Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34343 hozzászólás a témában

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Belsõ átmérõ? Azok egyformák mind, mindegyik rácsúszik, mindegyik testre. A 30 valahány mm-ek az oldalirányú teljes szélességek, ennyi helyet foglalnak el a testen.

uhh, hát látszik, hogy nem értek hozzá. most már akkor világos ez a rész.

doggod

doggod

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

potty valahol ebben a topicban leírta hogyan csinálta, talán még fényképes beszámolót is linkelt, mert a tengely miatt v. a csapágygolyók v a tömítés miatt valamit variálni kellett vele.
Egyébként meg a 8-as sorhoz tartozó tengelyekhez már elvileg 130mm szélesség kell a hátsó villák között.

Meg is van: http://forum.bikemag...&postcount=1316

Köszi, én maradok a 7-es sornál, mert a váltó ennyit tud.
A link sajna már nem mûködik, de remélem ennyi segítség után már megoldom (és, ha mégse, majd segítségért könyörgök ezen a helyen)

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Na most lett számomra túl bonyolult a dolog.:)

Lehet akkor rosszul értelmeztem azt a mondatot, hogy a 7es sor kevesebb helyet foglal mint a 9es. Akkor ezekszerint a 7es sornak nagyobb a belsõ "átmérõje" mint a 9esnek.
És olyan hézagolót lehet venni, vagy csinálni kell?

És hogy a másik megoldását is egyszerûsitsük, 11es fogaskereket nem akarok feltenni, és nem sh kereket akarok, hanem mondjuk mavic-ot(vagy campaát, vagy ritchey-t) sh kompatibilis rotorral, bár lehet nincs különbség.

Belsõ átmérõ? Azok egyformák mind, mindegyik rácsúszik, mindegyik testre. A 30 valahány mm-ek az oldalirányú teljes szélességek, ennyi helyet foglalnak el a testen.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

De miért nem tudod feltenni? Belülre kell szerezni pl 2 db 10-es hézagolót, az 4.7mm, majd a sor.
SIS: pozicionált igen (Shimano Index System)
10-es kerék v. kazettatest? A kazettatestre elvileg fel lehet tenni (megint hézagoló esete persze, de lehet, hogy az már belefér a tûrésbe, ki kéne számolni, mennyi az eltérés, lásd a hivatkozásomat 1 hsz-sal feljebb).
10-es sh kerékkel lehet viszont keverés:
http://www.paul-lang...nabe_Laufraeder
Gubanc lehet még 11-es legkisebb fogaskerékkel, mert az csak HyperglideC testre megy fel rendesen (ahol a bordák nem futnak ki a végéig)

Na most lett számomra túl bonyolult a dolog.:)

Lehet akkor rosszul értelmeztem azt a mondatot, hogy a 7es sor kevesebb helyet foglal mint a 9es. Akkor ezekszerint a 7es sornak nagyobb a belsõ "átmérõje" mint a 9esnek.
És olyan hézagolót lehet venni, vagy csinálni kell?

És hogy a másik megoldását is egyszerûsitsük, 11es fogaskereket nem akarok feltenni, és nem sh kereket akarok, hanem mondjuk mavic-ot(vagy campaát, vagy ritchey-t) sh kompatibilis rotorral, bár lehet nincs különbség.

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Bocsi.., kicsit olvasnom kellett volna.
Nagyon köszi!!!

potty valahol ebben a topicban leírta hogyan csinálta, talán még fényképes beszámolót is linkelt, mert a tengely miatt v. a csapágygolyók v a tömítés miatt valamit variálni kellett vele.
Egyébként meg a 8-as sorhoz tartozó tengelyekhez már elvileg 130mm szélesség kell a hátsó villák között.

Meg is van: http://forum.bikemag...&postcount=1316

doggod

doggod

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Bocsi.., kicsit olvasnom kellett volna.
Nagyon köszi!!!

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

kazettát lehet ilyen esetben cserélni? Vagy felejtsem el az egészet?

Lehet:
http://sheldonbrown....html#transplant

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Igen (a kis fogaskerék rögzíti), viszont az esetleges belsõ menetet nem látom a porvédõ miatt.

Ugyanennek az oldalnak az 1/3-ánál kb. vannak nagy képek róluk, hátha segít a beazonosításnál.

http://sheldonbrown.com/k7.html

doggod

doggod

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
kazettát lehet ilyen esetben cserélni? Vagy felejtsem el az egészet?

doggod

doggod

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
..most esett le, ez bizti uniglide, mert csak annál van porvédõ..

doggod

doggod

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Igen (a kis fogaskerék rögzíti), viszont az esetleges belsõ menetet nem látom a porvédõ miatt.

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Köszi,
ezt az oldalt én is megtaláltam, de reménykedtem, mert állati nagy hely van még a fog után, amit nem értek. a montimon "alig" fér a vázba a racsni. itt pedig látszik a menet a kazettán.
Ez normális?

Na most ezt nem értem. Belül a bordákon lévõ peremben fennakad, ott hiába van hely már mögötte. A testen, ha kívül van menet, mint a képen, az Uniglide (UG) test, a legkisebb fogaskereket kell rácsavarni és az tartja egyben, ilyen sort már nem nagyon kapni. Ilyen van?
Létezik UG-HG kompatibilis is, abban belül is van menet, tehát szorítógyûrûvel is felfogatható (HG-szabvány). Azt viszont nem tudom, hogy a tied egyébként milyen széles, attól függ még, hogy mi menne rá.

doggod

doggod

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

Az NC-s az elvileg 6-os.
http://www.velomech.ch/shimano.html
középtájt van egy.
Itt lehet számolgatni mm-eket:
az alsó részén van egy nagy táblázat.

