Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem Alfine rendszerrel kapcsolatban. Teljesen tájékozatlan vagyok a láncok és lánckerekek vonatkozásában.
Alfine 11, Alfine hajtómű. A váz sajnos ejtőpapucsos, így kell láncfeszítő. A kérdésem, hogy így van-e lehetőségem vastag láncot használni? A vastag egysebességesből csak egy méret van? (ha jól tudom általában 1/8-os) Van-e vastag lánchoz való lánctányér, ami felmegy az Alfine hajtókarra? Vagy ez elöl mennyire számít? Gondolom a szemek mérete is más. Láncvonallal kell-e komolyan foglalkozni, vagy jó eséllyel passzolni fog?
Alfine hajtóművel kapcsolatban vannak tapasztalatok? (FC-S400, FC-S501) Octalink, integrált változatok. Elsősorban a tartóssága érdekelne.
Előre is köszönöm a segítséget! 
Épp most váltottam vázat és az újnak pár milliméterrel hosszabb a láncvillája, így fel kell tennem láncfeszítőt (az előző vázon pont kijött, pedig az is ejtőpapucsos volt). Félszemes láncom van, 1/8-os és bizony ez túl széles ahhoz a láncfeszítőmhöz, amit anno ajándékba kaptam. Most azon vagyok, hogy rendelek egy hajtókarhoz szerelhetőt, mert úgyis van ISGC 05 csatlakozás a vázon, az ajándék láncfeszítőm meg váltófül+hátsó tengely rögzítésű, ami az agyváltó miatt amúgy is bajos. Többet akkor fogok tudni mondani, ha megjött a láncfeszítő. De lehet, hogy ígyis-úgyis lecserélem a láncot.
Mindenesetre utánanéztem gyorsan, van 3/32-es egysebis lánc is (a vastagsága háromnegyede az 1/8-osénak), félszemes és hagyományos egyaránt.
A láncvonallal soha nem foglalkoztam. Integrált hajtómű - Nexus 7 páros esetében úgysem lehet variálni. Ha durván nem esne egy vonalba a kettő, lehet, hogy zavarna, de ilyen probléma nem áll fenn.
A hajtókarhoz nem tudok hozzászólni 
Ui.: elképesztő, hogy mekkora választékbeli különbség van a hazai és a német boltok között! Láncfeszítőt tekintve Itthon gyakorlatilag alig kapni valamit, de ugyanígy voltam sok más alkatrésszel is..
dubitoergosum módosította - 2015. február 25. - 23:47