Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34361 replies to this topic

ZeemanX

ZeemanX

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Tisztelt fórumtársak!

Mint ámátõr (koca? :-) ) outis, nézegetem a túrt, és egyszerûen el vagyok képedve. Oké ez végülis nem új dolog, kemény csávók, über cangák, mega készülés, ultra szápport stbstbstb, DE AKKOR IS! :-) Nemá, hogy ~40-es átlagot nyomnak hegyen-völgyön ötszáz fokban, százsok kilóméteren át, aztán a végén még rá is húznak, és és és.... Ez kész...
Komolyan, néha már kételkedek emberi mivoltukban (vagy legalábbis, hogy nem vmi cyberfickók-e... :-) ).

Mondjátok, ti mennyit szoktatok menni, mekkora távon, és mekkora maxot tudtok kihozni magatokból (ez utóbbit értem csak úgy natúr, nem n+1 órányi tekerés után)?

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,163 posts

Volt ma valaki a Hegyek Pokla nevû versenyen?

csak nézõként...

Egyszerû, vesz hozzá egy 11-25ös sort, azzal itthon szinte bárhol el lehet menni.

ja persze .. de nekem pl 53-19 az utazóm és szarul esne ha pont hasonló áttét nem lenne mondjuk egy 50/34-esen.
Az optimális áttétel nem hegyen fog neked hiányozni ... hanem síkon amikor 40km egy tempóval kell leküzdeni...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Volt ma valaki a Hegyek Pokla nevû versenyen?

Elõzménybõl következtetve.. egy régi 50/39-es hajtókart cserélt egy Compactra 50/34-re és biztos a sort állítaná össze... :D ehhez elég az arány...

Egyszerû, vesz hozzá egy 11-25ös sort, azzal itthon szinte bárhol el lehet menni.

A sebesség mindent megold.

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,163 posts

....

Elõzménybõl következtetve.. egy régi 50/39-es hajtókart cserélt egy Compactra 50/34-re és biztos a sort állítaná össze... :D ehhez elég az arány...

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 posts
Köszi!

Azért ideteszem a linkeket, hátha, változtat vmit.

Haibike TOUR RX 2010

Merida 904

Corratec Dolomiti 105

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,378 posts

Mindegyik áttételed arányát ki tudod számolni úgy, hogy hajtómû fogszáma osztva a hátsó lánckerék fogszámával, és így kapsz egy arányszámot. Ezekkel az arányszámokat pedig tudod egymáshoz viszonyítani. Tehát pl. 39-13 az 3,0 így tudni fogod hogy az ehhez legközelebb álló áttételi arány 50es nagytányérral 50-17 lesz (2,94).

az 1 pedálfordulatra megtett út képlete kéne nektek. ez a következõ: elsõ fogszám/hátsó fogszám*kerék kerület Pl.: 53/12*2108=9310 ez most az én áttételem. elöl 53 fog,hátul 12,és a kerék kerületem 2108 mm. 9,31 métert teszek meg 1 pedálfordulatra.
lehet ezt még azzal is cifrázni,hogy kiszámolod mennyi 1 bizonyos pedálfordulatnál a sebességed. ez annak lehet hasznos,akinek nincsen pedálfordulat mérõje. lehet viszonyítani vlmihez legalább. maradva az elõzõ pl-nál 9,31 métert teszek meg 1 fordulatra. ezt megszorzom 90-el az 837,9 méter lesz. ezt pedig 60-al elosztom akkor 13,965m/s lesz. az eredményt be kell még szorozni 3,6-al,és így kijön az 50,274km/h-ás sebesség. tehát a képlet: 1 pedálfordulatra megtett út*pedálfordulat/60 másodperc*3,6=90-es pedálfordulatnál a sebesség km/órában.
kellemes számolgatást mindenkinek:)

robko66

robko66

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,317 posts
kössz!

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

áttétel átszámitást,hogy kell csinálni? 50/39 akarok számolgatni 50/34-re.

Mindegyik áttételed arányát ki tudod számolni úgy, hogy hajtómû fogszáma osztva a hátsó lánckerék fogszámával, és így kapsz egy arányszámot. Ezekkel az arányszámokat pedig tudod egymáshoz viszonyítani. Tehát pl. 39-13 az 3,0 így tudni fogod hogy az ehhez legközelebb álló áttételi arány 50es nagytányérral 50-17 lesz (2,94).

