Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Agyváltók

- - - - -

• Please log in to reply
2484 replies to this topic

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Sziasztok!

Elnézést a nagyon laikus voltomért, de segítséget szeretnék kérni.

Defektet kaptam a hátsó kerekemnél.
Levettem a hátsó kereket, amin egy pár éves Sram 7-es váltó van, kicseréltem a gumit, de ne, figyeltem az agyváltó beállítására, kikötöttem.
Amikor vissza szerettem volna tenni, akkor jöttem rá, hogy hülyeséget csináltam, és így most nem vált, és fogalmam sincsen, hogy mit és hogyan tegyek.
A helyzetet rontja, hogy 50 km-es körzetben (az Alföldön vagyok) nincs normális szerviz, akikre rá merném bízni a gépet.

Mit tanácsoltok, mit és hogyan kössem be az agyváltót?
Minden hozzászólást köszönök!

Üdv:
krau

Én is alföldi vagyok... :) Szívesen segítek !

You can never have "enough" bikes.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
felteszed a boxot a tengelyre 1esben majd 4esben beallitod hogy a boxon levo rovatkak fedesben legyenek.
igy:Ajustement Sram S7 - YouTube

regi/hibas agyvaltokat veszek.

krauepcs

krauepcs

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Hû, köszi, átlátszó.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
milyen box van hozza?
teljesen atlatszo a box teteje vagy van a tetejen egy figyelo ablak?

(box:ami a tengely oldalan van csatlakoztatva)

krauepcs

krauepcs

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!

Elnézést a nagyon laikus voltomért, de segítséget szeretnék kérni.

Defektet kaptam a hátsó kerekemnél.
Levettem a hátsó kereket, amin egy pár éves Sram 7-es váltó van, kicseréltem a gumit, de ne, figyeltem az agyváltó beállítására, kikötöttem.
Amikor vissza szerettem volna tenni, akkor jöttem rá, hogy hülyeséget csináltam, és így most nem vált, és fogalmam sincsen, hogy mit és hogyan tegyek.
A helyzetet rontja, hogy 50 km-es körzetben (az Alföldön vagyok) nincs normális szerviz, akikre rá merném bízni a gépet.

Mit tanácsoltok, mit és hogyan kössem be az agyváltót?
Minden hozzászólást köszönök!

Üdv:
krau

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
shimanot eleg sok bolt forgalmaz.ok bemennek a forgalmazohoz leadjak a rendelest aztan par het es leszallitjak.
valoszinu arany arban lesz.
en azt javaslom hogy ha mar rendelos a dolog akor te magad ebay rol rendeld meg.valoszinu olcsobb lesz.

Hairy Potter

Hairy Potter

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Tudsz olyan boltot, akik beszerzik?

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
max rendeles.

Hairy Potter

Hairy Potter

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
8-ashoz

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Hanyashoz kell?

Hairy Potter

Hairy Potter

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Sziasztok!

Magyarországon hol lehet kapni Alfine-hoz szereléket? Én nem találtam sehol.

jfekete

jfekete

vendég

• fórumtag
  • 43 posts
Szia!

Ezt a típust kiszedni és visszarakni is gyerekjáték, mert a bovdent nem kell leoldani, csak a bovdenre csavarozott kis diót kipattintani a fokozat állító tárcsából, itt van hozzá egy kis videó segédlet: How to remove a Shimano Nexus or Alfine hub equipped wheel from your bike - YouTube

Kellenei fog hozzá
- egy kb 2 mm vastag imbusz kulcs vagy egy sima küllõdarab
- laposfogó
- 14-15-ös villáskulcs
- 10-11-es villácskulcs, amivel a kontra kart rögzítõ csavart oldod
- kesztyû vagy rongy, amivel a láncot megfogod, így nem leszel olajos

Én kiszedés elõtt filccel be szoktam jelölni a papucsokon, hogy hol állt a tengely, mert ha eredetileg jól volt beállítva, akkor így kevesebbet kell azzal játszani, hogy a kerék középen legyen és a láncfeszesség is jó legyen (feltéve, hogy nem ejtõpapucsos bringád van, mint a videóban)

Visszarakás után elvileg nem fog elállítódni sem, de ha mégis, akkor pofonegyszerû újra beállítani:
- visszarakod a kereket rendesn (középre állítod, lánfeszesség is legyen OK és meghúzod a csavarokat, kontrakart is rögzíted)
- 4-esbe teszed (a váltón a négyes mellett szokott is lenni egy piros vonal, pont azért, hogy felhívja erre a figyelmet)
- Ha hátul az agynál a forgó és a fix tárcsán a két sárga jelzés (vagy piros, típustól függõen) nem esik egy vonalba, akkor a váltónál lévõ kis tekerõvel tudod állítani, amíg egybe nem esik. (a videón is jól látszik a két kis sárga pötty)
- ráülsz és tekersz :)

Szia!

Végül is megoldódott a gránát agy kérdése, mert a Csepel boltban nem tudták javítani, mert kopott volt az egész cucc. Úgyhogy vettem a bringába egy teljesen új kerékszettet, valami cseh kontrás agy volt belefûzve. Kipróbáltam, az én 113kg-om alatt nem zakkant meg, meg tudtam vele állni, úgyhogy szerintem jó lesz. Szépen fut, jó a csapágyazás és a fék is jól fog. Aztán pont ma láttam egy webáruházban gránát agyba való komplett belet. Valami 3-4000 Ft körül volt ez a belevaló cucc, az egész kerékszett meg 5990Ft volt, úgyhogy szerintem nem éri meg mókázni vele. Aztán a gép le is került a Balcsira, tesóm anyósához aki nagyon örült neki, hogy milyen jó lett. Az új gumikat nekem 1800-ért adták darabját. A két kerékre 7000 Ft volt az új gumi. Küllõszalag, belsõ és Kenda köpeny, plusz szerelési költség.

