Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34346 hozzászólás a témában

Técs

Técs

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás

Szeretnék egy kezdõ szintû országutit.Egy ilyen alkalmas lenne?
http://www.author-hu...mod=tip&ev=2008

Szia!
Éppen a múlt héten néztem meg ezt az alap authort,és az agyam eldomtam annyival jobban néz ki élõben mint képen. Ha én kezdõ bringát vásárolnék biztosan ezt venném 150 huf-ért sztem megéri, de énmost csak a külcsínrõl beszélek, a sora szette nem ismerem, de sokat ne várj tõle.Azt tudom mert próbáltam és nyilván Te is tudod hogy a fváltkarral alsó fogásból nem lehet váltani. Egyébként most én is egy author vázban gondolkozom azt mondják nagyon jó ár/érték arányúak a vázaik.

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás

kezdõnek igen
de számíts arra hogy az a hajtómû elég hamar gyenge pontja lesz ennek a bringának
a többi alkatrész jó, fõleg hogy az új 9-es sora szett van rajta, ami azért jóval jobb mint a régi

ha mostanában nézel bringát, felszereltségben lehetõleg inkább válaszd az új sorát vagy tiagrát mint a régi 8-ast. személy szerint a hajtómûvet+csapágyat és a hátsó kerék minõségét tartom elsõdlegesnek a választáskor

de mondd meg milyen max árban, milyen méretben szeretnél, és mi keresünk még alternatívákat

Tomka1

Tomka1

vendég

• fórumtag
  • 72 hozzászólás

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
láncolajozás: meg kell nézni a láncot, mennyire szennyezett, ha a láncszemek között van már "gyurma" (por/salak/olaj kombó), akkor mindenképpen le kell mosni, ha még csak olaj szinezi el feketére, nem feltétlen szükséges. Az elsõ mosást nem kell elsietni, mert a láncon lévõ gyári kence a legjobb, elméletileg. Utána már 500-1000 km-kenként általában, ha nincs sok esõ. Ha nem akarod levenni a láncot, akkor lehet váltógörgõre tehetõ láncmosóval, vagy fogkefével is tisztítani (igazi persze az oldószerben áztatás), ha durva szennyezõdés is van rajta, akkor azt elõtte érdemes újságpapírral leszedni. Utána újra beolajozni többször kis adagokban, ill a váltógörgõre is érdemes cseppenteni. Ha sok kerülne rá, kicsit le lehet törölni. Aztán jól megpörgetni a kereket és a lecsapodó olajat a gimuról/felnirõl letörölni (szinte mindig kerül rá ilyenkor).

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
slopingos vázak: sajnos nem elég az ülõcsövet méricskélni meg a "virtuális" magasságát saccolgatni (fõleg a nagyon slopingosoknál, mint a Giant), mert a felsõcsõ is más lesz, pld. az ülõcsõ mérete jó, de hosszú a felsõcsõ, egy mérettel kisebbnél már jó a felsõcsõ, de kicsi lesz a váz egésze. Szóval valójában ki kellene próbálni, mert nehéz ránézésre megmondani, sokféle geometria és kerékpárosalkat van.

swn

swn

vendég

• fórumtag
  • 116 hozzászólás
esõben nem próbálnám csak elsõ fékkel...

jó persze, nyilván használattól függ mint az utánam is említették. alap, hogy aki lejtõzik annak kell a két fék de általános városi felhasználásra -szerintem- elég az elsõfék.

Técs

Técs

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás

Bocs de ez lehet, hogy amatõr kérdés lesz: az integrát nyeregcsöves versenygépeknél, ahol csak odavan biggyesztve a nyereg a váz tetejére, méretre lehet vágni a karboncsövet? Néztem a Giant integrált csöves vázait, de az Mes méretû váznak is pokoli magasan van a nyerge, olyan magasról hogy a túróban hajol le valaki pl egy könyöklõhöz? Fölfelé még állítható 5cm-t azt írja a gyár, node mi van azokkal akik rövidlábúak?

Az integrált nyeregvázcsöves outikról olvastam egy cikket a cyclingnews-on ahol azt írták hogy elsõ alkalommal méretre kell vágni a nyeregvázcsövet,ezért nagyon pontosan le kell mérni a megfelelõ magasságot,de ha mégis elcsesznéd még lehet játszani 2-5 cm-t a beállítással egy adapter révén, de a lényeg hogy méretre vághatók.

Zed

Zed

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.693 hozzászólás

Mit tudtok a Giant vázak méretezésérõl? Olvastam külföldi fórumokon, hogy slooping így meg slooping úgy, de konkrét vázméret-testméret összevetést nem adnak. Azért kérdezem, mert rendkívül kedvezõ áron hozzájuthatok egy ilyen vázhoz (TCR) és nem akarom elpuskázni a rossz méret miatt. A váz Mes sloopingos így kb 50 cm a nyeregvázcsõ hossza. Ez passzol 1,76 magassághoz?

