Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.014 hozzászólás
nálam szakadt már sram is, shimano is, egyikbõl sem egy. de a sram nálam kicsit többet bír, így én inkább azt veszek már jó pár éve. mindenestre sok különbség szerintem nincsen.

yager01

yager01

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

Elõszöris: Most milyen kopott el? 8-as? Ha igen, akkor milyen hátsó agyad van? Menetes vagy kazettás? Ha menetes (régebbi like this: http://ebike.hu/term...o/menetes/3016/ (jobb oldalán ott a menet) akkor menetes fogaskeréksort kell venned. Például amit említettél Sunrace az menetes. Ha kazettás (like this: http://ebike.hu/term...so/v-fekes/180/ jobboldalt egy kazettatest van) akkor kazettás sort.
A fogkiosztás: ez leginkább attól függ hol, mire használod, illetve az elsõ lánctányérod hány fogas. (ha pl a 42 legnagyobb, és túrázni/aszfalton szoktál tekerni akkor érdemes egy kisebb fogkiosztású sort venni, de ha 48 as a legnagyobb lánctányér akkor meg 32 hátul.
Le-fel: kiveszed a hátsókereket, a racsnileszedõt satuba befogod, rá fog menni a racsni, és kihajtod, majd az újat vissza.

Kedves Wody21.

Igen, 8as a hátsó fogaskeréksorom, és kazettás. Nézelõdtem, és ezt találtam ami szóba jöhet mint lehetséges új fogaskoszorú (ezek közül is a 11/30-as):

http://ebike.hu/term...tta-8-seb/2624/

Egyébként mostanában fõleg városban használom, aszfalton. De sajnso egyre ritkábban elõfordulhat egy kis tekerés a Bükkben is. A fõ szempont a városi munkába járás. Egyébként jól mondtad, az elsõ legnagyobb fogaskerék elõl 42-es. A leírtak alapján jó választás lehet a belinkelt 11/30-as Shimano CS-HG50?

Úgy vagyok vele, ha már fogaskoszorú, akkor nem árt egy új lánc sem. Erre gondoltam:

http://ebike.hu/term...6-7-8-seb/3673/

Belinkelnék két féle gumit is. Szerintem beruházok arra is. A használat jellegét leírtam, ez alapján keresgélek.

http://ebike.hu/term...-coll-mtb/4941/

http://ebike.hu/term...-coll-mtb/1771/

Próbálom nem a legolcsóbb, esetleg leggagyibb cuccokat kiválogatni. Nem akarok túl sokat költeni, jó erõs középkategóriás dolgokra áldoznék.

Elõre is köszönöm a további tanácsokat, véleményeket!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Mi értelme szélárnyékban élvezni egyszer a hazautat egy fasza gépen? Ilyet azért nem minden nap csinál az ember. Országútin a normálisan táplált ember meghól ezeken az aszfaltokon, leginkább az a bringák strandpapucsa, ha már a "találó" hasonlatodnál maradunk.

en csak azt nem ertem hogy mi ertelme montira 48-as tanyert rakni. mert az terepen nem hasznalhato. a 42-es viszont igen. szerintem ez felaldozni egy hasznalhato fokozatot egy hasznalhatatlanert. aminek nem latom az ertelmet. ha orszagutizni akarok meg gyorsan menni akkor orszaguti bringara ulok.

a masodik mondatod feladta a lecket, fogalmam sincs mirol beszelsz.

lancszakadas temaban ezek utan mar inkabb nem kellene megszolalnod sem... gondolom mennyire esszel hasznalod azokat a giga atteteleket. :mybad:
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Érdekes nekem nem is szakadt el láncom csak egyszer....:) pedig nem vagyok pörgetõs :) és vagyok is 95kg általában

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Tán ápolni kéne a láncot meg ésszel váltani, tekerni. ;)

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás

Milyen érdekes, hogy olyan kijelentésre nem nagyon emlékszem, hogy béna voltam, elbénáztam valamit és elszakítottam az ilyen vagy olyan láncomat. Általában csak azt hallom, hogy szar ez, szar az, tönkretette valamelyik alkatrészemet. Harminc év kerékpározás után egyetlen olyan típust tudok mondani, amit sikerült elszakítani, és nem is egyet, hanem hármat. Az alapos vizsgálódás során mindháromnál kiderült, hogy a hiba nem nálam, hanem a láncban volt; tervezési vagy anyaghiba. Egyébként ez a SRAM PG991 Cross Step.

