Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Agyváltók

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2484 hozzászólás a témában

Csuklósbusz

Csuklósbusz

újonc

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

a boxon lehet trimmelni a rud tolas alap merteket.

ha kotyog az agy akkor azonnal szetszed kitisztit es uj golyokkal osszerak.felteve hogy az agyhazon a palyak meg epek.

ha nem akkor  szervizbe kifuzetni majd az esztergashoz felmaratni es vissza.

Végállásba van téve, és még úgy is tol rajta valamennyit. Mintha a rúd túlságosan kifele lenne tolódva.  De ezzel vagy egy évig így mentek hogy "automata váltós."
Szóval szerintem én is addig használom amíg ki nem purcan, mert ennek valószínűleg ígyis-úgyis annyi. 
1 éven át napi 30 km úgy hogy menetközben erővel hajtás közben reccsenve váltogat.... 

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

a boxon lehet trimmelni a rud tolas alap merteket.

ha kotyog az agy akkor azonnal szetszed kitisztit es uj golyokkal osszerak.felteve hogy az agyhazon a palyak meg epek.

ha nem akkor  szervizbe kifuzetni majd az esztergashoz felmaratni es vissza.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Csuklósbusz

Csuklósbusz

újonc

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

Vágd le a váltóbowdent, így tuti, hogy  egy fokozatban marad...

De ha komoly válasz kell, írd meg a részleteket.

Szétszedtem, tolórudas a váltó.

Ha ki van szedve a tolórúd akkor nincs probléma, nem váltogat magától.
Olyan mintha hosszú lenne a tolórúd. Ha rárakom a fedelet bowden nélkül akkor már pont olyan állásba kerül hogy össze-vissza váltogat, recseg, ropog.
A "fedél" pedig nem szorul, semmi gond nem látszik rajta, teljesen amennyire csak lehet kiengedi a tolórudat, de ha felrakom a fedelet akkor annyit mégis tol a rúdon hogy recsegjen a váltó. Így ha a tolórúd tologatót úgy rakom fel hogy éppenhogy fel lehessen fogatni akkor működik rendesen a váltó.
De szerintem vagy a tologató vagy a rúd nem hozzávaló, vagy ami rosszabb, az agy már teljesen kivan.
A kerék kotyog, menet közben "morog" stb a váltó, de most végülis működik.
Nexus típusú, de le van már kopva a felirat...
Olaj van benne mert olajos volt a tolórúd így nem öntöttem bele semmit.

Ittvannak a képek róla:

Az baj ha kottyan az agyváltós kerék??

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

scarbantia: ha kell láncfeszítő, akkor vegyél 3/32-es láncot, ha nem, akkor meg mindegy.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

nem tudom mit tokolsz ennyit egy lancal.

hasznaltam vastag lancot elol hatul vekony fogassal es nem volt gond.

most hatul vastag fogas elol vekony  es vastag lanc fut rajtuk.sosem volt vele gond.ezek mind a lancvaltonal fontosak.ss-fixi-agyvato eseteben ez nem szamit.

scarbantia

scarbantia

vendég

• fórumtag
  • 80 hozzászólás
Köszönöm a válaszokat! Közben külföldi fórumokon is próbáltam utánaolvasni a dolognak.
Ha jól értem, akkor 3/32"-os lánccal nincs gond az Alfine rendszerben, se elöl, se hátul,
legfeljebb az Alfine láncfeszítőnél, de ez csak tipp. 1/8"-os lánc viszont már necces lehet.
Hátul a lánckerék műanyag porvédő/leesésgátló tányérját le kell szedni.
Elöl Alfine hajtóművel szintén a védőtányérral van a gond, de talán le lehet szedni, meg olvastam alátétezésről is.
Valahol olyanról is volt szó, hogy az 1/8"-os lánchoz célszerű vastagabb lánckerekeket tenni,
mert egyrészt tartósabb, másrészt odalirányba el tud mászni a lánc vékony lánckeréken.
Nem tudom mi a helyes megállapítás a fentiek közül.

