Azonos nyomásnál szerintem azonos felülettel fekszik fel mindkét gumi. Az alakját nem vitatom, a balonosságából adódóan , nyilván más a felfekvõ felület alakja.
Idáig egyezik a véleményünk.
Ha azonban egy szélesebb ( 25-ös ) gumit a felni teherbirósásgának megfelelõen kisebb nyomással használok, az jobban is lapul, tehát nagyobb lesz a gördülési ellenállása.
Itt nem csak tized wattokról lehet szó. Ha egy 23-as gumit, melyet átlagosan 8-8,5 barral használunk- leengedjük 6.5-7 barra sokkal komfortosabb lesz, de tapasztalat alapján is munkásabb lesz, az azonos sebesség tartása.
Azért fejtegettem ezt a témát, mivel én is gondolkoztam szélesebb gumin, esetleg csak a hátsón, de nem akartam nagyobb erõt mozgósítani.
Jelentkezz be Regisztrálj
Országútikról mindent
Posted 2012. November 22. - 11:47
Posted 2012. November 22. - 10:18
Igen, arra gondolok, mozgatja a fantáziám, viszont a genius top váz volt annak idején.
Most is az.....
Posted 2012. November 22. - 08:08
Posted 2012. November 22. - 01:10
Posted 2012. November 21. - 23:35
A koratol nem kell felni. Persze jol meg kell nezni.
Posted 2012. November 21. - 22:07
Posted 2012. November 21. - 22:01
Azonos nyomáson mindkét guminak azonos méretû lesz a lenyomata, de a formája nem. A keskeny guminak hosszabb a lenyomata, benyomódása. A szélesnek pedig jobban közelít a körhöz. A keskenyebb guminál emiatt hosszabb az a rész ami jobban deformálódik és ezért nagyobb itt a "gumigyúrási munka".
Ha a szélesnél csökken a nyomás 1 bart mondjuk akkor ez elveszi azt az elõnyt amit ez jelent mert a kevesebb nyomás már nagyobb lenyomatot és ezzel nagyobb munkát is jelent. Ezét írtam, hogy a gördülési ellenállás kb. azonos lehet a két esetben.
Amúgy ez csak elmélet és csak akkor számít, ha már tized wattokra gyúrsz. Ha csak simán és kényelmesen, ugyanakkor hatékonyan akarsz bringázni akkor inkább 25. Pár éve még a 19 meg 20-as gumik is mentek, akkor az volt a menõ, most már nem kellenek senkinek
Azonos nyomásnál szerintem azonos felülettel fekszik fel mindkét gumi. Az alakját nem vitatom, a balonosságából adódóan , nyilván más a felfekvõ felület alakja.
Idáig egyezik a véleményünk.
Ha azonban egy szélesebb ( 25-ös ) gumit a felni teherbirósásgának megfelelõen kisebb nyomással használok, az jobban is lapul, tehát nagyobb lesz a gördülési ellenállása.
Itt nem csak tized wattokról lehet szó. Ha egy 23-as gumit, melyet átlagosan 8-8,5 barral használunk- leengedjük 6.5-7 barra sokkal komfortosabb lesz, de tapasztalat alapján is munkásabb lesz, az azonos sebesség tartása.
Azért fejtegettem ezt a témát, mivel én is gondolkoztam szélesebb gumin, esetleg csak a hátsón, de nem akartam nagyobb erõt mozgósítani.
Posted 2012. November 21. - 21:41
Posted 2012. November 21. - 20:26
Ha a szélesnél csökken a nyomás 1 bart mondjuk akkor ez elveszi azt az elõnyt amit ez jelent mert a kevesebb nyomás már nagyobb lenyomatot és ezzel nagyobb munkát is jelent. Ezét írtam, hogy a gördülési ellenállás kb. azonos lehet a két esetben.
Amúgy ez csak elmélet és csak akkor számít, ha már tized wattokra gyúrsz. Ha csak simán és kényelmesen, ugyanakkor hatékonyan akarsz bringázni akkor inkább 25. Pár éve még a 19 meg 20-as gumik is mentek, akkor az volt a menõ, most már nem kellenek senkinek
Ez azt jelenti, hogy csupán a légellenállás nõ meg, és az említett viszonyok között azonos marad a futófelület?
Posted 2012. November 21. - 18:41
Angol megy?
Tech FAQ: Seriously, wider tires have lower rolling resistance than their narrower brethren
vagy: Rolling Resistance | Schwalbe North America
Szélesebb gumi jobban gördül azonos nyomáson, ha viszont csökkented a nyomást akkor ezzel rontasz rajta, vagyis meg kell találni az optimumot. 23mm/8 bar vagy 25mm/7 bar esetén én mennék a 25-el kb. azonos gördülési ellenállással de nagyobb kényelemmel és jobb tapadással (cserébe nagyobb légellenállással)
Ez azt jelenti, hogy csupán a légellenállás nõ meg, és az említett viszonyok között azonos marad a futófelület?
Posted 2012. November 21. - 18:21
Egyetértek.Én télen és fõleg tél végén a szétfagyott és kátyús utakon jobban fosok a felütéstõl mint az a plusz kényelem meg plusz tapadás amit a kevesebb nyomás ad. Max. a kanyarban lassan megyek, télen oszt nem tök mindegy?
A sebesség mindent megold.
Posted 2012. November 21. - 18:17
azon az ominózus estén meg sokat tanultam: 2 belsõ volt nálam, az egyiket úgy tettem el, hogy nem volt rácsavarva szelepsapka és összetekerve a szelep vége beette magát a gumiba, nyilván lyukas lett. A másik belsõt meg én tettem tönkre egy xar régi vázpumpával amin még nem volt kis kar amivel a szelep szárra szorít a fej és ezért folyamatosan nyomni kellett. az lett a vége, hogy kiszakadt a szelep. Végül telefonos segítséget kértem, ezt azóta nem tudtam feldolgozni :-)
En nem tudom, milyen este, telen gumit szerelni a szabadban. Persze idovel biztos megtudom.
Multkor neztem utana kb. 35 000 km ota nincs szerelnivalo defektem. Ez majd 10x jobb, mint amit egy defektturo gumira igernek atlagkent. (Lo:ttyo:t sem hasznalok.)
Posted 2012. November 21. - 18:03
Multkor neztem utana kb. 35 000 km ota nincs szerelnivalo defektem. Ez majd 10x jobb, mint amit egy defektturo gumira igernek atlagkent. (Lo:ttyo:t sem hasznalok.)
Posted 2012. November 21. - 17:52
Tech FAQ: Seriously, wider tires have lower rolling resistance than their narrower brethren
vagy: Rolling Resistance | Schwalbe North America
Szélesebb gumi jobban gördül azonos nyomáson, ha viszont csökkented a nyomást akkor ezzel rontasz rajta, vagyis meg kell találni az optimumot. 23mm/8 bar vagy 25mm/7 bar esetén én mennék a 25-el kb. azonos gördülési ellenállással de nagyobb kényelemmel és jobb tapadással (cserébe nagyobb légellenállással)
Kicsit ide kapcsolódik a kérdésem.
Ha a nyáron használt gumit a komfort miatt 23-ról 25-re cserélem, és használom a javasolt 8,5 bar helyett 6,5-7 baron a futófelület is nagyobb lesz?
Szerintem igen. Akkor ez azt jelenti , hogy komfortosabban, de azonos sebességet tartva nagyobb energiát befektetve.
Posted 2012. November 21. - 17:32
Egy erdekes guminyomas kalkulator, nem hasrautes alapon: Tire Pressure Calculator | Bike Tinker
4bar es 6bar nekem a javaslata a 25-os gumis teli bringara. Elol meg nem probaltam ilyen alacsony nyomast, de meg fog tortenni.
Kicsit ide kapcsolódik a kérdésem.
Ha a nyáron használt gumit a komfort miatt 23-ról 25-re cserélem, és használom a javasolt 8,5 bar helyett 6,5-7 baron a futófelület is nagyobb lesz?
Szerintem igen. Akkor ez azt jelenti , hogy komfortosabban, de azonos sebességet tartva nagyobb energiát befektetve.
Posted 2012. November 21. - 16:49
34-es tányért sehogy nem fog felrakni 130-as lyukkörre.
Nem is arra fókuszáltam, hanem a nagytányérra. Egy 38-50 azon is simán kivitelezhetõ. 34est már nem is lehet csinálni, annyira kicsi már a tányér átmérõje.
Posted 2012. November 21. - 16:41
Aki javított már defektet télen azért mert belerongyolt egy kátyúba ami teli volt vízzel és sima pocsolyának látszott az nem megy 4 baron peremes kerékkel, elöl sem.
Szar dolog este télen út szélén szerelni :-)
Apropo chinarello, gondolom láttátok az apróban a vázat 40-ért. Ezért a pénzért mondjuk elgondolkoznék ha olcsó váz kéne. Mondjuk bután nézne ki egy ilyen Sora vagy Tiagra szettel, de még 105-el is. Olyan mint amikor valaki a buszon villogtatja a Rolexet a csuklóján.
Egy erdekes guminyomas kalkulator, nem hasrautes alapon: Tire Pressure Calculator | Bike Tinker
4bar es 6bar nekem a javaslata a 25-os gumis teli bringara. Elol meg nem probaltam ilyen alacsony nyomast, de meg fog tortenni.
Posted 2012. November 21. - 16:22
Posted 2012. November 21. - 16:06
34-es tányért sehogy nem fog felrakni 130-as lyukkörre.Nem biztos hogy kart kell cserélni. Van néhány gyártó akik gyártanak 130mmes lyukkörátmérõhöz kisebb fogszámú tányérokat.
A sebesség mindent megold.
Posted 2012. November 21. - 16:00
GreatKeen Bike Sport Equipment Co.,Ltd
Poén lesz lassan a hamis Pinarello..
Illetve már nem csak a Pinarello reszkethet, hanem pl a Cervelo is, de van ott Speci váz is.
Meg ez.. Mendiz.. beszarok. Szegély Merida
GreatKeen Bike Sport Equipment Co.,Ltd

Sign In
Create Account

Back to top