Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Agyváltók

- - - - -

• Please log in to reply
2484 replies to this topic

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

egy darab kónusz van az egész agyváltóban:)

Egy a tengelyen fogaskerékkel jobb oldalon, meg egy menetes a balon. Nem ?

You can never have "enough" bikes.

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
egy darab kónusz van az egész agyváltóban:)

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

hogy lehet megállapítani h mi a baja?Golyóskosár törés nem lehet,mert csapágygolyók vannak benne.tengelygörbülést megnézem.Kónuszt honnan lehet beszerezni,mert ahol lakom soha sincs és nem is szerzik be.10.5X1 mm-s:)
KÖSZI!!

Szedd szét, nézz bele !
A kérdés a régi: melyik kónusz ?
:)

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
hogy lehet megállapítani h mi a baja?Golyóskosár törés nem lehet,mert csapágygolyók vannak benne.tengelygörbülést megnézem.Kónuszt honnan lehet beszerezni,mert ahol lakom soha sincs és nem is szerzik be.10.5X1 mm-s:)
KÖSZI!!

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Sziasztok!
Van egy régi sachs orbit 2 sebességes agyváltóm.A bajom az hogy kotyog a kerék,de ha 180fokot gördítek a kereken akkor meg nem.Ez mitõl lehet?
Meg keresek használt 5 sebességes agyváltót!!!Ha valaki tud valamit,az jelezze!Köszi srácok!

-tengelygörbülés
-féloldalas kónuszkopás
-csapágyfészek beesése
-golyókosár törése
;)

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
Sziasztok!
Van egy régi sachs orbit 2 sebességes agyváltóm.A bajom az hogy kotyog a kerék,de ha 180fokot gördítek a kereken akkor meg nem.Ez mitõl lehet?
Meg keresek használt 5 sebességes agyváltót!!!Ha valaki tud valamit,az jelezze!Köszi srácok!

csadam

csadam

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!

Elszakadt a 3 gangos Torpedo agyváltóm bovdene. Amikor történt, raktak bele más váltóhoz valót, ami szükségmegoldásnak volt jó csak, mert az is tönkre ment (ebben az esetben csak a kis alu pöcökbõl jött ki a bovden, ami a váltókarhoz fogja a bovdent). Tudtok esetleg segíteni abban, hogy hogyan érhetnék el tartósabb megoldást?

Köszi: Ádám

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts
Szevasz!

Ha a 4es fokozatban a két sárga jel egy vonalban van, akkor a beállítás elvileg jó.
Nekem a könnyebb fokozatokban érezni kis darálást, de nem zavaró. Ha egyéb gondod nincs, szerintem ne foglalkozz a hanggal.

tangens

tangens

vendég

• fórumtag
  • 120 posts
sziasztok,
van egy 7 seb nexus agyváltóm. kontrás. lehet ebbõl valahogy a kontrát eliminálni? gyerekbringába lesz és szeretném, hogy a gyerek megtanuljon rendesen fékezni egy / két fékkel. Van ilyenbõl egyáltalán sima szabadonfutós?
kösz, tg

CSD

CSD

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
Új, 8-as Alfine-nal szerelt bringával van olyan bajom, hogy elég hangos, ha visszafele tekerem a pedált, de hajtás közben is érezni, hogy nem túl sima, kicsit darálós. A jelenség fokozatfüggõ, a könnyebb áttételek csendesebbek, nehezebb (5-6-7-8) állásnál jobban elõjön.
Valami rosszul van beállítva?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Szia! már próbáltam feszíteni rajta és nem is ugrál a fogozatok között. Most már egy más problémával küzdök, elkezdett (elõször csak néha, aztán egyre gyakrabban, majd állandósult) irdatlan módon kattogni,ketyegni,zörögni valami a hajtás felõl, olyan mintha valami alkatrész elszabadult volna a váltóban, vagy mintha a kontrával lenne valami, mert ha elkezdi csinálni, és fékezek akkor abbahagyja. Nem mertem eddig szétszedni, de ma már folyamatosan csinálta és nagyon idegesít, úgyhogy holnap szétszedem. Remélem nem csinálok hülyeséget, megköszönném ha valaki tudna segíteni!:)

Itt megtalálsz minden dokumentumot, ennél többet akkor tudnék segíteni, ha elhoznád a cuccot.
Jó munkát !

natloz987

natloz987

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

Itt kicsit korábban leírtam, és be is vált. Olvass vissza pár oldalt, ott lesz !
Jó munkát !

Szia! már próbáltam feszíteni rajta és nem is ugrál a fogozatok között. Most már egy más problémával küzdök, elkezdett (elõször csak néha, aztán egyre gyakrabban, majd állandósult) irdatlan módon kattogni,ketyegni,zörögni valami a hajtás felõl, olyan mintha valami alkatrész elszabadult volna a váltóban, vagy mintha a kontrával lenne valami, mert ha elkezdi csinálni, és fékezek akkor abbahagyja. Nem mertem eddig szétszedni, de ma már folyamatosan csinálta és nagyon idegesít, úgyhogy holnap szétszedem. Remélem nem csinálok hülyeséget, megköszönném ha valaki tudna segíteni!:)

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Szia! Nemrég vettem használtan egy Capriolo cruisert Sram T3 agyváltóval és ugyanaz a problémám mint neked, hogy átugrik néha 1-bõl 2-be de 2-3ba semmi baja, de nekem néha elindulásnál is csinálja. Látom hogy ez a bovden feszítés bejött, de egyáltalán nem értek ezekhez az agyváltókhoz, tudnál segíteni hogy mennyire kell megfeszíteni, hogy kell állnia stb?
Üdv: Zoli

Itt kicsit korábban leírtam, és be is vált. Olvass vissza pár oldalt, ott lesz !
Jó munkát !