Esetleg van valakinek ötlete, hogy Alfine váltóhoz milyen hajtóművet célszerű tenni, ami alapból jó az 1/8"-os lánchoz is?

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

Jézusom! Ez van, amikor az ember nem egyhuzamban ír, hanem szüneteket tart két mondat begépelése között. Kicsit sok lett a láncfeszítő :D

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.931 hozzászólás

Mert sokkal tartósabb, mint pl. egy 8-as, vagy 9-es rendszerhez való lánc.

A láncvonallal nem voltam egyértelmű, a vastag lánc miatt nyilván nem változik.

Egy láncváltós gép lesz átalakítva agyváltóssá, nyilván ki kell számolni, csak sokszor árulnak középrésszel együtt hajtóművet, de nem tudom, hogy passzolna-e.

Valahol azt olvastam, hogy az Alfine rendszer(lánctányér, láncfeszítő) úgy van kialakítva, hogy a 9-es lánchoz jó, a vastaggal nem.

Kérdés hogy mi-mivel kompatibilis, kellenek-e más fogazású/szélességű lánckerekek a vastagabb láncokhoz. (illetve az Alfine láncfeszítő helyett van-e vastag lánchoz valami alternatíva)

Igazából nem találkoztam még ezzel a problémával, de józan paraszti ésszel simán kilogikázható gondok ezek szerintem.

A sarutávolságról el ne felejtkezz, okozhat kellemetlen meglepetéseket !

You can never have "enough" bikes.

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

Sziasztok!

Lenne néhány kérdésem Alfine rendszerrel kapcsolatban. Teljesen tájékozatlan vagyok a láncok és lánckerekek vonatkozásában.

Alfine 11, Alfine hajtómű. A váz sajnos ejtőpapucsos, így kell láncfeszítő. A kérdésem, hogy így van-e lehetőségem vastag láncot használni? A vastag egysebességesből csak egy méret van? (ha jól tudom általában 1/8-os) Van-e vastag lánchoz való lánctányér, ami felmegy az Alfine hajtókarra? Vagy ez elöl mennyire számít? Gondolom a szemek mérete is más. Láncvonallal kell-e komolyan foglalkozni, vagy jó eséllyel passzolni fog?

Alfine hajtóművel kapcsolatban vannak tapasztalatok? (FC-S400, FC-S501) Octalink, integrált változatok. Elsősorban a tartóssága érdekelne.

Előre is köszönöm a segítséget! :)

Épp most váltottam vázat és az újnak pár milliméterrel hosszabb a láncvillája, így fel kell tennem láncfeszítőt (az előző vázon pont kijött, pedig az is ejtőpapucsos volt). Félszemes láncom van, 1/8-os és bizony ez túl széles ahhoz a láncfeszítőmhöz, amit anno ajándékba kaptam. Most azon vagyok, hogy rendelek egy hajtókarhoz szerelhetőt, mert úgyis van ISGC 05 csatlakozás a vázon, az ajándék láncfeszítőm meg váltófül+hátsó tengely rögzítésű, ami az agyváltó miatt amúgy is bajos. Többet akkor fogok tudni mondani, ha megjött a láncfeszítő. De lehet, hogy ígyis-úgyis lecserélem a láncot.

Mindenesetre utánanéztem gyorsan, van 3/32-es egysebis lánc is (a vastagsága háromnegyede az 1/8-osénak), félszemes és hagyományos egyaránt.

A láncvonallal soha nem foglalkoztam. Integrált hajtómű - Nexus 7 páros esetében úgysem lehet variálni. Ha durván nem esne egy vonalba a kettő, lehet, hogy zavarna, de ilyen probléma nem áll fenn.

A hajtókarhoz nem tudok hozzászólni :)

Ui.: elképesztő, hogy mekkora választékbeli különbség van a hazai és a német boltok között! Láncfeszítőt tekintve Itthon gyakorlatilag alig kapni valamit, de ugyanígy voltam sok más alkatrésszel is..

dubitoergosum módosította - 2015. február 25. - 23:47

scarbantia

scarbantia

vendég

• fórumtag
  • 80 hozzászólás

scarbantia:

- Miért kell vastag lánc ?

