Jelentkezz be Regisztrálj
Országútikról mindent
Írta 2010. május 30. - 11:18
Írta 2010. május 30. - 09:17
Ha shimano:
Sora(régi 8) - 105 (9) biztos viszi egyszerre a 2/3-at a többit még nem próbáltam (elvileg mindegyik tudja... csak az átdobó végállító csavar fogja meg, hogy válthass még egyet a dupláról... de nézd meg: Bowdent bele kiskezedbe megfogod... leváltasz teljesen és utánna felfele számolod mennyit kattan...
Fekete 105(10) nél már külön van 5700 - 5703 ajánlom a shimano oldalt ott elregélik mit tud..
Bocs, de közben eszembe jutott még valami. Az tény, hogy a kéttányéros Sora váltókar hármat kattan, sõt a bowdent is három fokozatban mozgatja, de azt - tapasztalatom szerint - sok Sora tulaj nem is tudja, hogy ez a fékváltókar trimmelõs. Ami annyit tesz, hogy ha kicsit már keresztbe vált az ember és a lánc nyalogatja az átdobó villát, akkor egy finom mozdulattal (nem egy határozott nyomással!) egy hangyafasznyit odébb teszi a villát és ettõl már nem köszörül az elsõ váltó. Alaphelyzetbe való visszaálláshoz a lefeléváltó billentyût kell megnyomni, de szintén nem olyan erõvel, mintha váltani akarnék, hanem csak annyira, hogy egy finomat kattanjon. Ekkor látszik is, egy apró moccanás a váltóvillán és innentõl ismét alaphelyzetbõl-alaphelyzetbe vált. Tehát gyanúm szerint, a harmadik (köztes) kattanás az nem eredményezne tányérváltást, csak igazít egy kicsit. De a puding próbája az evés, ha valaki már kipróbálta és a dupla Sora simán váltja a triplát, akkor fejet hajtok.
Csupán marketingszempontól forgalmazna a Shimano külön dupla, ill. tripla hajtómûhöz való fékváltókart? Mondjuk ez sem lepne meg igazán.
Írta 2010. május 30. - 08:33
Ha shimano:
Sora(régi 8) - 105 (9) biztos viszi egyszerre a 2/3-at a többit még nem próbáltam (elvileg mindegyik tudja... csak az átdobó végállító csavar fogja meg, hogy válthass még egyet a dupláról... de nézd meg: Bowdent bele kiskezedbe megfogod... leváltasz teljesen és utánna felfele számolod mennyit kattan...
Fekete 105(10) nél már külön van 5700 - 5703 ajánlom a shimano oldalt ott elregélik mit tud..
Ezek szerint tévedtem. Nekem perpillanat "öszvérszettem" van, a régi 8-as Sora fékváltókar a legújabb Ultegra 10-es váltót kezeli, átmenetileg még a 8-as Sora fogsor van a gépen, anyagi okokból, csak fokozatosan állok át a 10-es Ultegrára.
Tegnap volt az elsõ tesztköröm ezzel a keverékkel és az a tapasztalatom, hogy nem véletlenül fejlesztenek komplett szetteket. Sikerült ugyan precízen beállítanom, hála az Ultegra 6700-ashoz kapott precíz magyar nyelvû szerelési és beállítási útmutatónak, de azért nem olyan finom a váltás, mint ahogy ezt elvárná az ember egy ilyen váltótól. 500 méterenként ugráltam le a géprõl, állítgattam a bowdenfeszességet, most már szépen csendben fut, de terhelés alatt azért "köhögött" néha. Elöl is Ultegra van, de azt is többet kell trimmelgetni menet közben, mint a régi Sorát. Valszeg a keskenyebb (10-es) lánchoz van igazítva az átdobóvilla belmérete.
De nem nagyon izgat a dolog, mert már látható közelségbe került az Ultegra fékváltókar, fogsor és lánc trió, így hamarosan összeáll a rendszer.
Én azt mondom, hogy rendszerben érdemes gondolkodni.
Írta 2010. május 30. - 08:23
Sziasztok!
Tudnátok segíteni árbecslésben?
Volna egy szépségesszép Giant országútim, amit kihasználatlanság miatt kénytelen vagyok eladni. Képeket a linken találtok.
Elõre is köszönöm.
golax
Picasa Webalbumok - golaxo -
max 20. még csak nem is cro-mo váz,hanem sima szénacél. kiejtõs papuccsal fixi?! vicces lenne. 1 hasonló kategóriájú cro.mo váz (neuzer-sirocco) 12000 huf körül van.
Írta 2010. május 30. - 08:14
Azért 40-50 nagyon-nagyon meredek lenne érte. Az apró azért van tele ilyen elszállt árakkal mer épeszû ember nem veszi meg annyiért. Összeteheted a kezed ha valaki hajlandó 20-at adni érte.
Hiába Giant, akkoriban az a cég is belépett a legolcsóbb bringák piacára, a hajtómû jól mutatja a szintet.
Szerintem is erõsen túl vannak értékelve ezek a retro bringák. Akárhonnan is nézzük, ez 30-40 éves technológia (forrasztott, muffolt, acél) filigrán csapágyak, az idõ vasfoga által kissé megrágott alkatrésszett, festés stb. Én 20-25-öt tartanék érte reálisnak.
