Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34338 replies to this topic

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

Milyen a helyes országúti tartás?

Grolsch szerint:
"Többen szokták kérdezni, hogy mások hogyan tartják a kezüket bicózás közben, meg hasonlók. Szerintem ez nem olyan dolog, amit tanulni kell, vagy ellesni vkitõl."

Úgy értem, hogy tekersz pl:500 km-t (nem egyhuzamban) utána rááll a tested automatikusan. Az elején szokatlan persze...pl én alig tudtam elindulni életem elsõ outijával, és nem is mertem kiállni a nyeregbõl, mert olyan bizonytalannak érzetem. De senki nem volt ott mellettem, aki mondta volna, hogy karokat így tedd, lábbal úgy tekerj, hát amúgy legyen...egyszerûen kialakul...csak tedd a kilómétereket a cangába és összeszoktok. (én 165 centi létemre meg tudtam szokni a 60-as gépet is...igaz hamar megszabadultam tõle :P)

Ez gyakorlati dolog, nem olyan amit könybõl (vagy szóban) megtanulhat az ember...ezért mondom, hogy számomra nincs értelme arról beszélni, hogy na akkor most felsõ fogás és az alsókar a felsõkarral 130 fokos szöget zár be...

De ha valakinek vannak ezirányú információi akkor okay...sorry de én sosem foglalkozom ilyenekkel, csak ülök a gépen és tolom neki...meg nézek sokat outi versenyeket és lesem a NAGYOknak hogyan van beállítva a bringájuk, hogyan tekernek...abból is lehet tanulni.
Legyél te is szerencse csomag! :icon_bigg

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

Itt a link a bicajhoz:
http://www.kepfeltol...ltoltes.hu_.jpg

De cuki a bringád, tetszik :)

A kép alapján nincs alacsonyan a kormány, nekem a nyergem 5 cm-rel van magasabban a kormánynál, neked meg egyvonalban van....hát ha eddig csak egyszer fordult elõ, akkor lehet meg fog még erõsödni a kezed...

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

[Grolsch felvetésére: nem a kis vázméret miatt érhet bele a láb az elsõ kerékbe, hanem a geometria miatt, kisebb rsézben hajtókarhossz és láb nagysága :-)]

Merida 903-asom volt, M-es (nem volt vele semmi baj). Vettem egy ugyanilyen vázat, csak S-est (átépítettem),rá volt írva a vázra, hogy vigyázz mert kicsi a váz és beleérhet a kerékbe a lábad....és téényleg beleér. Amúgy meg kicsi a lábam...37-es :P

De csak az elsõ pár hétben volt fura, azóta nem rúgtam bele a kerékbe, különben is csak nagy kormánymozdulatnál fordulhat elõ, menet közben szerencsére nem :)

Nekem 6 centis a stucnim és nincs bajom a menetstabilitással :chin: Lányoknak kisebb a kezük ezért elkerülhetetlen a rövidebb stucni...bár nem A-hedesbõl nem hiszem, hogy van 6 centis...

sol

sol

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

Sol: a karfájdalmaid oka elsõsorban a (számodra/még) szokatlan tartás, ez idõvel elmúlik, persze a helyes oúti tartás gyakorlásával. ]

Milyen a helyes országúti tartás?

Grolsch szerint:
"Többen szokták kérdezni, hogy mások hogyan tartják a kezüket bicózás közben, meg hasonlók. Szerintem ez nem olyan dolog, amit tanulni kell, vagy ellesni vkitõl."
Néhány hiba akkora poén, hogy kár lenne azokat csak egyszer elkövetni. :lol1:

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
Sol: a karfájdalmaid oka elsõsorban a (számodra/még) szokatlan tartás, ez idõvel elmúlik, persze a helyes oúti tartás gyakorlásával. És csak másodsorban oka a kerékpár geometriája, beállítása. Ez egy olyan váz amin "feküdni" kell, vagyis ha a felsõcsõ jóval hosszabb, mint az úlõcsõ, akkor ilyen lesz a rider pozíciója. Ezt általában versenyvázaknál alkalmazzák, ill. a slopingosoknál. De itt persze nem errõl van szó, hanem arról, hogy hogyan oldják meg az ilyen kis méretû váz esetén a nem-gyermek bicikli (pld. 622-es kerék beleférjen valahogy) építésének problémáját. Ebbõl a vázból mást nem lehet kihzoni a felsõcsõ adja magát, esetleg kisebb stucni, bár 90mm alá nem jó menni, mert nagyon rontja a menetstabilitást.
[Grolsch felvetésére: nem a kis vázméret miatt érhet bele a láb az elsõ kerékbe, hanem a geometria miatt, kisebb rsézben hajtókarhossz és láb nagysága :-)]

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 posts

Itt a link a bicajhoz:

Hmm. Kép alapján nem érzem alacsonynak a kormányt, bár én nem sokat értek hozzá, de pl az enyémnél a kormány kb 8 centivel van alacsonyabban mint a nyereg.