-Simán használhatod amúgy.

-A láncvonal nem tudom, mitől változna...

Mert sokkal tartósabb, mint pl. egy 8-as, vagy 9-es rendszerhez való lánc.

A láncvonallal nem voltam egyértelmű, a vastag lánc miatt nyilván nem változik.

Egy láncváltós gép lesz átalakítva agyváltóssá, nyilván ki kell számolni, csak sokszor árulnak középrésszel együtt hajtóművet, de nem tudom, hogy passzolna-e.

Valahol azt olvastam, hogy az Alfine rendszer(lánctányér, láncfeszítő) úgy van kialakítva, hogy a 9-es lánchoz jó, a vastaggal nem.

Kérdés hogy mi-mivel kompatibilis, kellenek-e más fogazású/szélességű lánckerekek a vastagabb láncokhoz. (illetve az Alfine láncfeszítő helyett van-e vastag lánchoz valami alternatíva)

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.931 hozzászólás

Adott egy agyváltós bringa, két sebesség van, akárhová tekerem a váltókart akkor is tetszőleges sebességet választ a bringa, tekerés közben is.

Szóval folyamatosan fel-le vált.

Az ilyen hibát általában mi okozhatja? Ezt házilag lehetne fixálni hogy legalább csak egysebességes legyen de azt fixen és tartósan?

Vágd le a váltóbowdent, így tuti, hogy  egy fokozatban marad...

De ha komoly válasz kell, írd meg a részleteket.

scarbantia:

- Miért kell vastag lánc ?

-Simán használhatod amúgy.

-A láncvonal nem tudom, mitől változna...

You can never have "enough" bikes.

Csuklósbusz

Csuklósbusz

újonc

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

Adott egy agyváltós bringa, két sebesség van, akárhová tekerem a váltókart akkor is tetszőleges sebességet választ a bringa, tekerés közben is.

Szóval folyamatosan fel-le vált.

Az ilyen hibát általában mi okozhatja? Ezt házilag lehetne fixálni hogy legalább csak egysebességes legyen de azt fixen és tartósan?

scarbantia

scarbantia

vendég

• fórumtag
  • 80 hozzászólás

Sziasztok!

Lenne néhány kérdésem Alfine rendszerrel kapcsolatban. Teljesen tájékozatlan vagyok a láncok és lánckerekek vonatkozásában.

Alfine 11, Alfine hajtómű. A váz sajnos ejtőpapucsos, így kell láncfeszítő. A kérdésem, hogy így van-e lehetőségem vastag láncot használni? A vastag egysebességesből csak egy méret van? (ha jól tudom általában 1/8-os) Van-e vastag lánchoz való lánctányér, ami felmegy az Alfine hajtókarra? Vagy ez elöl mennyire számít? Gondolom a szemek mérete is más. Láncvonallal kell-e komolyan foglalkozni, vagy jó eséllyel passzolni fog?

Alfine hajtóművel kapcsolatban vannak tapasztalatok? (FC-S400, FC-S501) Octalink, integrált változatok. Elsősorban a tartóssága érdekelne.

Előre is köszönöm a segítséget! :)

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

én a minél kevesebb kilógó alkatrész  >> minimalista kinézet miatt akartam agyváltót, nekem is ezért lett Shimano (meg állítólag a görgős Nexus 7 - Alfine vonal bírja a legjobban a gyűrődést a Rohloff után). SzegedRetro tényleg jó arc, meg szervíz kérdésben mindenképp hozzá fordulnék. alaktrészt viszont könnyebben/olcsóbban is be lehet szerezni (már amennyiben nem laksz Szeged közelében), ebben szívesen segítek. rendesen átböngésztem anno a hazai biciklis webshopok javát :)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás

nemtom, ez a klickboxos dolog engem kicsit zavargál. shimano über alles, ha már agyváltó, egyet kinyírtam/tak/ magasnyomású mosással, de most is egy hetes használtat nyúzok15-ért, ami, valljuk be 2-3 darab normálisabb lánc ára.

