Ha shimano:
Sora(régi 8) - 105 (9) biztos viszi egyszerre a 2/3-at a többit még nem próbáltam (elvileg mindegyik tudja... csak az átdobó végállító csavar fogja meg, hogy válthass még egyet a dupláról... de nézd meg: Bowdent bele kiskezedbe megfogod... leváltasz teljesen és utánna felfele számolod mennyit kattan...
Fekete 105(10) nél már külön van 5700 - 5703 ajánlom a shimano oldalt ott elregélik mit tud..
Ezek szerint tévedtem. Nekem perpillanat "öszvérszettem" van, a régi 8-as Sora fékváltókar a legújabb Ultegra 10-es váltót kezeli, átmenetileg még a 8-as Sora fogsor van a gépen, anyagi okokból, csak fokozatosan állok át a 10-es Ultegrára.
Tegnap volt az elsõ tesztköröm ezzel a keverékkel és az a tapasztalatom, hogy nem véletlenül fejlesztenek komplett szetteket. Sikerült ugyan precízen beállítanom, hála az Ultegra 6700-ashoz kapott precíz magyar nyelvû szerelési és beállítási útmutatónak, de azért nem olyan finom a váltás, mint ahogy ezt elvárná az ember egy ilyen váltótól. 500 méterenként ugráltam le a géprõl, állítgattam a bowdenfeszességet, most már szépen csendben fut, de terhelés alatt azért "köhögött" néha. Elöl is Ultegra van, de azt is többet kell trimmelgetni menet közben, mint a régi Sorát. Valszeg a keskenyebb (10-es) lánchoz van igazítva az átdobóvilla belmérete.
De nem nagyon izgat a dolog, mert már látható közelségbe került az Ultegra fékváltókar, fogsor és lánc trió, így hamarosan összeáll a rendszer.
Én azt mondom, hogy rendszerben érdemes gondolkodni.