A slooping vázakat érdemes az effektív felsõcsõhossz alapján méregetni. Az M-es TCR-nél ez 55,5 cm, ami pont patent a te magasságodhoz.
Ausztria, Kenguruk földje!

tyutyu

tyutyu

vendég

• fórumtag
  • 57 hozzászólás
Nekem van fc-r700 hajtómûvem meg integrált ultegrám is. Mikor felraktam
összehasonlítottam. A jobb oldali lánckerekes oldal kb. egy súlyban van
a kisebb lánckerekek miatt, viszont a bal kar érezhetõen nehezebb.
Váltani nagyon klasszul váltott rajta az ultegra szett.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
A Shimano R700 kompakt hajtómû milyen szintnek felel meg. Én Ultegrára tippelek, mert kb egy árban vannak, meg a hozzávaló csapágy is 6600-as. Másik kérdés: a hajtómûvek és csapágyak csak az adott típushoz valók használhatóak együtt (pl FC-5600 hajtómû az 5600-as csapággyal), vagy tetszés szerint variálhatóak (itt most csak a HT II rendszerre gondolok)?

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Bocs de ez lehet, hogy amatõr kérdés lesz: az integrát nyeregcsöves versenygépeknél, ahol csak odavan biggyesztve a nyereg a váz tetejére, méretre lehet vágni a karboncsövet? Néztem a Giant integrált csöves vázait, de az Mes méretû váznak is pokoli magasan van a nyerge, olyan magasról hogy a túróban hajol le valaki pl egy könyöklõhöz? Fölfelé még állítható 5cm-t azt írja a gyár, node mi van azokkal akik rövidlábúak?

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.163 hozzászólás
105 10es hajtómû 9es Ultegra-Durace-105 set és semmi baja..monjuk a paul langue(magyar shimano diszt.) azt mondta 10es láncal csináljam de így is megy 8)

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Shimano 10-es rendszerhez való hajtómû használható 9-es lánccal? (Mintha valahol azt olvastam volna, hogy Shimanoék szerint nem, de ez még nem biztos, hogy kizáró ok)

Tökéletesen megy. Én is így használom, több, mint 1 éve.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Shimano 10-es rendszerhez való hajtómû használható 9-es lánccal? (Mintha valahol azt olvastam volna, hogy Shimanoék szerint nem, de ez még nem biztos, hogy kizáró ok)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Mit tudtok a Giant vázak méretezésérõl? Olvastam külföldi fórumokon, hogy slooping így meg slooping úgy, de konkrét vázméret-testméret összevetést nem adnak. Azért kérdezem, mert rendkívül kedvezõ áron hozzájuthatok egy ilyen vázhoz (TCR) és nem akarom elpuskázni a rossz méret miatt. A váz Mes sloopingos így kb 50 cm a nyeregvázcsõ hossza. Ez passzol 1,76 magassághoz?

igen
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.163 hozzászólás

Picit visszatétnk a lánc-témára, ha nem bánjátok.
Szóval az a kérdésem, hogy hogy érdemes karbantartani a láncot, anélkül hogy levenném?

necces vegyél egy SRAM os szétszethetõ szemet és akkor le tudod kapni gyorsan anélkül nemsokat ér

Igényel valamilyen extra kezelést esõs tekerés után?

A sarat és a csöpögõ vizet egy rongyal érdemes leszedni róla... én leszoktam

Minden használat után érdemes tisztítani vagy elég hetente/havonta?

én durván 500 kilinként szoktam leszedni ésteljesen letisztítani (nyáron ez kb 1-2 heti alkalom)

Mivel olajozzam, és hogyan?

Lánczsír! (esetleg varrógép olaj az elég tuti :)) a hogyan azt a prók majd leírják 8)

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás
jó persze, nyilván használattól függ mint az utánam is említették. alap, hogy aki lejtõzik annak kell a két fék de általános városi felhasználásra -szerintem- elég az elsõfék.

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás
Picit visszatétnk a lánc-témára, ha nem bánjátok.

Big30: a lánccsere ahogy írod elsõ megközelítésre reális, ha nem mész sokat esõben-sárban és idõnként még le is tisztítod a láncot, egy nem az elsõ 30-ban kerekezõ amatõrnek elbír 4e km-t, legalább. A használati módtól viszont nagyon függ: milyen áttételben tekersz, milyen fordulatszámmal és fõleg hogy váltol: a legrosszabb ilyen szempontból: sokat nagy tárcsán kis lábfordulattal erõltetni (a térdnek is rossz) és a kíméletlen váltás (pld. kiállva, vagy kis tárcsáról nagyra nyomaték közben. Többet is elbírhat, de a fogas miatt jobb ha 4e körül (5e) lecseréled, mert ha nagyon összekopnak a régivel, az új láncál ugrani fog. Ha kb. 5e-nél több van benne, akkor már nem nagyon érdemes újat rátenni, hanem menni ameddig bírja, aztán fogas-lánc egyben csere (rekordom: kb. 13e km egy kombóval).

Szóval az a kérdésem, hogy hogy érdemes karbantartani a láncot, anélkül hogy levenném? Igényel valamilyen extra kezelést esõs tekerés után? Minden használat után érdemes tisztítani vagy elég hetente/havonta? Mivel olajozzam, és hogyan?
Kicsit sok lett a kérdés, tudom. :o
Köszi!!
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.163 hozzászólás
én is csak a hátsót használom éles kanyarban.. ha bedõlve megpattan az elsõ és a levegõben leblokkol (megszûnik az erõ ami tartja abringuszt) akkor ott pofára esés lesz :D egyébkénta 80/20 at el lehet 60-40 talán még 50-50ig is tolni egy kis súlypont áthelyezéssel ami a 10% nál dúrvább lejtõkön elég jól szokott jönni (na ott már én is fosok elengedni a gépet )