A gáz csak az, hogy az Elan 12 össz áttételtartománya mindössze 345%, azaz mindössze 38%-kal nagyobb, mint a Nexus 8-é. (Összehasonlításul: a Nexus 7 és a 8 között csaknem 60% a difi, de én például szinte egyáltalán nem éreztem). OK, ezt a 345%-ot másfélszer több áttétellel fogja be, ez tény. De szerintem 80-90 ezret ez nem ér meg. A Rohloff Speedhub 2x ennyibe kerül, és csak 2-vel több fokozata van, de ott 500-valahány % az össz áttételtartomány, na az már érezhetõ
Úgy jó két éve (talán az ebay-en) árult valaki 5 db. Elan12-est egyben, és itt agyaltunk lor-ral és a többiekkel, hogy érdemes volna-e megvenni hogy aztán szétdobjuk, - de aztán letettünk róla.
Talán 95-96-táján jelent meg ez a váltó, de valahogy elég hamar leálltak a gyártásával, és ez több mint gyanús... (Az akkori dokumentáció 339%-os áttételt adott meg).
Most láttam a Pepedál-nál, hogy föltették az új, SRAM I-MOTION 9-es agyat, aminek érdekes módon majdnem azonos az áttételi tartománya (340%), mint az ELAN-nak volt, a fokozatok is szépen követik egymást, (14%-kal kezd, majd végig 17%, és a legvégén újra 14%), és van belõle tárcsafékes, szabadonfutós és kontrás változat is, 60-66,000 Ft közötti áron.
Ez azért sokkal olcsóbb, mint a Speedhub, de ha a legolcsóbb 8 sebességes Nexus (307%) árát veszem alapul, akkor 29,000 Ft-ért ez (a leg)jobb ár/érték mutatójú agyváltó...