Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
kézzel megy.

hercsi

hercsi

vendég

• fórumtag
  • 38 hozzászólás
Egy "lehet, hogy láma kérdés":

A patentszemes láncot kiskezemmel is tudom bontani, vagy mindenképp kell hozzá egy pl. marok-multiszerszámos láncbontó?

Elõre is köszi a szakértést:)...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
A váltópapucs nem dolgozott meg semmit, hátul helyén volt a lánc... Nem leesett, hanem lefordult a lánc. A középtányér körül volt megfordulva a lánc. A megfordulás közben hajlott el...

A sebesség mindent megold.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Akkor aszflaton is 44-21 ben gurulsz 60nal? :)

Valamilyen szinten biztos laza volt, de ütéseket nem kapott, sokkal durvább lejtõ n is ilyen áttétellel megyek és nem szokott leesni.

Ha nem tekerek rá akkor persze! ÖSztönösen ha lejtõ akkor elöl nagy hátul középbe váltok... és ha tekertem és rázós jön akkor még 1-2õt felváltok hogy jobban feszüljön, többet ált nem tudok mert szétpörögne a lábam :)

Sztem itt az elhajlás az simán attól volt hogy a váltófül és nagytányér megdolgozták a láncot...

VV, remélem hogy én már nem találkozok gyári hibással mert pl corsskovácsin 60°ban 99%os páratartalomban lehet hogy ez a bicikli végét jelentené :D

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Sztem meg laza volt és lemászott ;)

Gondolom a sw az user errort akart jelenteni, hogy ilyen áttételbe lejtõn max akkor hagyjuk ha tekerünk, de akkor feszül a lánc, egyéb esetben meg feszesebbre (elöl nagy hátul közép) hagyjuk - gondolom én.

Na, XTRnél ezressel drágábban talált binyiglisem cross steppet; úgyhogy õ lesz a nyertes...

sima - cross step
Feltöltött képFeltöltött kép

Az elsõ ilyen láncom csak négy helyen szaggattam szét egyszerre, úgy, hogy még nem volt benne 500km se. Azóta van két másik, amit anno a Turner lightos kialakításával használtam. Ott már nem volt hiba.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

Ha tudnátok milyen lejtõ volt... sok pici kõ, olyan volt mintha rosszabb minõségû aszfalt lenne (a kormányt is el tudtam volna engedni), csak magas frekvencián rázott (gondolom ezért hajlott el a lánc, olyan lehetett mint a katonák a hídon).

azt úgy hívjuk hogy sajátfrekvenciára gerjesztett tárgy --> rezonancia katasztrófa :P

de amugy sztem itt nem ez volt :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Gondolom a sw az user errort akart jelenteni, hogy ilyen áttételbe lejtõn max akkor hagyjuk ha tekerünk, de akkor feszül a lánc, egyéb esetben meg feszesebbre (elöl nagy hátul közép) hagyjuk - gondolom én.

Akkor aszflaton is 44-21 ben gurulsz 60nal? :)

Valamilyen szinten biztos laza volt, de ütéseket nem kapott, sokkal durvább lejtõ n is ilyen áttétellel megyek és nem szokott leesni.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Na, XTRnél ezressel drágábban talált binyiglisem cross steppet; úgyhogy õ lesz a nyertes...

sima - cross step
Feltöltött képFeltöltött kép

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Pite: amit Jani mondott, az nem hardver hiba, még mielött ezen rágódsz újabb két oldalt.
Az kizárólag szoftver hiba....

Milyen szoftver? :) Ha tudnátok milyen lejtõ volt... sok pici kõ, olyan volt mintha rosszabb minõségû aszfalt lenne (a kormányt is el tudtam volna engedni), csak magas frekvencián rázott (gondolom ezért hajlott el a lánc, olyan lehetett mint a katonák a hídon).

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Ugye még mindig sprézek, de letörlöm az oldalát ha ettõl jobb neki; megadom a vasnak ami jár :prosze:
(ill keresek rá csöves fejet hogy jobban tudjam irányítani)

(Tigris: minek váltasz te 44-34be? :) )

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás
franc tudja....én gyakorlatilag soha nem mosom a láncot, nem cserélgetem, ha ideálisak a viszonyok relativ sokat is megyek, rendszeresen keresztbe váltok (44-34 leginkább) vagyok hozzá 100 kiló, nem pörgetek, ráadásul láncráncigálós fullim is volt ....de még soha nem szakadt el a láncom.

igaz sh láncom is qrva régen volt :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
Pite: amit Jani mondott, az nem hardver hiba, még mielött ezen rágódsz újabb két oldalt.
Az kizárólag szoftver hiba....