Érdekes módon a 12 ezer forintos Sram-ok is folyton elszakadtak alattam, ahogy a Sram gyártotta BBB-k is. Volt már kétféle 991-esem is, KMC-m meg minden szarom, végül a Shimano Ultegra ill. a sima XTR bizonyultak a legjobbnak. Van egy rakás alig használt, szakított láncom, ha kell valakinek... :] XTR benne van egy éve, a többi 1-2 hónapig húzta. Vajon mi a különbség? Tán fos a Sram? Feltöltött kép

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Milyen érdekes, hogy olyan kijelentésre nem nagyon emlékszem, hogy béna voltam, elbénáztam valamit és elszakítottam az ilyen vagy olyan láncomat. Általában csak azt hallom, hogy szar ez, szar az, tönkretette valamelyik alkatrészemet. Harminc év kerékpározás után egyetlen olyan típust tudok mondani, amit sikerült elszakítani, és nem is egyet, hanem hármat. Az alapos vizsgálódás során mindháromnál kiderült, hogy a hiba nem nálam, hanem a láncban volt; tervezési vagy anyaghiba. Egyébként ez a SRAM PG991 Cross Step.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

:ok2: egyetértés. pl 951-es egy fostalicska. már bocs
a deore (hg53) jobb, tartósabb!

perpill nekem is deore van, de nem sok jot hallottam rola :) nalam egy 2e kmt gond nelkul elment. igaz azota beleraktam meg +700-800at, remelem nem ette meg a hatso koszorut.

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás

Ne mond már hogy 72-vel tudtál tekerni egy 48-as nagytányérral montival...
Biztos hogy jó az órád?
Azt írtad neked 48 a minimum montira. Te használsz nagyobbat is?

Egy átlagos 2,05m-es monti kerékkerülettel számolva és 48×11-es áttételt feltételezve 134es pedálcsapásszámmal kijön a 72es tempó. Ekkora pedálcsapásszám még simán kitekerhetõ, a többi csak az erõn és a szélárnyékon múlik.

Így van. Nem tudom, hogy hányszor mentél szélárnyékban, de ott a sebesség fenntartásához elegendõ egy-egy nagyobb rúgás, utána már nem kell nyomni a mókust. A felgyorsítás a lényeg, meg hogy jó legyen a telód, mert az már kell ilyen sebességnél a jobb aszfaltra is.

Sajnos nem tudok nagyobbat használni a váltó miatt. De a 48-al nagyjából meg vagyok elégedve. Nem használok trekkinget, mert a méreteimhez ez kell aszfaltra is. Lehetséges, hogy terepre nem a legideálisabb, de hát azért vannak a kisebb tányérok is rajta.

ahogy strandpapucsban is le lehet futni a maratont, csak mi ertelme?

Mi értelme szélárnyékban élvezni egyszer a hazautat egy fasza gépen? Ilyet azért nem minden nap csinál az ember. Országútin a normálisan táplált ember meghól ezeken az aszfaltokon, leginkább az a bringák strandpapucsa, ha már a "találó" hasonlatodnál maradunk.

Amúgy 48-as tányérból csak egyfajta van a Shimano-nak vagy ott is vannak minõségi fokozatok? Én kifejetetten XT-hez nem találtam...
Elég ha a kicsi 22-est lecserélem 26-ra és a 44-et 48-ra vagy a középsõ 32-esemet is le kéne cserélni 36-ra hogy problémamentesen tudjak váltani?

