[...] Az elsõ váltón kívül még mi az a sok minden ami kellene?
Milyen volt a hasonló vázad, jól bírta az igénybevételt?
A hátsó tengelytávot 126-ról 130 mm-re kell tágítani (ez otthon is megtehetõ, ld.
Sheldon Brown), majd a papucsokat párhuzamosítani (ez
fontos, célszerszámot igényel). Jobb bicikliboltban mindkettõt olcsón megcsinálják. A fékváltókarról jövõ váltókábeleknek ütközõ kell az alsócsövön, ez 10-20 euró (olcsóbb a mûanyag, a drágább aluminium), ha a vázon van szem, ha nincs, régebbi bilincses alsóváltó rögzítõt is át lehet alakítani (csináltam, könnyû). Ezen kívül (+ az új alkatrészek) nem látok mást; több régi biciklit korszerûsítettem, épp a jó vázak miatt (Cr-Mo, Mg ötvözetek), fékváltókarosra is. Egy 1976-os Peugeot-t (8-as Shimano 105) és egy egyedi acélvázat (10-es Campagnolo Veloce), többek közt, ezeket ma is használom (tegnap az utóbbival 1300 m-t emelkedtem átlag 6, gyakran 9, néhol 11%-os hegyen, lefele 72,33 km/h volt a maximum, pedig nem siettem).
Na jó, ha új fék is kell (néha csak a pofákat cseréltem korszerûre), akkor ellenõrzendõ a felfüggesztés abroncstól való távolsága (régebben 65 mm, új országútikon 40-50, azaz ilyen a mai fékek többsége is). Ha a hátsó magas, szintén Sheldon Brown módján házilag elintézhetõ. Kapható magas lenyúlású fék is. A Shimano Sora 57 mm, létezik még magasabb is.
Az igénybevételt ezek a vázak - ha eleve nem sérültek - kitûnõen bírják, az acél nem öregszik (szemben az alumíniummal). Egy másik (Gitane) vázon (
grafitember,
donciccio és
kiskubai hasznos javaslatai alapján, köszönöm) a sérült papucsot ki kellett cserélni. Használt alumínium biciklit nem vennék, míg vagy tucatnyi acélvázas biciklit modernizáltam, mind jól megy évek óta.
Még a francia középtengely sem
lenne akadály (ha a váz megéri), lehet kapni (TA Spécialités Axix), igaz, 60-70 euró. Másik megoldás, hogy a francia meneteket betölti az ember (ehhez jó lakatos kell), majd BSC/BSA (angol) menetfúróval újrafúrja. Szerencsére a Peugeot 1981-83 közt átállt az angol rendszerre.
A minap mértem le egy 61-es Gitane váz súlyát (Vitus 999 csövek), 2.3 kp.