Illetve akárhogy írod a láncmosást, és egyebeket, nem szabad olyannak lenni a láncnak, ahogy alattad kinéz.
Hiába mosod, hiába áztatod, ha utána telerakod valami szarral(tökmindegy mi a neve) és nem törlöd le a felesleget, akkor benttartja a mocskot, és kb ugyanannyi idõ alatt kikopik, mintha száraz lenne... Annak ellenére, hogy havonta agyontakarítod....

Negyed annyi láncolaj, és letörölve!

Bár érzem, hiába írjuk :)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

44-12-ben, nem kellett tekerni csak gurulni, unalmas hosszú rázós lejtõ volt. Jövõre rövidkanalas váltóm lesz.

Aham, így már jobb egy kicsit, most kezdtem ideg lenni hogy faszom, iksztéer is szopásesélyes? De véletlenbõl sem mívelek olyat hogy hátul közép elöl nagynál kissebben lejtõúzök, hogy feszüljön a lánc (de jobban ne mert ugye szeretek lefele druvulni és 110mm az 110mm)...

Shimanos rövidkanál nem olyan rövid de highly recommended sztem neked is; azért kapta nálam is alapól azt. Viszont problémamentesen csak a 32es végû sorral megy, 34essel nem felhõtlen a kapcsolata... De a hülye szembe robogó sziklák és ágak/törzsek idáig pont-pont elkerülték, nem konfrontálódtak :). Ha lesz kinek ismerõsök között akor adom el és jön egy shadow rövidkanalas hasonló okokból a helyére :)

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

Jövõre rövidkanalas váltóm lesz.

:ok2: ez egy nagyon helyes döntés!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

mikor lefordult akkor gondolom 44-11 be voltál ugye?

44-12-ben, nem kellett tekerni csak gurulni, unalmas hosszú rázós lejtõ volt. Jövõre rövidkanalas váltóm lesz.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Shimano Deore, minden stuffal Bikemarketrõl 16-17 körül. Simán megéri.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Mistral89

Mistral89

vendég

• fórumtag
  • 51 hozzászólás
Elhasználódás miatt hajtókarcserére szorulok.Tanácsot szeretnék kérni(tapasztalat alpján vagy akármilyen forrásból), hogy érdemes-e egy alap integrált hajtókart venni(shimano m-nemtomhanyas) kb 20 ezerért,vagy inkább egy monoblokkosat ugyanannyiért vagy ISIS-est?Ha van valakinek energiája ilyen kérdésekre válaszolni, annak köszönöm szépen...

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
mikor lefordult akkor gondolom 44-11 be voltál ugye?

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
tegnap nekem a kistányér tett be. még mindig a régi roncs van (megvan az új csak nem raktam fel)
tipikus tanyasor, kétrészes hegymászás közük pihenõvel. pihenõ rész végén erõs emelkedõ. mura, m2aszfaltfoltok, kátyúk
3 óránál tekerés után jártam akkor, gondoltam középtányérról leváltva 22/6-ban felpörgetem magam. váltok le, félig lent van a lánc a kicsin, erre megukrik az egész, majd beáll a rendszer. tekerem,váltogatok tovább, megállok pár másodpercre, siettem így, visszarakom a középtányérra. muszály volt azon a részen izombol kitépnem. hát nem esett jól, majd kiugrottak a szemeim. aztán volt egy lightosabb rész, ott gondd nélkül lerakta kistányérra.

sejtem mi lehetett (hibás négyszög alivo+rossz tányér+ terhelés), várom már az új hajtómûvet, azzal biztosan nem lesz gondd

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Tegnap egy rázós lefelén lefordult az xtr láncom a nagytányérról, de úgy hogy megcsavarodott a lánc, életemben nem láttam még ilyet. Viszonylag nehezen lehetett csak visszafordítani. Elferdült benne 6-8 szem, alig maradt olyan áttételem, ahol nem ugrált vagy dobta le a láncot (estem is miatta egyet). Ma egy satu és egy fogó segítségével visszagörbítettem/kiegyenesítettem a szemeket. Le is teszteltem, teljesen jól mûködik.
A lényeg, nincs túl kemény anyagból az xtr lánc.