Mathias: Arra gondoltam, hogy a gerincnek az a megfelelõ, ha egyenes, fõleg hosszú távon. Legalábbis én ezt így gondoltam attól függetlenül, hogy éppen milyen sportot végez ez az ember. De ennek a kulcsa úgy látom a magas üléspozíció, de gondolom egyenes gerinc nélkül is kibírható hosszútávon a biciklizés.
Ahhaaa, akkor peremes, mert a könnyebb csere mindig jobb. Ráadásul a súlyra nem megyek még rá, mert ahhoz sok zsé is kellene.
A gerincnek szerintem kimondottan rossz, ha egyenesen tartod bringázáskor - asszem Ignatiev teker ilyen lehetetlen pozíciókban. Ha kitolod a hátsódat, hátrabillented a csipõdet, azzal az alsó-háti csigolyákat terheled túl. A legjobb, ha enyhén hajlítva tartod a hátad, de nem púposan.
A beállítás nagyrészt hajlékonyság kérdése is, amin tudsz javítani rendszeres nyújtással (térdinak, comb hajlító), bár ez erõsen behatárolt, adottságaidtól függ. Röviden annyit, hogy magas nyeregnél billeg a csípõd és a derekad fájhat, alacsony nyeregnél a térdedben, csipõben érezhetsz kellemetlen feszülést.
Jó kiindulási pont, ha a nyeregben ülve a sarkaddal eléred a pedált, ekkor a térd teljesen nyújtva van, innentõl lehet játszani a mm-ekkel. A stucnihossz akkor jó, ha megfogod a fékkarokat (amit már beállítottál

) és ekkor a kormány takarja az elsõ agyat. A térdkalácsod alsó része pedig pontosan a pedáltengely fölé essen, vízszintes hajtókarnál természetesen. Kérj meg egy havert, hogy nézze, hogy billeg-e a csípõd tekerés közben, vagy tegyél kulcsokat, aprópénzt a zsebedbe.

Nagyjából ennyi, de a nyeregben eltöltött órák majd segítenek megtalálni a a kényelmes helyzetet, amit utána havonta változtathatsz.

Hátszelet!