A következõ hasfájásom pedig majd az új bringámban a belsõ csere lesz, mert elég hamar kiengedi a gumi a nyomást. Kinéztem egy Contonental Tour 28" Hermetic Plus belsõt, majd meg is rendelem, de azt nem tudom, hogy a kontrás Shimano Nexus 8 (SG-8C31) agyváltót hogyan kell kikapni a vázból, hogy ki tudjam cserélni a belsõt. Remélem nem fog elállítódni, mert akkor nem lesz könnyû beállítani, és nem is tudom hogy kell. Tudnál ebben segíteni, hogy ki tudjam szerelni ügyesen? Nem szeretném elrontani.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Product

A ket doksiban van a valasz.
Talan YouTube on is van rolla video.

BGery78

BGery78

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Szia!

Végül is megoldódott a gránát agy kérdése, mert a Csepel boltban nem tudták javítani, mert kopott volt az egész cucc. Úgyhogy vettem a bringába egy teljesen új kerékszettet, valami cseh kontrás agy volt belefûzve. Kipróbáltam, az én 113kg-om alatt nem zakkant meg, meg tudtam vele állni, úgyhogy szerintem jó lesz. Szépen fut, jó a csapágyazás és a fék is jól fog. Aztán pont ma láttam egy webáruházban gránát agyba való komplett belet. Valami 3-4000 Ft körül volt ez a belevaló cucc, az egész kerékszett meg 5990Ft volt, úgyhogy szerintem nem éri meg mókázni vele. Aztán a gép le is került a Balcsira, tesóm anyósához aki nagyon örült neki, hogy milyen jó lett. Az új gumikat nekem 1800-ért adták darabját. A két kerékre 7000 Ft volt az új gumi. Küllõszalag, belsõ és Kenda köpeny, plusz szerelési költség.

A következõ hasfájásom pedig majd az új bringámban a belsõ csere lesz, mert elég hamar kiengedi a gumi a nyomást. Kinéztem egy Contonental Tour 28" Hermetic Plus belsõt, majd meg is rendelem, de azt nem tudom, hogy a kontrás Shimano Nexus 8 (SG-8C31) agyváltót hogyan kell kikapni a vázból, hogy ki tudjam cserélni a belsõt. Remélem nem fog elállítódni, mert akkor nem lesz könnyû beállítani, és nem is tudom hogy kell. Tudnál ebben segíteni, hogy ki tudjam szerelni ügyesen? Nem szeretném elrontani.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
En is most keszulok feladni egy granatos kemping kerek szettet es mivel a gumik ujak rajta 3000t szeretnek ertuk aztan meglatjuk.egyebkent szerintem ertektelen.
Amugy sikerult agyat venni?ha igen milyet es mik az eddigi tapasztalataid?

apropo: Sachs Elan 12 agyváltó « alkatrész « TREKKING KERÉKPÁR « Kategóriák tallózása

BGery78

BGery78

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy van egy régi kontrás Super Granat agy aminek az a hibája, hogy tekerés után ha fékezünk a kontrával, akkor a kontra beszorul. (Kopott) Újrazsírozás után szépen simán futnak a csapágyak, és szép esztétikai állapotban van az agy. Egy 20"-os Camping hátsó kerékbe van befûzve. Szerintetek el lehet ezt adni valamennyiért? Érdekelhet ez valakit, vagy mehet a kukába az egész? Felújításhoz gondoltam, hogy talán érdekelhet valakit, aki ilyesmivel foglalkozik, és esetleg kell belõle valami alkatrész, pl. tengely, külsõ ház ilyenek. Gondoltam megkérdezem Tõletek hátha.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Feltöltött kép

legujabb tagja a csaladnak:shimano 3s.
azt kell mondjam jobb mint a sachs vagy SA de csak mert nem lancos es nem annyira erzekeny a beallitasra.

a legotletesebb a japanoknal hogy nincs kuplung hanem a rudazat a bolygomuvet tologatja a fogazott tengelyen.a driveren ket sor kalapacs van es azok helyzete a bolygomuhoz kepest valtoztatja a nyomatek kapcsolasat.
(na ezt szepen megfogalmaztam)

az agyert nagy koszonet kölyök8-nak a pecsiek csapatabol!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
a felso kepen levo agynak standard 3 kormos fogas rogzitese van (es a fogas specko) vagy az also kepen lathato kazettas?
az also kepen levon nem problema a tengely rovidsege a plusz kazettatest miatt?

az eladotol megkerdeztem milyen az agy:515os sachs

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Feltöltött kép

na ez vajon mi lehet?
sachs?
SA?
esetleg granat?

(a hirdetes ha valakit erdekel:Eladó Sport Veszprém: Tandem Bicikli)

Kár, hogy nem látszik jobban, de
Feltöltött kép

lehet, hogy ilyen. Gyári összeállítás, lehet, hogy egyszer rárepülök egy ilyenre, ha látok lomis bringában, elõ szokott fordulni...
Ha pedig hozzájutok egyszer egy 415-höz, tuti összeházasítom az Orbit-tal :)
Feltöltött kép

You can never have "enough" bikes.

BGery78

BGery78

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Szia!
Megcsináltattam a középcsapágyat, mert nagyon kotyogott, és idõnként beszorult. Azóta sokkal jobb lett a gép, könnyebbnek érzem a hajtást. Alkalomadtán, majd lehet hogy kipróbálom az olajjal vegyített hígabb zsíros kenést is, hátha még jobb lesz majd. Köszi szépen a segítséget mindenkinek.:D