A 8as Chorushoz képest mennyire lenne visszalépés egy Veloce vagy egy Centaur 10es szett? Mint súlyban, mint teljesítményben? Vagy ezek is már hozzák a régebbi top cuccok szintjét?
[Bocs,
Mind ... mind... a helyes.]
A 8-as Chorus bizony nagyon jó (mire a fanyalgás, Kiskubai?); nekem 8-as Athenám és 10-es Veloce-m van (s készülök egy 3x5-ös Stronglight hajtás 2x10 Centaurrali modernizálására). A Veloce ellen azt a kifogást emelhetné egy Campa Record hívõ, hogy ezen egyszerre csak egyet lehet lefele váltani (míg Recordon és Choruson 5-öt is). Rendesen vált (a Campa - szerintük - amúgyis a leggyorsabb), nekem 52/42/30 és 12-25 a Veloce (nagyok itt a hegyek), de ugyanoda az Athena 52/39, 13-26-al is fölmegyek. A hüvelykujjal való lefele váltás (ez is Kiskubainak szól) szerintem nagyszerû húzás a Campa részérõl, nekem sokkal természetesebb, mint a Shimano (hétköznapi biciklimen utóbbi -105- van). Persze az is jó. A Sram meg épp a Campa „filozófia” (mindenhez külön ujjat és külön gombot ill. kallantyút rendel) fordítottja (mindent ugyanazzal). A Shimano a kettõ közt (amúgy ebben - fvk - õk voltak az úttörõk!). Sokat megyek hegyen, a hirtelen meredek lejtõkön (nem egyen, néha tucatnyin egymásután) a létezõ legegyszerûbb csak enyhén odanyomni a hüvelykujjam, s máris száguldok lefele. Akinek Recordja van, az hagy le legföljebb

(no meg aki gyorsabb...).
A Veloce-t azért vettem (szintén modernizáláshoz), mert az még csupa fém és így jobban megy a dédelgetett acélbiciklimhez; négyszöges, mert a (régi, már 30 éve nem szokásos) francia középrészhez csak az jó (francia középrész - négyszöges - amúgy szinte bármilyen tengelymérettel ma is kapható, pl. TA Axis, meg más is). Egy érv a Veloce-hoz: Bloke? linkelt egy tartóssági lánc-tesztet pár hónapja, ott kb. mindent vert a Veloce lánc.
Az újabb, 2011-es Centaur és Veloce is már Power Torque hajtás (nem négyszög), ami ugyan nem UT, de a konkurrenseket veri (az elv ugyanaz, mint pl. a Shimanoé, azaz aszimmetrikus, a tengely átmegy, de jobb a rögzítés).