@petter78: En se mentem 10k-t a szezonban. (novembertol-oktoberig)
Mondjuk nem gondolom, hogy keveset edzenek. Persze lehetne (elmeletileg) mindennap menni az dobna meg egy 5000-et rajta talan, utana csak a napi atlag 2 orat lehetne novelni, de hat azt inkabb csak "profikent" lehet, szerintem, vagy fanatikuskent.
Ismerek egy korombeli osztrak sracot, aki rangos amator versenyeken volt elso 10-ben, o se kilometer halmozo.
Szevasz Ave! Persze, értem és egyet is értek azzal, hogy nem kell sokat menni feltétlenül ahhoz, hogy haladjon is a szekér. Én arra utaltam, hogy amikor viszont kell - szezonban - akkor azért nem árt, ha heti 9-10 óra minőségi bringa belefér, mondjuk minimum 3 , de inkább 4-5 alkalommal. Ehhez viszont az kell, hogy ezt a 9-10 órát ne csak piriszkázzuk vagy eszetlenül magunkat mindig szétcsapva csináljuk, hanem akkor ez már EDZÉS. Meg nyilván az sem mindegy, hogy csinálsz-e mellette más állóképességi sportot.
Ha a 9-10 óra megvan heti szinten (amatőrben ez szerintem elég az élvezetes versenyzéshez) akkor az havi 1000-1200 km 30-as átlaggal. Ha csak 3 hónapig ezt tudod tartani ápr. máj, júni akkor júliusra már erős leszel :-). Én legalábbis magamon mindig ezt vettem észre
Szerintem a protourban sem mennek már évi 30-40 ezreket, sokat fejlődött az edzéstudomány az elmúlt 15-20 évben
Amúgy ez a téma a tél közeledtével mindig előjön és mindig meg is beszéljük.