Azzal kezdeném, hogy teljesen lecsupaszítom és lemérem a vázat, nem ártana tudni az acél (csövek) minõségét. Ha 2.2-2.4 kp alatt van (mondjuk 56-os méretben), akkor érdemes hozzákezdeni. Ha 2 alatt, méginkább. A Cr-Mo ötvözetek jók, sok más jó is van, pl. a magnéziumos könnyû, de szennyezésérzékeny. Ha minden válasz igen, akkor ellent kell állni az újrafestési vágy ördögének, az egy jó hét (profinak is két nap), és nem is triviális házilag. Ellenõrzendõ a középcsapágy mérete és szabványa (BSC a kívánatos, olasz is megteszi, de csökkenti a lehetõségeket).[...] Van itthon egy piros, noname acél outi váz, köbö 15 éves lehet. Sosem volt felépitve. Van hozzá két szingós kerék. Úgy gondoltam, hogy erre a vázra építek bringát. [...]
Ha 120 mm a tengelytáv. Ha 126, akkor 6-7 is mehet bele, s 130 jó a 8, 9, 10, (11)-re. A jó hír, hogy acél váz tengelytávját egyszerû még házilag is tágítani, (ld Sheldon Brown, legalábbis nekem bevált), viszont a papucsok párhuzamosítása fontos. Ehhez létezik drága célszerszám, de ehelyett az egész tágítást újrapárhuzamosítással egy bolt jól és olcsón meg tudja csinálni (sztem 5000 Ft alatt kell lennie). Tágít(ta)sd természetesen 130-ra, abba tehetsz alátétekkel kisebbet is.De a hátsó váltó 5-ös sort tud kezelni ha jól tudom, amit ma már nem nagyon kapni.
El kell döntened, hogy fékváltókaros vagy alsócsöves váltást akarsz. Alsócsövesrõl fékváltókarosra térni nem kis befektetés (új cuccokkal legalábbis). A lényeg a biciklizés, alsócsövessel is jól el lehet boldogulni, komoly biciklisták használják ma is még komoly bicikliken (ugyan nem versenyzésre, de edzésre és túrázásra). Nagy forgalomban illetve versenyen azonban gyorsabb és kényelmesebb a fékváltókaros. (Több országúti biciklim van, az egyik legkedvesebb egy régi, könnyû francia poulidor/mercier, 5 sebességes.) Ráadásul egy 5-ös váltókar 6-ost még tán elvisz, de 8, 9, 10-es váltóhoz cserélni kell (vagy barkácsolni).Szóval amit szeretnék: Valamiféle megoldást, vagy tippet. Ha cserélek váltót, váltókart, akkor a hajtókar jó lesz az új sorhoz? (Egy Aero Coronado hajtás van benne)
Igazából egy egyszerûbb outit akarok összehozni, amit ha lesz pénz és kedv, akkor tudok fejlesztgetni.[...]
Ha maradsz az alsócsövesnél egyelõre, akkor csak kereket meg hátsó váltót kell cserélned.
Ha fékváltókarosra térsz, választhatsz egyszerûbb Campagnolo (Xenon, Mirage) vagy mondjuk 8 sebességes Shimano 2200 vagy 2300 közt. Ezeket mind forgalmazzák ma is, új bicikliken is. Ezek mind négyszögtengelyesek, de kis szerencsével meg is õrizheted a pedálkart illetve középrészt. Egy Shimano 105-ös rendszerhez a vártnál simábban tudtam használni egy régi Stronglight hajtást (pár pop szegeccsel pótoltam egy idõ múlva a kissé azért hiányzó gyári váltássegítõ bütyköket).
Ismét jó hír, hogy a fékeket megtarthatod (egyelõre), a lényeg a jó, új fékpofa.