rövidebb stucni.
'facepalm' fáradt vagyok.. >.<
Tényleg....
Am Én meg ahogy egyre többször tekerek, arra jöttem rá, hogy mint ha kicsit hosszú lenne a bringám. 51-es am, magasságba baromi jó, de túlságosan elõre kell hajolnom a kormányhoz, a nyerget majdnem tövig elõre toltam, kormányt ha felfelé hajlítom, kényelmetlenné válik, mit tudok kezdeni még?
A gyártók marketingesei szigorúan elõírják, hogy minden ugyanabból a családból legyen, különben emberhalál stb. lehetséges. Az újabb fajta hajtásokon egyes fogak szándékosan kisebbek, másfele állnak, a lánckerekek meg váltássegítõ kis bütykökkel vannak ellátva. Ezek tényleg segítenek, ám sokak tapasztalata szerint ez nem szentírás, régi hajtás is elmehet új váltóval, azaz ahhoz egyelõre ne nyúlj (persze hangolnod kell majd!).
Amúgy a Soraval szemben én is a Xenon fele hajlanék, mert a Sora-nál nem lehet alsó fogásból lefele (kisebb lánckerekek fele, azaz gyorsabb hajtásra) váltani, ez számomra konstrukciós hiba (pontosabban ,,tulajdonság", azaz szándékosan rontották el szerintem, fizessen a kliens, ha teljesen mûködõt akar). Emellett a Campagnolo váltókarok olcsóbbak (és jobbak, mert javíthatók) szoktak lenni, mint a Shimano félék.
A gyártók marketingesei szigorúan elõírják, hogy minden ugyanabból a családból legyen, különben emberhalál stb. lehetséges. Az újabb fajta hajtásokon egyes fogak szándékosan kisebbek, másfele állnak, a lánckerekek meg váltássegítõ kis bütykökkel vannak ellátva. Ezek tényleg segítenek, ám sokak tapasztalata szerint ez nem szentírás, régi hajtás is elmehet új váltóval, azaz ahhoz egyelõre ne nyúlj (persze hangolnod kell majd!).[...]Eddig alsócsövesen gondolkodtam, de ma megláttam egy sora fékváltókart, valószinûleg az lesz.
Viszont azt nem értem, hogy hajtókart miért cseréljek?[...]
Sziasztok!
Olvastam pár embertõl, hogy akiknek van ilyen városi-tekergõs bringájuk mtb sor helyett inkább országúti sort használnak. Érdekelne, hogy városba elég e egy országúti sor, egy mtb sor helyett? Úgy hallottam, hogy az országúti sorok tartósabbak mint a mtb sorok. Azt tudom, hogy ez kisebb áttételi aránnyal jár de csak a véleményetekre vagyok kíváncsi. 9-es sorban gondolkodom, mivel én is fõleg városban kerékpározom és most szeretnék áttérni 9-es rendszerre.
Köszönöm a válaszokat!
Azzal kezdeném, hogy teljesen lecsupaszítom és lemérem a vázat, nem ártana tudni az acél (csövek) minõségét. Ha 2.2-2.4 kp alatt van (mondjuk 56-os méretben), akkor érdemes hozzákezdeni. Ha 2 alatt, méginkább. A Cr-Mo ötvözetek jók, sok más jó is van, pl. a magnéziumos könnyû, de szennyezésérzékeny. Ha minden válasz igen, akkor ellent kell állni az újrafestési vágy ördögének, az egy jó hét (profinak is két nap), és nem is triviális házilag. Ellenõrzendõ a középcsapágy mérete és szabványa (BSC a kívánatos, olasz is megteszi, de csökkenti a lehetõségeket).[...] Van itthon egy piros, noname acél outi váz, köbö 15 éves lehet. Sosem volt felépitve. Van hozzá két szingós kerék. Úgy gondoltam, hogy erre a vázra építek bringát. [...]
Ha 120 mm a tengelytáv. Ha 126, akkor 6-7 is mehet bele, s 130 jó a 8, 9, 10, (11)-re. A jó hír, hogy acél váz tengelytávját egyszerû még házilag is tágítani, (ld Sheldon Brown, legalábbis nekem bevált), viszont a papucsok párhuzamosítása fontos. Ehhez létezik drága célszerszám, de ehelyett az egész tágítást újrapárhuzamosítással egy bolt jól és olcsón meg tudja csinálni (sztem 5000 Ft alatt kell lennie). Tágít(ta)sd természetesen 130-ra, abba tehetsz alátétekkel kisebbet is.De a hátsó váltó 5-ös sort tud kezelni ha jól tudom, amit ma már nem nagyon kapni.
El kell döntened, hogy fékváltókaros vagy alsócsöves váltást akarsz. Alsócsövesrõl fékváltókarosra térni nem kis befektetés (új cuccokkal legalábbis). A lényeg a biciklizés, alsócsövessel is jól el lehet boldogulni, komoly biciklisták használják ma is még komoly bicikliken (ugyan nem versenyzésre, de edzésre és túrázásra). Nagy forgalomban illetve versenyen azonban gyorsabb és kényelmesebb a fékváltókaros. (Több országúti biciklim van, az egyik legkedvesebb egy régi, könnyû francia poulidor/mercier, 5 sebességes.) Ráadásul egy 5-ös váltókar 6-ost még tán elvisz, de 8, 9, 10-es váltóhoz cserélni kell (vagy barkácsolni).Szóval amit szeretnék: Valamiféle megoldást, vagy tippet. Ha cserélek váltót, váltókart, akkor a hajtókar jó lesz az új sorhoz? (Egy Aero Coronado hajtás van benne)
Igazából egy egyszerûbb outit akarok összehozni, amit ha lesz pénz és kedv, akkor tudok fejlesztgetni.[...]
Nem fogom. Nézegettem most, és 8s-es lesz. Csak felnit és agyat keresek. Komplett kereket sem szeretnék venni.
Agyból a Sora, esetleg Tiagra mennyire tartós és használható?
Nem fogom. Nézegettem most, és 8s-es lesz. Csak felnit és agyat keresek. Komplett kereket sem szeretnék venni.
Agyból a Sora, esetleg Tiagra mennyire tartós és használható?
Mark001: Biztos meg akarod tartani az ötös hátsó mechanikát? Elég kicsi hozzájuk a kínálat alkatrészbõl...
hasonló vázzal, igaz acél villával (690 gramm), de a könnyebb ahead rendszerrel nekem 9,5 kg lett. ennyi a különbség a record és a 9-es ultegra közt. kerék is nehezebb volt, mavic gyári belép szint