Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34362 hozzászólás a témában

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Ezt sem próbálnám meg.

Miért háborodtál fel azon amit írtam? Nem arról volt szó, hogy beláthatatlan keresztezõdésben 35-el vakon fék nélkül átmegyek. Fülelek, hogy jön-e ótó (gurulás közben, ujjaim a fékeken). Ha nem hallom, körülnézek és utána átmegyek. Ja és két fék van az egysebin is. Szerintem kell az oda. Nem vagyok annyira tökös legény hogy a hátsó gumit koptatva egy fixivel, ráadásul ez többszörös féktávot is jelent, vágjak neki a városnak.
Én úgy bringázok, hogy próbálom elõre elgondolni fejben, ki mit csinálhat az adott szituban. Ez sokat segít.
Országútival is inkább megyek a bringaúton a városban ahol lehet, mert nem akarom kinyíratni magam. Egyszer már tettem tönkre felnit csatornafedélben, mert nem tudtam kerülni. Bunny nem megy sajnos.
Az irányváltást amit említettél én úgy oldom meg, hogy még azelõtt, hogy fordulék hátranézek. Ekkor kapok egy képet arról, hogy kb. mi van mögöttem. Majd mielõtt fordulok még egyszer sasolok hátra. Az is megérne egy kutatást, hogy ha mögé érek egy lassabb bringásnak, miért húz rám az esetek nagy többségében.
Nem utolsó sorban ismerem másik oldalról is a szitut. 11 éve vezetek. Autó távolságot ráhagyva elõzök bringást etc. Még akkor is, ha egyenesen bringázni tudó országútisról van szó. Ismerõseim hozzáállása az, hogy ha a tükör és a bringás között egy centi van akkor már elõz. Ezzel nem értek egyet. Mi van ha kerül valamit, vagy egy széllökés eltéríti az egyenes iránytól.

Na elég a szófosásból.:)

Hátszelet mindenkinek!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Ha olyan a füles, hogy átjön rajta a forgalom zaja, akkor szerintem nem gáz, mert az autókat úgy is meghallod.

Én zenével is szoktam tekerni, és kb. többet szoktam hátra nézni mint elõre, annak ellenére, hogy hallok is.

Autóval közlekedve sem lehet jobban hallani a forgalmi zajokat.

szike81

szike81

törzsvendég

• fórumtag
  • 712 hozzászólás

Én nem mernék zenét hallgatni tekerés közben. Sokszor kisebb utcák keresztezõdésében elsõsorban fülre hagyatkozva szoktam átrongyolni (körül is nézek persze). Még szerencse, hogy nincsenek elektromos autók.:D

Ezt sem próbálnám meg. Eléggé sokat tekerek városban munkába járás miatt. Kábé napi futártávolságokat. Tököm tele van a legtöbb zenét hallgató bringással, a jelzés nélküli irányváltással, csellengõkkel és azokkal akik képesek az egész út közepét elfoglalni. Én dolgozni járok és baromi nagy távolságokat sokakhoz képest, nem szoktam jól tolerálni ha ilyet látok.
Napi 70 km során minden héten legalább egyszer nemsokon múlik, hogy balesetet szenvedjek ilyenek miatt, mert fogalma sincs arról, hogy viselkedni kellene és leszarom hogy õ hogyan végzi, de az én bringámat és testi épségemet ne veszélyeztesse.
Gyerekek, ez nem játék...!!! Ne írogassatok már baromságokat, nem kell az ideológia hogy milyen fasza gyerekek vannak, akik a kormányt elengedve tudnak tekerni, vagy az érzékszervük nélkül tudnak haladni.

Köszi, akinek nem inge... és elnézést a kirohanásért, csak vegye már észre magát aki azt mondja hogy neki mindegy. Nekem nem!

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Nekem teljesen mindegy, ki mit csinal, de egy baratom egyszer majdnem porul jartmar a zenehalgatasnak koszonhetoen.
Szvsz ha nem hallasz, akkor nem tudod mi van mogotted, a hatranezes ezt nem potolja, hanem kiegesziti.
Nekem nem hianyzik a zene egyebkent sem, lehet gondolkodni is maganyos tekereskor, csoportban meg -az en szintemen legalabbis- figyelni kell nagyon.

Én nem mernék zenét hallgatni tekerés közben. Sokszor kisebb utcák keresztezõdésében elsõsorban fülre hagyatkozva szoktam átrongyolni (körül is nézek persze). Még szerencse, hogy nincsenek elektromos autók.:D

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás
Üdv!

Van valakinek tapasztalata az új Ultra-Shift rendszerû Campagnolo fékváltókarokkal? Ergonómiára gondolok. Elég nagy kezem van. Gondoltam lecserélem a régit. Bár kipróbálni nem nagyon fogom tudni mostanában, mert egy jó kis krónikus arcüreggyulladással szívok. Szerencsétlen gép most csak vitrinbringaként üzemel:(
Szívesen várom a véleményeket, hozzászólásokat.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás

nemértek egyet.. az hogy zenét hallgatsz és az hogy nem figyeled/hallod a forgalmat az nem ugyan az... mondjuk én mostanában már nem hallgatok és kb percenként hátra szoktam sasolni...

