Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Agyváltók

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2484 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

De akkor a dummy hátsó váltóban benne hagytad mind a két görgõt? Mert kontrázásnál az eléggé igen feszíthati szétfele a kerekeket, ahogy bujkál körülöttük a lánc. Nem ránthatja ki a lánc feszítõ ereje õket a kanálból?

Eddig nem volt ezzel gond pedig jóideje így mûködik, habár általában a kézi bowdenes féket használom de idõnként a kontát is próbálgatom és jó, talán jobb mint a kézi.

A láncfeszítõ miatt majdnem közömbös nálam a lánc hossza, végülis hosszabb az elsõ váltó miatt.

Persze ha megelégszel az agyváltó 7 fokozatával akkor tényleg ki kell mérni a láncot.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..nem ket fek kell hanem egy ami mukodik!
es ha mar hasznalnek akkor biztos nem kontrat!

Igen csak egy fék kell ami.g mûködik. Azután is csak egy ami a hibásat kiváltja.
Ha ilyen nincs akkor jön a bukfenc v. az útkeresztezõdés 60-al.
Szóval ebben igazad van, csak egy üzemképes hátsó fék kell egyszerre.

Akkor is egyet használunk amikor a másik megadja magát bármi okból.
Ha a tartalék készenlétben ott figyel az viszont életet jelenthet.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
tamvilla fent van lancvilla lent.

egy lancszem hossza 12,7mm
igy 6,35mm-enkent tudod valtoztatni a tengelytavot.

de ha bedobsz egy fel lanc szemet akkor ez 3,2mm-re csokken annal jobban folos sz@rakodni.

vagy a ket lancag koze beraksz egy lanckereket es azzal majd fokozatmentesen tudod fesziteni.

http://www.mtbr.com/...stChainring.jpg

kontraval nem tudsz semmivel sem hosszabb szebb akarmit farolni
csak mashogy.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

tocsa

tocsa

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
Szerintem nem zavar be a kontrának a felnifék.
És valóban: a kontrával lehet a legszebb és leghosszabb kígyó szinbólumokat farolni. Persze nem ez a célom.
--
tocsa

tocsa

tocsa

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
Jóember. No offense! Ismétlem: no offense!

Lánckerék, sorry a helytelen szóhasználat, meg az angol keverése miatt.

Hogy mirõl beszélek? Hát arról, hogy függõleges papucs esetén adott hátsó és elsõ lánckerék fogszámok mellett csak egyféle támvilla hossz lehet jó MTB-nél.
Na ezt számolgatom. Mert ugye inkább a láncvilla hoassza az adott, és ehhez kéne olyan hátsó és elsõ lánckerék fogszámot kiötlenem, ami áttételben is jó, és a lánc is pont jó hosszúságú (inch-ben kifejezve kerek szám a hossza), hogy ne kelljen láncfeszítõ.

Ezt a problémakört részletesebben leírják Sheldon Brown-nál, vagy ezen a linken:
http://www.peak.org/...php/fixmeup.php

De szerintem ezt te tudod.
--
tocsa

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás
mér? a kontrával tök stílusosan lehet(ne) faralgatni. :P

én csak arra lennék kiváncsi, hogy a kontrának nem zavar be a felnifék?
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
te amugy mirol beszelsz?!

irsz vmi 43,24mm chainstay vmit /nemtom mit jelent de nah/
aztan letezik-e 41-es tanyer
tanyer nem tudom, lanckerek igen mivel egesz fogakbol all.
fogaskerek belul van kivul jo lesz a lanckerek

a 17,009 inch es annak atvaltasa a halflink es chainlenght szavak kozbenjarasaval 43,2mm-re azt hiszem egy otost megerdemel.

masnak szol
nem ket fek kell hanem egy ami mukodik!
es ha mar hasznalnek akkor biztos nem kontrat!