Írta 2010. május 30. - 08:08
Szerintem a fékváltókarok, max. csak lefelé kompatibilisek, hasonlóan a váltókhoz. Erõsen csodálkoznék, ha egy kettes fékváltókar tudna húzni még egy akkorát, hogy a harmadik tányérra is feltolja a láncot.
Ha shimano:
Írta 2010. május 29. - 23:27
Írta 2010. május 29. - 19:25
Írta 2010. május 29. - 19:24
Hiába Giant, akkoriban az a cég is belépett a legolcsóbb bringák piacára, a hajtómû jól mutatja a szintet.
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Írta 2010. május 29. - 19:17
Sziasztok!
Volna egy szépségesszép Giant országútim, amit kihasználatlanság miatt kénytelen vagyok eladni. Képeket a linken találtok.
Elõre is köszönöm.
golax
Egy-két éve azt mondtam volna, hogy max. 20, de mostanság úgy elszálltak az árak, ha megnézed az apróhirdetõt, akkor láthatod, hogy ehhez hasonló bringákat 40-50-ért is hirdetnek. Próbáld meg, ha nem viszik, vidd lejjebb.
Írta 2010. május 29. - 18:53
Elõre is köszönöm.
golax
Írta 2010. május 28. - 07:02
Nekem is csalódás lesz úgy érzem, bár most osztálykiránduláson leszek, úgyhogy talán addig elfelejtem:D
"...az alkohol boldoggá tesz..."
Írta 2010. május 27. - 20:45
én direkt nem probalnam ki az ilyesmiket mert fájna visszaulni az aluváz+ultegra/9 játékosállományra :-)
Nekem is csalódás lesz úgy érzem, bár most osztálykiránduláson leszek, úgyhogy talán addig elfelejtem:D
Írta 2010. május 27. - 20:43
Írta 2010. május 27. - 20:27
Na szóval:
Mikor kiértünk jó páran voltak ott, addig bementünk körbenézni a boltba és dumáltunk a magyar eladóval. Amikor a tesztre kezdtem hangolódni kiderült hogy kellett volna pedált vinnem, de én nem vittem. Itt egy fejfogás volt, hogy én mekkora hülye vagyok, de no problem kérdezte az eladó hogy milyen stoplim van a cipõn, mondom spd és már hozta is ki az 520 shimano pedált. 11-es gép lett az enyém: Cervélo R3sl, teljes Dura Ace szett, Rotor ovális hajtómû, Zipp fullkarbon kerekek, Fizik nyereg és karbon 3T kiegészítõk. Pontos súlyadatot nem tudok de kb. 6-6.5kg lehetett
20 méter után mentem is vissza nyeregállításra, utána uzsgyi neki. Egy idõfutam bringás hapi ment elõttem(szintén tesztkörös) õ helyi volt, tudott utat én meg követtem. Elég jól ment, vagy 10 percig nem tudott nagyon elhúzni, utánna is csak azért hagyott le mert beértünk a faluba és nem láttam akkor már merre kanyarodott le, mert a hajtómûvet tanulmányoztam 20 percet mentem kb, tapasztalataim: Dura Ace szett brutális, ahogy behúzom a váltókart, már vált is, sokszor úgy hogy észre se veszem nagyon(sokan ezért szeretik a Campát, mert ott érezni hogy ha váltasz, mondjuk nekem is jobban fekszik az), fékek nagyon harapósak, fékváltókar nekem nem volt túl kényelmes, jobban feküdt a Campa Record(mert olyat is fogdostam boltban). Hajtómû durva volt, rendesen érezni lehetett az ovális tányér hatását a holtponton(mintha kisebb tányér lenne rajt). Felnik szépek, jók drágák és hangosak ha fékezek Fizik nyereg elég kényelmes volt, bár nem sokat mentem... összegzésként: úgy szálltam le a bringáról hogy idézem: Nekem kell egy ilyen! -szerintem ez mindent elmond!
Képek mindjárt jönnek!
Írta 2010. május 27. - 13:17
kicsit hülye kérdésnek hangzik, de hol lehet kapni sima 1"-os menetes országúti villát 622-es kerékhez??
fixit építek azt gondoltam ilyet bárhol kapok erre sehol nincs :S
szín teljesen mindegy, lehetõleg ne legyen drága, akár használt is érdekel.
Írta 2010. május 27. - 12:01
Ha fékváltókart is kell cserélni, akkor tárgytalan, bár több fórumon is azt olvastam, hogy a fékváltókarok jók 2-höz is 3-hoz is, bár, hogy hogyan azt én sem értem. Egyébként azért gondolkodtam a triplán, mert ha mondjuk feltennék hozzá egy 12-21-es sort, akkor finomabb kiosztást kapnék a 9-es rendszeremmel, mint egy 11-es dupla Campával.
Szerintem a fékváltókarok, max. csak lefelé kompatibilisek, hasonlóan a váltókhoz. Erõsen csodálkoznék, ha egy kettes fékváltókar tudna húzni még egy akkorát, hogy a harmadik tányérra is feltolja a láncot.
Írta 2010. május 27. - 11:09
Ellenben montis terepeimen kóricálva még nem született meg az a rövid áttétel, amivel minden szakaszt teljesíteni tudtam volna
Írta 2010. május 27. - 10:55
Írta 2010. május 27. - 10:52

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére