Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Agyváltók

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2484 hozzászólás a témában

KETTLER ALURAD

KETTLER ALURAD

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
OFF
stellaz!

Több mint 12 éve használok SHIMANO görgõfékes bringát, és Konnektororrú és AGA hajt-társakkal ellentétben én csak jó tudok róla írni:
A fékhatás még az én régebbi (BM-IR41F/R) változatomnál is bõségesen elegendõ átlagos (utcai és túra) felhasználás esetén. Az elsõt ugyan nem lehet állóra fékezni, (az agyban lévõ lamellás kuplung beállított nyomatéknál történõ megcsúszása miatt, tehát nem tudsz "fejreállni" vele), de a fékhatás amúgy is a kb. 75% gördülés és a 25% csúszás esetében a legnagyobb.

A súlya nem oszt-nem szoroz egy közel 20 kg-os trekking esetében, - ugyan nem találtam pontos értéket egyik SHIMANO-katalógusban sem, de 1 hete volt a kezemben kiszerelve az egyik, nem lehet több 30-40 dkg-nál.
Túlzott melegedésrõl (és ezzel összefüggõ fékhatás-csökkenésrõl) sem tudok beszámolni, de ha valaki sokat gurul lefelé az Alföldnél dombosabb vidéken, akkor az új, jóval nagyobb hûtõtárcsás változatok (BR-IR75) biztos jobban megfelelnek.
A szerelése pedig roppan egyszerû, (a bowdenen lévõ szem a féknél bontás nélkül egy mozdulattal ki- és visszaakasztható) - de amióta megvan ez a bringám, összesen talán 3-4 alkalommal volt hozzá szerencsém.

Ugyanakkor teljesen hangtalan, teljesen zárt, a fékhatása évszaktól/csapadéktól független, jól adagolható, nagy sárban sem áll meg a kereked, mert nincsenek fékkarok/fékbetétek az abroncs mellett, - de persze egy jó kis MAGURA tárcsafékkel nem veszi föl a versenyt... :)
A "drága"-ság is relatív, mert egy ehhez való 36 lyukas gyári agy 2,500.- Ft, maga a fék 4,200.-tól kapható pl. a PePedal-nál.

ON

Találkozott már valamelyikõtök olyan tünettel, hogy egy (elvileg) jól beállított 5 sebességes SRAM agyváltónál (Spectro P5) csak a 2-3-4-es sebességek mûködnek, és az 1-es megegyezik a 2-essel, illetve a 4-es az 5-össel?
Minden tartozéka gyári, a bowden nem szorul, de csak 3 sebességet tud...

bali13

bali13

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
Üdv mindenkinek!

Olvasgattam és megtaláltam a sachs spectro 7 -es kontrástalanítását, de nem a shimanoét, sõt a sachnál nem nagy mûvészet kiszedni a kontrát, és abba nincs olyan furcsa racsnis szerkezet mint a shimanoba. Szóval ha valaki tud segíteni nekem shimano 7 sebességes agyváltó pontos kontrástalanításában (szabadonfutósításában) úgy hogy tudjon hátrafele forogni a lánckerék, akkor az érdekelne. Nem csak a kontra akadályozza a hátrafele forgásban a lánckereket, de nemtudom, hogy pontosan hol van/melyik az az alkatrész ami még akadályozza. ????????

LuckyT

LuckyT

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Köszi! Ha jól látom, akkor az elsõfék hatásfokának nagymértékû elemzése itt található! :)

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
http://forum.bikemag...php?t=59&page=9

Valahonnan innen kezdik kitárgyalni a kontra kiiktatásást.
langferi alias SzomjasFeri
Lazán, faszán, igazán!
http://piacter.bikem...500&ppuser=2602

LuckyT

LuckyT

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Szia!

Be tudnád linkelni, hogy pontosan hol van a kontraeltávolítás szakszerûen leírva! Keresgélem, de nem találtam.

Elõre is köszi!

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Olvass vissza, az elsõ oladlakon le van írva.
Lazán, faszán, igazán!

bali13

bali13

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
Hello mindenkinek!

Nézegettem már régóta ezt a fórumot, de csak most szántam rá magam arra hogy, irjak is, na de mind 1. Én nagyon agyváltó párti vagyok, szerintem nagyon jók. Szereztem egy shimano 7-sebességes kontrás, SG-7C21-est pontosan, és az lenne a kérdésem, hogy szabadonfutósított-e már közületek valaki ilyet, mert nem bonyolult mûvelet, de mintha hátrafele nem csak a kontra fogná meg. Olyan mintha lenne benne valami racsnis szerkezet is. Még nem kaptuk szét de hamarosan az következik. Ha valaki tud benne segíteni nekem az nagyon jó lenne. Elõre is köszi, addig is jó váltogatást.

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

Végig nyálaztam a linket. Mivel szervízbe van a gépem ezért csak tippelni tudok hogy AWC 3sebességes.
Az hogy melyik rugó nem tudom mert én nem merek szétszedni egy ilyen szerkentyût érzék és eszköz hiánya miatt. A szervízes mondta hogy valami kétoldali behúzórugóból az egyik van elszakadva...A 3 sebességet simán használom.

Van egy komplet AW -m ha kell megbontom, nekem el van rakva lezsírozva.
De a többit szvsz privátban intézzük.
Lazán, faszán, igazán!

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás

tudom, hogy ez nem az a topic, de talán még ide fér el a legjobban.

A görgõs fékek használatáról van valakinek gyakorlati tapasztalata? A bicajomra nem lehet tárcsaféket szerelni, de télvíz idején a felni fék nem egy praktikus megoldás, ezért gondoltam görgõs fékre. Annyit tudok, hogy speciális agy kell hozzá és canti fékkarral mûködik.

Drága, nehéz, nem adagolható jól, melegben meg képes túlmelegedni, és tovább csökkenteni a fékhatást. A jó V-fékpofák ellenberger a csurom dzsuvás felnit is röhögve megfogják, csak egy egészen rövid töredékmásodpercnyi plusz idõ kell hozzá, hogy a pofa áttörhesse a felnin kialakult vízfilmet (és persze ez alatt nem szabad tovább fokozni a fékerõt, mert akkor blokkolni fog, ha áttörte). Meg ha az ember befejezte a túrát a szar idõben, akkor esetleg egy kis vizes WC-papírral át lehet törölni a felnit, meg a kiakasztott V-fék pofáit, és akkor végképp nincs semmi gond vele. Szóval szerintem hanyagold, és vegyél inkább 4 jó V-fékpofát.

orka

orka

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás
Végig nyálaztam a linket. Mivel szervízbe van a gépem ezért csak tippelni tudok hogy AWC 3sebességes.
Az hogy melyik rugó nem tudom mert én nem merek szétszedni egy ilyen szerkentyût érzék és eszköz hiánya miatt. A szervízes mondta hogy valami kétoldali behúzórugóból az egyik van elszakadva...A 3 sebességet simán használom.

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Lehet van hozzá rugóm. Én eddig simán tudtam venni az agyváltóimhoz bowdent.

http://www.sturmey-a...com/history.php

Errõl az oldalról, ha belinkeled, milyen van, meg a robbantott ábráról megmondod, melyik rugó, lehet találunk hozzá valamit.
Lazán, faszán, igazán!

orka

orka

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás
A bowden végre gondolok ami a váltókarban akasztasz be...sima váltóknál egy golyó van ugye bár. A szervízbe nincs olyan.
Volt már szervízelésen és közölték hogy valami rugó van eltörve. Ezért kellene spéciszakember akinek esetleg van alkatrésze is hozzá.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás

A görgõs fékek használatáról van valakinek gyakorlati tapasztalata? A bicajomra nem lehet tárcsaféket szerelni, de télvíz idején a felni fék nem egy praktikus megoldás, ezért gondoltam görgõs fékre. Annyit tudok, hogy speciális agy kell hozzá és canti fékkarral mûködik.

ÉS kell hozzá konzol, vagy randán (és nem feltétlen biztonságosan) egy "fém gyorszárral" (most nem jut eszembe a neve) meg lehet oldani a szára rögzítését.

A legerõsebb is egy gyenge v-fék erejével bír, és igen a görgõs agyfékhez csak saját a hozzávaló agyat tudod használni. No meg nem olcsó...

A dobfék meg igen ritka, sajnos.

Ride everywhere.

.

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
A gyufaszál végû bowdenen mit értesz?
http://www.sturmey-a...ews/view-52.gif

A K504 jelûre gondolsz? Olyanom van, meg esetleg szétszed kipucol összerak szetnháromságot meg tudom csinálni rajta.
Lazán, faszán, igazán!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

orka

orka

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás
Sziasztok!
Segítségeteket kérem a következõkhöz. Keresek régi sturmey archer 3 seb agyváltóhoz bowdent. Olyan gyúfaszáll végüt. Továbbá nem tudtok olyan hozzáértõ szervizest aki ugyan ezt a váltót szétszedné és rendbe rakná...a 2 seb igen csak gondok vannak. A válaszokat elõre is köszönöm.:-)

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Asszem nekem van egy a mûhelyben valahol, ami jól mûködött, csak a bringaváz eltört és így nem használtuk. Ha kell dobj egy privit és megdumáljuk.
Lazán, faszán, igazán!

3cöcö

3cöcö

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!

Új vagyok errefelé...

Felújítottam egy Shimano 3cc-és agyváltós biciklit, és már szétszedésnél gyanús volt a dolog, de kipróbálásnál végképp kiderült: a váltó egyes és kettes sebességben morog, mert az agy belsején lévõ fogazás (amibe a racsnik(?) kapaszkodnak hajtás közben) szét van kopva (nem pucolták legalább xx évig?).

Lehet ilyesmit szerezni, vagy felejtõs?

Köszi

3cöcö

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás
thx! ;)

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás

jolvan, köszi. ha kész a kerekem, remélem eligazodok :) igazából az a bajom csak, hogy van 1-2 tömítõgyûrû, meg bizbasz, amit ezidáig nem sikerült kitalálnom hova kell majd tenni. azért shimanoéknál is érdekes emberek vannak.. ha veszel egy váltót, vagy akár egy pedált, 2-3 oldalas 58 nyelven íródott szerelési útmutatót adnak, de egy agyváltóhoz meg semmit.. érdekes no :)

Németül találtam hozzá leírást, de akkor is érthetõ sztem, ha nem ismeri az ember a nyelvet.

http://www.hubstripp...-SG-S500-ge.pdf