A formulat azert hagytam ki a listabol mert olyanom nem volt soha. Ezert nem irtam Hayes-t sem. Meg Tektrot Promaxot Magurat stb sem csak azt amivel volt mar tapasztalatom. Ha valami sz@r arrol nem en tehetek, attol meg vannak mukodo megoldasok is a temaban, nem is keves. Nem szoktam dugattyukat tisztogatni. Soha. Es mozognak teljesen jol, koszonik szepen. Pedig megyek sarban is relative sokat. Az orszagutisok meg relative keveset. Attol a kis portol meg esoviztol ami odajut orszaguton, egy jo rendszer szerintem nem fog beallni.
Ha kopik a betet akkor is beall a kello tavolsagra, hiszen pont ez a lenyege az onbeallo rendszernek... Es nem kell vele jatszogatni, el lehet vinni szervizbe is. Azert a 3-4-5000Euros szinten ez mar nem okoz problemat altalaban.
Melegedes hatasara tagul a folyadek, koszi, en is jartam altalanos iskolaban fizika orara. Erre irtam hogy akinel ez komoly problemat okoz az vagy tul sokat huzza a feket vagy nem eleg nagy fektarcsat hasznal. Hatul sima gyorszaras tengelyem van a montiban is, semmi extra, sot, titan tengelyes gyorszarat hasznalok amitol meg rugalmasabbnak kellene lennie. Es megis csendben van.
ismet a bulvar rovat... a fekvaltokarnak is hegyes vege van, az is bele tud allni a szemedbe, akkor tiltsuk be azt is? pedal, lanctanyer... van egy csomo hegyes, eles kiallo alkatresz egy biciklin, tomegbuktanal gyakorlatilag barmi tud komoly serulest okozni ha rossz helyen talal el. Nem tudom mert pont a fektarcsa az ami szerinted mostantol majd tomegesen fogja gyilkolni a bringasokat.
De ha nagyon akarnak akkor semeddig nem fog tartani odafaragni egy kb 5grammos karbon vedo lapocskat. Sulylimitbe belefer...
Nekem eddig az összes fékem (hayes, shimano, formula) dugattyúját kellett tisztítani és nem csak sarazás után, a por is betett nekik egy idõ után.
Egy ideig beáll, aztán nem. Nem hiszem, hogy bárki szívesen beviszi a fékét szervizbe szezonban, legalábbis azok nem, akik rendszeresen használják a bringájukat. Van rengeteg drága bringás országútis ismerõsöm, aki nem versenyzik, csak kedvtelésbõl teker heti 3-4-szer, de 100%, hogy féket állítgatni nem vinnék el a bringájukat, hamarabb dobnák el róla a tárcsaféket (mondjuk eleve nem vennék meg).
Szerintem minden montisnál elõfordult már, nálad is, hogy érezte a fékkart egyre kijjebb fogni fékezés közben. Országútiknál a fékgyártók szerint pont ez a legnagyobb probléma, hogy a nagy hegyeknél túl fog melegedni a fék (bár ebben én nem teljesen hiszek), pár hónapja Németh Balázs linkelt valamelyik cikke alatt egy külföldi cikket errõl. Ez alapján lesz ott ciccegés bõven. Hátul nálam is ritkán szól a fék, csak lassú fordulatos váztekergetésnél szokott elõfordulni, de elöl minden villámnál képes voltam megszólaltatni a féket, viszont egy országúti váz, a villáról nem is beszélve, rugalmasabb és még wattban is sokkal jobbak a versenyzõk, mint én. Már szinte hallom ahogy 80 kilós sprinter alatt sprint közben minden egyes döntésnél megszólal a fék

Meg mindig itt van a kerékcsere kérdése. Tegyük fel, hogy minden keréken ugyanott van a tárcsa és ez nem okoz gondot, de berakni még mindig nehezebb lesz, értékes másodpercek úsznak el és bekoptatatlan új tárcsával, amin még ujjnyomok is lehetnek, nem biztos, hogy fogni a fék. A szerelõ is örül majd, ha hosszabb fékezés után kell kereket cserélnie.
Az említett dolgok a kerékpár hagyományos részei, és a lánckeréken kívül nincs nagyon annyira veszélyes alkatrész, mint a tárcsák, talán még a kardküllõk. Az uci nem enged semmilyen burkolatot. A tárcsa még a bukást is elõsegíti, mert be tud akadni az elsõ kerék a másik hátsó kerekébe a tárcsa és a kerék közé, kisebb lesz a hely a másik mellett és a balos menekülõ út is veszélyesebb lesz.