Jelentkezz be Regisztrálj

Agyváltók
Írta 2011. július 22. - 12:07

Van valakinek tapasztalata ezekrõl az agyváltókról?
NuVinci Váltás | Váltó | Agyváltó | Kerékpár Webshop
Köszi!
Írta 2011. július 13. - 16:28

http://www.vatera.hu...?cod=1464718031
Valami információt , gyakorlati tapasztalatot szeretnék errõl a váltóról. A neten csak újabb verziókat találok. Milyen aksi kell bele? Van bármilyen állítási lehetõség? Ilyesmi mint fitnes, sport stb.
Köszi a válaszokat!
http://picasaweb.google.com/Bigtibike
Írta 2011. július 03. - 20:23

A sokfokozatú agyváltó már régóta mániám, úgyhogy vettem elõször egy Nexus 7-et. Aztán nem tetszett, és egy Nexus 8-at. Aztán az se tetszett, ezért sorban több mást megvettem (persze a régieket eladogattam, hogy legyen pénzem az újra - az volt egy szép bûvészkedés, jó áron vevõt találni mindnek. Szerencsére az USA-ban jól veszik a Shimanókat, mert ott még annál is szarabb a kínálat, mint Európában
). Amit meg nem vettem meg, azt kipróbáltam (i-motion 9, rohloff, nuvinci).
Közben pedig abból elegem lett, hogy minden szaki csak hümmög, mikor agyváltó kerül szóba, köztük az egyébként kifogástalanul hozzáértõ, profi és korrekt "szokásos" bringaboltosom is, és gondoltam, olvasok egy kicsit. Aztán a kicsibõl sok lett, és beleástam magam)
Igen, ismerõs történet...
Az elutasítás is, meg a beleásás is

Zsír !
You can never have "enough" bikes.
Írta 2011. július 03. - 15:07

Közben pedig abból elegem lett, hogy minden szaki csak hümmög, mikor agyváltó kerül szóba, köztük az egyébként kifogástalanul hozzáértõ, profi és korrekt "szokásos" bringaboltosom is, és gondoltam, olvasok egy kicsit. Aztán a kicsibõl sok lett, és beleástam magam

Írta 2011. július 03. - 15:02

Írta 2011. július 03. - 15:00

A darálást elsõsorban az okozza, ha a két egymásba kapcsolódó fogaskerék mérete között nagy a különbség, és/vagy az egyik fogaskerék nagyon kicsi. Ez ugyanis növeli a modulhibát. (Ugyanez meg is érezhetõ a fölemelt láncváltós bringa pedálját kézzel hajtva: ha elöl a kicsin, hátul a nagyon van a lánc, akkor sokkal simább a hajtás, mint ha elöl a nagyon, hátul a kicsin van. Lábbal nem érezhetõ, de kézzel igen.) A háromsebességesen ugye az arány csak 1:1,33, a S-A 8 seb. negyedik (legnagyobb különbségû, ezért legdarálósabb) fokozatában 1:1,69, a Nexus/Alfine nagy lassítóáttétele pedig gyakorlatilag 1:2. A darálást ezen kívül súlyosbítja a mechanikai veszteség, ami minél bonyolultabb a cumó, annál nagyobb. A 3 seb. faék eccerûségû, a S-A 8 seb. bonyolultabb, de nem sokkal, a Nexus-Alfine pedig rohadt bonyolult. Plusz súlyosbító tényezõk a különféle súrlódó tömítések, pl. a nexust úgy betömítették, hogy cserébe már nem is forog
Nem véletlen, hogy a sima járás is úgy néz ki, hogy 3-seb -> S-A 8 seb. -> Nexus/Alfine.
Az AWC-vel kapcsolatban pedig: ne felejtsük el, hogy az AW típust 1936-ban mutatták be elõször, és a 2011-es példányok alkatrészei - néhány finomítást leszámítva - gyakorlatilag ma is csereszabatosak a '36-os példányokéival. A Sachs Dreigangot pedig az ötvenes évek közepén, azaz kb. 20 évvel késõbb mutatták be. Ha megnézzük, hogy a láncváltók mennyit változtak, egyszerûsödtek ugyanaz alatt a 20 év alatt, akkor mindjárt érthetõ, hogy a Sachs miért logikusabb felépítésû, mint az AW. Inkább az tekinthetõ kisebb csodának, hogy az AW-nek még most is helye van a nap alatt
A fix 3 seb. (S3X) pedig az 5 sebességes váltójukból van kifejlesztve, állítólag belül nagyon hasonlít.
Egyébként kapható a régi/új kétsebességes kickback S-A agy is, kontrával és anélkül is, a Ridebike-ban 17 ezer. Nagyon felcsigázott: több, mint valószínû, hogy építek majd egy téli minimálbringát egy régi országúti vázból, bikaszarvkormánnyal, hátul ezzel a kontrás 2 seb S-A aggyal, elöl meg közönséges kétforgáspontos fékkel.
Üdvözlégy, lelki társ !