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

tocsa

tocsa

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
De akkor a dummy hátsó váltóban benne hagytad mind a két görgõt? Mert kontrázásnál az eléggé igen feszíthati szétfele a kerekeket, ahogy bujkál körülöttük a lánc. Nem ránthatja ki a lánc feszítõ ereje õket a kanálból?
--
tocsa

tocsa

tocsa

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
Akkor rosszul mondtam. Nem láncvonal, hanem lánchossz. Nyilván azon agyalok. Lemértem center-to-center a monoblokk - hátsó agy távolságot, és 43.2mm.

A http://www.peak.org/...php/formfmu.php alapján
a 41/18-as áttételhez 43.247mm chainstay length kell. Létezik 41-es tányér?

Sajnos a program Windows-os natív változata mást mutat. Ott a 43/18 áttételre mutatja, hogy 17.009 inch a staylength, ami a legközelebb áll a 17.002-höz (43.2mm). Ja, és ez halflink-el. Áááájjjj.

Az S7-esen lévõ fogaskerék cserélhetõ egyéb fogaskerékre? Mert ha azzal is variálhatok, akkor ott van a 44/19-es áttétel halflink nélkül 43.202mm chainstay-t igényel.

Amúgy végül azért nem 2.0-ás áttételeket számolok, mert ha a korábbi felállásbeli 44/11-es, azaz 4.0-ás áttételt el szeretném érni, akkor a legnagyobb agyváltó áttétel az 1.742, amihez a fogaskerekek aránya 4.0/1.742 = 2.296 kell elgyen, ami 18-as hátsó fogashoz nagyjából 41, 42 méretû elsõ fogast jelent.
--
tocsa

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Az enyémnél a pedál lánckeréken dobálom a fokozatokat ha szükséges, azzal nincs gond. Az elsõ váltó most is mûködik.

A régi hátsó váltóból meghagytam a láncfeszítõt amibõl kikötöttem a bowdent és a végállás csavarral rögzítem a szükséges helyzetben, hogy középen fusson a hátsó fogason a lánc. Azzal lehet finoman szabályozni a láncvonalat. Valami rémlik, mintha hosszabb csavart kellett volna bele tenni a megfelelõ végálláshoz..?

Kontrafék használatakor kissé belazul felül a lánc (a pedálfogas választott méretétõl függõen) de eddig még nem okozott problémát.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
mit akarsz lemerni a lancvillan?
es ennek mikoze a lancvonalhoz?

altalaban a kozepso lanckerek helyere kell rakni az egy szem lanckereket es akkor pont egyenes lesz a lancvonal.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Na, tegnap megvettem a SRAM S7-est, szerintem 2004-es évjáratú, de 2003-nál biztos nem öregebb.

.......... Nekem is olyan van.

tocsa

tocsa

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás
Na, tegnap megvettem a SRAM S7-est, szerintem 2004-es évjáratú, de 2003-nál biztos nem öregebb és null kilóméteres.
Nagyon izgi, hogy hogyan jön ki a láncvonal, és tényleg beválik-e majd.

(Annyit mondanék, hogy sokszor mentem SACHS S7-es bringával, mikor defektes volt a gépem éppen, és nagyon baba az az agy! Nem tapasztaltam, hogy hangos lenne, meglepõen nagy áttételtartomány fog át, stb. Az eladó azt mondta, hogy ennek van hangja, kíváncsi vagyok, elvileg ugyanaz a jól bevált konstrukció, mint a régi SACHS S7, amivel én is mentem.)

Ne éljünk a számok bûvöletében, de katalógusok alapján:
SRAM Spectro S7 kontrás
1714g
303% áttételtartomány

Shimano NEXUS Inter-8 kontrás:
1990g
306%

Aki dobfék rajongó, annak a súlyok: S7 1737g, Inter-8 1750g, ezek alu házúak

Ha jól számoltam az S7-esemnek T=18 a fogszáma, ehhez olyan elsõ tárcsát kell választani, aminél a kettõ közötti áttétel 1.83-1.90. Namost mivel 28" és 26" keréknél is ugyanezek az adatok, ezért ez azt jelentheti, hogy 26"-nál (esetemben) mehetünk picit 1.9 fölé. T=34-es középtányérral 1.8888 az arány, T=36-ossal pedig 2.0. Szerintem ez pont jó, mert egy kicsit keményebb is lesz.