Spityu

Spityu

vendég

• fórumtag
  • 109 posts
Ijjjjj... a villa majdnem hosszabb, mint a nyeregcsõ :)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,702 posts
cuki a pepita kormányszalag! :)

sol

sol

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
[quote name='Grolsch']..kíváncsi lennék annak a 46-os váznak a geometriájára amibe beletettek egy 622-es kereket...Mármint ez nem hitetlenkedés tényleg kíváncsi vagyok :)

Itt a link a bicajhoz:

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 posts

Mathias, nekem az egész kezem fájt könyöktõl lefelé, alkar, csukló, kézfej.

És a nyereg vízszintes(vagy enyhén magasabban van az eleeje)? Ha igen akkor emeld a kormányt, ha a nyereg elõre dõl akkor állítsd minimum vízszintbe. Szerintem.

sol

sol

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Mathias, nekem az egész kezem fájt könyöktõl lefelé, alkar, csukló, kézfej.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 posts

Sajnos képet csak holnap tudok linkelni róla, ha tényleg érdekel. Nem ejtett felsõcsövû, ez egy régebbi váz (ne kérdezd mikori, és sem tudom). A tengelytõl a felsõcsõ közepéig 46 cm. Tényleg nagyon kicsi :)
Én még per pillanat el sem merem engedni a kormányt, hogy váltsak az egyik kezemmel, nem hogy fogás nélkül..... :)
Valószínûleg akkor nekem a kormányemelés lesz a nyerõ. Na majd holnap tesztelek :)

Nem lehet, hogy csak gyenge még a kezed? Mármint ha kicsi izomláz van benne az nem baj szerintem.
Nekem a csuklóm fájt meg zsibbadt tekerés közben, azt a nyereg dõlésszögváltoztatásával küszöböltem ki.

sol

sol

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Sajnos képet csak holnap tudok linkelni róla, ha tényleg érdekel. Nem ejtett felsõcsövû, ez egy régebbi váz (ne kérdezd mikori, és sem tudom). A tengelytõl a felsõcsõ közepéig 46 cm. Tényleg nagyon kicsi :)
Én még per pillanat el sem merem engedni a kormányt, hogy váltsak az egyik kezemmel, nem hogy fogás nélkül..... :)
Valószínûleg akkor nekem a kormányemelés lesz a nyerõ. Na majd holnap tesztelek :)

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

De hogy lehet egy kéz lazán az országúti kormányon? Hiszen majdnem "hasalsz" a bicajon, a kezeden támaszkodsz. Nem?

öööö... az milyen az a sloppingos?

A sloppingos azt jelenti, hogy ejtett felsõ csövû. Ha azt mondod egy vázra, hogy 52-es, az azt jelenti, (azt kéne hogy jelentse), hogy a tengelytõl a nyeregbilincsig az ülõcsõ 52 cm. De ez a régi típusú vázaknál bevett szokás, amiknek a felsõcsöve nem ejtett, vagyis a földdel párhuzamos...ekkor a nyeregbilincs nagyjából a kormány magasságában van. Az ejtett felsõcsövüeknél ez a mérés nem teszi lehetõvé az összehasonlíthatóságot, mivel az üléscsõ a felsõcsõ ejtése miatt rövidebb. Szóval ha centivel mérsz egy sloppingos vázat 46 cm-re akkor lehet a valóságban egy 50-es váznak felel meg.

Csak azért fura, mert nekem az 50-es vázam olyan pici már, hogy ha rosszul van a lábam és fordítom a kormányt akkor a cipõm beleakadhat a kerékbe. Ráadásul a villám is hajlított...kíváncsi lennék annak a 46-os váznak a geometriájára amibe beletettek egy 622-es kereket...Mármint ez nem hitetlenkedés tényleg kíváncsi vagyok :)

Miért van lazán a kezem? Hát ha éppen a belem kihajtom, sprintelek, vagy hegyre megyek akkor éppen úgy szorítom a kormányt, hogy szíjjel tudnám törni...:D Sok hegymenetbe nekem is belefájdul a kezem, de normál tekersénél olyan laza, hogy ha nem lennék bizonytalan, még fogás nélkül is tekerhetném a gépet. Szinte csak simogatom a kormányt...asszem...vagyis nem nehezedik egész testsúlyom a kományra

sol

sol

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Köszönöm a tanácsokat, majd próbálkozom a beállítgatásokkal. A kormány-emelés lesz az elsõ :)

"Nálam a kéz mindig lazán van a kormányon"

De hogy lehet egy kéz lazán az országúti kormányon? Hiszen majdnem "hasalsz" a bicajon, a kezeden támaszkodsz. Nem?
A vázat használtan vettem, állítólag amerikából hozták, Trek 1000.
622-es kerekekkel, csak kisebb vázzal. Centivel mértem a méreteit, és jól mértem.