Ez igen, honnan az alaposságod ebben a témában, ha szabad tudni ?
Igazán tisztelete méltó...
Csõ
Írta 2011. július 03. - 14:54

Az AWC-vel kapcsolatban pedig: ne felejtsük el, hogy az AW típust 1936-ban mutatták be elõször, és a 2011-es példányok alkatrészei - néhány finomítást leszámítva - gyakorlatilag ma is csereszabatosak a '36-os példányokéival. A Sachs Dreigangot pedig az ötvenes évek közepén, azaz kb. 20 évvel késõbb mutatták be. Ha megnézzük, hogy a láncváltók mennyit változtak, egyszerûsödtek ugyanaz alatt a 20 év alatt, akkor mindjárt érthetõ, hogy a Sachs miért logikusabb felépítésû, mint az AW. Inkább az tekinthetõ kisebb csodának, hogy az AW-nek még most is helye van a nap alatt

A fix 3 seb. (S3X) pedig az 5 sebességes váltójukból van kifejlesztve, állítólag belül nagyon hasonlít.
Egyébként kapható a régi/új kétsebességes kickback S-A agy is, kontrával és anélkül is, a Ridebike-ban 17 ezer. Nagyon felcsigázott: több, mint valószínû, hogy építek majd egy téli minimálbringát egy régi országúti vázból, bikaszarvkormánnyal, hátul ezzel a kontrás 2 seb S-A aggyal, elöl meg közönséges kétforgáspontos fékkel.
Írta 2011. július 03. - 14:26

