Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34366 hozzászólás a témában

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Sziasztok!

Olvastam pár embertõl, hogy akiknek van ilyen városi-tekergõs bringájuk mtb sor helyett inkább országúti sort használnak. Érdekelne, hogy városba elég e egy országúti sor, egy mtb sor helyett? Úgy hallottam, hogy az országúti sorok tartósabbak mint a mtb sorok. Azt tudom, hogy ez kisebb áttételi aránnyal jár de csak a véleményetekre vagyok kíváncsi. 9-es sorban gondolkodom, mivel én is fõleg városban kerékpározom és most szeretnék áttérni 9-es rendszerre.

Köszönöm a válaszokat!

Város is lehet sokféle. Ha a te esetedben Szegedrõl van szó, akkor mindenképpen elég a legszûkebb országúti sor is.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás
Sziasztok!

Olvastam pár embertõl, hogy akiknek van ilyen városi-tekergõs bringájuk mtb sor helyett inkább országúti sort használnak. Érdekelne, hogy városba elég e egy országúti sor, egy mtb sor helyett? Úgy hallottam, hogy az országúti sorok tartósabbak mint a mtb sorok. Azt tudom, hogy ez kisebb áttételi aránnyal jár de csak a véleményetekre vagyok kíváncsi. 9-es sorban gondolkodom, mivel én is fõleg városban kerékpározom és most szeretnék áttérni 9-es rendszerre.

Köszönöm a válaszokat!

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás
Szerintem Campa fvkart keress, a Sora is jó, de Campa szerintem stílusosabban megtervezett és már a Xenon is baromi jó, attól függetlenûl, hogy a kar kompozit. Nekem is az van. Ha meg netán baja lenne, olcsó cserélni. De nem lesz.

Mark001

Mark001

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás
Köszönöm a részletes választ!
A tengelytávot még nem mértem, eszembe sem jutott, de holnap megteszem.

Eddig alsócsövesen gondolkodtam, de ma megláttam egy sora fékváltókart, valószinûleg az lesz.
Viszont azt nem értem, hogy hajtókart miért cseréljek?

Ami most van a vázon: Hajtókar, elsõ-hátsó váltó, alsócsöves váltókar, villa, kormány, stucni. Plussz a két szingós kerék külön.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] Van itthon egy piros, noname acél outi váz, köbö 15 éves lehet. Sosem volt felépitve. Van hozzá két szingós kerék. Úgy gondoltam, hogy erre a vázra építek bringát. [...]

Azzal kezdeném, hogy teljesen lecsupaszítom és lemérem a vázat, nem ártana tudni az acél (csövek) minõségét. Ha 2.2-2.4 kp alatt van (mondjuk 56-os méretben), akkor érdemes hozzákezdeni. Ha 2 alatt, méginkább. A Cr-Mo ötvözetek jók, sok más jó is van, pl. a magnéziumos könnyû, de szennyezésérzékeny. Ha minden válasz igen, akkor ellent kell állni az újrafestési vágy ördögének, az egy jó hét (profinak is két nap), és nem is triviális házilag. Ellenõrzendõ a középcsapágy mérete és szabványa (BSC a kívánatos, olasz is megteszi, de csökkenti a lehetõségeket).

De a hátsó váltó 5-ös sort tud kezelni ha jól tudom, amit ma már nem nagyon kapni.

Ha 120 mm a tengelytáv. Ha 126, akkor 6-7 is mehet bele, s 130 jó a 8, 9, 10, (11)-re. A jó hír, hogy acél váz tengelytávját egyszerû még házilag is tágítani, (ld Sheldon Brown, legalábbis nekem bevált), viszont a papucsok párhuzamosítása fontos. Ehhez létezik drága célszerszám, de ehelyett az egész tágítást újrapárhuzamosítással egy bolt jól és olcsón meg tudja csinálni (sztem 5000 Ft alatt kell lennie). Tágít(ta)sd természetesen 130-ra, abba tehetsz alátétekkel kisebbet is.

Szóval amit szeretnék: Valamiféle megoldást, vagy tippet. Ha cserélek váltót, váltókart, akkor a hajtókar jó lesz az új sorhoz? (Egy Aero Coronado hajtás van benne)
Igazából egy egyszerûbb outit akarok összehozni, amit ha lesz pénz és kedv, akkor tudok fejlesztgetni.[...]