Keresd a szeged retro-t, halál rugalmas, mind karbantartásban, mind szállításban, stb... ;-) Van nála minden sz@rtól a helikopterig, felújítva, átnézve.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

nem kerested elegge.

http://olx.hu/hirdet...html#270214ed27

nem tudom hanyas kerek kell de ez talan jo lehet es nem kell fuzetni sem.

de itt van meg egy:

http://apro.bikemag....to-l273300.html

rives

rives

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

vegyel inkabb egy sachs s7-et.olcsobban beszerezheto mint a nexus es karbantartani is olcsobb/egyszerubb (sajat magad is elvegezheted).

15 rugobol mindenestul kijohet de legrosszabb esetben is max 20 rugo.

ha az agy szerelekkel megvan csak elviszed a regi kereket barmelyik szervizbe (ha kifuzod a regi felnit otthon azzal is sporolsz) akkor mar csak a munkadij es az uj kulloket kell megfizetned az agyvalton felul.

Az a baj, hogy míg Nexus 7-et elég gyakran látok aprókon, Sachs S7-et szinte sehol sem találok. Van valami tipped, hogy merre keressek?

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

szia rives!

nekem is Nexus 7-esem van. a beszerelés simán megoldható házilag. a legnehezebb / leginkább időigényes rész a kerékfűzés, de ha nem akarsz bajlódni vele, az is megvan 5000 forintból küllőkkel együtt (csak tippelem, mert én magamnak csinálom, de az új küllők ára max 2000 Ft körül lesz, hacsak nem veszel valami nagyon drága cuccot). ezt bármelyik szervízben megcsinálják. a többi kb annyira bonyolult, mint egy v-fék, vagy egy bowdenes tárcsa felszerelése.

a többi attól függ, hogy mit veszel / mid van. váztól függően lehet, hogy kelleni fog egy láncfeszítő, valamint lehet, hogy külön kell venned szereléket és/vagy váltókart. ezek mind párezres tételek.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

vegyel inkabb egy sachs s7-et.olcsobban beszerezheto mint a nexus es karbantartani is olcsobb/egyszerubb (sajat magad is elvegezheted).

15 rugobol mindenestul kijohet de legrosszabb esetben is max 20 rugo.

ha az agy szerelekkel megvan csak elviszed a regi kereket barmelyik szervizbe (ha kifuzod a regi felnit otthon azzal is sporolsz) akkor mar csak a munkadij es az uj kulloket kell megfizetned az agyvalton felul.

ridelife módosította - 2015. február 14. - 21:50

rives

rives

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

Üdv!

Van egy régi osztrák vázra épített 7 sebességes, városi suhanóm. Nem volt egy komoly összeg, de a vázat megszerettem, vettem már rá azóta nyerget, új markolatokat, sárvédőt, új fékeket, ezekkel elégedett is vagyok.
Amivel viszont nem teljesen, az a hajtás.
A pedálok nyikorognak, a váltó pontatlan, lefelé néha a sebességet sem veszi be, láncledobálás is elő-előfordul.
Ezek persze mind beállíthatók, szervizelhetők, de kicsit meguntam már és lehet a komplett hajtást cserélném valami megbízhatóbb, jobban működő rendszerre.
Itt jött az ötlet, hogy akkor már miért ne próbálnám meg agyváltósra alakíttatni. Shimano Nexus 7-et néztem, használtat újat is, 20-30ezer körül lenne, állapottól függően.
Mennyiből állhat meg a dolog szerintetek beszereléssel, illetve tudtok esetleg Pesten olyan szervizt ajánlani, ahová érdemes ilyen kéréssel vinni a bringát (akár lehet is náluk bontott, vagy új agyváltó és be is szerelik)?

Köszönöm!