Nemrég Ausztriában tekertem fel egy kisebb hegyre, laza 5-6% végig az eleje aztán egy kanyarnál ki volt téve, hogy 16% (korábban is gyanakodhattam volna, mert voltak olyan táblák kint, hogy ide teherautóval meg lakókocsival ne gyere). Naszóval az ucsó km átlagban volt 13-14%. 39/25-el felmentem, de ezek után itthon megvettem az elsõ 12-27-es soromat. Oda minimum ez kell, a 39-25-el is fel lehet menni, de nem élvezed. És nem az élvezet a lényeg?
Mellesleg itthon 39-25-el megyek és sokat megyek hegyeken (Pilis-Dunakanyar)
Rohoncról én is menetem már fel az Irottkõ felé (Passhoche), ide szerintem 39/25 elég, a faluban a legmeredekebb, aztán lankásabb és nem túl hosszú.
100-200 m hosszú és brutál meredek emelkedõket ne hasonlítsatok sok km hosszú emelkedõkhöz. A rövideken szinte tényleg felsprintelsz, a hosszúakon meg kell találni egy olyan áttétel/pedálfordulat/pulzus tartományt amit akár fél-egy óráig is tudsz tartani. Ez egy teljesen más kávéház! A kettõ között a határ valahol 2-3km-nél lehet
Én Nagymaroson ismerek egy utcát ami 500m-en 85m-t emelkedik, vagyis átlagban 16-17% lehet, a legmeredekebb része 25% körüli. Nem aszfaltos mert ilyen meredeket tudtommal nehéz aszfaltozni, hanem betontáblákból van, köztük bitumen csíkkal. A legmeredekebb részen CSAK akkor lehet felmenni - és akkor is csak kizárólag ülve - ha száraz. Esõben vagy nyirkos idõben felejtsd el. Nincs tapadás, elforog a gumid. Ha a 24-25%-on szárazon kiállsz akkor ugyanez a helyzet.
40%-ot outival nehezen tudok elképzelni, ott már a tapadás is gond.
Na, így mindjárt más, a flandriai "hegyeken" se a hegyimenõk a jók. Csak így nem jó a példa arra, hogy elég a 39/25 hegyre. Merre van ez a 40%-os emelkedõ? Egyszer én is kipróbálnám.