Ezt úgy mondod, hogy elõtte próbáltad? Az elektromos váltás szerintem nem olyan, mint mondjuk az elektromos garázskapu, nem a kényelemrõl szól, nem azért van, mert az ember lusta volna kattintani egyet az újjával. Egyszerûen jobb, gyorsabb, precízebb.
(Ave-nak is válasz, csak most jutottam géphez.)
Nem próbáltam, szívesen kipróbálom (tavaly lemaradtam egy próba-napról). Szerintem meg bizony olyan, mint egy garázskapu (sõt, annak még inkább van értelme), elvi kifogásom is van ellene: az ember külsõ segítséget vesz így igénybe, motorok (bármilyen kicsik is) dolgoznak helyette. Ha az élversenyzõknek tényleg ez kell, tegyék, õk nyilván jobban tudják, mint én. Azt is elhiszem, hogy még egy kicsit jobb is, mint egy nem DI2 Dura Ace vagy akár Super Record. El is várom, ha már újdonság. Olvastam dicsérõ teszteket (pl. weight weenies), sõt kb. csak olyat olvastam. Nekem nem kéne (a vásárlóerõmön belül van, de nem õrültem meg

), mert utálom a protéziseket, tízéves acélgép az ünnepi gépem is, még a karbonhoz sem nõttem föl. Az ujjammal pattinthatok a Veloce vagy az Athena váltómon, megnyugtatóbb, mintha egy szerkezet tenné helyettem. A bicikli számomra mechanikus eszköz, ami jó volt mondjuk Merckx-nek, az nem lehet olyan rossz nekem sem. Elfogadom, hogy mások élvezik a pontosságát, gyorsaságát, nem is vitatom ezeket, a kifogásom tényleg az a kis erkölcsi jellegû kötözködés, hogy hát hisz ez
külsõ segítség, hogyhogy más nem veszi észre? Az elég evidens, hogy aki Veloce váltós CrMo biciklin jár, nem költ ilyen váltóra: inkább jobb kereket vennék (ha az Open Pro Record aggyal nem lenne elég jó). Elfogadom, hogy mások sokkal magasabbra törnek, sõt csaknem minden újdonságot kíváncsian szemlélek, ám a DI2 eleve nem tetszik (sõt a jövendõ Campagnolo verzió sem), mint mondtam, elvi okból. Ám nem tiltom teljesen meg

: ha mondjuk Jettison, Ave vagy Kiskubai használ ilyet, egye fene, élvezzétek.
Szeretném valahogy jelezni, hogy ezt nem a vita kedvéért mondom. Sõt szívesen fogadok olyan ellenvéleményt, ami rámutat, hogy hol tévedek (ha esetleg). Lehet, hogy a filozofálgató témába kellett volna ezt írnom?