Sturmey Archer XRF-8(w) váltó (325%) tapasztalatok egy év után.
Pozitívumok:
+ a 8-9 fokozatú váltók közül a legolcsóbb, már 40 ezer körül megkapható minden szerelékkel együtt
+ ha akarjuk, gond nélkül, megfizethetõ áron van beépített fékkel is, ami nem kontra
+ a 8-9 fokozatú váltók közül a legsimább, legjobb hatásfokú járás, egyedül négyesben van egy minimális darálás (annak köszönhetõ, hogy viszonylag kicsi a fogaskerekek átmérõkülönbsége)
+ a 8-9 fokozatú váltók közül a legkevesebb darabból áll, ezért a legkönnyebb és a legkisebb (régi típusú, keskeny nyílású vázakba is befér)
+ éppen ezért a legkönnyebben szerelhetõ (bár az i-motion 9-et még nem próbáltam, de szerintem nem is akarom én azt), nem kell hozzá pl. célszerszám, hacsak a Seeger-gyûrû-fogót meg a körmöskulcsot (bármely jobb szerszámboltban bagóért beszerezhetõ) nem tekintjük annak.
+ meglepõen erõs konstrukció, ráadásul a direkt fokozat az 1-es, így aztán emelkedõn erõlködve se kattan ki
Negatívumok:
- ROHADT hangos, a direkt 1. fokozatot leszámítva mindegyikben úgy darál, mint a régi kávédarálóm. (Ha a gyárinál több zsírt teszünk bele, akkor csökken a zaj, de úgy is hangos.)
- az összes 8-9 fokozatú váltó közül a legérzékenyebb a kábelfeszességre, de fõleg a kábel és a váltószerkezet koszosságára. Télen elég egy kis esõ vagy dzsuva, és már mindjárt problémássá válik a váltás 5.-bõl 6.-ba. (Nem csattog-kattog, egyszerûen nem vált).
- csak markolatváltóval kapható annak ellenére, hogy már a markolatváltót feltaláló SRAM is kihozta a pöcögtetõs váltót az i-motionhöz.
- az anyagminõségre nincs panaszom, a gyári összeszerelésre azonban igen: a kontraanyákat nem jól húzták meg, és két hét használat után úgy megszorult a csapágy, hogy alig lehetett forgatni. (Ezen könnyen, szabványos szerszámokkal lehetett segíteni, de azért mégiscsak szerelni kellett az új váltót.)
- maga a váltó belsejébe is könnyebben megy be a víz, mint a többi 8-9 sebességesébe. Ez alatt az értendõ, hogy pl. óriási pocsolyákon, redvákon simán át lehet vágni így is, de pl. a benzinkúti gõzborotvás tisztítás kizárva, mert akkor is bemegy a víz, ha nem oda irányítjuk. Hát igen, a darálós tekeréshez jelentõsen hozzájáruló Shimano-gumitömítés itt hiányzik, ettõl simább a járás, de érzékenyebb a vízre: valamit valamiért.
- mivel az 1. fokozat a direkt, és onnan a többi már csak hosszabb (nehezebb), ezért nagykerekû bringán nem lehet 1:1-es, vagy pláne még rövidebb 1. fokozatot elõállítani, mert akkor olyan nyomaték jutna a hátsó agyra, hogy tönkretenné. Valahol valamelyik fórumon a S-A képviselõje azt írta, hogy ezek a váltók az átlagosnál jobban bírják a nagy nyomatékot, tehát le lehet menni olyan kb. 35 collig, de tovább nemigen. Én úgy oldottam meg, hogy vettem egy Shimano-klón nóném szétszedhetõ 42-32-22 hajtómûvet 8 ezerért, és csak a 32-est hagytam fenn, hézagoló alátétekkel kihézagolva. Így az 1. fokozatom 32/25=1,32, ami 28-as keréken 37 collos áttétel. Az 1,32 nekem megfelel legkisebb áttételnek (lenne, akinek nem), de összességében azért az áttételskála egy kicsit így is fönt van. Tehát a váltó nagykerekû bringán azért fõleg erõsebbeknek ajánlható. Egyébként a Ridebike-ban kapható 33 fogú egysebis elsõ hajtómû, direkt ehhez a váltóhoz, S-A logóval, 3690 Ft-ért, ha érdekel valakit.
A lényeg, hogy én ezt a váltót nem fogom lecserélni se Nuvincire, se Alfine 11-re, se semmire, mert összességében a néhány baromsága ellenére nagyon elégedett vagyok vele, és mérnökszemmel nagyon egyszerû, sallangmentes, ugyanakkor célratörõ konstrukciónak tartom.
Ez nagyon alapos bejegyzés volt, klassz !
Sajnos, ezekhez a "soksebességes" agyváltókhoz sajna nem sok közöm van, bár nyolcas Shimanot már próbáltam, ott is feltûnõ volt a "darálás", fõleg azért, mert a hobbimat képezõ 2-3-5 sebes "veterán" Sachs-oknál ilyet még nem tapasztaltam.
Azért ide fûzöm a véleményemet, mert véletlen idõbeli egybeesésnek köszönhetõen épp' ehhez a témához kapcsolódik az újonnan bennem kialakult kép:
Nem értem az ánglius Mérnök-urakat !-->
Évek óta rakosgatok több használt, felújításra, megismerésre váró Sturmey- Archer 3 sebes agyváltót, és üzleti alapon most jött el az ideje, hogy belefogjak egynek a felújításába.
Ez egy '95-7 gyártású kontrás AWC.
A Sachs Dreigangokhoz képest eszement mechanizmusa van, nem értem, miért így hozták össze. Ha idõm fogja engedni, megnézem a korábbi és a kortárs, modern SA cuccokat is pl. a fix three speed

