Szia!
Ezt a típust kiszedni és visszarakni is gyerekjáték, mert a bovdent nem kell leoldani, csak a bovdenre csavarozott kis diót kipattintani a fokozat állító tárcsából, itt van hozzá egy kis videó segédlet:
How to remove a Shimano Nexus or Alfine hub equipped wheel from your bike - YouTube Kellenei fog hozzá
- egy kb 2 mm vastag imbusz kulcs vagy egy sima küllõdarab
- laposfogó
- 14-15-ös villáskulcs
- 10-11-es villácskulcs, amivel a kontra kart rögzítõ csavart oldod
- kesztyû vagy rongy, amivel a láncot megfogod, így nem leszel olajos
Én kiszedés elõtt filccel be szoktam jelölni a papucsokon, hogy hol állt a tengely, mert ha eredetileg jól volt beállítva, akkor így kevesebbet kell azzal játszani, hogy a kerék középen legyen és a láncfeszesség is jó legyen (feltéve, hogy nem ejtõpapucsos bringád van, mint a videóban)
Visszarakás után elvileg nem fog elállítódni sem, de ha mégis, akkor pofonegyszerû újra beállítani:
- visszarakod a kereket rendesn (középre állítod, lánfeszesség is legyen OK és meghúzod a csavarokat, kontrakart is rögzíted)
- 4-esbe teszed (a váltón a négyes mellett szokott is lenni egy piros vonal, pont azért, hogy felhívja erre a figyelmet)
- Ha hátul az agynál a forgó és a fix tárcsán a két sárga jelzés (vagy piros, típustól függõen) nem esik egy vonalba, akkor a váltónál lévõ kis tekerõvel tudod állítani, amíg egybe nem esik. (a videón is jól látszik a két kis sárga pötty)
- ráülsz és tekersz

Szia!
Végül is megoldódott a gránát agy kérdése, mert a Csepel boltban nem tudták javítani, mert kopott volt az egész cucc. Úgyhogy vettem a bringába egy teljesen új kerékszettet, valami cseh kontrás agy volt belefûzve. Kipróbáltam, az én 113kg-om alatt nem zakkant meg, meg tudtam vele állni, úgyhogy szerintem jó lesz. Szépen fut, jó a csapágyazás és a fék is jól fog. Aztán pont ma láttam egy webáruházban gránát agyba való komplett belet. Valami 3-4000 Ft körül volt ez a belevaló cucc, az egész kerékszett meg 5990Ft volt, úgyhogy szerintem nem éri meg mókázni vele. Aztán a gép le is került a Balcsira, tesóm anyósához aki nagyon örült neki, hogy milyen jó lett. Az új gumikat nekem 1800-ért adták darabját. A két kerékre 7000 Ft volt az új gumi. Küllõszalag, belsõ és Kenda köpeny, plusz szerelési költség.
A következõ hasfájásom pedig majd az új bringámban a belsõ csere lesz, mert elég hamar kiengedi a gumi a nyomást. Kinéztem egy Contonental Tour 28" Hermetic Plus belsõt, majd meg is rendelem, de azt nem tudom, hogy a kontrás Shimano Nexus 8 (SG-8C31) agyváltót hogyan kell kikapni a vázból, hogy ki tudjam cserélni a belsõt. Remélem nem fog elállítódni, mert akkor nem lesz könnyû beállítani, és nem is tudom hogy kell. Tudnál ebben segíteni, hogy ki tudjam szerelni ügyesen? Nem szeretném elrontani.