A kérdés már csak a láncvonal, hogy kijön-e. Fúúú. Ha lemérném a láncvilla hosszát, akkor elvileg ki is lehetne számolni, hogy kijön-e. Csak a lánc adatait nemtom. Meg valahol láttam már ilyen számoló táblázatot.
--
tocsa

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Nekem a következõ címen van néhány rajzom:
http://kep.tar.hu/tmscsaba/50208246#2

Az alábbi tipusok találhatók meg:
SACHS Servo Plus 7 / Spectro S7
Spectro S7 Mit Rücktrittbremse
Spectro S7 Ohne Bremse
SACHS SUPER 7 mit Trommelbremse, Typ 7220
SACHS SUPER 7 (H7203) Ohne Bremse

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Köszi! Letöltöttem néhányat, de pont az nincs fent. Lehet hogy OEM volt.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
http://paul-lange.de...ungen_archiv/SG
itt van par peldany robbantott abraja
innen
http://www.google.co...hu&lr=&filter=0

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Van valakinek robbantott ábrája a Shimano SG-7C21 agyváltóhoz. A gyári honlapon már csak az újabb modellek vannak fent.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Így talán egyszerûbb:

..................... >>nagyításhoz katt a képre<<
Feltöltött kép

A folyamatos piros vonallal jelölt szakasz a rövid meredek rész
ami egy forgalmas fõútvonalba csatlakozik.
Ha oda becsúszok, netán beszáguldok fék nélkül
akkor nem biztos, hogy most itt írok.

Még annyival kiegészítem, hogy a GOOGLE.EARTH térképen ezt megtalálod.
A nagyított fotó alján bal szélén megtalálod a hozzá szükséges GPS koordinátákat is.

ezt most nem törlöm, mert látom, hogy dolgoztál vele rendesen, de a továbbiakban próbáljunk megmaradni az agyváltók rejtelmeinek megvitatásánál. a csetelés pedig a szabadonfutóban vagy priviben menjen. köszi

tocsa

tocsa

vendég

• fórumtag
  • 206 hozzászólás

Az ember nem lehet elég óvatos. :)
Nem véletlen a fék-mizériám, egyszer Bp. III. kerületben a Smith kastélynál elszállt a hátsó fékem de még a meredek lejtõ elõtt. :scared:
Szerencsére idõben meg tudtam állni, pontosabban leugrottam az elsõ féktõl lassuló bringáról idõben.
Azóta sokkal jobban oda figyelek az ilyen biztonsági dolgokra.
Szerintem nem túlzás a dupla hátsó fék, fõleg ezek után.

Köszönöm az eddigi válaszokat!
Ismeri valaki Neubauer Róbertet? Nexus 8-as váltót hirdetett még a régi apróban, de pár napja az megszünt, a fickót nem tudom elérni. A megadott telszámon sem (06-1-xxx-xxxx).

A Simth kastély hol van? Ha visszafelé a Kiscelli felé jövök a HHH-ról, akkor a Kiscelli emelkedõ elõtti kastély? Ahol van egy nagyon éles jobbos?

Tilos a fórumon mások személyes adatainak közzététele az illetõ kifejezett jóváhagyása nélkül. gyik.bikemag.hu
--
tocsa

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Az ember nem lehet elég óvatos. :)
Nem véletlen a fék-mizériám, egyszer Bp. III. kerületben a Smith kastélynál elszállt a hátsó fékem de még a meredek lejtõ elõtt. :scared:
Szerencsére idõben meg tudtam állni, pontosabban leugrottam az elsõ féktõl lassuló bringáról idõben.
Azóta sokkal jobban oda figyelek az ilyen biztonsági dolgokra.
Szerintem nem túlzás a dupla hátsó fék, fõleg ezek után.