Image hosting, free photo sharing & video sharing at Photobucket
Írta 2011. július 03. - 12:41

Írta 2011. július 03. - 10:28

Írta 2011. július 03. - 10:22

Pozitívumok:
+ a 8-9 fokozatú váltók közül a legolcsóbb, már 40 ezer körül megkapható minden szerelékkel együtt
+ ha akarjuk, gond nélkül, megfizethetõ áron van beépített fékkel is, ami nem kontra
+ a 8-9 fokozatú váltók közül a legsimább, legjobb hatásfokú járás, egyedül négyesben van egy minimális darálás (annak köszönhetõ, hogy viszonylag kicsi a fogaskerekek átmérõkülönbsége)
+ a 8-9 fokozatú váltók közül a legkevesebb darabból áll, ezért a legkönnyebb és a legkisebb (régi típusú, keskeny nyílású vázakba is befér)
+ éppen ezért a legkönnyebben szerelhetõ (bár az i-motion 9-et még nem próbáltam, de szerintem nem is akarom én azt

+ meglepõen erõs konstrukció, ráadásul a direkt fokozat az 1-es, így aztán emelkedõn erõlködve se kattan ki
Negatívumok:
- ROHADT hangos, a direkt 1. fokozatot leszámítva mindegyikben úgy darál, mint a régi kávédarálóm. (Ha a gyárinál több zsírt teszünk bele, akkor csökken a zaj, de úgy is hangos.)
- az összes 8-9 fokozatú váltó közül a legérzékenyebb a kábelfeszességre, de fõleg a kábel és a váltószerkezet koszosságára. Télen elég egy kis esõ vagy dzsuva, és már mindjárt problémássá válik a váltás 5.-bõl 6.-ba. (Nem csattog-kattog, egyszerûen nem vált).
- csak markolatváltóval kapható annak ellenére, hogy már a markolatváltót feltaláló SRAM is kihozta a pöcögtetõs váltót az i-motionhöz.
- az anyagminõségre nincs panaszom, a gyári összeszerelésre azonban igen: a kontraanyákat nem jól húzták meg, és két hét használat után úgy megszorult a csapágy, hogy alig lehetett forgatni. (Ezen könnyen, szabványos szerszámokkal lehetett segíteni, de azért mégiscsak szerelni kellett az új váltót.)
- maga a váltó belsejébe is könnyebben megy be a víz, mint a többi 8-9 sebességesébe. Ez alatt az értendõ, hogy pl. óriási pocsolyákon, redvákon simán át lehet vágni így is, de pl. a benzinkúti gõzborotvás tisztítás kizárva, mert akkor is bemegy a víz, ha nem oda irányítjuk. Hát igen, a darálós tekeréshez jelentõsen hozzájáruló Shimano-gumitömítés itt hiányzik, ettõl simább a járás, de érzékenyebb a vízre: valamit valamiért.
- mivel az 1. fokozat a direkt, és onnan a többi már csak hosszabb (nehezebb), ezért nagykerekû bringán nem lehet 1:1-es, vagy pláne még rövidebb 1. fokozatot elõállítani, mert akkor olyan nyomaték jutna a hátsó agyra, hogy tönkretenné. Valahol valamelyik fórumon a S-A képviselõje azt írta, hogy ezek a váltók az átlagosnál jobban bírják a nagy nyomatékot, tehát le lehet menni olyan kb. 35 collig, de tovább nemigen. Én úgy oldottam meg, hogy vettem egy Shimano-klón nóném szétszedhetõ 42-32-22 hajtómûvet 8 ezerért, és csak a 32-est hagytam fenn, hézagoló alátétekkel kihézagolva. Így az 1. fokozatom 32/25=1,32, ami 28-as keréken 37 collos áttétel. Az 1,32 nekem megfelel legkisebb áttételnek (lenne, akinek nem), de összességében azért az áttételskála egy kicsit így is fönt van. Tehát a váltó nagykerekû bringán azért fõleg erõsebbeknek ajánlható. Egyébként a Ridebike-ban kapható 33 fogú egysebis elsõ hajtómû, direkt ehhez a váltóhoz, S-A logóval, 3690 Ft-ért, ha érdekel valakit.
A lényeg, hogy én ezt a váltót nem fogom lecserélni se Nuvincire, se Alfine 11-re, se semmire, mert összességében a néhány baromsága ellenére nagyon elégedett vagyok vele, és mérnökszemmel nagyon egyszerû, sallangmentes, ugyanakkor célratörõ konstrukciónak tartom.
Írta 2011. július 01. - 07:53

