a fél is szép, barétom. :D

Amúgy az eredeti, "ragadós" anyag az zsír, de tényleg rendesen ragad. Jó is, amíg nem poros az út :P
Én speciel fûrészlánc-olajba dobom bele brigéciolozást követõen, összerázom, lecsöpögtetem, törlöm vagy 10 percig. A fürdetés miatt mindenhova jut, ahova nagyon kell, a sûrû, viszkózus szerkezet miatt ott is marad, a törölgetés következtében meg nem piszkolódik jobban, mint más kenõanyag esetén. Ja és... occsó :bananadan

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 hozzászólás
Oké :)

johnyiron

johnyiron

törzsvendég

• fórumtag
  • 475 hozzászólás
Spityu!
Félreértettél.
Úgy fogalmaztam, hogy "azt mondta..."
Én nem cserélem, úgy megy 5-6 ezret.
Ekkor a fogaskoszorúval együtt cserélem. Igazából nem a lánc miatt, hanem a fogak miatt van cserére szükség... Viszont alaposan gondozom a láncot.
A végén már igen erõsen oldalirányba is lötyög, volt hogy saját tengelye körül a lánc amikor levettem négyszer tudtam az egyik végét csavarni, amíg a másik vége fixen volt rögzítve:scared: :D
Az már nyúlt egy kicsit, nem???:bell:
"Van nálad ragtapasz?"
"Minek?"
"Mindjárt megszakadok!"

Spityu

Spityu

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás
Johnyiron: 5-6 ezer km, 3 láncra: ekkor mennyire kopott? Szarul vált már nagyon? Szóval megnyúláson kívül már jelentõs az oldalirányú lötyögés is?
Az jó dolog egyébként, hogy cseréled a láncokat, én így akartam eredetileg, csak aztán láttam, hogy nem érdemes (meg a szokásos pénzhiány :D).

t-works: elhiszem hogy ennyit bír az Ultegra, de szerintem most akkor ne ilyet, hanem Dura-Ace-t vegyél. Nem akarom elhinni, hogy ne bírna többet.

Campánál meg egységes lánc van, legalábbis ugyanaz van a dobozban :D, de még mindig nem értem miért lehet Chorus meg Record láncot külön rendelni, holott még a Centaur is ugyanaz, és persze ugyanannyiba kerülnek.

Ja még valami, ami fontos: egy 3000 Ft-os fogsorral sokkal kevesebbet bír ugyebár a lánc, mivel hamarabb elkopnak a fogak -> hamarabb bekövetkezik, hogy (szinte) csak egy láncszem feszes a soron. Bár feltételezem nem errõl van szó ;)