Köszi,
ezt az oldalt én is megtaláltam, de reménykedtem, mert állati nagy hely van még a fog után, amit nem értek. a montimon "alig" fér a vázba a racsni. itt pedig látszik a menet a kazettán.
Ez normális?

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Ööö, akkor pont nem tom feltenni, mert 9/10es kazettatestre akartam 7est rakni, hogy ne kelljen semmit cserélni.

Viszont a második jó hír, mert akkor tudok venni egy mai 10es kereket, rakni rá egy 10es sort és csak a váltókart(a sis azt jelenti hogy pozícionált? mert akkor ez olyan) kell kicserélnem, amennyiben egyáltalán létezik 10es alsócsõ váltókar. Szóval lehet 8/9es sorral jobban járok.

És akkor felmerûl a kérdés hogy a mai 10es kerekekre fel lehet tenni simán 9es, vagy 8as sort?

De miért nem tudod feltenni? Belülre kell szerezni pl 2 db 10-es hézagolót, az 4.7mm, majd a sor.
SIS: pozicionált igen (Shimano Index System)
10-es kerék v. kazettatest? A kazettatestre elvileg fel lehet tenni (megint hézagoló esete persze, de lehet, hogy az már belefér a tûrésbe, ki kéne számolni, mennyi az eltérés, lásd a hivatkozásomat 1 hsz-sal feljebb).
10-es sh kerékkel lehet viszont keverés:
http://www.paul-lang...nabe_Laufraeder
Gubanc lehet még 11-es legkisebb fogaskerékkel, mert az csak HyperglideC testre megy fel rendesen (ahol a bordák nem futnak ki a végéig)

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni. Nem találok sehol infót (mivel elég régi darab) egy Shimano FH RM50 NC agyról. Vettem egy bicót, ami RX100-al van szerelve, de a váltó (pozícionált) 7-es a racsni pedig 6-os. Mi lehet a "rendszeridegen" a váltó, vagy a racsni? 7-es sort fel tudok tenni a 6-os helyett?
A választ elõre is köszi.

Az NC-s az elvileg 6-os.
http://www.velomech.ch/shimano.html
középtájt van egy.
Itt lehet számolgatni mm-eket:
az alsó részén van egy nagy táblázat.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Mivel a 7-es sor kevesebb helyet foglal (31,85mm), mint a 9-es (36,5mm), fel tudod tenni. Értelemszerûen kell egy kb 5mm-es hézagoló belülre.
Minden SIS-váltó - kivéve vmelyik DuraAce-t - kompatibilis egymással, tehát , ha a 6400-as már SIS volt - ezt most nem vágom, így hirtelen - akkor lépteti szépen a 10-est is, 10-es karral.

Ööö, akkor pont nem tom feltenni, mert 9/10es kazettatestre akartam 7est rakni, hogy ne kelljen semmit cserélni.

Viszont a második jó hír, mert akkor tudok venni egy mai 10es kereket, rakni rá egy 10es sort és csak a váltókart(a sis azt jelenti hogy pozícionált? mert akkor ez olyan) kell kicserélnem, amennyiben egyáltalán létezik 10es alsócsõ váltókar. Szóval lehet 8/9es sorral jobban járok.

És akkor felmerûl a kérdés hogy a mai 10es kerekekre fel lehet tenni simán 9es, vagy 8as sort?

doggod

doggod

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni. Nem találok sehol infót (mivel elég régi darab) egy Shimano FH RM50 NC agyról. Vettem egy bicót, ami RX100-al van szerelve, de a váltó (pozícionált) 7-es a racsni pedig 6-os. Mi lehet a "rendszeridegen" a váltó, vagy a racsni? 7-es sort fel tudok tenni a 6-os helyett?
A választ elõre is köszi.

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Egy 9/10es shimano rotorra ugye nem tudok felrakni egy 7es sort? És azt sem tudom megcsinálni, hogy egy 10es sort passzíntok a shimano 600as (6400as sorozat) 7es hátsó váltóhoz, oly módon, hogy a 7es alsócsõ váltókart 10esre cserélem? Mondjuk ez utóbbinak kéne mennie, vagy nem?

Mivel a 7-es sor kevesebb helyet foglal (31,85mm), mint a 9-es (36,5mm), fel tudod tenni. Értelemszerûen kell egy kb 5mm-es hézagoló belülre.
Minden SIS-váltó - kivéve vmelyik DuraAce-t - kompatibilis egymással, tehát , ha a 6400-as már SIS volt - ezt most nem vágom, így hirtelen - akkor lépteti szépen a 10-est is, 10-es karral.

Vinkler

Vinkler

törzsvendég

• fórumtag
  • 590 hozzászólás
Szerintem nem fog menni, mert a 7-es rotor kissebb, mint a 10-es!
Nagyobb fogaskereket kissebbre le lehet cserélni, max ki kell hézagolni!
Aztán a váltó sem biztos hogy elbírja, az sem mindegy, hogy hány sebességes...
Ha a váltód 10-es, akkor mûködik pl, egy 7-es karral is meg egy 10-essel is, de fordítva nem!

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás
Egy 9/10es shimano rotorra ugye nem tudok felrakni egy 7es sort? És azt sem tudom megcsinálni, hogy egy 10es sort passzíntok a shimano 600as (6400as sorozat) 7es hátsó váltóhoz, oly módon, hogy a 7es alsócsõ váltókart 10esre cserélem? Mondjuk ez utóbbinak kéne mennie, vagy nem?