volt egy kis agymenésünk Vejnével,láncokkal kapcsolatban. kíváncsi lettem. az alap az volt,h a campa azt írja a használati utasításaiban,h x mennyiségű láncszemet lemérve 132,6 mm-nél csere érett a lánc. van nekem itthon új láncokból megmaradt darabok,és lemértem az újnak a méretét ugyanennyi láncszemre. ez 132,2 mm. elég vicces,h 0,3%-os kopásnál cserélni kéne. elővettem a régi láncaimat. lemértem őket,és megnéztem,h mennyi kilit tettem beléjük. elég érdekes adatok jöttek ki.
keresgéltem,méricskéltem,és most jöjjön ez a hihetetlenül tudományos lánc "teszt":
3 láncom volt eddig 10-es rendszerhez. sram pc1070-essel kezdtem,majd egy record,utána centaur,és most megint record. akkor jöjjenek a km-ek,és a mért értékek:
sram pc 1070: kb 4150 km, 133,25 mm, 0,79% kopás
campa record: kb 8500 km, 133,4 mm, 0,9% kopás
campa centaur: kb 4900 km,133,1 mm, 0,68% kopás
remélem a kopás értékeit jól számoltam. hát ennyi. volt régebben egy elmélet,miszerint az olcsóbb campa láncok tartósabbak a recordnál. sztem nem,de nagyon hasonló értéket tud produkálni. most tavasszal is recordot vettem. már beletettem egy csomó kilit,de még nem olajoztam meg. ő is saját zsíron megy,mint én.
egyenlőre zajtalan.
még egy kis adalék: ez a 3 lánc egyetlen veloce soron futott. abba 17550 km van. ilyen az állapota:
a centaur lánccal mindenképp használható. láttam már sokkal rosszabb állapotban lévő sorokat,ennél kevesebb kilivel. sztem elég meggyőző a campa.
egyébként,ha vlki venné a fáradtságot,és lemérné a saját shimano,kmc,stb láncát,akkor lehet,h sikerülne kideríteni melyik gyártó kínálja a legtartósabb cuccost. persze ezt csak úgy érdemes,ha tudja,h mennyi kili ment bele. 100 km +/- nem érdekes.
Edited by donciccio, 2015. April 10. - 10:50.