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,163 posts
énis 20-25 körülle teszem majd a fékváltókart (bár ez 2009 Black és Februárban lett felszerelve..)

Jettison

Jettison

törzsvendég

• fórumtag
  • 620 posts
@merida/haibike/corratec

részletes leírásból könnyebb lenne megmondani, de szerintem a meridával nem lõhetsz nagyon mellé, én 905ös vázzal versenyzek. hibátlan

Jettison

Jettison

törzsvendég

• fórumtag
  • 620 posts

@Richie: Vegulis errol szol a marka, a marketing. A valosag az, hogy mind a Merida/Kelly, mind a Wilier/Bianchi Taiwanon (vagy Kina, mindegy) keszul.
Az also arkategoriaban szerintem nincs igazi kulonbseg a vazak kozott, az alkatreszek meg eleve egyformak.
De en is inkabb vennek Wiliert a felmerultek kozul.

sõt szinte biztos, hogy "gagyibb" gyártó azonos árú modellje jobb, mint a nevesé

robko66

robko66

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,317 posts
áttétel átszámitást,hogy kell csinálni? 50/39 akarok számolgatni 50/34-re.

nuca

nuca

törzsvendég

• fórumtag
  • 810 posts
igen, vannak jó kis különbségek, ráadásul én még a német piacot is figyelem most emiatt.. érdekes küldetés lesz eladni az én másik két bringámat :D

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts
Agyakra, kormánycsapágyra, hátsó lánckeréksorra, esetleg a sethez tartozó láncra nem tudok árat mondani, szóval amit írtam, hogy 60-70ezer, az ezek nélkül. Ezeket nem nagyon néztem amikor bringaépítésen gondolkodtam, szóval nem tudok árat.

Mondjuk most megnéztem mennyibe fájnak a 105ös fékváltókarok, ahogy látom 30ezer körül is árulnak.

nuca

nuca

törzsvendég

• fórumtag
  • 810 posts
hál istennek nem netrõl, látatlanban kell vennem, hanem rokontól, így pontosan tudom, hogy mikor vette és hogy mennyit használta. azt hiszem ez csak dobott az áron :D
köszi Dormi az infókat :)

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts

Az egy elég jó ár.

Ja, csak aztán találtam egyben egy jó bringát és nem építettem magamnak, szal nem kellett. Ellenben tényleg jó ár. Bár Campa meg Sram párti vagyok inkább.

Amúgy az, hogy mennyit ér a 105-ös fékváltókar párban az nagyon állapot függõ. Láttam már szanaszét horzsoltat is ~10ezerbe, nha azt nem venném meg. A 15ezres az meg, mint ha új lett volna.

Ha eladja akkor mindenképpen 20nak számolhatja minimum. Ha veszi akkor meg inkább nézegessen sok helyet meg várjon.

A lényeg, hogy egy teljes 105ös szet szerintem van 60-70 ezer között és tényleg nagyon állapot függõ, mert az, hogy alig használt az lehet, hogy igaz, csak nem mindegy, hogy mennyire zúzta le az alatt a rövid idõ alatt ameddig használta.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

Kompletten nem tudok mondani, de viszonyításnak tudom mondani, hogy használt Shimano 105 fékváltókart nekem 15ezerért ajánlottak. Mármint párban.

Az egy elég jó ár.

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts

egy komplett shimano 105-ös szett alig használtan mennyit érhet?

Kompletten nem tudok mondani, de viszonyításnak tudom mondani, hogy használt Shimano 105 fékváltókart nekem 15ezerért ajánlottak. Mármint párban.

10es váltó - 10-12ezer
Hajtómû+középrész - 20-25ezer
fékrendszer - 5-7ezer
elsõ váltó - 3-5ezer

nuca

nuca

törzsvendég

• fórumtag
  • 810 posts
egy komplett shimano 105-ös szett alig használtan mennyit érhet?

Troy

Troy

törzsvendég

• fórumtag
  • 252 posts
Egy korabban hozzaszolonak...Cavendish palyakerekparoskent kezdte