Azt hiszem külön csak két fajtát lehet kapni az anyaguk szerint (alu és acél), de ez mindjárt kiderül, én pont holnap megyek értük. Amúgy minden váltónál van egy fogszám különbség, amit még eltûr. Pl. ha ez két szomszédos tányér közt max. 12 fog, akkor a 22-36 közt már nem menne a váltás. Valószínûleg a teljes fogszám különbség is meg van kötve, de valamelyik biztos. Ezt meg kell nézni az adott váltó specifikációinál.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
:mybad: ezért kár 100 ? et kitenni :wallbange

egyébként meg a monoblokk a vázba van becsavarva ott lent középen :D
monoblokk másnéven középcsapágy.
remélem így már világos (mint a vakablak) :D

Mukunda

Mukunda

vendég

• fórumtag
  • 179 hozzászólás
:chin: A monoblokk az hún taláható a bringán ??????????????????????????????:chin:

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
én eddig nem tapasztaltam, hogy a shimano jobb lett volna az olcsóbb kategóriákban.
nade majd legközelebb kipróbálom (ugyanitt 951-es lánc eladó:D)

meg van 991-em, amit az xt hajtókarhoz kaptam. kár, hogy hamar meghalt.

Izomtéridõninja-geológus!

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

amúgy az olcsó sram láncok szarabbak mint hasonló kategóriáju shimanók..

:ok2: egyetértés. pl 951-es egy fostalicska. már bocs
a deore (hg53) jobb, tartósabb!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
koszi a megjegyzeseket :) akkor veszek egy hg73at sram patentszemmel.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

szerintem nem jobb a 971, a shimano jobban valt, foleg shimano foogkoszorun, de a sram-ben a jofele patentszem van

az lehet kapni kb 300 ft és bele lehet tenni a simanoba is :)

amúgy az olcsó sram láncok szarabbak mint hasonló kategóriáju shimanók..
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
szerintem nem jobb a 971, a shimano jobban valt, foleg shimano foogkoszorun, de a sram-ben a jofele patentszem van
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Sram PC-971

tehat ez jobb, mint a hg73 ugyanennyiert?

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás

Sziasztok! Hátsó racsnit, illetve láncot kell vennem. Vannak fokozatok, amikor erõsebb erõkifejtésnél ugrik a pedál. Vagy a racsni xar, vagy a lánc. Úgy vagyok vele, hogy mindkettõ megérett a cserére.

Tudtok tanácsot adni, hogy hol, és milyet érdemes vásárolni? 3500 Ft körül találtam hátsó racsnit, (Sunrace MF-M60 8s) Krómozott, 8as racsni. Az ára is tetszik, meg sztem ez is kibírna pár évet.

A kérdésem az, hogy milyet kell ebbõl venni? Fogszámban van eltérés. Mire kell itt figyelni? Honnan tudom, hogy melyik a nekem megfelelõ? Létezik: 11-28 /30 / 32.

Az is fontos kérdés, hogyan tudom majd felrakni. Magam szeretném szerelni. Van valahol egy racsni leszedõm (még nem is használtam....sztem azt sem tudom hogyan kell) , remélem azzal meg tudom oldani. Létezik több féle felfogatás? Vagy erre nem kell figyelni a vásárláskor?

Lánc vásárlásnál van valami tanács?

Elõre is köszönöm a segítséget!

Elõszöris: Most milyen kopott el? 8-as? Ha igen, akkor milyen hátsó agyad van? Menetes vagy kazettás? Ha menetes (régebbi like this: http://ebike.hu/term...o/menetes/3016/ (jobb oldalán ott a menet) akkor menetes fogaskeréksort kell venned. Például amit említettél Sunrace az menetes. Ha kazettás (like this: http://ebike.hu/term...so/v-fekes/180/ jobboldalt egy kazettatest van) akkor kazettás sort.
A fogkiosztás: ez leginkább attól függ hol, mire használod, illetve az elsõ lánctányérod hány fogas. (ha pl a 42 legnagyobb, és túrázni/aszfalton szoktál tekerni akkor érdemes egy kisebb fogkiosztású sort venni, de ha 48 as a legnagyobb lánctányér akkor meg 32 hátul.
Le-fel: kiveszed a hátsókereket, a racsnileszedõt satuba befogod, rá fog menni a racsni, és kihajtod, majd az újat vissza.

slayer006

slayer006

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
Sram PC-971

erre vki? :) vagy ennyire trivialis dolog?

ps: 9es rendszer

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

segitsegeteket szeretnem kerni - deore lanc helyett kellene vmi (deore az egesz szett). jo az lx, vagy 4kert van vmi jobb alternativa?

erre vki? :) vagy ennyire trivialis dolog?

ps: 9es rendszer