és ezekhez is olyan "könnyû" beszerezni valamit,ha esetleg cserére szorul?Legfõképpen a Sturmey archer re gondolok,mert szerintem a dreiganghoz nem olyan nehéz... Köszi
Inkább a Sachs.
A S-A elég érzékeny (és szerintem nagyobb a meghibásodási lehetõsége), bár alkatrészellátásban lehet, hogy jobb... De csak, ha új alkatrészrõl van szó.
Dreigangból meg kifogyhatatlan a bontott alkatrész utánpótlás. (az Orbit persze kivétel

Írta 2011. június 30. - 14:08

Írta 2011. június 28. - 20:50

Rossz hír : PDF-ben láttam csak olyan 515-öt, amiben menetes volt a kónusz, itthon átnéztem vagy hatot, negatív...Nem hangzik valami jól:(
Viszont most kérdeztem egy itteni biciklis boltost és azt mondta,hogy inkább cseréljem le egy shimano inter3 ra mert ahhoz tuti vannak alkatrészek(neki is használtan).
Szerinted ez ez mennyire jó ötlet?
Esetleg valakinek valami agyváltója eladó???
Az a baj,hogy így most fejjel lefele tárolódik szegény kecaj...,mint egy musztáng,amit lekötöttek:)
KÖSZÖNÖM!
Nexus3--->3 sebeség, Orbit-->2x6 sebesség, NEEEM ?!?
Én személy szerint nem szeretem az efféle megoldásokat, (hol ebben a kihívás?

Csõ
Írta 2011. június 28. - 20:23

Viszont most kérdeztem egy itteni biciklis boltost és azt mondta,hogy inkább cseréljem le egy shimano inter3 ra mert ahhoz tuti vannak alkatrészek(neki is használtan).
Szerinted ez ez mennyire jó ötlet?
Esetleg valakinek valami agyváltója eladó???

Az a baj,hogy így most fejjel lefele tárolódik szegény kecaj...,mint egy musztáng,amit lekötöttek:)
KÖSZÖNÖM!
Írta 2011. június 28. - 18:04

Egy 10.5x1 mm-es kerékanya, vagy kontraanya plusz egy nem menetes dreigang kónusz központosan, megfeslelõ elhelyezéssel, precízen való összehegesztésével megkapod a hõn áhított alkatrészt...
Írta 2011. június 28. - 14:48

Most már minden emberem elszállt,mert az utolsó se tudott segíteni itt.De hogy egy kis sz+ros kónuszt ilyen nehéz beszerezni,ezt nem gondoltam...
Írta 2011. június 27. - 22:23

Nem,nekem egyetlen darab van,az húzórúd oldalán.
Bejelentkezés | Facebook
a 12 es számú a gyanusított:)
Értem én, de a 15-ös is kónusz...
Neked a 12-es kellene. Végiggondolom, tudok-e megoldást, cserealkatrészt, hátha jó lenne bele valami más Sachs tipusé...
Az 515-ös tipusú dreigang kónusza menetes talán...
Holnap beletúrok a vasakba.
Írta 2011. június 27. - 14:50

Lehet kapni 10.5X1mm es porvédõs kónuszt?mert nekem azt mondták az itteni kerékpárboltosok,hogy nem.
Írta 2011. június 27. - 14:39

Nem,nekem egyetlen darab van,az húzórúd oldalán.Egy a tengelyen fogaskerékkel jobb oldalon, meg egy menetes a balon. Nem ?
Bejelentkezés | Facebook
a 12 es számú a gyanusított:)