Nekem teljesen mindegy, ki mit csinal, de egy baratom egyszer majdnem porul jartmar a zenehalgatasnak koszonhetoen.
Szvsz ha nem hallasz, akkor nem tudod mi van mogotted, a hatranezes ezt nem potolja, hanem kiegesziti.
Nekem nem hianyzik a zene egyebkent sem, lehet gondolkodni is maganyos tekereskor, csoportban meg -az en szintemen legalabbis- figyelni kell nagyon.

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.163 hozzászólás
nemértek egyet.. az hogy zenét hallgatsz és az hogy nem figyeled/hallod a forgalmat az nem ugyan az... mondjuk én mostanában már nem hallgatok és kb percenként hátra szoktam sasolni...

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás

zenét kell tekeréskor hallgatni

Görgön lehet, de kint a forgalomban eleg felelotlen dolog, szerintem.
Tukor hianyaban a hallas szerintem fontos.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás

Hello!
Tudnátok nekem számomra is érthetõ tanácsot adni?
Most vettem észre, hogy a hátsó agyam egy picit ropog, kivettem a kereket, és nekem is olyan, mint vittore30nak, tehát mintha homok lenne benne, nem forog szépen. Ha elfordítom úgy, hogy agumi vízszintesen legyen (tehát a csapágy tehermentesül), természetesen tökéletes.
Mit tudok tenni? Nem szedtem még szét hátsó kereket ennyire, meg lehetne ezt enélkül is oldani? Vagy menjek vele így (mert még azért pörög rendesen), és ha rosszabbra fordul, akkor szervízben csináltassam meg?

Egyáltalán mitõl van? Kosz ment a hátsó agyba? (fogalmak: hátsó agy az egész cucc, ami bele megy a kerékbe, csapágy pedig ennek a része, amin gördül a kerék?)

Köszi!

hm ne is mondd, nekem ujra kattog :-))

nyeregcsõ, monoblokk, pedál, bowdenvezetõ utan mar csak 1 tippem maradt:

amikor esõ volt akkor a hátsõ agy is kapott a mocsokból.
igényli a tisztítást. ha belegondolok a "tünetek" nagyjából stimmelhetnek: csak ülve kattog, nem minden hajtásnál, mintha gurulásnál is csinálná de azt nem hallani jól mert a racsnihang elnyomja

holnapra kiderül

egyébként nem értek 1et azokkal akik szerint nem kell vele foglalkozni vagy zenét kell tekeréskor hallgatni, kb olyan mintha leszarnám ha futás közben ropogna a bokám

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

(fogalmak: hátsó agy az egész cucc, ami bele megy a kerékbe, csapágy pedig ennek a része, amin gördül a kerék?)

Köszi!

Hátsóagy: az a forgástest, amiben a küllõk "öszefutnak". CSapágy: általában az agy két oldalán van, és vagy zárt (Egyben cserélhetõ az egész), vagy kónuszos (golyó, kónusz..stb). Kuriózumokra most nem térnék ki.

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Hello!
Tudnátok nekem számomra is érthetõ tanácsot adni?
Most vettem észre, hogy a hátsó agyam egy picit ropog, kivettem a kereket, és nekem is olyan, mint vittore30nak, tehát mintha homok lenne benne, nem forog szépen. Ha elfordítom úgy, hogy agumi vízszintesen legyen (tehát a csapágy tehermentesül), természetesen tökéletes.
Mit tudok tenni? Nem szedtem még szét hátsó kereket ennyire, meg lehetne ezt enélkül is oldani? Vagy menjek vele így (mert még azért pörög rendesen), és ha rosszabbra fordul, akkor szervízben csináltassam meg?

Egyáltalán mitõl van? Kosz ment a hátsó agyba? (fogalmak: hátsó agy az egész cucc, ami bele megy a kerékbe, csapágy pedig ennek a része, amin gördül a kerék?)

Köszi!

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás
A tengely egyenes, amennyire az megállapítható.
A kónuszon nem látszik semmi rendkívüli, simán és egyenletesen kopott. Alighanem azt fogom elsõ körben lecserélni, már ha sikerül pont olyat venni.

