hello,
van egy 7 sebességes, kontrás nexus agyváltóm.
Ha hátrafelé tolom a bringát (mondjuk megállok a lámpánál és kicsit hátra akarok gurulni)
hatalmas csattanással tiltakozik az agy.
Mi lehet ennek a hátterében ?
(vagy inkább belterében, ha már agyváltó)
köszi
zirp
Hali!
Nekem is ilyen agyváltóm van (pontosan: SG-7C18), még csak egy hónapja nyúzom és ritkán, de produkálja ezt a hátrafelé tolás közbeni kattanást. Általában akkor, ha álló helyzetben váltok, és utána nem nyomom elõre a hajtókart, hanem egybõl hátra tolom. Nem konzekvens a dolog, mert nem mindig csinálja, a magyarázatot és is nálam okosabbaktól várom.
Viszont nálam csinál még további furcsa dolgokat is, mivel még nem volt agyváltóm, nem tudom, hogy vajon hibás darabot fogtam-e ki, vagy ez normális:
- nagyon nem szereti a terhelés közbeni váltást, akár egy sima nem erõltetett gyorsításnál is csattan néha nagyot 2-3-4 fokozatok között
- ugyanekkor (kicsit terhelt váltás közben) néha nem csak csattan, hanem van, hogy egy jó fél fordulatot szalajt is
- szintén 2-3-4 -ben érezhetõ a következõ furcsaság: ha hagyom szabadon futni és utána újra nekiállok tekerni (mindegy, hogy váltok-e közben), akkor a normális "ejtés" után (kb egynegyed fordulat, amikor már újra fog hajtás) ha erõsen rálépek, akkor érzem, hogy egy kicsit mintha "nyúlna" valami az agyban, mintha egy rugó ellen dolgoznék egy negyed fordulatot (a régi sima kontrás vagy láncváltós bringáimon ahogy fogott a pedál egybõl kõkeményen lehetett érezni, hogy vas a vasnak támaszkodik)
- néha a szabadonfutás utáni tekeréskor az ejtés túl nagy, fél fordulat, vagy több is (szalajt)
Szóval kérdezném, hogy ez normális ennél a típusnál, vagy hibás lehet a darab?
A cuccot újonnan vettem, nem szedtem szét, mert utánaolvasva ezeket gyárilag használatra készre zsírozzák. A cucc jól van beállítva (4-esben passzolnak a kis sárga vonalak), saját markolatváltójával használom. A segítséget elõre is köszönöm.