El kell döntened, hogy fékváltókaros vagy alsócsöves váltást akarsz. Alsócsövesrõl fékváltókarosra térni nem kis befektetés (új cuccokkal legalábbis). A lényeg a biciklizés, alsócsövessel is jól el lehet boldogulni, komoly biciklisták használják ma is még komoly bicikliken (ugyan nem versenyzésre, de edzésre és túrázásra). Nagy forgalomban illetve versenyen azonban gyorsabb és kényelmesebb a fékváltókaros. (Több országúti biciklim van, az egyik legkedvesebb egy régi, könnyû francia poulidor/mercier, 5 sebességes.) Ráadásul egy 5-ös váltókar 6-ost még tán elvisz, de 8, 9, 10-es váltóhoz cserélni kell (vagy barkácsolni).
Ha maradsz az alsócsövesnél egyelõre, akkor csak kereket meg hátsó váltót kell cserélned.
Ha fékváltókarosra térsz, választhatsz egyszerûbb Campagnolo (Xenon, Mirage) vagy mondjuk 8 sebességes Shimano 2200 vagy 2300 közt. Ezeket mind forgalmazzák ma is, új bicikliken is. Ezek mind négyszögtengelyesek, de kis szerencsével meg is õrizheted a pedálkart illetve középrészt. Egy Shimano 105-ös rendszerhez a vártnál simábban tudtam használni egy régi Stronglight hajtást (pár pop szegeccsel pótoltam egy idõ múlva a kissé azért hiányzó gyári váltássegítõ bütyköket).
Ismét jó hír, hogy a fékeket megtarthatod (egyelõre), a lényeg a jó, új fékpofa.

Hunorpapa

Hunorpapa

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás

Nem fogom. Nézegettem most, és 8s-es lesz. Csak felnit és agyat keresek. Komplett kereket sem szeretnék venni.
Agyból a Sora, esetleg Tiagra mennyire tartós és használható?

van egy 105 agyam 32 lukas, ha érdekel

Mark001

Mark001

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás
Értem. Köszi szépen a válaszokat :)
Kezd körvonalazódni az alkatrész lista.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy outiba nem éri meg a 36 lyukasnak a plusz súlya.

szerk.: hacsak nem vagy 120 kilós, mert akkor igen.

Mark001

Mark001

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás
Tiagra lesz akkor, ha minden igaz. Felnit még nem tudom..Még egy: 32 lyukasat érdemes, vagy nem éri meg az a kis süly?

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Jah, bocs, nem láttam az újabb bejegyzéseidet. :) Nekem a Tiagrától két kategóriával gyengébb 2200-as hátsó aggyal jött a bicóm, és már jópárezer kilométert beletettem... Eddig semmi bajom nem volt vele. Szóval szerintem a Tiagrával se lesz.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Nem fogom. Nézegettem most, és 8s-es lesz. Csak felnit és agyat keresek. Komplett kereket sem szeretnék venni.

Vegyél Tiagra-t, nem nagy árban a különbség.

Mark001

Mark001

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás

Mark001: Biztos meg akarod tartani az ötös hátsó mechanikát? Elég kicsi hozzájuk a kínálat alkatrészbõl...

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.459 hozzászólás

hasonló vázzal, igaz acél villával (690 gramm), de a könnyebb ahead rendszerrel nekem 9,5 kg lett. ennyi a különbség a record és a 9-es ultegra közt. kerék is nehezebb volt, mavic gyári belép szint

a kerekeim nagyon könnyûek. a record fékváltókar is sokkal könnyebb,mint az ultegra. szval könnyen összejön ennyi súly különbség. 880 gramm a hátsó,710 az elsõ kerék. kézzel fûztem,32 küllõ,3 kereszt. lehetne könnyebb,ha radiálisan is fûzöm,de így tartósabb az egész.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás

a LOOK pedáltól fájt a talpad? nekem is fájni szokott,de én arra fogtam,hogy puhány lettem. régen nem fájt. a bringa építésekor az alap koncepció az volt,hogy aránylag könnyû legyen,de ne is legyen nagyon drága,és bármelyik boltban kapjak alkatrészt. shimano cuccok voltak sokáig rajta,csak használat közben sok cucc elvérzett. ez a fajta LOOK pedál is ezért van rajta,mert régebben könnyû volt hozzá stoplit kapni. ma ez már nem annyira igaz,mert a delta stoplik kezdenek eltûnni. gondoltam már én is rá,hogy vlmi könnyebbre cserélem,de ez idén már nem fog megvalósulni. én is gondoltam a TIME pedálokra,de még nem tudom veszek e. mindig is LOOK-ot használtam. sztem maradnak a kulacstartók,mert elég jól bírják a gyûrõdést. érdekel a tömeg,de nem a használhatóság rovására.

hasonló vázzal, igaz acél villával (690 gramm), de a könnyebb ahead rendszerrel nekem 9,5 kg lett. ennyi a különbség a record és a 9-es ultegra közt. kerék is nehezebb volt, mavic gyári belép szint

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.459 hozzászólás

Használtan vettem a bringámat, ugyanilyen pedálom volt, az egyik legjobb fejlesztésem volt, amikor lecseréltem egy Time RXE-re. Mindig fájt tõle a talpam és tuti, hogy van vagy fél kiló. Látom érdekelnek a grammok, és úton-útfélen azt hallani, hogy a forgó tömeg milyen kritikus, csak mindenki elfelejti, hogy ez nem merül ki a két kerékben. Ha a kulacstartók nem kellenek, nyugodtan megkereshetsz. :)

a LOOK pedáltól fájt a talpad? nekem is fájni szokott,de én arra fogtam,hogy puhány lettem. régen nem fájt. a bringa építésekor az alap koncepció az volt,hogy aránylag könnyû legyen,de ne is legyen nagyon drága,és bármelyik boltban kapjak alkatrészt. shimano cuccok voltak sokáig rajta,csak használat közben sok cucc elvérzett. ez a fajta LOOK pedál is ezért van rajta,mert régebben könnyû volt hozzá stoplit kapni. ma ez már nem annyira igaz,mert a delta stoplik kezdenek eltûnni. gondoltam már én is rá,hogy vlmi könnyebbre cserélem,de ez idén már nem fog megvalósulni. én is gondoltam a TIME pedálokra,de még nem tudom veszek e. mindig is LOOK-ot használtam. sztem maradnak a kulacstartók,mert elég jól bírják a gyûrõdést. érdekel a tömeg,de nem a használhatóság rovására.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

lehet,de akkor is. más a konkurens újság honlapjára feltöltöttem a bringámat:) ne kövezzetek meg miatta. e hun van ni: www.velo.hu

Használtan vettem a bringámat, ugyanilyen pedálom volt, az egyik legjobb fejlesztésem volt, amikor lecseréltem egy Time RXE-re. Mindig fájt tõle a talpam és tuti, hogy van vagy fél kiló. Látom érdekelnek a grammok, és úton-útfélen azt hallani, hogy a forgó tömeg milyen kritikus, csak mindenki elfelejti, hogy ez nem merül ki a két kerékben. Ha a kulacstartók nem kellenek, nyugodtan megkereshetsz. :)

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Mark001: Biztos meg akarod tartani az ötös hátsó mechanikát? Elég kicsi hozzájuk a kínálat alkatrészbõl...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.606 hozzászólás
Nem én voltam, van itt még pár Morati. ;)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Pedig most nem is kapható szürke alkatrész.

Tegnap jártál Budapesten? Délután az Andrássy-n láttam egy gyönyörû morati-t, aztiszem sárgás színt is tartalmazó mez volt rajtad -már ha te voltál. Én merida team ruhában voltam a bringakonyha sátránál (a deák felöli végén az útnak), és felénk is néztél, mert rászóltam haveromra, hogy ODANÉZZ
erre Õ: -Hol ? merre? milyen csaj?
én pedig: neeeemaaaz te paraszt, hanem a titán MORATI!

Te voltál?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.606 hozzászólás

tök uncsi már a sok fekete,meg mindenféle szürke,stb felületkezelés.

Pedig most nem is kapható szürke alkatrész. Régen az összes szettet polírozták, minden nyereg sima fekete, na az volt aztán csak unalmas világ. Viszont a felnik között alig akadt ezüst, a java szürke volt.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]