Jurij_87

Jurij_87

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

Épp ezt gondoltam elérni, hogy ha úgy esik, ne fogyjanak már el a fokozatokat egy kicsit komolyabb emelkedõnél. Persze, ez lehet változna, mert elõtte biztos kipróbálnám. Látatlanban nem vennék semmit. Csak az érdekelt, hogy mennyire lennének valósak ezek az áttételek a valóságban. Mert az elõzõvel az volt a bajom, hogy rohadt nehéz volt tekerni.

Nekem egy nexus 8-cal van szerelve a bringa ilyen áttételezéssel: 38/23 (1.7 - 2.0 - 2.4 - 2.7 - 3.2 - 3.9 - 4.5 - 5.1)
Nem szoktam száguldozni, így a felsõ határ saccra olyan 30km/h-hoz elég és hegyre is fel lehet menni vele. Az egyetlen hátránya a bringának így a súlya, amit szerintem te is megtapasztaltál, ha már volt egy agyváltósod. Szóval egynapos túrára, kevés emelkedõvel még elmegy, de hosszabb túránál szenvedés vele haladni.

natloz987

natloz987

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

Sikerült, elég volt állítani a bovdenen, meg volt lazulva, csak nem mertem hozzányúlni, mert nem értek hozzá. Lényeg, hogy mostmár pöpec így és köszi a segítséget! :-)
Egyébként ezt a zsíros olajos cuccot hogy szeded/mosod ki? Az egész agyat szét kell szedni, vagy van valami speckó leeresztõje? (ne izgulj, nem akarom szétszedni :) )

Szia! Nemrég vettem használtan egy Capriolo cruisert Sram T3 agyváltóval és ugyanaz a problémám mint neked, hogy átugrik néha 1-bõl 2-be de 2-3ba semmi baja, de nekem néha elindulásnál is csinálja. Látom hogy ez a bovden feszítés bejött, de egyáltalán nem értek ezekhez az agyváltókhoz, tudnál segíteni hogy mennyire kell megfeszíteni, hogy kell állnia stb?
Üdv: Zoli

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 posts

én nem is értem amúgy, hogy mi értelme van az ilyen 8 meg 11 sebességes agyváltóknak, mármint alföldön, 3, 4 fokozat szerintem bõven elég, hegyen persze biztos elkél.

Épp ezt gondoltam elérni, hogy ha úgy esik, ne fogyjanak már el a fokozatokat egy kicsit komolyabb emelkedõnél. Persze, ez lehet változna, mert elõtte biztos kipróbálnám. Látatlanban nem vennék semmit. Csak az érdekelt, hogy mennyire lennének valósak ezek az áttételek a valóságban. Mert az elõzõvel az volt a bajom, hogy rohadt nehéz volt tekerni.

nicecleanpot

nicecleanpot

vendég

• fórumtag
  • 158 posts
én nem is értem amúgy, hogy mi értelme van az ilyen 8 meg 11 sebességes agyváltóknak, mármint alföldön, 3, 4 fokozat szerintem bõven elég, hegyen persze biztos elkél.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 posts

annyi különbség biztos lenne, hogy itt ketõõvel több lehetõség van, meg egy kicsit szélesebb a spektrum. városi és túra felhasználásban szerintem semmi értelme nem lenne, mert az alsó fokozatból 4et 5öt én eleve nem használnék, akkor meg minek. ahogy hegy van, ott biztos fasza lehet.

Nekem volt egy 8 sebességes agyváltóm, rühelltem. De, rájöttem, hogy lehet ott rontottam el, hogy elõl valami 40 feletti lánckerék volt. Hátul talán 18 és ez szerintem elég nehéz áttételezés.

Így gondolatban, én annyit várnék el tõle, hogy olyan áttételeim legyenek, mint a mostani "hagyományos" váltóson.
Nem szeretem ha nehéz tekerni. :P

A mostani(az elõbb elírtam, 38 van a mostanin.)
6.8
6.2
5.3
4.7
4.1
3.5
3.1
2.7
2.3

Az Alfine:

1.7
2.2
2.5
2.8
3.2
3.7
4.2
4.7
5.4
6.1
7.0

nicecleanpot

nicecleanpot

vendég

• fórumtag
  • 158 posts
annyi különbség biztos lenne, hogy itt ketõõvel több lehetõség van, meg egy kicsit szélesebb a spektrum. városi és túra felhasználásban szerintem semmi értelme nem lenne, mert az alsó fokozatból 4et 5öt én eleve nem használnék, akkor meg minek. ahogy hegy van, ott biztos fasza lehet.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 posts
Kíváncsiságból próbáltam összehozni egy Alfine 11-hez egy olyan áttételt találni ami megfelel egy 36 elõl 11-32 hátul 9 sebességes áttételének. Mert ilyet hajtok. 32-20-al kb. meg is lenne az, amit használok, de szerintetek lenne eltérés a kettõ között? Még így is, hogy nagyon hasonló. :)
700x32-es kerékkel, 170 mm karhosszal.