Azt hiszem bennem lesz a hiba. 9 golyónak kéne ott lennie a robbantott ábrák szerint...kénytelen leszek rendelni egy csapágygolyó-szettet, mert mondanom sem kell, hogy a 9. golyó nincs meg (meg ha meglenne is vmi csoda folytán, valszeg kevésbé kopott így nem ajánlatos újra besorozni). Alighanem kónusz is javasolt, kár hogy fogalmam sincs, hogy melyik szettbõl mentettem át erre a tengelyre, és hála isten szinte mind más méretû a hosszát tekintve, csak az M10 a biztos.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
banalis kerdes: a tengely egyenes?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Jettison

Jettison

törzsvendég

• fórumtag
  • 620 hozzászólás
kónuszod nincs "göröngyösre" kopva??? ált. az ilyen, hogy ha nem szorul, akkor lötyög, ha nem lötyög akkor szorul
ha láthatóan rossz a felülete, akkor az már rég csere, valszeg túl lett húzva

Urak. Mit kellene ott cserélni, ahol a hátsó agynál a kónusz beállításakor a csapágy nem egyenletesen kezd szorulni? Tehát a kerék pörgetésekor bizonyos pozícióban egész picit szorul. 2 kazettával is próbáltam, ez tehát valószínû kilõve. Lehet még a tengely vagy a kónusz nem teljesen központos, de véleményem szerint akkor folyamatosan szorulnia kéne, hiszen egyik sem mozog és feszülne végig a kazettatest belsejéhez a golyókon keresztül. Golyóból 8 van benn, passzentosan talán - nagyon talán - 9-nek is lenne hely, de úgy tudom 1 helynyit egyébként is ki kell hagyni. A másik oldali csapágy zárt, nem állítható, lehet ott a gond? Annál viszont nem érezhetõ magában semmi, az egész csak akkor érzõdik valahol, ha kezdem összeszorítani.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás
nem akarom elkiabálni de úgy tûnik egy újabb hibaforrása lehet a hajtómû felõli idegesítõ zajoknak:

miután a középrész tisztítása, a nyeregcsõ és a pálcák pucolása és egy másik pedál kipróbálása után kezdtem kifogyni az ötletekbõl, bevillant, hogy :

esõ után valószínûleg a középcsapágyház alatti bowdenvezetõ is tutira telement kosszal - és úgy tûnik ez volt a gond, a rögzítõcsavarja is ropogott (az egyik fele rozsdás is lett), mintha homokot rágcsálnék :-)

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás
Urak. Mit kellene ott cserélni, ahol a hátsó agynál a kónusz beállításakor a csapágy nem egyenletesen kezd szorulni? Tehát a kerék pörgetésekor bizonyos pozícióban egész picit szorul. 2 kazettával is próbáltam, ez tehát valószínû kilõve. Lehet még a tengely vagy a kónusz nem teljesen központos, de véleményem szerint akkor folyamatosan szorulnia kéne, hiszen egyik sem mozog és feszülne végig a kazettatest belsejéhez a golyókon keresztül. Golyóból 8 van benn, passzentosan talán - nagyon talán - 9-nek is lenne hely, de úgy tudom 1 helynyit egyébként is ki kell hagyni. A másik oldali csapágy zárt, nem állítható, lehet ott a gond? Annál viszont nem érezhetõ magában semmi, az egész csak akkor érzõdik valahol, ha kezdem összeszorítani.

MagicOZ

MagicOZ

vendég

• fórumtag
  • 39 hozzászólás
Verseny után kitaláltuk, hogy tekerünk még egy kört, mondjuk a szept. 5-én lévõ Mátrakör távját (amin már szeretnék ott lenni!). Parádon, ahol már elkezd viszonylag sík lenni az út, de még tempóval, olyan 45-50nél összeakadtam egyik kollégával. Abszolút a saját hibámból, elõl húztam a sort és befékeztem valami miatt... õ meg 5-10 centire tõlem, esélyünk sem volt elkerülni a bajt. Õ szerencsésebben horzsolásokkal megúszta.

Tanulság: elõl ne fékezzünk, bukó meg mindig legyen, ugyanis mindkettõnké összetört...
Eredméy:4 nap kórház, mûtét, drót, felkötött jobb kéz.

A bringát nagyon sajnálom, kormányt már szereztem, meg elõl kölcsönkerék van. Spórolok az új Aksuimra, elég jó kis kerék, a törött meg jó lesz alkatrésznek, küllõk, csapágy.

egyébként a 133. képen vok a velon Astana mezben ha valakit érdekel:)

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás

ha kiszakadt az agyperembol a kullo azt hogy javitod biztonsagosan?

Az alut remekul lehet hegeszteni.
De igaz, latatlanban nem tudom mire fel irtam, hogy biztosan javithato. Lehet, hogy javithato.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ha kiszakadt az agyperembol a kullo azt hogy javitod biztonsagosan?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
Lefele? Mi tortent?

Az agyat szerintem biztos meg lehet csinalni, de a felnit nem tudom, azt latni kell. Persze nem biztos, hogy megeri, egy Aksyum elsokerek ujonnan is csak 20k, hasznaltan meg gondolom joval olcsobb.

Alukormanyt nem hajlitgatnek, az biztos.