öööö... az milyen az a sloppingos?

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni újonc országútisként. Ma tettem meg elsõ hosszabb utamat a bicajjal, és nagyon kényelmetlennek találtam a kormányfogást. Túl sok súly nehezedik a kezemre-karomra-csuklómra , most szinte izomlázam van... Lehet azért, mert még nem szoktam hozzá a más testtartáshoz (montihoz képest más), vagy a bicaj méretével lehet gond? 155 cm magas vagyok, a váz mérete 46, felsõcsõ 51 cm.
Egyáltalán: mi az ideális? Mennyire legyen hajlítva a kar?
Köszi elõre is a tanácsokat!

Többen szokták kérdezni, hogy mások hogyan tartják a kezüket bicózás közben, meg hasonlók. Szerintem ez nem olyan dolog, amit tanulni kell, vagy ellesni vkitõl. Nálam a kéz mindig lazán van a kormányon, vagyis nem tud izomlázas lenni. Nem támaszkodom a kezemen, vagy ilyesmi...csak ülök a nyeregben és pedálozok...mármint asszem, mert sosem gondolkodom ezen tekerés közben, hogy hogyan is van a kezem.

Lehet tényleg a váz mérete nem jó, mert egy jó vázon nem tudsz rosszul ülni.
Én 165 cm vagyok és nekem S-es vázam van, ami kb 52-50-körül van. Ehez 53 cm felsõcsõ tartozik és 6 cm-es stucni. Nekem ez így tökéletes. Régebben M-esem volt, 55centis felsõcsõvel és 12-es stucnival, de azzal is elboldogultam, de azt hosszúnak éreztem...sõt a hõskorban 60-as cangám volt :P de akkor sem fájt a kezem, pedig rendesen kellett nyújtózkodni. Ebbõl nemtom mi következik, csak úgy leírtam...:)

46-os vázad van? Az igen, honnan szerezted? Abba is rendes, 622-es kerekek valók?
Kicsit furán hangzik a 46cm nyeregcsõ, meg 51 cm felsõcsõ...nekem furák az arányok...centivel mérted (mert ha igen és sloppingos akkor világos)? vagy tényleg ez a mérete?

A kormány-emelés tényleg bejöhet...bár ha túl alacsonyan van a kormány, akkor talán a nyakad fájna elõsször...nekem az szokott. :)

potty! A nyeregnek nem mindig vízszintesen kell állnia?

potty

potty

törzsvendég

• fórumtag
  • 378 posts
Így elsõre azt mondanám, hogy a váz mérete jónak tûnik. Amivel próbálkozz meg:
-A nyergen állíts. Konkrétan az orrát emeld feljebb.
-Ha régi típusú a stucni rögzítése (nem ahedes hanem diós), akkor emeld feljebb a kormányt.
-Nekem régebben az is gond volt, hogy nem volt egyenes a csuklóm (az alkarhoz képest). Kicsit feljebb emeltem a kormányon a fékkart, illetve döntöttem a kormányon (felfelé döntöttem).
Ezek illetve ezek kombinációja szokott segíteni. Egyszerre csak egy valamit változtass, hogy tud milyen hatása van.
Nekem kb. 1 évbe telt és több alkatrész cserébe, mire sikerült belõnöm a számomra kényelmes pozíciót. Szóval csak türelem.

sol

sol

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni újonc országútisként. Ma tettem meg elsõ hosszabb utamat a bicajjal, és nagyon kényelmetlennek találtam a kormányfogást. Túl sok súly nehezedik a kezemre-karomra-csuklómra , most szinte izomlázam van... Lehet azért, mert még nem szoktam hozzá a más testtartáshoz (montihoz képest más), vagy a bicaj méretével lehet gond? 155 cm magas vagyok, a váz mérete 46, felsõcsõ 51 cm.
Egyáltalán: mi az ideális? Mennyire legyen hajlítva a kar?
Köszi elõre is a tanácsokat! :)

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

Tegnap láttam pár könyöklõt az Árkád RideBikeban. Nemtom milyen volt, ha bemész megtudod. Van ott egy fullextrás idõfutambicó is, asszem telekerékkel. Na azt biztos nem adják el még a héten:D

2 éve voltam az Árkádban a RideBike-ban...akkor egy fehér/kék Giant idõfutamgép volt a kirakatban...hát legalább 15 percig úgy álltam ott mint kisgyerek a cukorbolt elõtt. :D Megbabonázott.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Tegnap láttam pár könyöklõt az Árkád RideBikeban. Nemtom milyen volt, ha bemész megtudod. Van ott egy fullextrás idõfutambicó is, asszem telekerékkel. Na azt biztos nem adják el még a héten:D