Tavasszal írtam itt egy félnapos Campagnolo Athena tesztrõl (
Országútikról mindent #14029).
A
Le Cycle (Nº 414, 2011 aug.) francia biciklis folyóirat ugyanarról most egy hosszabb,
5000 km-es teszt alapján számol be, az õ értékelésük: „szép meglepetés”. Egy használt Cannondale vázat öltöztettek Athenába. Méghozzá alumíniumosba, szerintük tartósabb (!).
+:
A jelenlegi Campagnolo rendszereknek nincs különösebb gondja, az Athena (is) megfelel az elvárt magas mércének.
Kitûnõ ergonómia, jó szerelhetõség, 11 sebesség (van elõnye!).
A fékváltókar ergonámiáját külön kiemelik, kb. mint a „nagyok” (Chorus és a Record-ok).
A váltás sima, könnyû.
A lefele váltó kar ugyan csak egyenként vált (nem mint a nagyok, amelyek ötösével), de könnyû gyorsan többet is leereszkedni.
Karok, váltók, hajtás, fékek egyike sem lóg - semmi sem lóg! A lánc az átlagnál jobban bírta. A lánckerekek is. A fékek nagyon hatékonyak, kopásuk átlagos. Esõs, homokkal szennyezett úton való erõs igénybevételnél gyorsan kopnak. A többszöri kerékcsere miatt kissé kellett állítgatni a váltást, de nem többet, mint a versenytársakon. A hátsó lánckerekeken a kopás legkisebb nyomát is nehéz találni.
-:
Apróbb kifogás a váltókart érte, kissé kifelébb áll (sztem estek vele...), mint korábban, de a váltást nem zavarja.
No meg a ritka
14-es imbuszkulcs, ami a hajtáshoz kell.
A
Torx-ot is kifogásolják, általában, szerintük hamar elnyalja a csavarokat - az Ergopower váltókaron van ilyen csavar. Tényleg ilyen a Torx? Van pár Torx csavarom ezen-azon, de õk nyilván többet látnak.
Szabvány kifogás még a
gyári láncbontó ill. illesztõ, mármint az
ára. Aláírom, nekem 10-eshez való van (hasonlóan drága) a 11-esé ráadásul más. Vannak a Világhálón, akik azzal büszkélkednek, hogy „megoldották” a régi Park Tools stb. bontójukkal - ez szerintem is lehetséges, de senkinek sem ajánlanám felelõsséggel, hisz nagyon pontos illesztés kell, erre való a célszerszám.
Végül:
Az Athena, szerintük, kitûnõ készlet profi és amatõr versenyzõknek, akik
jó ár-érték viszonyra törekszenek. Anyaga és kidolgozása tartós, súrlódásnak, ütésnek jól ellenáll. Könnyebb (2244 g), mint a 10-es Shimano Ultegra és 105; a SRAM Force és Rival könnyebb (de 10 sebességes). Sok elõnye van, szinte feledteti kedvenc Centaurjukat!